Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
ultima_palabra

#1 Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by ultima_palabra »

Tri esejčića koja je napisao Vuk Bačanović o najgorim izdancima sva tri naša konstitutivna naroda :) Nešto na tragu legendarne Konstantinovićeve "Filosofije palanke". Koliko se slažete i da li postoje ova tri fenomena, toliko slična a ipak različita?
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5237 ... -balinluku
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5307 ... -vlahaluku
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5377 ... skutorluku
opa22

#2 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by opa22 »

:thumbup: ma Vuk je kralj :thumbup: jos dugo godina cit'o njegove kolumne
ja.neron

#3 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by ja.neron »

ultima_palabra wrote:Tri esejčića koja je napisao Vuk Bačanović o najgorim izdancima sva tri naša konstitutivna naroda :) Nešto na tragu legendarne Konstantinovićeve "Filosofije palanke". Koliko se slažete i da li postoje ova tri fenomena, toliko slična a ipak različita?
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5237 ... -balinluku
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5307 ... -vlahaluku
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5377 ... skutorluku
toliko puta je napisao "balinluk" da će u to vjerovatno ostati kao nadimak u tekstu bez poente i sa puno frustracija
Šef

#4 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by Šef »

Sad svi pametni, zajebani, kolumnisti... Analiziraju... :roll:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#5 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by sabina1 »

Toliko ružan naziv teme. Izbrišite ovo.
ultima_palabra

#6 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by ultima_palabra »

tvsabina wrote:Toliko ružan naziv teme. Izbrišite ovo.
Tako ružan avatar... banujte forumašicu :-D
BASS

#7 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by BASS »

odlični tekstovi :thumbup: odavno nisam pročitao nešto ovako pronicljivo.Mogao je napisati još par stvari,ali možda u nekom drugom formatu,većem od kolumne.
plejka2

#8 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by plejka2 »

Balinluk, vlahaluk, škutorluk :lol: :lol: :lol: :lol:
ja komedije
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 09:28, edited 2 times in total.
pemanapemani

#10 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by pemanapemani »

Zaboravio si urbanluk. Doduše, tri tačkice su na kraju.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#11 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by sabina1 »

ultima_palabra wrote:
Tako ružan avatar... banujte forumašicu :-D
:-)
BASS

#12 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by BASS »

http://radiosarajevo.ba/novost/60188/es ... ja-divjaka

Morao je neko i ovo reći.
Ne slažem se sa nekim djelovima teksta i naravno Divjaku veliki naklon i poštovanje,ali šta se od njega pravi to više nema smisla.Pri tome mi je sve čudnije da on pristaje na tu ulogu,jer sam uvjeren da je apsolutno svjestan svega,al hajd... :skoljka:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#13 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by dr.gog »

pemanapemani wrote:Zaboravio si urbanluk. Doduše, tri tačkice su na kraju.
:D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by dr.gog »

Vuk Bačanović je napisao:

"Zvanično Sarajevo, s druge strane, zna da u entitetu u kojem skaču cijene struje i drugih energenata, a svakim danom u stečaj odlazi sve više preduzeća, u kojem je nekoliko stotina hiljada nezaposlenih, izljev patriotizma nikada nije na odmet! Nije baš da smo u svemu gubitnici! Evo, još jednom smo „dobili“ Srbiju! To što 1 posto imaginarnih „nas“ gca u opscenom bogatstvu, a drugi nemaju gotovo ništa, manje je važno! Hej, pa imamo generala! Našeg Čika Jovu, našu legendu! Neko će se zapitati, kakve veze Divjak ima sa tim manipulacijama? On je pošten čovjek, humanista! To je tačno, ali ovdje nije o tome riječ. Riječ je da Divjak, uprkos tome što je sam za vrijeme svoga bečkog sužanjstva izjavio da se njime manipuliše, ponovo pristao na svoju estradizaciju. Ponovo se, unatoč svemu, prizivao „patriotizam“ i govorilo "Ovo je Bosna!" Izgovor da je to učinio za svoje poštovaoce i prijatelje, a ne za maniplatore ne stoji! Svaki javni „patriotski“ istup te vrste koristi jedino manipulatorima, ratnim i poratnim komercijalizatorima, estradizatorima i privatizatorima „antifašizma“. Nije zgoreg ponoviti da ljudi koji podržavaju Divjaka – ako izuzmemo estradne profitere koji su uvijek tu da se „prislone“ i uslikaju – nemaju pogrešne motive i nazore. Oni jednostano još uvijek nisu sa javnih nastupa zdrali magle manipulacije vladajućih klika i na postojeće društvene odnose pogledali trezvenim očima. U tome ne smije biti izuzetaka. Drugim riječima: drag mi je (Sara)Jovo, ali mi je istina draža!"
Eeee..nećemo tako Dino, u stilu nepoznatog vanjskog und unutrašnjeg neprijatelja.. :D .

