Balašević,Gojer,koncert u Sarajevu - ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dijaliza

#1 Balašević,Gojer,koncert u Sarajevu - ALL ABOUT

Post by dijaliza »

Đorđe Balašević u Narodnom pozorištu?

Za program "Kalendar mog detinjstva" prigodni su kamerni prostori, ističu u timu "panonskog mornara"...
23.01.2009. 09:40

Legendarni kantautor Đorđe Balašević u posljednje vrijeme okupiran je završetkom rada na svom filmskom prvjencu "Kao rani mraz". Nakon snimanja koje je okončano ljetos, film je u fazi postprodukcije, a Balašević uporedo priprema i muziku.

Nakon što film bude u potpunosti završen, Balašević na proljeće namjerava krenuti na koncertnu turneju, i to s programom "Kalendar mog detinjstva", kako se zove i njegova nova knjiga. Kako doznajemo, u okviru te turneje "panonski mornar" trebao bi gostovati i u Sarajevu.

Brojni pozivi

- Dobra volja je svakako tu, ali je vrijeme problem. Balaševiću je sada najbitnije da se poslože sve filmske kockice - kaže Balaševićev menadžer Budimir Gođevac.

Ipak, otkrio nam je da Balaševiću posebno u posljednje vrijeme iz Sarajeva stižu brojni pozivi za održavanje koncerta.

- U Sarajevu nas čekaju prijatelji i učinit ćemo sve da do tog koncerta dođe - ističe Gođevac.

Također, naglašava da ovog puta Balašević ne namjerava nastupiti ni u Zetri, a ni u Skenderiji.

- Za program "Kalendar mog detinjstva", u okviru kojeg su na bini samo Đorđe i pijanist Aleksandar Dujin, prigodni su kamerni prostori. Tako da razmišljamo o koncertu u Narodnom pozorištu Sarajevo - otkriva Gođevac.

Muzički performans

S ovim programom, Balašević je uoči Nove godine imao sedam uzastopnih koncerata u beogradskom Sava centru, a ovaj trosatni muzički performans izveden je i u Mariboru.

Posljednji nastup u Sarajevu Balašević je imao 2005. godine ispred Vijećnice u okviru "Baščaršijskih noći". On je nakon završetka agresije na našu zemlju održao dva spektakularna koncerta u bh. prijestonici.

Premijera filma

Film "Kao rani mraz" nastao je prema velikom hitu "Priča o Vasi Ladačkom", a u njemu, između ostalih, igraju Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Mira Banjac, kao i Balaševićeva kćerka Jovana.

Druga kćerka Jelena ocu je asistirala u režiji, dok je firma Balaševićeve supruge Olivere "Salayka" producirala film. Premijera filma bit će upriličena u Novom Sadu, a termin još nije utvrđen.

Autor: L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ
webz

#2 Re: Đorđe Balašević u Narodnom pozorištu?

Post by webz »

Posle četiri godine odsustvovanja iz Sarajeva, Đorđe Balašević se priprema da ponovo zapeva u gradu na Miljacki. Ne razmišlja o velikim dvoranama poput "Zetre" i "Skenderije". Iz njegovog menadžerskog tima poručuju da programu "Kalendar mog detinjstva", u okviru kojeg su na bini samo Đorđe i pijanist Aleksandar Dujin, najviše odgovara kamerni prostor, pa se razmišlja o sarajevskom Narodnom pozorištu. O datumu koncerta Sarajlije će biti uskoro obaveštene, kad Balašević sa lokalnim organizatorima potpiše ugovor i precizira detalje.
http://www.vesti.rs/exit/Djordje-Balase ... ajevu.html
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#3 Re: Đorđe Balašević u Narodnom pozorištu?

Post by Admir_1984 »

Valjda nam nece to uraditi...... Stvarno ako odrzi koncert pred 500 ljudi......ne znam...nisam pametan
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4 Re: Đorđe Balašević u Narodnom pozorištu?

Post by anjusha »

Bice mi to haman prvi put u zivotu da stanem u red ujutro u 4 sata da cekam na kartu.
Ali zbog njega, nije mi tesko!
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#5 Re: Đorđe Balašević u Narodnom pozorištu?

