Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

mali jomu

#1 Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by mali jomu »

Image
Bake: "Jedno bitno pojašnjenje..... vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu."

Nakon kurtoaznih uvodnih riječi, međusobnog, kako su rekli, prijateljskog oslovljavanja između Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, sa "Dragane i Aco", što je neuobičajeno intimiziranje na zvaničnim konferencijama za medije nakon sastanaka državnih vrhova dviju zemalja, daljnji tok konferencije za medije u Beogradu danas je pokazao da odnosi zapravo ni izbliza nisu prijateljski.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, borave u zvaničnoj posjeti Srbiji. Održan je niz sastanaka kako između njih trojice i Vučića, tako i između delegacija sačinjenih od ministara i drugih zvaničnika.

Kada su Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Vučić, kao predsjednik Srbije, završili zvanična obraćanja, medijima se obratio i Izetbegović.

- Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čović da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja - rekao je Izetbegović.

Po ko zna koji put se ispostavilo da članovi Predsjedništva prilikom zvaničnih sastanaka očito iznose stavove koji nisu usaglašeni od sve trojice, pa tako je bio slučaj i danas sa onim što je Čović prenio Vučiću. Kao što je, uostalom, uradio nedavno i sa slanjem pisma članicama NATO-a, a koje nije usaglašeno i nije zvanični stav Bosne i Hercegovine.

mali jomu

#2 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by mali jomu »

"Zelene beretke" podržale Izetbegovića: Iza tebe stoji 100.000 vojnika.

Udruženje organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branioca Bosnae "Zelene beretke" uputilo je javnu podršku članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću koji je jučer, tokom zvanične posjete Beogradu, kazao kako će se međunarodna politika BiH voditi isključivo u Sarajevu.

"Čestitamo Izetbegoviću na njegovom državničkom stavu i na odbrani naše domovine u već dogovorenom srpsko-hrvatskom scenariju za umanjenje državnosti naše nam jedine domovine. Vaša opredijeljenost prema patriotizmu za BiH je pokazala neprijateljima naše domovine da je Sarajevo glavni grad i da se u njemu odlučuje budućnost BiH, a posebno trebaju napokon zlonamjerni pojedinci da shvate da su prošla vremena kada se upravljalo iz Beograda i iz Zagreba na našim sudbinama", kaže se u saopćenju.

Ono što želimo još javno reći, onako kao smo stajali iza našeg vrhovnog komandanta rahmetli Alije Izetbegovića, poručuju iz "Zelenih beretki", tako stojimo i iza tebe, Bakire Izetbegoviću, sa više od 100.000 iskusnih vojnika - veterana rata - navodi se na kraju saopćenja Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branioca "BOSNAE - ZELENE BERETKE".

Image

Borci podržali Bakira Izetbegovića

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Federacije Bosne i Hercegovine koju čine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, podržava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u stavu da će se sve odluke o međunarodnim odnosima BiH donositi u Sarajevu i državnim institucijama.

Ovakav stav očekuju i od preostala dva člana Predsjedništva, ali smatraju da je to u praksi nemoguće.

"To šalje vrlo lošu sliku svim ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini na način da ih se omalovažava, a pogotovo narodima koje takve osobe predstavljaju". naglasili su.

Zahtijevaju od predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji 'primaju platu' od države Bosne i Hercegovine da zastupaju interese matične države, a ne interese drugih zemalja.

"Mi kao predstavnici onih koji su dali najviše za ovu državu, za njenu nezavisnost, suverenitet i međunarodni subjektivitet, a neki su dali živote ili dijelove svoga tijela, dajemo sebi za pravo da kažemo da je Bosna i Hercegovina bila i bit će uvijek, jer smo mi njeni čuvari", zaključeno je u saopćenju Koordinacije temeljnih boračkih organizacija FBiH.
putokaz1

#3 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by putokaz1 »

