Balkanski Benelux

Post Reply
Arteta

#1 Balkanski Benelux

Post by Arteta »

Sta mislite da li ce doci do stvaranja Balkanskog Beneluxa.
Da li i mi trebamo ici s njima ako budu zajedno,mada ce to teze ici jer mi ne priznajemo Kosovo,nazalost.

Image
Last edited by Arteta on 11/07/2012 14:00, edited 1 time in total.
kresoje_krmpotic

#2 Re: Balkanski Benelux

Post by kresoje_krmpotic »

velika albanija, zasto ne.
seln

#3 Re: Balkanski Benelux

Post by seln »

Arteta wrote:Sta mislite da li ce doci do stvaranja Balkanskog Beneluxa.
Da li i mi trebamo ici s njima ako budu zajedno,mada ce to teze ici jer mi ne priznajemo Kosovo,nazalost.

Image
Albanci ne priznaju Kosovo?
Arteta

#4 Re: Balkanski Benelux

Post by Arteta »

seln wrote:

Image
Ne kontam sta si htio ovim reci.
Ili si totalno neupucen ili je provokacija.
karanana

#5 Re: Balkanski Benelux

Post by karanana »

koje su ovo zemlje?
meni isto afrika.
seln

#6 Re: Balkanski Benelux

Post by seln »

Arteta wrote:
seln wrote:

Image
Ne kontam sta si htio ovim reci.
Ili si totalno neupucen ili je provokacija.
Moguce da sam neupucen.

Koji "mi" trebamo ici s njima?
S kim to? Kad su Makedonije i Crna Gora izrazile zelju za ekonomskom unijom sa Albanijom?
seln

#7 Re: Balkanski Benelux

Post by seln »

karanana wrote:koje su ovo zemlje?
meni isto afrika.
Meni vuce na Juznu Ameriku.
Arteta

#8 Re: Balkanski Benelux

Post by Arteta »

seln wrote: Moguce da sam neupucen.

Koji "mi" trebamo ici s njima?
S kim to? Kad su Makedonije i Crna Gora izrazile zelju za ekonomskom unijom sa Albanijom?
Ministar iz Albanske vlade je poveo pregovore sa Ministrom iz Makedonske vlade.
Last edited by Arteta on 11/07/2012 14:39, edited 1 time in total.
trpimir

#9 Re: Balkanski Benelux

Post by trpimir »

sta je ovo? :lol:
Arteta

#10 Re: Balkanski Benelux

Post by Arteta »

meni isto afrika.
Albanija,Kosovo,Crna Gora i Makeodnija naravno.

Balkan nije u Africi.
Last edited by Arteta on 11/07/2012 14:40, edited 1 time in total.
karanana

#11 Re: Balkanski Benelux

Post by karanana »

AlKoMaCG
agnostic_front

#12 Re: Balkanski Benelux

Post by agnostic_front »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Arteta

#13 Re: Balkanski Benelux

Post by Arteta »

Balkanski Benelux? Ne, nije to priča o ujedinjenu Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego o kooperaciji Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore na putu ka Evropskoj uni.
Ideja je potekla od Gunthera Fehlingera, austrijskog ekonomiste koji živi u Albaniji, i Ekrema Krasniqija, kosovskog novinara iz Brisela.
U članku objavljenom na stranici EUObserver, ova dva autora pišu da je, prije svega, najvažnije uvjeriti međunarodnu javnost da se ne radi o stvaranju „Velike Albanije“.
„Evropska unija svakodnevno od balkanskih zemalja traži regionalnu saradnju u sprovedbi zahtjeva na putu ka priključenju EU. Međutim, postojeća regionalna tijela nisu dovoljna“, pišu Fehlinger i Krasniqi.
Oni predlažu stvaranje strukture sličnoj Beneluxu, koja je znatno unaprijedila ekonomije Holandije, Belgije i Luksemburga.
Stvaranjem ekonomsko-političkog saveza ove četiri balkanske zemlje nastalo bi tržište od osam miliona ljudi, što bi imalo trenutne koristi mnoge veće od samog čekanja na priključenje Evropskoj uniji.
Prvo na šta bi se novi saveznici trebali fokusirati jestetrgovina i uređivanje carina, te borba protiv kriminala, potom razvoj graničnih regiona, infrastrukture i finansijskog regionalnog tržišta.
Najprije bi se trebali povezati Kosovo i Albanija, te poslije pozvati u savez i Makedoniju i Crnu Goru. Autori ističu da ove zemlje ne opterećuje teška ratna prošlost, kao što je u slučaju Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
U regiji već postoje tijela kojima je cilj poboljšati saradnju, kao što su Vijeće za regionalnu saradnju i SEETO grupa za infrastrukturne projekte, ali to je daleko od uspješnog i dovoljnog. Kao uspješne primjer, autori, pored Beneluxa, navode Nordijsko vijeće i Višegradska grupa, čije su članice na kraju postali članicama Unije.
Razlog više za stvaranje ovakve strukture jeste i činjenica da je Evropska unija više fokusirana na sjever Balkana, te da ove četiri zemlje ostaju po strani.
Crna Gora i Albanija imaju svoje prirodne ljepote i izlaz na more, Makedonija ima svoje resurse, kao i Kosovo, ali ništa od toga se neće koristiti i unovčiti samo od sebe.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/8394 ... -put-ka-eu
Arteta

