Bahati vozaci na nasim putevima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

situacija11

#1 Bahati vozaci na nasim putevima

Post by situacija11 »

Nigdje nisam kao kod nas da se ovako ludacki vozi i ponasa u saobracaju. Danas izlazim sa parkinga unazad i vidjeo sam da nema ni sa lijeve ni desne strane nikoga,kad sam vec izasao na put neka seljacina se vec zaletila sa lijeve strane gdje je 50 ogranicenje ,a ja sam vec u prvoj bio i krenuo naprijed, odjednom pocinje sviranje tamo ovamo,prestigne me na mostu i pocne nesto iz auta govorit,psovat pretpostavljam. Stvarno ne znam otkud tolika sila i takvo ponasanje kao da je cesta samo njegova i samo on ima pravo da vozi kako hoce.
Nadzorna_ploca

#2 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Nadzorna_ploca »

Milosrdni zakoni ili provodjenje istih i sveukupna kulturoloska svijest. I to stanje u saobraćaju je ogledalo stanja u drzavi. Ne postoji sfera života koja odskace od zabokrecine. Najbolje je zaobići vodene glave.
Edin H.

#3 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Edin H. »

Promijeni naslov u

:izet:
zavezata-vreca

#4 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by zavezata-vreca »

Izlazis s parkinga unazad :shock: i nesto pricas . dozovi se covjece
insomnia78

#5 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by insomnia78 »

:D
Edin H.

#6 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Edin H. »

zavezata-vreca wrote:Izlazis s parkinga unazad :shock: i nesto pricas . dozovi se covjece
Dobro nije na autoput izaso rikvercom. :D
insomnia78

#7 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by insomnia78 »

Jos ga je, garant nastavio guslati tries u prvoj narednih 500 metara ispred coeka
situacija11

#8 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by situacija11 »

Drugacije ujutro ne mogu parkirat zbog guzve na posao kad idem.Zbog toga moram kad idem kuci unazad izac,a uvijek dobro provjerim kad izlazim i nisam sigurno ja kriv toliko sto se zalete gdje je ogranicenje 50,a voze 70-80 ? :)
situacija11

#9 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by situacija11 »

Nadzorna_ploca wrote:Milosrdni zakoni ili provodjenje istih i sveukupna kulturoloska svijest. I to stanje u saobraćaju je ogledalo stanja u drzavi. Ne postoji sfera života koja odskace od zabokrecine. Najbolje je zaobići vodene glave.

:thumbup:
Danguba

#10 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Danguba »

zavezata-vreca wrote:Izlazis s parkinga unazad :shock: i nesto pricas . dozovi se covjece
:-)
Tercius

#11 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Tercius »

Nesto kontam da moze sa parkinga u rikverc. :thumbup:
seoBIH

#12 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by seoBIH »

shahahhaha joj ovih sto izlaze s parkinga koji je dovoljan da se okrenes (ili napravis krug) u rikverc svakodnevno. Svaki put su UPRAVO ONI krivi za sve neugodnosti koje se dese.

ZAKONOM je zabranjeno izlazak u rikverc na određene puteve. Npr na magistralni put ali to rade svakodnevno na potezu od izlaza s autoputa u Zenici do ulaza u grad.
KB9

#13 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by KB9 »

izaso brat rikvercom i otvorio temu da kuka na ostatak svijeta :izet:
muha_sa

#14 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by muha_sa »

situacija11 wrote:Drugacije ujutro ne mogu parkirat zbog guzve na posao kad idem.Zbog toga moram kad idem kuci unazad izac,a uvijek dobro provjerim kad izlazim i nisam sigurno ja kriv toliko sto se zalete gdje je ogranicenje 50,a voze 70-80 ? :)
parkiraj ga rikvercom da ne moras sa parkinga u rikverc izlazit
muha_sa

#15 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by muha_sa »

sad se zahvali na savjetu
Danguba

#16 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Danguba »

sta ste navalili na co'jka sto izlazi u rikverc sa parkinga. :lol:

dok se predju alpe 95% auta izlazu u rikverc sa parkinga. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by _BataZiv_0809 »

Normalno da cu ti svirati kad si mi onako iznenada izletio. I to preko duple pune! A ovdje sad glumis postenje na forumu. Ma nemoj :twisted:
situacija11

#18 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by situacija11 »

Sad ispado ja kriv :lol:

Muha, ne mogu zbog guzve ujutro kad idem na posao ,nikako se tako parkirat.
pirpa

#19 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by pirpa »

izgleda da si dobro prošao :mrgreen:
KB9

#20 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by KB9 »

cuj ispade on kriv, saljivo kao :-)
Dozer

#21 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Dozer »

Da se ne zajebavamo - na nasim putevima jeste opsti haos.
Sto se pokretaca teme tice - drug, nikoga ne zanima sta ti licno mozes ili ne mozes. S parkinga se ne moze izlaziti rikvercom, i tu je kraj svake price.

Ali, da na nasim cestama ima neopjevanih hajvana u neogranicenim kolicinama - ima. Evo kako se sve ljudi ponasaju, i to u nemalom broju.

1. Kretanje sa semafora
Bez obzira da li je na pravcu ili negdje skrece, kretanje i ubrzavanje se u vecini slucajeva odvija na meni totalno neshvatljiv nacin - po 200-300m ljudima treba da ubrzaju na 40-50 km/h. Ovo znaci da cijelo to vrijeme voze maltene na stangasu.
Pitanja za sve ovakve pacijente:
- Zasto ovako vozite?
- ZNate li da niste sami na cesti?
- Znate li da ima iza vas jos ljudi koji bi trebali proci kroz taj semafor?