Prvo Vanjska Politika Bh osim u Sarajevu s evodi i u Banjaluci i u Mostaru ali i u Vašingtonu Briselu Moskvi
Pojašnjenje:Priznanja Kosova nema bez Banjaluke
A i Ostali faktori nekad umiješaju Prste
Druga:Zelene Beretke,Šta je to
1992 isto je neko spominjao Zelene Beretke i Genocid, koji je po Šešelju planiran u Beogradu se desio u Zvorniku,Bijeljini,Brčkom,Prijedoru itd,gdje su bile Zelene beretke
I Kosovo i Vanjska Politika i Zelene beretke su Predizborna kampanja skretanje teme sa.Boraca,Penzionera,Nezaposlenih,Autoputa......
Interesantno je da Pravi borci kao Fol štite onoga koji se u ratu skrivao u Sefu,a taj isti dozvoljava da ti Borci Strajkuju i protestuju danima pred Vladom
Ako i jedan Borac glasa za Bakira za mene nije Borac već Naivko,ko se proda
uglavnomja

#4 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by uglavnomja »

zelene beretke, privatna organizacija familije svrakic, koji su rat proveli svudje osim u saraj'vu, od turske preko hrvatske do italije ...

100-000-svrakica-za-bosnjackog-firera-t148629.html

mogu skupiti 100 ljudi, i to ako im plate po 100 maraka :D
svi u napad

#5 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by svi u napad »

Sta god ko mislio da je ovo ja moram reci da je ovo prvi put da Ridjobradi uradio nesto dobro, Bez obzira na protokolarni skandal ovo se moealo uradit i bar jednom pokazati da je i BiH drzava a Sarajevo glavni grad gdje se odlucuje o nekim stvarima. :thumbup: :bih:
Kejn

#6 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Kejn »

Ne kontam smisao ove teme
General War

#7 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by General War »

svi u napad wrote:Sta god ko mislio da je ovo ja moram reci da je ovo prvi put da Ridjobradi uradio nesto dobro, Bez obzira na protokolarni skandal ovo se moealo uradit i bar jednom pokazati da je i BiH drzava a Sarajevo glavni grad gdje se odlucuje o nekim stvarima. :thumbup: :bih:
Ja ne znam sto se toliko diskutuje o jednoj recenici...koja je dobra ali nevazna kad se uzme u obzir da ce se u sarajevu odlucit (obicno se nista ne odluci, vec odlaze do besvjesti) kako drugi kazu.
putokaz1

#8 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by putokaz1 »

svi u napad wrote:Sta god ko mislio da je ovo ja moram reci da je ovo prvi put da Ridjobradi uradio nesto dobro, Bez obzira na protokolarni skandal ovo se moealo uradit i bar jednom pokazati da je i BiH drzava a Sarajevo glavni grad gdje se odlucuje o nekim stvarima. :thumbup: :bih:
Osim možda predizbornog Trika ja ne vidim NIŠTA
Bivši(od oktobra 2018) član Predsdništva BH je veliki Bošnjački promašaj.
Nažalost vlast je onakva kakva je opozicija koja je gora
mali jomu

#9 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by mali jomu »

svi u napad wrote: Sta god ko mislio da je ovo ja moram reci da je ovo prvi put da Ridjobradi uradio nesto dobro, Bez obzira na protokolarni skandal ovo se moealo uradit i bar jednom pokazati da je i BiH drzava a Sarajevo glavni grad gdje se odlucuje o nekim stvarima. :thumbup: :bih:

U Sarajevu u predsjednistvu BiH. :thumbup: :bih:
Izmedju CVile i DMalte

#10 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Izmedju CVile i DMalte »

Prije ce biti da se odluke donose "Kod Kibeta" uz klepe i sareni burek, k'o sto je i babo radio.....uz tiho podrigivanje i "elhamdulilanje" .... crkli, inshallah ! :evil:
mali jomu

#11 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by mali jomu »

Izmedju CVile i DMalte wrote:Prije ce biti da se odluke donose "Kod Kibeta" uz klepe i sareni burek, k'o sto je i babo radio.....uz tiho podrigivanje i "elhamdulilanje" .... crkli, inshallah ! :evil:
U Sarajevu se...... iznedju ostalog dobro i jede. :mrgreen:
Novak20

#12 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Novak20 »

:D

http://www.zurnal.info/novost/20833/da- ... ili-ankari
Samo da pojasnimo: Da li će se međunarodna politika odlučivati u Sarajevu, Beogradu ili Ankari?

