Balkanska kraljevstva !!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
LenjinRevolution
#1 Balkanska kraljevstva !!!
Neki dan, čitam o tome kako su neke nacije držale pola svijeta pod svojom vlašću, kako su neke imale ogromne i snažne vojske i kako su neke svoje ime zauvijek urezale u udžbenike istorije (mislim urezali smo i mi, kroz razne oslobodilačke ratove itd).
Mene sada zanima jedna stvar. Da li smo mi Balkanci mogli postiči više, u pogledu osvajanja tuđih teritorija, razvijanja (nauke, umjetnosti i sl.), te da li bi danas drugačije izgledale ove naše države (ja ih zovem banana republike) ?!
Živjelo bratstvo i jedinstvo svih naših naroda !!!
Mene sada zanima jedna stvar. Da li smo mi Balkanci mogli postiči više, u pogledu osvajanja tuđih teritorija, razvijanja (nauke, umjetnosti i sl.), te da li bi danas drugačije izgledale ove naše države (ja ih zovem banana republike) ?!
Last edited by LenjinRevolution on 26/04/2013 16:29, edited 3 times in total.
- insomnia78
#2 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Da smo mogli onda bi to i uradili
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
BatoS
#3 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Koji "mi Balkanci" ?LenjinRevolution wrote:Mene sada zanima jedna stvar. Da li smo mi Balkanci mogli postiči više, u pogledu osvajanja tuđih teritorija, razvijanja (nauke, umjetnosti i sl.), te da li bi danas drugačije izgledale ove naše države (ja ih zovem banana republike) ?!
Zivjela Bosna i bosnjacki narod... a genocidni entitet ce nestat kad tad...
-
Cybernetic
#4 Re: Balkanska kraljevstva !!!
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:59, edited 1 time in total.
-
BatoS
#6 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Sta je to "Bosnjakistan" ?Cybernetic wrote:Zivio Bosnjakistan, jel?
-
Zeljocity
#7 Re: Balkanska kraljevstva !!!
LenjinRevolution wrote:Neki dan, čitam o tome kako su neke nacije držale pola svijeta pod svojom vlašću, kako su neke imale ogromne i snažne vojske i kako su neke svoje ime zauvijek urezale u udžbenike istorije (mislim urezali smo i mi, kroz razne oslobodilačke ratove itd).
Iskreno ne znam, tesko pitanje. Ali kada uzmes u obzir da su 3 velike sile vladale ovim prostorima u zadnjih 2000god. onda mi kao mali narodi bas nismo imali srece. A da se moglo uradit vise pokazuje primjer Dusana srpskog kralja/cara. Nas problem je sto se na malom mjestu prvo skupilo par naroda nas (bosnjaka) starosjedioca, pa onda slaveni i na sve to dodaj razlicite vjere koje vec stoljecima svaka vuce na svoju stranu. Jednostavno ne znamo, mali smo kao narodi + nabrojani splet okolnosti nam nikada nije isao u prilog. To je neko moje misljenje.
-
Mikro-makro
#8 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Oslobodilacke ratove? Koje zivota ti, pa 10x duze smo bili pod okupacijom nego sto smo bili slobodni i nijednom se ratom iz tog nismo izvukli...LenjinRevolution wrote:Neki dan, čitam o tome kako su neke nacije držale pola svijeta pod svojom vlašću, kako su neke imale ogromne i snažne vojske i kako su neke svoje ime zauvijek urezale u udžbenike istorije (mislim urezali smo i mi, kroz razne oslobodilačke ratove itd).
-
BatoS
#9 Re: Balkanska kraljevstva !!!
A ti si Srbin? Ovaj Dusan je bio "tvoj" kralj?Zeljocity wrote:Iskreno ne znam, tesko pitanje. Ali kada uzmes u obzir da su 3 velike sile vladale ovim prostorima u zadnjih 2000god. onda mi kao mali narodi bas nismo imali srece. A da se moglo uradit vise pokazuje primjer Dusana srpskog kralja/cara.LenjinRevolution wrote:Neki dan, čitam o tome kako su neke nacije držale pola svijeta pod svojom vlašću, kako su neke imale ogromne i snažne vojske i kako su neke svoje ime zauvijek urezale u udžbenike istorije (mislim urezali smo i mi, kroz razne oslobodilačke ratove itd).
Ako ostavimo Grke po strani, od ostalih balkanskih naroda najslavniju historiju i najveci uticaj su imali Bugari.
-
theTruePath
#10 Re: Balkanska kraljevstva !!!
nocna mora cyberneticaBatoS wrote:Sta je to "Bosnjakistan" ?Cybernetic wrote:Zivio Bosnjakistan, jel?
- Johnzy
#11 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Ma da, mi smo malji deca u odnosu na Bugare. Ne znam nešto puno istoriju, ali u odnosu na kontinuitet, jačinu i veličinu carstva, Dušanovo je zanemarljivo. Neko će sigurno znati bolje, ali je Bugarsko carstvo bilo i do današnje Ukrajine, i valjda su i spasli Carigrad od turske opsade. A to što smo mi imali Dušana i Nemanjiće je sve bajno i sjajno za zemlju i narod naše veličine. Samo što jako dugo vremena ne možemo da svarimo i prihvatimo kolika je ta veličina.
- Zokipfc
#12 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Tesko, oduvijek (sa jednim izuzetkom) je ovdje vazilo: Zavadi pa vladaj
Podjele te na komade, stvore se tipovi kao BatoS i to tako 
-
Tacticus
#13 Re: Balkanska kraljevstva !!!
Bugarsko carstvo (bila su 2 u 2 razlicita vremena) bilo je vece i dugotrajnije od DusanovogJohnzy wrote:Ma da, mi smo malji deca u odnosu na Bugare. Ne znam nešto puno istoriju, ali u odnosu na kontinuitet, jačinu i veličinu carstva, Dušanovo je zanemarljivo. Neko će sigurno znati bolje, ali je Bugarsko carstvo bilo i do današnje Ukrajine, i valjda su i spasli Carigrad od turske opsade. A to što smo mi imali Dušana i Nemanjiće je sve bajno i sjajno za zemlju i narod naše veličine. Samo što jako dugo vremena ne možemo da svarimo i prihvatimo kolika je ta veličina.