Post by Admir_1984 »

Ma i ako nadjem kartu nece to biti to. Sta ce onda masa ljudi koji ne nadju, a znam da ga vole kao i ja.....
teAMICA

#6 Re: Đorđe Balašević u Narodnom pozorištu?

Post by teAMICA »

Ja sam ubijeđena da će on već naći neki način da ga vide svi koji ga vole (a toje jako puno ljudi)... U suprotnom :x :x :x , to je jedini koncert koji ne bih propustila ni za šta!
Nadam se da će koncerta biti i da ćemo svi vidjeti tog genijalca!
(možda održi 7 dana zaredom :D )
Alhemicarkaa

#7 Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Alhemicarkaa »

G. Gojer wrote:“Ono što vam zasigurno mogu reći jest da Balašević neće nastupiti u ovom kazalištu, jer Narodno kazalište u Sarajevu ne podržava i ne dozvoljava gostovanje estradnih ličnosti u istom”
http://www.balkaniyum.tv/bih/vijesti/25774.shtml

:roll:
Da se podsjetimo, Brega je nastupao u Pozoristu, sa svojim orkestrom za svadbe i sahrane :roll: , Losa je nastupao, a o predstavama "kidaj od svoje zene" i inim, da i ne govorim, samo jos fudbal nisu zaigrali u istom. Medjutim, Balasevic je problem, zasto gospodine Gojer, zasto?
Chopper_Horrace

#8 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Chopper_Horrace »

Alhemicarkaa wrote:
G. Gojer wrote:“Ono što vam zasigurno mogu reći jest da Balašević neće nastupiti u ovom kazalištu, jer Narodno kazalište u Sarajevu ne podržava i ne dozvoljava gostovanje estradnih ličnosti u istom”
http://www.balkaniyum.tv/bih/vijesti/25774.shtml

:roll:
Da se podsjetimo, Brega je nastupao u Pozoristu, sa svojim orkestrom za svadbe i sahrane :roll: , Losa je nastupao, a o predstavama "kidaj od svoje zene" i inim, da i ne govorim, samo jos fudbal nisu zaigrali u istom. Medjutim, Balasevic je problem, zasto gospodine Gojer, zasto?

Pa, ko ce slusat tudju muku? :-)
Alhemicarkaa

#9 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Alhemicarkaa »

ma jasta, pozoriste je inace mjesto za zabavu, zamisli nekakve tragedije ili sta slicno. Mora da su Bregi dozvolili jedino da svira svadbene pjesme, nikako one za sahrane. :skoljka:
teAMICA

#10 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by teAMICA »

Diraj mi u sve, al u Balasha ne... :x
Čuj ne može...
kofi anan

#11 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by kofi anan »

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

ALI BALAS CE SVIRATI U SARAJEVU, ODOBRIO MU TO ONAJ ODVRATNI GLAVONJA ILI NE :oops: :oops: :oops: :oops:
Tisina

#12 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Tisina »

i Zvonko Bogdan 2007. ma nije to vise pitanje prostora vec generalno nadobudnog stava...

u bg je bio rasprodat

http://www.zbrka.com/zanimljivosti-i-je ... certi.html

u zg ce tek da bude vec rasprodato

http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=259484
JThomas

#13 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by JThomas »

Chopper_Horrace wrote:
Pa, ko ce slusat tudju muku? :-)
raja hoće veselo...

:roll: :x
shuriken

#14 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by shuriken »

da, da, u Pozoristu ce nastupat samo Tereza fakin Kesovija
koja ce onda zvati Emira hajji hafis Beyovicha u Paris na njen koncert
etcetera etcetera

ali dobro, ona je pjevala za Tudjmana, docim je Balasevic pjevao protiv Milosevica, time nije dio establishmenta
suncica24

#15 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by suncica24 »

Eeee, dabogda im Kupusovic rezirao kucne svadje a Nuhanovic (dirigent koji je zavrsio flautu :-) ) dirigovao na vjencanju! PRIMITIVNA BAGRA NEOTESANA!
:x :x :x