Prije dva- tri mjeseca Bakir Izetbegović je javno govorio da je Bosnu i Hercegovinu njegov otac ostavio u amanet Erdoganu. Da li je i za to imao konsenzus? Da li to znači da se vanjska politika, ipak, vodi u Ankari, a ne u Sarajevu?
Piše: Avdo Avdić

Denis Zvizdić prosto je oduševljen. Čak je odlučio i da javno postane poltron, pa da uživo čestita šefu za nastup u Beogradu. Odmah su, naravno ustali borci, salutirali invalidi, zatim žene žrtve rata, nezavisni analitičari iz Centrale SDA i ostale patriote da u koordiniranoj NVO akciji izraze svoje divljenje predsjedniku. Potom su se članovi Predsjedništva SDA poredali u vrstu i kazali „aferim“. Salko Zildžić je postrojio omladince da zakliču: Čestitamo, predsjedniče.

Onda se, umjesto 100 hiljada radnih mjesta, javilo 100 hiljada Zelenih Beretki da se javno oduševe beogradskim nastupom. I, na kraju, red je bio da Bakir Izetbegović na državničkom nastupu čestita Bakiru Izetbegoviću.

ŠTA JE POJASNIO
„Samo da pojasnim, međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čovjeka koja su tu“, glasila je rečenica Bakira Izetbegovića zbog koje su Bošnjaci pali u trans.

Prije dva- tri mjeseca Bakir Izetbegović javno je govorio da je Bosnu i Hercegovinu njegov otac ostavio u amanet Erdoganu. Da li je i za to imao konsenzus “ove trojice ljudi”? Da li to znači da se vanjska politika, ipak, vodi u Ankari, a ne u Sarajevu?

Prije tri godine, Bakir Izetbegović iz Visokog je poručio „braći na Bosforu“ da „Tajip nosi našu zastavu“. Ko je tada vodio vanjsku politiku? Ankara ili Sarajevo? Gdje su tada bile patriote okupljene oko boračkih udruženja koja ne podržavaju protest svojih suboraca pred zgradom Vlade Federacije? Gdje je tada bio Denis Zvizdić da uživo osudi „šefovu izdaju“? Gdje je bilo stotinu hiljada Beretki da kažu da Erdogan ne nosi „našu zastavu“? U pričuvi, rekao bi Izetbegovićev koalicijski partner.

Rezervni sastav koalicije s pečatima boračkih, majčinskih, hodžinskih i ostalih udruženja dokazao je da služi svojoj svrsi – ispjevao je odu u kojoj je njihov stvarni šef postao heroj nacije. Jer je imao hrabrosti da pojasni.

E, onda da pojasnimo i mi.

Tokom sedmogodišnjeg mandata sina oca nacije iz BiH je odselilo 140 hiljada ljudi.

Za četiri godine vladavine stranke kojom predsjedava novi heroj nacije nije napravljen nijedan metar autoputa.

Rudari u kantonima pod kontrolom stranke na čijem je čelu Bakir Izetbegović nisu zdravstveno osigurani kada silaze u jame.

Prosječna penzija u dijelu države pod kontrolom herojske SDA je 420 maraka.

U glavnom gradu, u kojem se, da pojasnimo, vodi vanjska politika, proteklih mjeseci nije bilo vode, a u narednim mjesecima neće biti zraka.

„Ali“, reći će nedavno u SAFF-u „ponos nacije“ : „hvala Allahu na ovome što imamo“.

A šta to imamo? Odu gadosti.

(zurnal.info)
tandmand

#14 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by tandmand »

pise:AA

Tokom sedmogodišnjeg mandata sina oca nacije iz BiH je odselilo 140 hiljada ljudi.

