moja bivsa dje... shema, mrzi narod x i sve bi ih pobila a ne zna sta je to entitet, parlament...
haj nek si ti nama na podforumu politika provuko info da si imao trebu .
nego da pogodim iz prve koji bi narod tvoja bivsa pobila ?
balije
moja bivsa dje... shema, mrzi narod x i sve bi ih pobila a ne zna sta je to entitet, parlament...
ne bi da se mjesam i remetim nadasve inetlektualni nivo ovog dijaloga u kome frcaju suze i radja se ljubav izemedju dva mudra kiklopa koji cvile i vape i kmece za podjelom bosne da bi spasili svoj habitus i vjeru pradjedovu u kralja , otadzbinu i krst casni od onih tamo , boze me sacuvaj .dakle necu da se mesam i izvinte sto smetam ali sam htio upozozoriti ovog parangala da na sastanak sa mister yesom ponese tuce kondoma jer su Mr Yezimira do sada mnogi yebali a skoro svi odjebali .Mister Yes wrote:E jbg prijatelju. Nisu bankari ali očigledno jeste neko drugi. Svaki tvoj post ima taj "šta nam uradiše" stil. Znači neko jeste dušmanin ko god da je.parangal_ wrote: ne baš. nisu bankari kovali nikakvu zavjeru.
uzrok raspada jugoslavije i rata, zapravo je vrlo jednostavan i unutrašnji. početkom sedamdesetih unutrašnjoj nomenklaturi oko tita postaje jasno da jugoslavija ima duboke ekonomsko strukturne probleme i da neminovno tone u duboku krizu. čisto da ne bi nasekirali tita, da ne umre razočaran, odlučili su da odgode to izbijanje ekonomske krize na artificijelan način zaduživanjem i pospremanjem problema pod tepih, da vještački zadrže standard. kada je tito umro, to izbijanje je bilo dozvoljeno da se desi i tada počinje inflacije, redukcije, nestašice. komunistička nomenklatura u tom trenutku ima problem legitimiteta, kako opravdati ostanak na vlasti? jedini je način da napravi pakt sa nacionalistima i to se desilo.
te mitološke priče o vjekovnoj mržnji su retroaktivno podebljane da ispadne kao da su one uzrok i kao da su bile neminovne. "dušmani" su krivi samo utoliko što i danas vjeruju i tako objašnjavaju ovaj fenomen, jer misle da je klanje normalno za primitivni plemenski balkan. domaći idoti poput kusturice i njegovih glupih filmova o strastvenim balkancima potpomogli su taj narativ, ali to je sad ruga priča.
Mislim da se previše fokusiraš na ekonomiju. Jeste bitna ali ne toliko koliko joj ti daješ važnost. Jugoslavija se raspala jer nije mogla nikako preživjeti višestranački sistem. Čim se raspao komunizam i jednostranačje jasno je bilo i da se mora raspasti Jugoslavija. Samo je sistem jedne stranke koja ima svoje predstavnike iz svih krajeva mogao na okupu držati 6 naroda i tri religije jer čim ima više stranaka jasno je da će narod kojeg je više (ili skup naroda iste religije) sa svojom strankom doći u poziciju da vlada narodima (i religijama) kojih je manje.