Ko su "zvanično Sarajevo?" . Koji najistaknutiji likovi, koji, tačno koji mediji i novinari?. Navedimo recimo ..tri imena.

Koji najistaknutiji kulturni radnik( recimo tek završeni SFF, neko od Tvoraca možda?) je počinio manipulaciju nad građanima Sarajeva? Tko je stavio čika Jovu na program SFF-a, scenski, a prenio scenu- medijski?

Izvinjavam se, da možda ovim raspletom događaja nismo slučajno, da prostiš Vuče B., popušili od strane susjedne & prijateljske Srbije ?
Izgovor da je to učinio za svoje poštovaoce i prijatelje, a ne za manipulatore ne stoji!
Ko se kome izgovarao i zašto bi se izgovarao? Za ono što zbilja misli i što zbilja jeste istina, u šta vjeruje?
Da ugodi Saneli Jenkins i redakciji FTV- hiperkroatiziranom reporteru koji ga k'o tumor prati još od Beča., Fahri R., E. Švrakiću, bečkim Bošnjacima, da vrati onih 30-ak hiljada eura?

Jovan Divjak nije ništa rekao niti pristao na estradizaciju(bog te maz'o, koji termin :-) ) izričući dvije rečenice, koje je neko drugi vrtio do besvijesti.

Eh, sada o još jednom pokušaju kloniranja "Palanke", standardnog štiva svih onih koji streme zvjezdanim visinama parodije- ali samo vezano za članak o Divjaku:
Nije zgoreg ponoviti da ljudi koji podržavaju Divjaka......nemaju pogrešne motive i nazore. – Oni jednostavno još uvijek nisu sa javnih nastupa zdrali magle manipulacije vladajućih klika i na postojeće društvene odnose pogledali trezvenim očima. U tome ne smije biti izuzetaka. Drugim riječima: drag mi je (Sara)Jovo, ali mi je istina draža!"
Dakle, izjava da smo manipulisani mi koji podržavamo Divjaka uz izjave koje je dao. Dobro, "prevareni" jer k'o biva imamo ispravne motive i prihvatljive nazore, ali nas jebe mrena na očima koju kao hipnotisani primamo drito iz Avaza, FTV, BHT1, ili SFF svjetala na pozornici Doma mladih..

A gdje je bila hipnotisana gomila Bačanoviću. gdje su bili manipulisani?. Ko je ispao toliko glup osim onih koje prozivaš?

Ja u Skenderiji, ni nakon nekoliko desetina euforičnih izvještaja i najava, facebook spamova, forumskih tema, ne vidjeh u Domu mladih više od par stotina ljudi, niti primjetih masovnu euforiju "manipulisanih građana sa maglom na očima". Najmanje je tu bilo onih koji su zaista riječju i pisanjem podržavali Jovana Divjaka.

Jeftino potcjenjivanje pameti nije dobra parodija, niti je forsirana politička korektnost( koju prodaje Vuk B.) novinarski recept za popravljanje pameti narodu. Nije kolumna "nalaz i mišljenje ljekara specijaliste"..

Drugi put bih volio vidjeti manje Sanjicine V. škole navođenja likova bez imenovanja, a više novinarskog odgovora na "Ko?".

I naročito , odgovor na "istinu koja je draža". :)
bandini

#15 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by bandini »

zasto da se brise??
pa stvari treba nazivati pravim imenom a prava imena za ovo sto se desava su bas ova nabrojana
pustopoljina

#16 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by pustopoljina »

svidja mi se pricanje o balinluku (moje drustvo kaze bosnjakluk), vlahaluku i skutorluku...ali mi se ne svidja...samouvjerena mladost autora. (u najboljem slucaju: samouvjerena mladost).
bandini

#17 Re: Balinluk, vlahaluk, škutorluk...

Post by bandini »

pustopoljina wrote:svidja mi se pricanje o balinluku (moje drustvo kaze bosnjakluk), vlahaluku i skutorluku...ali mi se ne svidja...samouvjerena mladost autora. (u najboljem slucaju: samouvjerena mladost).

procitao sam sva tri teksta i mogu reci da su solidni i nista vise od toga, ali opet dobra podloga za pricu o ovom fenomenu jer je rasiren i previse. ja ne mogu da shvatim da neko kaze brisite ovo, zasto nekome smeta taj naziv??
Post Reply