Za četiri godine vladavine stranke kojom predsjedava novi heroj nacije nije napravljen nijedan metar autoputa.

Rudari u kantonima pod kontrolom stranke na čijem je čelu Bakir Izetbegović nisu zdravstveno osigurani kada silaze u jame.

U glavnom gradu, u kojem se, da pojasnimo, vodi vanjska politika, proteklih mjeseci nije bilo vode, a u narednim mjesecima neće biti zraka.

„Ali“, reći će nedavno u SAFF-u „ponos nacije“ : „hvala Allahu na ovome što imamo“.

Nije ovo tema već vanjska politika BiH, njen suverenitet i avnojevske granice utvrđene Badinterovom komisijom. U konačnici nije tema ni Kosovo,ni Bakir, bilo ko, ko obanaša njegovu funkciju je trebao reagirati kao on. Tema je nastavak rata političkim zavrzlamama dva UZPa.
Last edited by tandmand on 09/12/2017 12:33, edited 1 time in total.
mali jomu

#15 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by mali jomu »

Mnogo se ljudi iznenadi sto Sarajevo nije na Mjesecu......

aaaaa vidi ono, zar je Sarajevo tamo gdje je vazda bilo???? :mrgreen:
Novak20

#16 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Novak20 »

Kako bi Erdogan slatko optužio i osudio ovakvog novinara. Sreća u BiH vlada demokratija i pravo slobode mišljenja. :D
Moenx

#18 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Moenx »

Imam osjecaj da je citava stvar rezirana od strane Covica i Bakira-- to je neka moja teorija (zavjere)
Tacno je da se gore pomenuti (Bakir i Covic) cesto nalaze na drugim stranama -- ali sticem utisak da je Covic bacio loptu Bakiru , trostrukim provociranjem da ce se vanjska politika voditi u BG i slicno
Mislim nemojte me drzati za rijec ali moguce je i to i ta varijanta
BarbaDue

#19 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by BarbaDue »

putokaz1 wrote:
Osim možda predizbornog Trika ja ne vidim NIŠTA
Bivši(od oktobra 2018) član Predsdništva BH je veliki Bošnjački promašaj.
Nažalost vlast je onakva kakva je opozicija koja je gora
Kakav trik? nisi ti baš dobre glave :mrgreen:
Ako radiš trik moraš imati sve pod kontrolom, a on nije mogao kontrolisati sta ce bosanski katolik pričati. Ne, čovjek je samo reagovao instinktivno.
TheMule

#20 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by TheMule »

Moenx wrote:Imam osjecaj da je citava stvar rezirana od strane Covica i Bakira-- to je neka moja teorija (zavjere)
Tacno je da se gore pomenuti (Bakir i Covic) cesto nalaze na drugim stranama -- ali sticem utisak da je Covic bacio loptu Bakiru , trostrukim provociranjem da ce se vanjska politika voditi u BG i slicno
Mislim nemojte me drzati za rijec ali moguce je i to i ta varijanta
e jest sve uvijek rezirano, predizborna :zzzz:
BarbaDue

#21 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by BarbaDue »

Novak20 wrote:Kako bi Erdogan slatko optužio i osudio ovakvog novinara. Sreća u BiH vlada demokratija i pravo slobode mišljenja. :D
I ja bi, ako mene pitaš.
Da bi bio novinar moraš znati značenje riječi "amanet" i u kom kontekstu je to Alija rekao. A ne da praviš priču na drugačijem kontekstu te riječi.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#22 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Bobi »

@ BarbaDue,

kako si :D ?
Duka Dizel

#23 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Duka Dizel »

A u stvari Čović govori istinu, a Bakir zamajava javnost i narod.

BiH će po pitanju priznanja Kosova, svakako sačekati odluku Beograda.
Može Bakir pojašnjavati koliko hoće, drugačije ne može biti.

Ali dobro, raja je krenula da se pali i žari...
Moenx

#24 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by Moenx »

Duka Dizel wrote:A u stvari Čović govori istinu, a Bakir zamajava javnost i narod.