Priče o vjekovnoj mržnji nisu bez osnova jer mržnja je rezultat straha a strah je prirodna pojava gdje god ima različitosti i gdje se ne zna "šta je čije". Zahvaljući tome što na ovim prostorima stotinama godina imamo okupatore nisu se uspjeli na vrijeme isprofilirati nacije sa jasno utvrđenim granicama pa se to moralo dešavati tek u devedesetim godinama a u BiH još nije ni završeno. I nije BiH jedina sa tim problemom. Širom planete imaš ratove i mržnju gdje god se miješaju narodi i identiteti (prije svega na religijskoj osnovi). To je sasvim normalna pojava jer čovjekov osnovni instinkt je nagon sa samoodržanjem pri čemu se on ispoljava ne samo na očuvanje golog života već i na očuvanje sistema vrijednosti jer je podsvjesno sistem vrijednosti u glavama ljudi povezan sa očuvanjem života. A religija je jedan od elemenata tog sistema vrijednosti. Zato je tako dobra osnova za mržnju i ratove jer nije teško čovjeku da se osjeti ugroženim ako osjeti da mu je religija ugrožena. Da ne duljim dalje odoh spavati
Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.Mister Yes wrote:Evo Mome opet![]()
Momo Momo druže moj. Đaba glumataš. Svi su već skontali da si mućki provokator koji je ovdje sa ciljem da širi mržnju i netrpeljivost. Đaba se pretvaraš da si Bošnjak. Kod Bošnjaka unatoč svemu ipak nema tako ogorčenih ljudi koji toliko šire mržnju. Neću te staviti na ignore jer mi se sviđa tvoj trud. Momo Nomo legenda
Jos malo pa ce samo jos chmolju moci citatiHafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.Mister Yes wrote:Evo Mome opet![]()
Momo Momo druže moj. Đaba glumataš. Svi su već skontali da si mućki provokator koji je ovdje sa ciljem da širi mržnju i netrpeljivost. Đaba se pretvaraš da si Bošnjak. Kod Bošnjaka unatoč svemu ipak nema tako ogorčenih ljudi koji toliko šire mržnju. Neću te staviti na ignore jer mi se sviđa tvoj trud. Momo Nomo legenda
A na taj tvoj način, to jest ne stavljanjem na ignore, nećeš mu ni malo pomoći.
mO k3 wrote:Jos malo pa ce samo jos chmolju moci citatiHafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.Mister Yes wrote:Evo Mome opet![]()
Ti si očigledno bolji čovjek od mene. Vjerovatno nekada i udjeliš siromahu na ulici? A možda imaš i par mačaka koje si spasio od hladnoće i samoće dok su još bili mačići?Hafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.
E kad bi Momo bio izoliran slučaj, onda bi se složio i s takvim pristupom. Međutim kada imaš zajedničku sinergiju nekoliko sličnih slučajeva, onda shvatiš da je vrijeme za tzv. pristup ''Oduzmi djetetu igračku''. Na taj način ostvaruješ dvostruku korist: ne samo što na taj način pomažeš njima, već je i tebi lakše.Mister Yes wrote:Ti si očigledno bolji čovjek od mene. Vjerovatno nekada i udjeliš siromahu na ulici? A možda imaš i par mačaka koje si spasio od hladnoće i samoće dok su još bili mačići?Hafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.
Ja sam izrazito slabo osjetljiv na ovakve primjerke živih bića. Volim prirodu i ne pada mi teško što je priroda nekim bićima dodjelila goru ulogu u životu. Da je trebalo biti drugačije bilo bi. Momo je dobio loše karte ali tako je moralo biti. U prirodi stvari nema ničeg slučajnog, nego je sve određeno iz nužnosti božije prirode da na izvjestan način postoji i djeluje. Jedini razlog zašto ljudi misle da postoji slučajnost je njihovo neznanje to jest nemogućnost da utvrde red uzroka. Ali taj red uvijek postoji bez obzira da li ga mi vidimo ili ne.
Mnogi imaju običaj da ovako dokazuju: ako su sve stvari proizašle iz nužnosti najsavršenije božije prirode, otkud su onda postale tolike nesavršenosti u prirodi: naime truljenje stvari do smrada, ružnoća stvari koja izaziva gađenje, nered, zlo, grijeh, Momo itd. Ali savršenstvo stvari treba cijeniti iz same njihove prirode i snage, i otuda stvari nisu više ili manje savršene radi toga što uveseljavaju ili vrijeđaju kakvo ljudsko čulo i što ljudskoj prirodi koriste ili joj se protive.