Ima Dom armije, BKC, Unitic sala, Skenderija, ma i u Kamerni teatar cemo se skupiti, a oni nek i dalje gude turbofolk bendove i predstave za siroke narodne mase

PS: Tisina, cula sam da su karte za Zagreb rasprodane, a ja sve planirala, cak i prijatelja maltretirala da mi kupi kartu tamo, pa... znas li mozda ima li karata? :)
Last edited by suncica24 on 19/02/2009 13:40, edited 1 time in total.
Banksy

#16 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Banksy »

I Gljiva je najavio da će Muzički Oskar pokušati premjestiti u Narodno Pozorište. Sve je moguće, od državne televizije do NP mali je korak.
Tisina

#17 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Tisina »

predstavljanje pjesme za Eurosong : Hari Mata Hari, Joksimovic, Aleksandra Radovic.. sve u NP Sarajevo
readymade

#18 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by readymade »

Na stranu nepostojanje integriteta Narodnog pozorišta i činjenica da se tamo upriličilo nekoliko sadržaja koji ne odgovaraju takvoj instituciji - ali jednom osrednjem kant-autoru stvarno nije mjesto tamo (kao ni Bregoviću i sličnim...).Postoji npr. BKC koji je kapacitetom gotovo duplo veći od pozorišta i mnogo ga je jeftinije i jednostavnije unajmiti. Zar treba insistirati na dosljednoj degradaciji pozorišta samo zato što je neko u prošlosti nezasluženo tamo nastupio.

Nikada nisam skontao kult ličnosti koji njeguju Balaševićevi obožavatelji koji valjda činjenicom da će koncert strpati u Narodno pozorište pribavljaju samim sebi priznanje da poštuju i cijene nešto što je "više od estrade".

Zato, haj'mo kukat kako ne daju pozorište. Oh, ugroženosti... Oh, sudbo kleta... Oh, zli turbo-folče...

A Gradimir Gojer zaslužuje posebnu temu. Pogotovo njegova politička putanja SDP > Ekološka stranka E-5 > Stranka za BiH... Ko zna gdje će završiti....
Tisina

#19 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Tisina »

btw Balasevic nije uopce ni kontaktirao Narodno, nista nije uopce jos dogovoreno bilo, ali je Gojer jedva docekao da bez ikakvog razloga popljuje.. a i novinari u BIH..

bila sam na ovim koncertima u slicnim prostorima u BG, Subotici i Valjevu.
Djole i klavir, cisti kabare i uzitak.. prekrasno zaista...
suncica24

#20 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by suncica24 »

Ima pozoriste i u Tuzli... a nama do Tuzle nije daleko :)
justika_sa

#21 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by justika_sa »

pazi da je to dosljedena politika Narodnog Pozorišta... pa da niko nikada od recimo interpretatora muzike koja ne spada u domen klasične nije pjevao u narodnom ja bih prva skinula kapu Gojeru i rekla da je to ispravna odluka i da postoje druga mjesta za ovaj koncert...

ovako poslije svih ovih ovdje navedenih baš se spominje Balašević u Sarajevu (ja nisam čula da se negdje spominjalo pozorište do ove izjave) Gojer izjavljuje kako baš Balašević ne može...

naravno da zaslužuje reakcije i osude!

i hebemu miša... još se ništa ne zna o koncertima a kod nas je već razno smeće provučeno po medijima... ne bi me čudilo da čovjek nikad više ne dodje ovamo :( :( :(
justika_sa

#22 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by justika_sa »

@suncica :thumbup: :kiss:
Alhemicarkaa

#23 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Alhemicarkaa »

justika_sa wrote: i hebemu miša... još se ništa ne zna o koncertima a kod nas je već razno smeće provučeno po medijima... ne bi me čudilo da čovjek nikad više ne dodje ovamo :( :( :(
Ne znam zasto, ali njega nikad nasi novinari nisu nesto posebno mazili. I pored sve publike koju on ima ovdje, zasto bi dosao? Onima kojima se slusa Djole nece biti daleko ni Zagreb ni Beograd, i nije vise stvar u Balasevicu, stvar je u ovom gradu i u sta se on pretvara, i stvar je u nama koji to sve cutke posmatramo. Nisu krivci primitivci, krivi smo mi...

