Balkanski nazovi "youtuberi"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hasan006

#1526 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Hasan006 »

_Scarlett_ wrote:Sto mi ide na zivce onaj Alija Cesko.

Njega je cak blo zanimljivo na pocetku gledati jer ima opusten ton s ljudima na ulici, ali fakat me sve vise nervira. Kretensko ponasanje totalno.
Zanimljive ideje ima za klipove ali odvratan momak skroz, "brate", "kume", "oca mi", onda one frizure, Gucci torbice i ostala govna... Starter pack modernog sarajevskog papka (iako je takvo ponašanje postalo norma u današnjim generacijama).
al-em

#1527 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by al-em »

Njega je cak blo zanimljivo na pocetku gledati jer ima opusten ton s ljudima na ulici, ali fakat me sve vise nervira. Kretensko ponasanje totalno.
Kakav papačić.
apsidejzi

#1528 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by apsidejzi »

Hasan006 wrote:

Zanimljive ideje ima za klipove ali odvratan momak skroz, "brate", "kume", "oca mi", onda one frizure, Gucci torbice i ostala govna... Starter pack modernog sarajevskog papka (iako je takvo ponašanje postalo norma u današnjim generacijama).
Nisu to njegove ideje nego kopira druge iz okruzenja i sa kanala namjenjenih americkom trzistu. Njegov je nastup, sto ti se iz prilozenog ocito ne svidja. :)
desolution

#1529 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by desolution »

debilizam 90%
Hasan006

#1530 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Hasan006 »

apsidejzi wrote:
Hasan006 wrote:

Nisu to njegove ideje nego kopira druge iz okruzenja i sa kanala namjenjenih americkom trzistu. Njegov je nastup, sto ti se iz prilozenog ocito ne svidja. :)
Znam ja da to Ameri furaju već odavno, ali imao je par klipova sa temama koje ne bi funkcionisale u Americi, zato kažem ima poneku dobru ideju, a i drago mi je da neko kod nas to radi jer su takvi videi u Beogradu i Zagrebu krenuli već godinama unazad. Zanimljivo je slušati razne ljude i njihova mišljenja o raznim temama, pogotovo u ovakvoj državi i gradu koji se trga između primitivizma i modernijeg razmišljanja. A ovaj Alija je tipičan momak za svoje godine i okruženje, po standardima starijih generacija papak, ali jednostavno takvo ponašanje je danas normalno među djecom i omladinom, jer se to dobije kad se pomiješaju balkanski primitivizam i modernizam preko qrca (e.g. Jala i Buba).
MarlboroGold

#1531 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by MarlboroGold »

apsidejzi wrote: Nisu to njegove ideje nego kopira druge iz okruzenja i sa kanala namjenjenih americkom trzistu. Njegov je nastup, sto ti se iz prilozenog ocito ne svidja. :)
90% youtubera kopiraju druge u nečemu...
al-em

#1532 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by al-em »

Mi smo u jednom velikom kurcu zato sto 40.000 djece ove drzave ili vjerovatno samog grada slusa svakodnevno aliju cesku koji tu istu djecu pita da li im je kod cure bitnija guzica ili sisa, koliko im vrijede patike i telefon ili da hoda gradom i dere se da se upisao ili osunetio.
Jos kad ga vidim u sorcevima za kosarku ili svjetlecim trenerkama kako hoda gradom muka mi bude. Neki dan se skinuo u gace i vodom ga poljevaju kod vjecne vatre.
Hasan006

#1533 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Hasan006 »

al-em wrote:Mi smo u jednom velikom kurcu zato sto 40.000 djece ove drzave ili vjerovatno samog grada slusa svakodnevno aliju cesku koji tu istu djecu pita da li im je kod cure bitnija guzica ili sisa, koliko im vrijede patike i telefon ili da hoda gradom i dere se da se upisao ili osunetio.
Jos kad ga vidim u sorcevima za kosarku ili svjetlecim trenerkama kako hoda gradom muka mi bude. Neki dan se skinuo u gace i vodom ga poljevaju kod vjecne vatre.
Ma nemoj toga "mi smo u kurcu", i na stranom tržištu imaš šleper toksičnih YouTubera sa debilnim sadržajem, tipa Paul braća, KSI i njegov brat, RiceGum, Vitalyzd i Roman Atwood, onda one dosadne story time silikonjare koje ljudi gledaju samo zbog sisa i dupeta itd., da ne komentarišem izdegenerisanu muziku koju američki tinejdžeri slušaju. Ne možeš očekivati od pubertetlija da ih zanimaju pozorišta, muzeji i filmovi Woodyja Allena.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1534 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Velkoski »

todd_smith wrote:Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko zaradjuju od ovoga. To bi objasnilo dosta toga.
Pregledima ništa posebno. Doduše, dovoljno da se plati koji račun :mrgreen:
Hasan006