Momo je savršen baš kao što je svako savršen. Treba ga prihvatiti takvog kakav je a ne ignorisati.
Mislim da u nekim slučajevima ipak pretjeruješ. Malo šale nije na odmetHafis wrote:E kad bi Momo bio izoliran slučaj, onda bi se složio i s takvim pristupom. Međutim kada imaš zajedničku sinergiju nekoliko sličnih slučajeva, onda shvatiš da je vrijeme za tzv. pristup ''Oduzmi djetetu igračku''. Na taj način ostvaruješ dvostruku korist: ne samo što na taj način pomažeš njima, već je i tebi lakše.
Eto vidiš. Mada po mom mišljenju uzimanje napuštenog šteneta ipak nije na nivou altruizma * na kojem je uzimanje napuštenog mačića. U slučaju paseka možeš imati i motiv da ti kasnije koristi kao čuvar kuće (u tvom slučaju slabo primjenjivo) ili da navataš kakve trebe (priznajHafis wrote: P.s.
Bogami u sridu.
Udomio sam prije par godina napušteno štene (maltezer).
Ma da ti kazem nesto iskreno..Meni uopste ne smeta recimo Hafizovo stajaliste,OK lik je Hrvat i na sve to gleda da jedan svoj nacin.Mislim da je to legitimno i da ima pravo zastupati taj stav.Ali kad mi se neko javi sa stavom o podjeli BiH i slicnim glupostima,ja bi to kaznjavao banom,jer se neko igra sa osjecanjima svih Bosanaca i Hercegovaca.Nomo wrote:ma to su dvije trolcine samo takve . raya ih je handrila do besvjesti ali imaju debelu kozu pod koju moze svasta stati . gade mi se . pogotovo onaj misternikad_vise wrote:Sto je jos ofirnije,jedan je okorjeli Hrvat a nik mu Hafiz,a drugi je isto Hrvat al se izjasnjava kao Bosnjak![]()
Ovo je po meni malo uvrnuto,ali mislim da bi trebali da izbjegnemo pricu o necijem privatnom zivotu i slicno.Bolje se usredociti na ideje koje oni propagiraju a koje su nama neprihvatljive ili prihvatljive,al sam pristalica toga da pricu ne treba spustati na licni nivo.
...to je sejtan .
Nova verzija pravopisa u izdanju Sveucilista?Hafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.Mister Yes wrote:Evo Mome opet![]()
doktori se bolje snalaze na latinskom nego li na bosanskom . za hrvatski im trebaju pomagalaLBVIEW wrote:Nova verzija pravopisa u izdanju Sveucilista?Hafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.Mister Yes wrote:Evo Mome opet![]()
A na taj tvoj način, to jest ne stavljanjem na ignore, nećeš mu ni malo pomoći.![]()
ovo je milost bozija . sveucilisni dotur pise npr : citiram -,, javno mijenje ,,LBVIEW wrote:Nova verzija pravopisa u izdanju Sveucilista?Hafis wrote:Vidiš kume, ja sam Momu liferovao u filter odmah poslije 2-3 posta. I to upravo poradi njegovog dobra.Mister Yes wrote:Evo Mome opet![]()
A na taj tvoj način, to jest ne stavljanjem na ignore, nećeš mu ni malo pomoći.![]()

Demonstriras naivnost uprkos inteligenciji. Vjersko udruzivanje postoji otkad je religija izmisljena pa sta? Sta mislis kako je hitler bio uspjesan medju njemcima, zbog vijekovne mrznje prema jevrejima? Ne, iako je antisemitizam uvijek postojao, pozadina je u necem drugom. Svi strahovi od nesigurne buducnosti i promjena koje ne znas kuda vode preteski su za podnosit i lakse im je dati jedno ime - jevreji. Na to se narod uhvatio. Taj model je svuda isti pa i kod nasMister Yes wrote:E jbg prijatelju. Nisu bankari ali očigledno jeste neko drugi. Svaki tvoj post ima taj "šta nam uradiše" stil. Znači neko jeste dušmanin ko god da je.parangal_ wrote: ne baš. nisu bankari kovali nikakvu zavjeru.