BiH će po pitanju priznanja Kosova, svakako sačekati odluku Beograda.
Može Bakir pojašnjavati koliko hoće, drugačije ne može biti.

Ali dobro, raja je krenula da se pali i žari...
Da, ali osnovna pravila diplomacije nam kazu da se odmah gace ne skidaju , zbog te i takvwe dobro poznate pat pozicije
Zasto se prepustiti tomu, biti na kraju poluge kojom upravlja Beograd, biti na dnu brda sa kojeg krece lavina i gromada smrada i nemorala iz BG zasto biti pasivan u tom slucaju
Zasto BiH nema bezvizni rezim sa Kosovom , to je krucijalno pitanje , pitanje i problem koji je nastao iz tvog gore prikazanog koncepta rezignacije i sutnje
BHCluster

#25 Re: Bake: Jedno bitno pojašnjenje, vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu.

Post by BHCluster »

Novak20 wrote::D

http://www.zurnal.info/novost/20833/da- ... ili-ankari
Samo da pojasnimo: Da li će se međunarodna politika odlučivati u Sarajevu, Beogradu ili Ankari?

Prije dva- tri mjeseca Bakir Izetbegović je javno govorio da je Bosnu i Hercegovinu njegov otac ostavio u amanet Erdoganu. Da li je i za to imao konsenzus? Da li to znači da se vanjska politika, ipak, vodi u Ankari, a ne u Sarajevu?
Piše: Avdo Avdić

Denis Zvizdić prosto je oduševljen. Čak je odlučio i da javno postane poltron, pa da uživo čestita šefu za nastup u Beogradu. Odmah su, naravno ustali borci, salutirali invalidi, zatim žene žrtve rata, nezavisni analitičari iz Centrale SDA i ostale patriote da u koordiniranoj NVO akciji izraze svoje divljenje predsjedniku. Potom su se članovi Predsjedništva SDA poredali u vrstu i kazali „aferim“. Salko Zildžić je postrojio omladince da zakliču: Čestitamo, predsjedniče.

Onda se, umjesto 100 hiljada radnih mjesta, javilo 100 hiljada Zelenih Beretki da se javno oduševe beogradskim nastupom. I, na kraju, red je bio da Bakir Izetbegović na državničkom nastupu čestita Bakiru Izetbegoviću.

ŠTA JE POJASNIO
„Samo da pojasnim, međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čovjeka koja su tu“, glasila je rečenica Bakira Izetbegovića zbog koje su Bošnjaci pali u trans.

Prije dva- tri mjeseca Bakir Izetbegović javno je govorio da je Bosnu i Hercegovinu njegov otac ostavio u amanet Erdoganu. Da li je i za to imao konsenzus “ove trojice ljudi”? Da li to znači da se vanjska politika, ipak, vodi u Ankari, a ne u Sarajevu?

Prije tri godine, Bakir Izetbegović iz Visokog je poručio „braći na Bosforu“ da „Tajip nosi našu zastavu“. Ko je tada vodio vanjsku politiku? Ankara ili Sarajevo? Gdje su tada bile patriote okupljene oko boračkih udruženja koja ne podržavaju protest svojih suboraca pred zgradom Vlade Federacije? Gdje je tada bio Denis Zvizdić da uživo osudi „šefovu izdaju“? Gdje je bilo stotinu hiljada Beretki da kažu da Erdogan ne nosi „našu zastavu“? U pričuvi, rekao bi Izetbegovićev koalicijski partner.

Rezervni sastav koalicije s pečatima boračkih, majčinskih, hodžinskih i ostalih udruženja dokazao je da služi svojoj svrsi – ispjevao je odu u kojoj je njihov stvarni šef postao heroj nacije. Jer je imao hrabrosti da pojasni.

(zurnal.info)
Bezveze se to spominje kad znamo da je Kraljica Katarina ostavila Bosnu Svetoj Stolici. :wink:
Post Reply