Babel...ko je gledoo..utisci!
Moderator: _BataZiv_0809
-
tkoraza
#1 Babel...ko je gledoo..utisci!
Babel...ko je gledoo..utisci!
ako je neko gledao nek prokomentarise.......posto mi film nije bas jasan..na kraju!!!
ako je neko gledao nek prokomentarise.......posto mi film nije bas jasan..na kraju!!!
- kicky
Mislim da je bila tema u vezi filma kad je bio aktualan.tkoraza wrote:pa cijela prica malooo..je nedovrsena...ne znam..meni je bar takoo...ono jasno mi je nisam mislio u tom smislu...cisto sam...postavio da vidim komentare...ljudi na film....
-
Semiramida
#8 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
Omnibus.tkoraza wrote:Babel...ko je gledoo..utisci!
Ne samo što su naoko potpuno nepovezane priče - zapravo povezane, nego su i vremena u kojima se radnje dešavaju ispreturana.
Iako se ne sjećam kako tačno film završava, mislim da ide ovako.
Meksikanka povede djecu koju čuva na sinovu svadbu u Meksiko, ilegalno. U povratku je zgombaju na granici zbog njenog ludog nećaka, a djecu nađu u pustinji, blizu granice i vrate u USA. Meksikanki koja živi u USA 18 godina zabrane povratak.
Brad i žena mu su na proputovanju u Egiptu ili Maroku (u filmu je bio neki bug, koliko se sjećam, jer su jednom rekli da su u Maroku, a drugi put u Egiptu). Oni momčići, pastiri, u igri propucaju Bradovu ženu u autobusu, pa se oni u narednih dan-dva nađu u nekakvom selu bez ljekara i dozivaju amerikance da ih prevezu u bolnicu. I eto, žena preživi, brak preživi, a istovremeno im djecu spasu iz one meksičke pustinje.
A egipatska policija skonta da je puška kojom je pucano kupljena u Japanu. Tj. otac one gluhonijeme cure je pušku poklonio seljaku iz Egipta nekad ranije.
Je l' ti sad šta jasnije?
(Jest nezahvalno prepričavati film.)
Ma meni je film pravo tegoban. Na stranu sva umjetnost.
- johnnykola
najbolja je japanska prica
u filmu. sve bih dao da
sam ziveo tinejdzerske
dane k'o kosooki.
milina.
u filmu. sve bih dao da
sam ziveo tinejdzerske
dane k'o kosooki.
milina.
-
IlijaLadin
Naporan film, kojeg ne odgledah do kraja.
Daj nešto veselo, smiješno. A ako je i neki ozbiljan film neka mu je bar produkcija na nivou, da mogu potrošiti 2 sata bez žaljenja. Nema se vremena za bacanje
Daj nešto veselo, smiješno. A ako je i neki ozbiljan film neka mu je bar produkcija na nivou, da mogu potrošiti 2 sata bez žaljenja. Nema se vremena za bacanje
-
symbolstar
#13 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
odlican film...ako ti nije bas jasan preporucujem ti da procitas recenziju nekog profi filmskog kriticara, meni je pomoglo da ga svarim i skontam do krajatkoraza wrote:Babel...ko je gledoo..utisci!
i tek nakon toga sam skontao koliko je genijalan!!!
- Bonnie-Clydova mala
E pa ja sam ga skontala u folu kako zapravo, samo jedan događaj može pokrenuti čitav niz drugih događaja na različitim krajevima svjeta...
-
aminchev2
#19 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
tkoraza wrote:Babel...ko je gledoo..utisci!
gledala sam film.
jako je fino napravljen.
radi se o svakom racistickom pogledu prema zemljama koje su od "manjeg" standarda nego SAD.
jesi li gledao/la Crash?
- anais_nin
#20 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
film nije SAD vs. cijeli svijet....poenta je nerazumijevanje medju ljudima...sto ljudi nekad i kad govore isti jezik ne CUJU jedni druge....a nekad i kad ne govore isti jezik povezani su zeljom da se medjusobno razumiju...reziser se igra nijansama zvuka, razlicitih jezika, razlicitih forma komunikacije....zato je npr. djevojka u japanskoj prici gluhonijema....zato recimo lik brad pitt-a NE CUJE dadilju kad mu ona objasnjava zasto mora biti u meksiku....zato granicar reaguje kako reaguje kad se dadilja vraca s djecom iz meksika....poenta je da komunikacija nisu samo rijeci....rijeci su oruzje, rijeci su instrumenti, i sve zavisi kako ih onaj ko ih interpretira zeli interpretirati....aminchev2 wrote:tkoraza wrote:Babel...ko je gledoo..utisci!
gledala sam film.
jako je fino napravljen.
radi se o svakom racistickom pogledu prema zemljama koje su od "manjeg" standarda nego SAD.
jesi li gledao/la Crash?