Ovo sve me podsjeca na slicnu situaciju u Osijeku, kad je Djole, takodjer, trebao da nastupa u HNK, i pobuni se HVIDRA (je li se tako zove njihovo udruzenje ratnih vojnih invalida?). I kad su otisli u njihove prostorije da ih pitaju zasto ne moze, a tamo, sa zvucnika se ori Ceca, a gospodin koji je radio kaze: ne moze jedan Srbin da dolazi u Hrvatsko kazaliste, koje su oni gadjali.

Ako ista mrzim to su dvostruki standardi, otkad je Gojer direktor NPa?
suncica24

#24 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by suncica24 »

Alhemicarkaa wrote:
justika_sa wrote: i hebemu miša... još se ništa ne zna o koncertima a kod nas je već razno smeće provučeno po medijima... ne bi me čudilo da čovjek nikad više ne dodje ovamo :( :( :(
Ne znam zasto, ali njega nikad nasi novinari nisu nesto posebno mazili. I pored sve publike koju on ima ovdje, zasto bi dosao? Onima kojima se slusa Djole nece biti daleko ni Zagreb ni Beograd, i nije vise stvar u Balasevicu, stvar je u ovom gradu i u sta se on pretvara, i stvar je u nama koji to sve cutke posmatramo. Nisu krivci primitivci, krivi smo mi...

Ovo sve me podsjeca na slicnu situaciju u Osijeku, kad je Djole, takodjer, trebao da nastupa u HNK, i pobuni se HVIDRA (je li se tako zove njihovo udruzenje ratnih vojnih invalida?). I kad su otisli u njihove prostorije da ih pitaju zasto ne moze, a tamo, sa zvucnika se ori Ceca, a gospodin koji je radio kaze: ne moze jedan Srbin da dolazi u Hrvatsko kazaliste, koje su oni gadjali.

Ako ista mrzim to su dvostruki standardi, otkad je Gojer direktor NPa?
Nije daleko, ali nema karata :(
Meni je dovoljan primjer kad su Djoleta strpali na Bascarsijeske noci i onu malu pozornicu... zajedno sa...da ne nabrajam.
Toliko ga cijene.
A on zakrcio puteve, zaustavio saobracaj, ljudi po banderama, krovovima, na prozorima...i svima puna srca :)
E tako i ovo. 8500 hiljada ljudi u grupi na FB ga trazi, zove, a jedan metuzalem bi kao da moralno disciplinuje te ljude. I da nam kaze kako, eto, Turbofolk bend valja, a Djole ne valja.
ali, 8500 ljudi ce se skupiti, htjeli oni to ili ne, i opet ce biti srca puna, s jedne, a mozgovi prazni s druge strane
Bullet Tooth Tony

#25 Re: Ko sve moze gostovati u Narodnom Pozoristu

Post by Bullet Tooth Tony »

readymade wrote:Na stranu nepostojanje integriteta Narodnog pozorišta i činjenica da se tamo upriličilo nekoliko sadržaja koji ne odgovaraju takvoj instituciji - ali jednom osrednjem kant-autoru stvarno nije mjesto tamo (kao ni Bregoviću i sličnim...).Postoji npr. BKC koji je kapacitetom gotovo duplo veći od pozorišta i mnogo ga je jeftinije i jednostavnije unajmiti. Zar treba insistirati na dosljednoj degradaciji pozorišta samo zato što je neko u prošlosti nezasluženo tamo nastupio.

Nikada nisam skontao kult ličnosti koji njeguju Balaševićevi obožavatelji koji valjda činjenicom da će koncert strpati u Narodno pozorište pribavljaju samim sebi priznanje da poštuju i cijene nešto što je "više od estrade".

Zato, haj'mo kukat kako ne daju pozorište. Oh, ugroženosti... Oh, sudbo kleta... Oh, zli turbo-folče...

A Gradimir Gojer zaslužuje posebnu temu. Pogotovo njegova politička putanja SDP > Ekološka stranka E-5 > Stranka za BiH... Ko zna gdje će završiti....
:thumbup: :thumbup:
Post Reply