Bahatost politićara

Post Reply
dragan a

#1 Bahatost politićara

Post by dragan a »

Dopunite spisak najbahatijeg političara
Zukan Helez
Damir Hadzić
Nermin Nikšić
SvetozAR Pudarić
Nedžad Branković
http://www.bljesak.net/Thumb/502x339/ni ... eralna.jpg
''Sad ću i ja pričati kao što i vi pričate dok ja pričam'', prekinuo je premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, novinarku Federalne televizije pri kraju svojeg gostovanja u Dnevniku 3.

''Tri puta me prekidate'', rekao je Nikšić novinarki i odbio govoriti kad mu je ona dala riječ.

Naime, Nikšića je razljutilo ponašanje novinarke, koja ga je prekinula, ali i stav ove medijske kuće koja, prema Nikšićevu mišljenju, nije popratila otvorenje autoceste.

Na pitanje kome nije u interesu tunel u državi, Nikšić je rekao kako za to ne treba previše mudrosti.

''Pogledajte naše medije pa će vam biti jasno da se svi ovi projekti u Federaciji BiH pokušavaju kriminalizirati, da se pokušava prikazati kako je vlast nesposobna i da se pokušavaju i da se pokušavaju sakriti'', rekao je Nikšić prije no što se naljutio na novinarku podsjetivši je da u federalnom dnevniku nije bilo priloga o otvaranja 13 kilometara autoputa.
veiz

#2 Re: Bahatost politićara

Post by veiz »

ODBRANA I POSLJEDNJI DANI : Ministar Damir Hadžić i na kraju mandata kažnjava svoje pomoćnike
Pomoćnik ministra Željko Knežević proglašen krivim jer je tražio da službenici Ministarstva rade puno radno vrijeme?

Državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić ponovno se, i to pred sami kraj mandata, obrušio na svog pomoćnika u Sektoru za komunikacije i informatizaciju Željka Kneževića.

Nakon što mu se nije dalo da Kneževića prije godinu i pol dana ostavi bez posla, Hadžić je proljetos naložio da se protiv njegovog pomoćnika pokrene još jedan, treći po redu disciplinski postupak, koji je okončan prošlog tjedna, dan poslije farsične javne rasprave u režiji Dalibora Matića, predsjedavajućeg Disciplinske komisije Agencije za državnu službu BiH.

Premda je, po svemu, bio u ozbiljnom sukobu interesa, upravni inspektor u Ministarstvu pravde BiH Dalibor Matić je, zarad vlastitih ambicija, prihvatio povjerenu zadaću, zajedno s Zoranom Andrićem, pomoćnikom državnog ministra prometa i komunikacija i još jednim članom inkvizitorske komisije.

Kako god, fingirana je rasprava o odgovornosti Željka Kneževića, kojoj on sam zbog bolesti nije ni prisustvovao, završena tako što je optuženi državni službenik proglašen krivim za povredu službene dužnosti, zlouporabu i prekoračenje ovlasti, te kažnjen smanjenjem plaće za trideset posto u naredna četiri mjeseca.

U obrazloženju apsurdnog rješenja Disciplinske komisije navedeno je da je Željko Knežević odgovoran jer je, koristeći se ovlastima za evidentiranje prisustva državnih službenika na poslu, sačinio lažnu pismenu evidenciju o neopravdanim izostancima s radnog mjesta svog kolege Vlatka Drmića.

Knežević je, kako su zaključili članovi Disciplinske komisije, optužio Drmića da u maju ove godine nije bio na poslu, mada mu je bilo poznato da je taj službenik obavljao svoje radne zadatke. Željko Knežević je, opet, u pismenom odgovoru Disciplinskoj komisiji jasno naznačio da uredna evidencija podrazumijeva da svi uposlenici Ministarstva moraju upisati vrijeme dolaska, ali i odlaska s radnog mjesta.

„Državni službenik Vlatko Drmić je upisivao i potpisivao dolazak na radno mjesto, a onda je isto samovoljno napuštao, pa tako nije ni mogao potpisivati vrijeme odlaska. Nije tražio dopuštenje za napuštanje radnog mjesta, niti je ikada naknadno dostavio bilo kakvo relevantno opravdanje prema rukovoditelju Sektora“, napisao je Drmićev šef Knežević, podsjećajući da evidencija prisustva službenika Ministarstva na radnom mjestu, između ostalog, služi i kao osnova za mjesečni obračun plaća, i da su šefovi svih sektora dužni da početkom mjeseca izvješća o dolasku i odlasku s posla svakog uposlenika dostave u ured ministra.

Kako je, međutim, Vlatko Drmić (u javnosti poznatiji kao predsjednik tenderske komisije za digitalizaciju) državni službenik koji uživa posebno povjerenje ministra Damira Hadžića, a i njegovih prethodnika Bože Ljubića i Rude Vidovića, čini se da je i u Ministarstvu imao poseban status, uključujući i slobodu da napusti ured kad god mu se ćefne.

Dodajmo tome da je svaki pokušaj Željka Kneževića da disciplinira Vlatka Drmića ostao bez uspjeha. „E ti ga meni evidentiraj da sam izostao, a ja ću tebi odbiti od leđa“, poručio je Drmić svom nominalnom šefu Kneževiću, prije nego što je prešao s prijetnji na djela.

(Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 13. novembra.)
Post Reply