Bajram je 19.12

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

arbosan

#1 Bajram je 19.12

Post by arbosan »

Pozdrav svima,

Da budem prvi koji ce javit formalno, danas je objavljno na Saudijskom saitu, kao i u sluzbenim novinama, i u Jordanu isto, da je prvi dan Bajrama u srijedu 19.12.2007.

Eto toliko da znate, a slobodno provjerite na netu, pogotovo ako znate arapski, idite na http://www.islamway.com.

pozdrav.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Užas,užas. Nikada se nezna kada je Bajram. Pa čitavo se vrijeme govori da je 20.12. a sad odjedanput 19.12. e muslimani nema nam napretka kad ni datume praznika neznju da odrede.
karanana

Post by karanana »

Ja se nadam da ce reis reci da je 20.12. tako da spojimo cetvrtak i petak sa vikendom. Od srijede do petka bi bilo malo previse da se spoji.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Eid Al-Adha 20.decembar... Hajj pocinje 18. decembra...mozda te to zbunilo...Znaci Kurban Bajram po naski je 20-ti decembar prvi dan...
Motokultivator

#5 Re: Bajram je 19.12

Post by Motokultivator »

arbosan wrote:Pozdrav svima,

Da budem prvi koji ce javit formalno, danas je objavljno na Saudijskom saitu, kao i u sluzbenim novinama, i u Jordanu isto, da je prvi dan Bajrama u srijedu 19.12.2007.

Eto toliko da znate, a slobodno provjerite na netu, pogotovo ako znate arapski, idite na http://www.islamway.com.

pozdrav.
E aferim ljudino.

Kako bi ti se fino nagovorio, al osaburacu . Idete mi na zivce pravo svi vi provehabijski oberdundjer majstori. Saudijci ne znaju ni kad trebaju na poso, a ne kad im je bajram. :x :x :x :x :x
DobroJutroKolumbo

Ujedno molim da tema padne u zaborav ili postavljac da promijeni naziv teme , da nebi ljudi bili pogresno informisani!!!
mondura

Post by mondura »

Prosle godine Kurban Bajram kod nas je bio 30.12.2006, a u Turskoj 31.12.2006. Mi se ravnamo po Saudijskoj Arabiji.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ma kako...? eno na dzeziri danas prvi zu-l-hidzdze
DobroJutroKolumbo

#9 Re: Bajram je 19.12

Motokultivator wrote:

pozdrav.
E aferim ljudino.

Kako bi ti se fino nagovorio, al osaburacu . Idete mi na zivce pravo svi vi provehabijski oberdundjer majstori. Saudijci ne znaju ni kad trebaju na poso, a ne kad im je bajram. :x :x :x :x :x
Bolan i kod Saudijaca je isto nego je on neinformisan...
arbosan

Post by arbosan »

Pricajte sta hocete, Ramazanski Bajram moze biti razlicit, ali Kurbanski Bajram nemoze, posto mi pratimo hadzije na Arefatu u Saudiju. a ne Vehabije ili bilo koga. Tako da se to ne tice Vehabije, i mene oni ne zanimaju, nego zanima me da je objavljeno kod njih 19.12.2007 da je prvi dan bajrama, a mi u BiH ako se nekome cefne moze ga slaviti i 25.12. ili 31.12. ama kako zelite. ali zivi bili pa vidjeli da je 19.12.2007.

Samo malo sabura i saznat cete da je 19.12.

Pozdrav
Ffff

Post by Ffff »

meni je svaki dan bajram! :D
Alfons Kauders

#12 Re: Bajram je 19.12

Post by Alfons Kauders »

Motokultivator wrote:

pozdrav.
E aferim ljudino.

posao ? koji posao ? zar oni ista ikad rade ? osim sto kupuju rollsove i privatne avione dok im je pola stanovnistva nepismeno i dok "braca" muslimani skapavaju od gladi 100 kilometara od njih u africi ? matere im se najebem pohlepne i licemjerne... :x
Ffff

#13 Re: Bajram je 19.12

Post by Ffff »

Alfons Kauders wrote:
Motokultivator wrote:

pozdrav.
E aferim ljudino.

posao ? koji posao ? zar oni ista ikad rade ? osim sto kupuju rollsove i privatne avione dok im je pola stanovnistva nepismeno i dok "braca" muslimani skapavaju od gladi 100 kilometara od njih u africi ? matere im se najebem pohlepne i licemjerne... :x
to be jarabi, to be continue, nemoj tako za bracu! :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

arbosan wrote:Pricajte sta hocete, Ramazanski Bajram moze biti razlicit, ali Kurbanski Bajram nemoze, posto mi pratimo hadzije na Arefatu u Saudiju. a ne Vehabije ili bilo koga. Tako da se to ne tice Vehabije, i mene oni ne zanimaju, nego zanima me da je objavljeno kod njih 19.12.2007 da je prvi dan bajrama, a mi u BiH ako se nekome cefne moze ga slaviti i 25.12. ili 31.12. ama kako zelite. ali zivi bili pa vidjeli da je 19.12.2007.