#14 Re: Balkanski Benelux

Post by Arteta »

seln

#15 Re: Balkanski Benelux

Post by seln »

Arteta wrote:
meni isto afrika.
Albanija,Kosovo,Crna Gora i Makeodnija naravno.
Preduslov za Benelux je da ga zele graditi demokratske drzave. Ni jedna od navedenih to nije.
Balkan nije u Africi.
Nije geografski.
Arteta

#16 Re: Balkanski Benelux

Post by Arteta »

seln wrote: Preduslov za Benelux je da ga zele graditi demokratske drzave. Ni jedna od navedenih to nije.
Ne znam zato ali znam da po srpskim forumima svi pljuju Makedonce i Crnogorce zbog ove ideje.
karanana

#17 Re: Balkanski Benelux

Post by karanana »

mozda ideja i nije losa, ali ovo ce ti makedonci i crnogorci gledati kao pravljenje velike albanije, svi albanci u jednoj drzavi.
ne vidim sta bi nas tu vezalo za ove 4 zemlje. i geografski smo nekako gore.
seln

#18 Re: Balkanski Benelux

Post by seln »

Arteta wrote:
seln wrote: Preduslov za Benelux je da ga zele graditi demokratske drzave. Ni jedna od navedenih to nije.
Ne znam zato ali znam da po srpskim forumima svi pljuju Makedonce i Crnogorce zbog ove ideje.
Pa valjda je i ovo srpski forum jer smo skepticni.
pet i po miliona Albanaca sa milion i po Makedonaca i 600 000 Crnogoraca u istoj drzavi...razliciti jezici, mentalitet, religija...sa teritorijalnim aspiracijama Albanije prema Makedoniji...
zajednicki im je samo kriminal.
Smail Aga

#19 Re: Balkanski Benelux

Post by Smail Aga »

:D :D :D :D :D :D
zlajaBHF

#20 Re: Balkanski Benelux

Post by zlajaBHF »

seln wrote:
Arteta wrote:
pet i po miliona Albanaca sa milion i po Makedonaca i 600 000 Crnogoraca u istoj drzavi...razliciti jezici, mentalitet, religija...sa teritorijalnim aspiracijama Albanije prema Makedoniji...
'
Covjek je rekao da se ne radi o ujedinjenju drzava, nego regionalnoj saradnji, koja bi se podigla na veci nivo nego danas....Ideja je za 10!
seln

#21 Re: Balkanski Benelux

Post by seln »

zlajaBHF wrote:
seln wrote:
Arteta wrote: Ne znam zato ali znam da po srpskim forumima svi pljuju Makedonce i Crnogorce zbog ove ideje.
'
Covjek je rekao da se ne radi o ujedinjenju drzava, nego regionalnoj saradnji, koja bi se podigla na veci nivo nego danas....Ideja je za 10!
Regionalna saradnja postoji i sad. On je spomenuo balkanski Benelux, a to je vec nesto drugo.
Zasto bi dvije drzave, koje su vec kandidati za EU, ulazile u asocijacije sa druge dvije drzave koje to nisu?
Post Reply