-
aminchev2
#21 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
po mome, film se vise radio o pogledu amera prema svijetuanais_nin wrote:film nije SAD vs. cijeli svijet....poenta je nerazumijevanje medju ljudima...sto ljudi nekad i kad govore isti jezik ne CUJU jedni druge....a nekad i kad ne govore isti jezik povezani su zeljom da se medjusobno razumiju...reziser se igra nijansama zvuka, razlicitih jezika, razlicitih forma komunikacije....zato je npr. djevojka u japanskoj prici gluhonijema....zato recimo lik brad pitt-a NE CUJE dadilju kad mu ona objasnjava zasto mora biti u meksiku....zato granicar reaguje kako reaguje kad se dadilja vraca s djecom iz meksika....poenta je da komunikacija nisu samo rijeci....rijeci su oruzje, rijeci su instrumenti, i sve zavisi kako ih onaj ko ih interpretira zeli interpretirati....aminchev2 wrote:tkoraza wrote:Babel...ko je gledoo..utisci!
gledala sam film.
jako je fino napravljen.
jesi li gledao/la Crash?
film prica o onim amerikancima koji misle da su meksikanci ilegalni, i da su arapi teroristi, i sa njim pokusava pokazati da je to pogresan pogled i nesporazum.
nisu samo rijeci o pitanju, mada su rijeci i dialog isto jako vazne.
brad pitt na primjer nije mislio da su teroriste mu zenu upucale.
- anais_nin
#22 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
po toj tezi kako se onda japanska prica uklapa u sve to? kao cijelinu?aminchev2 wrote: po mome, film se vise radio o pogledu amera prema svijetu
film prica o onim amerikancima koji misle da su meksikanci ilegalni, i da su arapi teroristi, i sa njim pokusava pokazati da je to pogresan pogled i nesporazum.
ako glavni lik NIJE mislio da su u pitanju teroristi, kako je to onda film o amerikancima koji misle da su svi teroristi?
poenta i sa scenom sa ostalim turistima je opet jezik i komunikacija....strasti pocinju da lete zato sto svi slusaju samo sebe, i boje se svega onoga sto ne razumiju ili im je nepoznato (sto jesi u pravu na tome i jeste bazirana cijela ova halabuka u americi kako se treba bojati ostatka svijeta, ali film upravo to pokusava reci da je ta tema UNIVERZALNA......na istim principima je zapocet i rat kod nas, na utjerivanju straha od "onih drugih", jer su drugaciji i zato treba da ih se bojimo....a da ne govorim o tome koliko su sve tri strani uradile da PROMJENE svoj jezik od kako je rat zavrsio, da bismo se sto vise razlikovali
-
aminchev2
#23 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!
ocigledno smo razlicito razumjele filmanais_nin wrote:po toj tezi kako se onda japanska prica uklapa u sve to? kao cijelinu?aminchev2 wrote: po mome, film se vise radio o pogledu amera prema svijetu
ako glavni lik NIJE mislio da su u pitanju teroristi, kako je to onda film o amerikancima koji misle da su svi teroristi?
poenta i sa scenom sa ostalim turistima je opet jezik i komunikacija....strasti pocinju da lete zato sto svi slusaju samo sebe, i boje se svega onoga sto ne razumiju ili im je nepoznato (sto jesi u pravu na tome i jeste bazirana cijela ova halabuka u americi kako se treba bojati ostatka svijeta, ali film upravo to pokusava reci da je ta tema UNIVERZALNA......na istim principima je zapocet i rat kod nas, na utjerivanju straha od "onih drugih", jer su drugaciji i zato treba da ih se bojimo....a da ne govorim o tome koliko su sve tri strani uradile da PROMJENE svoj jezik od kako je rat zavrsio, da bismo se sto vise razlikovali)....ne znam jesi li procitala pricu o babilonu, ali ako nisi procitaj vidjeces kako je film doslovno izrastao iz te price, koja je praistorijska a eto i dan danas primjenljiva.....
ali obadvoje pase
i moje, i tvoje
zato mi se toliko i dopao
-
in33sa
Ovaj film "puca" malo sire od odnosa Amerikanci - planeta.
Naprimjer mala japanka, Inarritu je tu napravio odlicnu karikaturu sa logikom da ako zelis da te cuju i razumiju, da moras prvo slusati.
Mada u principu nisam ljubitelj ovih "teskih" filmova, Babel je dobar film.
Naprimjer mala japanka, Inarritu je tu napravio odlicnu karikaturu sa logikom da ako zelis da te cuju i razumiju, da moras prvo slusati.
- anais_nin
in33sa wrote:Ovaj film "puca" malo sire od odnosa Amerikanci - planeta.