Balkan Case Challenge 2008

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
cnermina

#1 Balkan Case Challenge 2008

Post by cnermina »

BALKAN CASE CHALLENGE – BH CASE CHALLENGE 2008

WUS Austria Vam ponosno predstavlja BH Case Challenge – Balkan Case Challenge 2008. Svrha organizacije ovog prestižnog takmičenja, koje implementiramo već tradicionalno, po osmi put, jeste podrška procesu reforme visokog obrazovanja u BiH, kao i podrška Bolonjskom procesu. Već sedam godina, a i ove godine, implementaciju takmičenja finansira Austrian Development Cooperation.

Šta je Balkan Case Challenge?
Balkan Case Challenge je takmičenje koje nastoji da unaprijedi nastavni proces kroz naglašavanje značaja case study metode, ali i događaj namjenjen prepoznavanju kvalitetnog mladog poslovnog kadra, te poticanja odličnih studenata iz Jugoistočne Europe. Balkan Case Challenge je fokusiran na izgradnju veze između visokog obrazovanja i tržišta rada, kao i sinergiju sa poslovnom zajednicom i regionalnu saradnju. Teži se otvaranju prilika i novih perspektiva za odlične studente kroz trening, takmičenje i pružanje konkretnih poslovnih prilika, a ujedno predstavlja promociju novih nastavnih metoda.

Šta je BH Case Challenge?

BH Case Challenge je predtakmičenje koje nam omogućava odabir 50 najboljih studenata iz BiH koji će prezentovati našu zemlju i njen akademski kvalitet. Omogućavamo trening aplikantima nakon kojeg svi učestvuju u takmičenju i predstavljaju vlastita rješenja. Ta rješenja predstavnici kompanija i različiti eksperti evaluiraju i na osnovu njih selektiraju učesnike velikog Balkan Case Challenge finala u Beču.

Koje discipline nudi učešće u BH Case Challenge 2008?
Samo takmičenje je struktuirano na način koji omogućava studentima da predstave svoje znanje u jednoj od četiri discipline: ekonomija, pravo, model Europskog vijeća i informacione tehnologije.

Business Case Competition sakuplja top studente biznisa/menadžementa/ekonomije. Studije slučaja se bave trenutnim pitanjima koja se odnose na poslovno okruženje I ekonomski razvoj u Jugoistočnoj Europi.

Law Moot Court je tradicionalna takmičenje u raspravi – npr. simulacija suđenja – gdje studenti pripremaju oralne iskaze i pisane argumente oslanjajući se na poznavanje principa međunarodnog javnog i europskog prava.

Model European Council od 2008 godine mijenja Model UN-a . To je autentična simulacije Europskog vijeća koje nije legislativno tijelo i koje raspravlja o neodložnim pitanjima i pregovara poziciju EU po pitanju istih. Ono daje glavni impuls, te socijalne, ekonomske I političke smjernice u svim oblastime aktivnosti EU. Cilj ove nove discipline je kreirati veću svjesnost o Europi među studentima, te ih informirati o strukturi I radu ovog EU organa.

Information Communication Technology (ICT) Case Competition simulira implementaciju informativno-komunikacijskih tehnologija u poslovnom okruženju. Učesnici trebaju analizirati poslovne procese i infrastrukturu kompanije i predložiti integrativno ICT rješenje.

Kada se održava BH Case Challenge?
BH Case Challenge će se održati u periodu 19.-20. april 2008. godine u Sarajevu.
Pobjednici takmičenja se kvalifikuju za veliko finale koje će se održati u periodu od 6.-11. jula 2008. godine u Beču!

Šta studenti dobijaju učešćem na BH Case Challenge-u?
Pored direktne kvalifikacije za finalno takmičenje, organizacioni odbor BH Casase Challenge-a svake godine sa svojim partnerima pobjednicima obezbijedi i nagrade poput učešća u ljetnim školama, prakse, vaučere za knjige, riječnike, kurseve i sl. BH Challenge studentima nudi da svoje dosadašnje iskustvo razmijene i prošire radom u grupama sa studentima iz cijele BiH, a onima koji se plasiraju u finale i sa studentima iz 10 zemalja Jugoistočne Evrope i iz Austrije. Ovo takmičenje je već široko prepoznato kako u sferi visokog obrazovanja, tako i kod kompanija, poslodavaca, te predstavlja dobru referencu svim učesnicima.

Ko ima pravo učešća?
Studenti:
 dodiplomskog i postdiplomskog studija
 ekonomije, prava, političkih, tehničkih i srodnih nauka, dodiplomci i postdiplomci svih univerziteta u BiH (državnih i privatnih)
 završnih godina studija
 sa dobrim poznavanjem engleskog jezika
 mlađi od 28 godina
 sa visokim akademskim dostignućima i društveno aktivni

Kako se prijaviti?
Za prijavu je potrebno posjetiti web stranicu Balkan Case Challenge-a http://www.bcchallenge.org.

Rok za prijavu je 31. mart 2008. godine!!!

Za sve dodante informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Sve najbolje,

Maja Arslanagić
BH Challenge 2008 Koordinator
Balkan Case Challenge
WUS Austria – Ured u Sarajevu
Telefon: 033 200 070
E-mail: [email protected]
[email protected]
Web adresa : http://www.bcchallenge.org
Bumbar

#2 Re: Balkan Case Challenge 2008

Post by Bumbar »

:D :D :D :thumbup: :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#3 Re: Balkan Case Challenge 2008

Post by Bosanac sa dna kace »

nadam se da nije problem sto ja studiram u Majki Turskoj (kako Rejz rece) i da ce me primit, aminam vec odavno da me prime :)
Bumbar

#4 Re: Balkan Case Challenge 2008

Post by Bumbar »

Bosanac sa dna kace wrote:nadam se da nije problem sto ja studiram u Majki Turskoj (kako Rejz rece) i da ce me primit, aminam vec odavno da me prime :)
mislim da ce biti...ali probaj :D...nezaboravna 4 dana :D
Bosanac sa dna kace

#5 Re: Balkan Case Challenge 2008

Post by Bosanac sa dna kace »

kad ce rezultati? :roll:
Eborg

#6 Re: Balkan Case Challenge 2008

Post by Eborg »

Ima li ko da je bio na tom BCC 2008 ili na nekom ranijem?Treba mi koji savjet,shta i kako sve to ide poshto sam primljen na ovaj BH BCC 2009,Model European Council program... ;-)
Post Reply