uzrok raspada jugoslavije i rata, zapravo je vrlo jednostavan i unutrašnji. početkom sedamdesetih unutrašnjoj nomenklaturi oko tita postaje jasno da jugoslavija ima duboke ekonomsko strukturne probleme i da neminovno tone u duboku krizu. čisto da ne bi nasekirali tita, da ne umre razočaran, odlučili su da odgode to izbijanje ekonomske krize na artificijelan način zaduživanjem i pospremanjem problema pod tepih, da vještački zadrže standard. kada je tito umro, to izbijanje je bilo dozvoljeno da se desi i tada počinje inflacije, redukcije, nestašice. komunistička nomenklatura u tom trenutku ima problem legitimiteta, kako opravdati ostanak na vlasti? jedini je način da napravi pakt sa nacionalistima i to se desilo.
te mitološke priče o vjekovnoj mržnji su retroaktivno podebljane da ispadne kao da su one uzrok i kao da su bile neminovne. "dušmani" su krivi samo utoliko što i danas vjeruju i tako objašnjavaju ovaj fenomen, jer misle da je klanje normalno za primitivni plemenski balkan. domaći idoti poput kusturice i njegovih glupih filmova o strastvenim balkancima potpomogli su taj narativ, ali to je sad ruga priča.
Mislim da se previše fokusiraš na ekonomiju. Jeste bitna ali ne toliko koliko joj ti daješ važnost. Jugoslavija se raspala jer nije mogla nikako preživjeti višestranački sistem. Čim se raspao komunizam i jednostranačje jasno je bilo i da se mora raspasti Jugoslavija. Samo je sistem jedne stranke koja ima svoje predstavnike iz svih krajeva mogao na okupu držati 6 naroda i tri religije jer čim ima više stranaka jasno je da će narod kojeg je više (ili skup naroda iste religije) sa svojom strankom doći u poziciju da vlada narodima (i religijama) kojih je manje.
Priče o vjekovnoj mržnji nisu bez osnova jer mržnja je rezultat straha a strah je prirodna pojava gdje god ima različitosti i gdje se ne zna "šta je čije". Zahvaljući tome što na ovim prostorima stotinama godina imamo okupatore nisu se uspjeli na vrijeme isprofilirati nacije sa jasno utvrđenim granicama pa se to moralo dešavati tek u devedesetim godinama a u BiH još nije ni završeno. I nije BiH jedina sa tim problemom. Širom planete imaš ratove i mržnju gdje god se miješaju narodi i identiteti (prije svega na religijskoj osnovi). To je sasvim normalna pojava jer čovjekov osnovni instinkt je nagon sa samoodržanjem pri čemu se on ispoljava ne samo na očuvanje golog života već i na očuvanje sistema vrijednosti jer je podsvjesno sistem vrijednosti u glavama ljudi povezan sa očuvanjem života. A religija je jedan od elemenata tog sistema vrijednosti. Zato je tako dobra osnova za mržnju i ratove jer nije teško čovjeku da se osjeti ugroženim ako osjeti da mu je religija ugrožena. Da ne duljim dalje odoh spavati
Gluposti. Čaušeskua nisi mogao smijeniti na izborima, a Bakira možeš. Poređenje ne stoji.eifel wrote:Zaljubljeni parovi
Neminovan rasplet
Zar nije ocigledno da se Bakir nemoze smijeniti. Bosnjacko zlato.res publica wrote:Gluposti. Čaušeskua nisi mogao smijeniti na izborima, a Bakira možeš. Poređenje ne stoji.eifel wrote:Zaljubljeni parovi
Neminovan rasplet