A evo i sta se sve uzrokuje takvom voznjom:
- Stvaranje apsolutno bespotrebne guzve na semaforima
- Povecavanje zagadjenja (jer, jel'te, stotine vozila se bespotrebno zadrzavaju na tom semaforu duze nego sto bi trebalo)
- Povecavanje nervoze kod mnogih ucesnika u saobracaju, a samim tim i vjerovatnoce za udesom
- Veca potrosnja goriva, itd.

2. Brzina kretanja
Iako ima pacijenata koji bespotrebno ne voze, nego lete, vecina opet vozi - ispod ogranicenja. Pitanja za ovakve:
- Zasto, recimo na glavnoj dzadi od M. Dvora pa do Ilidze, gdje je ogranicenje 60 km/h, vozite ispod 60 km/h?
- Da li znate da vas policija nece zaustaviti sve dok vozite ispod 70 km/h?
- Da li znate da vas staticni radari nece slikati sve dok vozite ispod 70 km/h?
- Da li znate da cete kretanjem brzinom od 60-65 km/h uhvatiti zeleni val bukvalno od Vjecne vatre sve do Ilidze, i obratno?

Ako sve ovo znate (a kladim se da ovo ne zna 85% "vozaca"), zasto onda vozite 50 km/h, ili cak i manje?!
Stedite gorivo? Bojite se voziti? Ne znate voziti?

A evo i sta se sve uzrokujete takvom voznjom:
- Stvaranje apsolutno bespotrebne guzve
- Ometate normalno odvijanje saobracaja (za sta, takodjer, mozete biti kaznjeni kao i za prekoracenje dozvoljene brzine)
- Povecavanje zagadjenja (jer, jel'te, stotine vozila bespotrebno moraju voziti za vama, sto znaci duzu voznju nego sto bi trebalo)
- Povecavanje nervoze kod mnogih ucesnika u saobracaju, a samim tim i vjerovatnoce za udesom
- Veca potrosnja goriva, itd.

3. Policija
Oni su posebna prica, ali manje-vise svi je vec znamo...
- Ne zaustavljaju bijesna auta, pa ma koliko brzo da voze.
- Kazne pisu za svakakve gluposti, naravno onima koji nisu u bijesnim autima
- Drot na raskrsnici = neprevazidjen haos
- Puno ih je vrlo neotesanih i nadobudnih, pogotovo ovih mladji, s ponasanjem i obracanjem kao da se obracaju nekoj nizoj vrsti (obozavam "otresti" ovakve),
- Svoju gresku i nebulozu nece priznati ni pod razno, cak ni na sudu i kada sud utvrdi da je to bila nebuloza,
itd.

4. Vozaci, generalno
Bar pola vozaca na sarajevskim (i ne samo sarajevskim) cestama:
- Nemaju osjecaj za prostor
- Nemaju saobracajne kulture (a kladim se da ni ne znaju sta sve ovo podrazumijeva)
- Ponasaju se kao da su samo oni na cesti
- Ne postuju (a masovno i ne znaju) saobracajne znakove i pravila, pogotovo "Pravilo desne strane"
- Ne signaliziraju svoje kretanje, ili signalizaciju pale prekasno i/ili pogresno (Zmigavci - kada se zaustavlja na cesti, ne daje se desni ili lijevi zmigavac jer on znaci skretanje, a ne zaustavljanje, nego se pale sva 4 zmigavca.)
- Parkiraju gdje i kako stignu, a vrlo cesto na 2 parking mjesta
- Polusvjesno ostavljaju vozila (npr., u Kralja Tomislava, tj. u Kosevskoj ulici, malo-malo pa neko parkira s desne strane, na cesti, ostavi auto u leru i izbaci iz brzine (?!), a onda auto zavrsi negdje niz ulicu. Prije neki dan se jedno bas lijepo skrsilo, uhvativsi zalet s vrha ulice i zavrsivsi u zidu zgrade pored onog frizerskog salona preko puta 2. gimnazije)
- Cak i kada vide da ne mogu preci raskrsnicu radi nakamaranih vozila ispred sebe, i dalje se guraju naprijed, i time samo blokiraju put vozilima koja dolaze s bokova, cime bespotrebno stvore dodatnu guzvu i haos i produzavaju vrijeme rasciscavanja
- Nazalost, i ovo nije nikakva sovinisticka, ali zene u svemu ovome debelo prednjace

Ali, posto znam kako danas instruktori uce polaznike, nista od ovoga me pretjerano ne iznenadjuje...

Sve u svemu - na cestama nam je krasno...
Bradafilozof

#22 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Bradafilozof »

A tek kad klocevi udare po sireni jer vozim lijevom trakom kroz naselje (tamo gdje ima vise traka). Ko biva da im se sklonim jer je to traka za preticanje.
Nadzorna_ploca

#23 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Nadzorna_ploca »

Dobro i sviraju.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#24 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by Bobi »

Hajte u klinac...pa ja svaki dan izlazim sa parkinga u rikverc... :D, nikad mi niko nije svirao ni blicao ni mahao...josh stanu da me propuste :D... "Zenica culture" :mrgreen:
basicm

#25 Re: Bahati vozaci na nasim putevima

Post by basicm »

Jel se izgubi avdest ako rikvercom izadjes s parkinga? :mrgreen:
Moram probat...
Post Reply