#1535 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Hasan006 »

Velkoski wrote:
todd_smith wrote:Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko zaradjuju od ovoga. To bi objasnilo dosta toga.
Od toga se nikad nije puno ni zarađivalo na YT, svi oni imaju sponzore, partnere, kojekakve festivale i okupljanja na koja dolaze itd., pregledi su u vrh glave 20% zarade.
spreca

#1536 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by spreca »

todd_smith

#1537 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by todd_smith »

Hasan006 wrote:
Velkoski wrote:
Od toga se nikad nije puno ni zarađivalo na YT, svi oni imaju sponzore, partnere, kojekakve festivale i okupljanja na koja dolaze itd., pregledi su u vrh glave 20% zarade.
mozda ne na balkanu, ali u americi ovi sto su postali partneri i imaju par stotina hiljada pregleda po snimku hladno minimum 3-5 milja uzimaju sedmicno. i to su nizi rang youtubera
aCme

#1538 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by aCme »

90minut wrote:https://www.youtube.com/watch?v=2L2Ai0WAc7Y

Dobro me nasmijao
:lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1539 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Velkoski »

Pa da, pregled na Balkanu vrijedi 0.01 cent, tamo vrijedi po' dolara npr. Jebiga, ne isplati se živjeti na Balkanu :mrgreen:
apsidejzi

#1540 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by apsidejzi »

Velkoski wrote:
Milion pregleda je cca 1000KM ili ti 1000 pregleda = 1KM (malo ovisi odakle je publika i imaju li adblocker ali u prosjeku tako ispadne). YT isplacuje iduci mjesec kad predjes 100 dolara tj cca 170KM tj cca 170.000 - 200.000 pregleda. Sve ostalo je matematika i trazenje tema koje ce biti popularnije i donijeti vise pregleda.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1541 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Velkoski »

Brt, radio sam u medijima dugo vremena. Adsense pregledi su nam bili 1% budžeta :mrgreen: , jednostavno posjete iz regije kurcu ne vrijede. Ove YouTubere može spasiti to što vjerovatno ima dijaspore koje gleda i njihovi pregledi vrijede malo više
todd_smith

#1542 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by todd_smith »

ako imas 250k prosjek recimo, takodjer je uslov da moras najmanje 3-4 sedmicno izbaciti snimka

nakupi se
insaneinthebrain

#1543 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by insaneinthebrain »

prolazim trgom ispred BBI pored ovog idiota kad on poceo da opisuje i spominje nesto kao imas li ga na nishanu. Umalo mu policiju nisam zvao :oops:
cassius

#1544 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by cassius »

insaneinthebrain wrote:

prolazim trgom ispred BBI pored ovog idiota kad on poceo da opisuje i spominje nesto kao imas li ga na nishanu. Umalo mu policiju nisam zvao :oops:
Ma ja, nek nisi.
muhafuca

#1545 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by muhafuca »

Velkoski wrote:Pa da, pregled na Balkanu vrijedi 0.01 cent, tamo vrijedi po' dolara npr. Jebiga, ne isplati se živjeti na Balkanu :mrgreen:
mozes ti zivjeti na Balkanu i izbacivati videa na engleskom - kao sto radi masa Youtubera i twitch stream-era po Poljskoj Rusiji i Ukrajini.

ne odredjuje cjenu reklame gdje ti (kreator/youtuber/streamer) zivis - vec odakle oglasivac dolazi i odakle publika dolazi (oglasivac odredjuje gdje ce se reklama gledati tako sto ogranici teritorij na kojem zeli da se reklama gleda)

Ako npr Vispak odluci kupiti reklamu na Youtube i ograniciti gledanje reklame samo na Balkan i Balkanske jezike - njima ce cjena reklame biti jeftinija a samim tim i Youtuberu na cijem se videu pojavi reklama procenat je manji.

