Haris.ba wrote:
Ne znam gdje si učio pravo. Ali, interni pravilnik suda je ustavna kategorija. I ne treba mu "zakonska" snaga. On ima ustavnu snagu, jer je jerbo i naveden u ustavu. To što se zove pravilnik i jeste iz razloga da ga razlikuje od propisa (zakona) koji donosi parlament. Tako je zadovoljena formalnost da sudska vlast ne donosi zakone, ali i zadovoljena intencija ustavotvorca da ustavni sud ima određenu neovisnost od parlamenta. A ta nezavisnost je ograničena članom 2 Ustava i zakonima i međunarodnim ugovorima Bosne i Hercegovine. Ako ti je pravno znanje obojeno time ko ti priča, a ne šta ti priča - ovo ti je stav jednoga od sudaca ustavnog suda. I to Srbina.
To što je u SAD faktički ustavni sud ima naziv vrhovni sud je zbog drugačijeg načina nastanka tog suda, i drugačijih nadležnosti i pravnog sistema nego kakav je u BiH.
Isto i Velika Britanija nema ustavni sud. I kod njih vrhovni sud obavlja ulogu ustavnog suda. S tim da imaju i specijalni vrhovni sud u krivičnim stvarima.
Interni pravilnik jeste naveden u Ustavu, ali je on i dalje interni akt suda i nema snagu zakona. Svaka država koja ima ustavni sud ima i zakon o njemu koji je donio parlament. Ne interesuje me čije je to mišljenje, svi imamo pravo na svoje.
Ustavni sud je zapravo (skoro) jedini ostatak kontinentalnog pravnog sistema koji smo imali od AU monarhije do reforme pravosuđa 2005-te. Reformom pravosuđa smo prešli na anglosaksonski pravni sistem i tada je trebalo da se proces dovrši preimenovanjem Ustavnog u Vrhovni sud. Nije to urađeno jer bi zahtijevalo promjenu Ustava. Posebna je priča što smo uopšte prelazili na anglosaksonski sistem, to zapravo niko i ne zna (ili se boji o tome govoriti).
U kontinentalnom pravnom sistemu postoji ustavni sud, a postoji i vrhovni (to smo mi imali do 1991-e.) i imaju odvojene nadležnosti. U anglosaksonskom pravnom sistemu ne postoji ustavni sud već je zadnja instanca vrhovni sud (SAD, Velika Britanije i neke njene bivše kolonije). U anglosaksonskom sistemu se tužioci biraju na izborima kad i gradonačelnici, a kod nas je uveden sistem "vijeća staraca" tj. VSTV koji ne polažu račune nikome, a koga biraju je jasno svakome ko otvori dnevne novine. Plus Sud BiH koga u Ustavu BiH nema nikako.
Tako da mi trenutno imamo miks ta dva pravna sistema kao posljedicu eksperimenata stranaca. Kakvo nam je sudstvo to svi dobro znamo.