Samo malo sabura i saznat cete da je 19.12.

Pozdrav
haman opet... prije sat na dzeziri 1. zu-l-hidzdze, sad 2.
:?

hajd dobro
nadam se da ce rijaset bajram ostaviti 20. :D :oops:
Guento

Post by Guento »

u pravu je lik, na islamway fakat kaze da je 19. prvi dan bajrama. al zato pakistan slavi tek 21. dec.

Zilhaj moon not sighted; Eid on 21st
OUR Staff Reporter
ISLAMABAD - Eidul Azha will be celebrated on Friday (December 21) as the moon for the month of Zil Haj was not sighted throughout the country on Monday.
According to the details, Chairman Central Ruet-e-Hilal Committee, Mufti Muneebur Rehman, on Monday announced that the Eidul Azha would be celebrated on December 21 as no evidence of sighting of the moon was received throughout the country.
He was talking to media after attending a meeting of Central Ruet-e-Hilal Committee at the Committee Room of the Ministry of Religious Affairs here.
Members of the committee from Karachi, Lahore, Peshawar, Quetta, Rawalpindi and Islamabad and officials of the ministry also attended the meeting.

ebo lud zbujnenog :D
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

nekim ljudima je stalo samo da unose nered...

odem u dzamiju, pocnemo svi klanjati farze, i jaro do mene podje dizati ruke... ja se zbunim... vise ne razmisljam o molitvi i bogu, vec sta to on radi, jesam li ja pogrijesio ili on itd. i dok to ja sve prokontam prodju farzi. predam selam, desno pa lijevo... on gleda u mene (tek predaje selam). nekad mi je svejedno, a nekad me ove stvari pravo iznerviraju.

sto se tice Bajrama, evo vaktija
buba

Post by buba »

pun_mjesec wrote:nekim ljudima je stalo samo da unose nered...

odem u dzamiju, pocnemo svi klanjati farze, i jaro do mene podje dizati ruke... ja se zbunim... vise ne razmisljam o molitvi i bogu, vec sta to on radi, jesam li ja pogrijesio ili on itd. i dok to ja sve prokontam prodju farzi. predam selam, desno pa lijevo... on gleda u mene (tek predaje selam). nekad mi je svejedno, a nekad me ove stvari pravo iznerviraju.

sto se tice Bajrama, evo vaktija
Razumijem te. :roll:
Nemir se moze unijeti, samo ako se to dopusti. Covjek treba ostati cvrsto pri svome, a postuj ti i njegovo, mozda u tom momentu ne zna bolje, naucice i on valjda jednom da postuje dzemat u kojem klanja i ne remeti uspostavljeni red.
Sarenooka81

Post by Sarenooka81 »

Meni samo ne ide u glavu kako je Bajram 19 kad je Kurban Bajram 2 mjeseca i 10 dana od onog prvog Bajrama. Prvi je bio Okt 12, pa racunajte.

Joj mi ovu dilemu imamo vec 11god u USA, sad se ravnjaj po Bosni sad po Arapima, grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Najveca mi je glupost sto ovdje Islamska zajednica ide po Arapima pa nije Bosna 24 sata vremenske razliek od USA. Npr, od drzave u kojoj sam ja je 8 sati, prema tome, ako je vama danas Bajram i meni je, samo sto ja kasnim 8 sati. Ipak pada nam na isti dan. Ma Boze sacuvaj.
lady midnight

Post by lady midnight »

evo shta se deshava kada se u doba satelita, svemirskih zondi, kompjutera i superpreciznih teleskopa mjena mjeseca josh ustanovljava golim okom. :oops:
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

Ja mislila 20-tog.Ali dobro ono kazu-Budalama je svaki dan Bajram :roll:
lady midnight

Post by lady midnight »

zoom66 wrote:
lady midnight wrote:evo shta se deshava kada se u doba satelita, svemirskih zondi, kompjutera i superpreciznih teleskopa mjena mjeseca josh ustanovljava golim okom. :oops:
aksham hanumo, ko je lud da vjeruje tim shejtan :x spravama :x

:D
ma da... mislim, ne vjerujem ni ja svakoj napravi za teleposmatranje, je li :oops::D:D
al ja sam tradicionalna :D pa mi to mozhe proci... ali shta je sa ovima shto idu ukorak sa savremenom naukom :?

:D:D:D
chinese_water

Post by chinese_water »

nekako fale oni komentari: joj kako cu se napit' :D
in33sa

Post by in33sa »

i na kraju, kad je Bajram?
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

in33sa wrote:i na kraju, kad je Bajram?
Pa rekli smo ti-budalama je svaki dan Bajram....tako se ja vise i ne pitam kada je :shock:
baba

Post by baba »

Gledaju ljudi u nebo kada ce Mjesec izaci pa da odluce jeli praznik ili nije. Pa jebem mu ljeljak, zar pored sve ove tehnologije treba vise vjerovati nekom covjeku koji bulji u nebo.
Locked