Ako ti je materijal na engleskom i ako se tvoj materijal gleda u Sje. Americi i Zap Evropi - dobijaces reklame koje oglasivaci ogranice na taj teritorij.

Te reklame su najskuplje - samim tim i tvoj procenat je veci.

eh sad anomalija je - ako neki nas video bude na nasem jeziku ali postigne toliku popularnost (viral video) kod dijaspore u Njemackoj npr - onda algoritam youtuba to opazi i nabaci na njega malo skuplju reklamu Njemackog oglasivaca i tu ti mozes kao youtuber sa ovih prostora malo profitirati cak iako pravis videa na nasem jeziku (reklama se prezentuje samo publici koja zivi u dijaspori u Njemackoj)

Ali to su statisticki zanemarivi slucajevi - bude mozda par takvih videa godisnje od svih Balkan youtubera zajedno.

Dok ako pravis videa na engleskom jeziku konstantno - mozes sa relativno osrednjim materijalom i osrednjim brojem pregleda zaraditi mnogo vise.

Neka para koja se tako zaradi youtuberu iz Britanije ili njemacke je mala npr dok nekom ko zivi na nasem standardu je odlicna.

pa pogledaj samo ove gore spomenute Ruse Ukrajince i Poljake - pola ih ne zna dobro ni pricati engleski ali pokusavaju ono sondrlo dindrlo - sto je teenager-ima na zapadu smjesno dodatno pa je i to dodatni push na pregledima.
Last edited by muhafuca on 07/06/2019 16:02, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1546 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Velkoski »

Sve je to tačno, samo ko se sa Balkana probio u Americi/Evropi? Ja bar ne znam nikoga.

Isto je i sa Twitch streamom, baš ti se moraju sve zvijezde poklopiti da bi imao i 50 ljudi da te gleda konstantno, a kamoli više. Živimo na lošem tlu za internet zaradu generalno. Freelancing je zapravo najbolja opcija, tu ti treba manje sreće :D
muhafuca

#1547 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by muhafuca »

Velkoski wrote:Sve je to tačno, samo ko se sa Balkana probio u Americi/Evropi? Ja bar ne znam nikoga.

Isto je i sa Twitch streamom, baš ti se moraju sve zvijezde poklopiti da bi imao i 50 ljudi da te gleda konstantno, a kamoli više. Živimo na lošem tlu za internet zaradu generalno. Freelancing je zapravo najbolja opcija, tu ti treba manje sreće :D
Ko je pokusao?

Pokusati - ne znaci - ja izbacio dva videa na engleskom - ne ide.

Pokusati znaci godinu dana (minimalno) izbacivati materijal na engleskom i onda sjesti i sagledati gdje si i sta si.

bio je onaj jedan sto je kombinovao - odlucio jedan video na nasem izbaciti a jedan na engleskom - ali ne mogu mu se sad imena sjetiti

bas bih volio da vidim dokle je dogurao i koliko dugo je nabacivao engleska videa i je li jos nabacuje.

Ako neko zna o kome pricam nek postavi kanal - i ja cu ako se sjetim kako se zove.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1548 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Velkoski »

Znam ja desetak ljudi koji su pokušali streamati i na kraju su odustali jer je podloga loša, jbg. :D
Sociolog

#1549 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by Sociolog »

Velkoski wrote:Sve je to tačno, samo ko se sa Balkana probio u Americi/Evropi? Ja bar ne znam nikoga.

Tesa Tesanovic medju prvima,ako ne i prvi (generalno),pokrenuo youtube medij Balkan info,koji ima vec 200.000 pretplatnika, a eto ostvario je kontakte s stranim politicarima ,politicarima EU,za mene je to uspjeh i probijanje,ma ko sta mislio, jer dovodi dosta nacjonalistickih tipova,pravih Ravnogoraca,kriminalaca i slicno...
dječak sa šibicama

#1550 Re: Balkanski nazovi "youtuberi"

Post by dječak sa šibicama »

Almazan, imaju 2,4 miliona pratilaca i milionske preglede, sudeci po komentarima pa jedno 90% pregleda su stranci, zapadnjaci i tako to
Post Reply