„Za svakog nevinog čoveka koga je Armija BiH ubila, ja se danas izvinjavam. Svaka nevina žrtva je jednaka”, rekao je Izetbegović
Što se tiče zvaničnog izvinjenja BiH, Izetbegović je rekao da se može na tome raditi, ali da će trebati unutarbosanski dogovor. On je, međutim, podsetio da „kada se saberu svi zločini Armije BiH, nisu ravni jednom satu zločina u Srebrenici
Ja stvarano ne vidim ništa loše u ovoj izjavi.
Ne mogu baš da kažem da mi je i nešto drago zbog nje, jer je izrečena neformalno, da ne kažem i nezvanično. Zato je ta izjava ostala na ledini, da je svako zloupotrebljava na njemu odgovarajući način.
Sastanak Tadića sa Komšićem, Bakirom i Radmanom u Karađorđevu takođe samo pozitivno može uticati na poboljšanje odnosa.
Međutim, problem je što nema operativne saradnje. Deklarativno se svi političari zalažu za "suočavanje sa prošlošću", u Srbiji postoji "deklarativan stav" da Mladića treba uhapsiti, postoji "deklarativan stav" o potrebi ekonomske saradnje, "deklarativan stav" o reformama prosvjete, zdravstva, policije itd.
Aktivnosti političara se svode na polaganje vijenaca, diplomatska putovanja i davanje praznih izjava, komentarisanja Jasenovaca, Bleiburga, Srebrenica, logora i stratišta.
A od svega toga se narod neće najesti.