Babel...ko je gledoo..utisci!

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

tkoraza

#1 Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by tkoraza »

Babel...ko je gledoo..utisci!
ako je neko gledao nek prokomentarise.......posto mi film nije bas jasan..na kraju!!!
Shamrock

Post by Shamrock »

©ta ti nije jasno? :D
tkoraza

Post by tkoraza »

pa cijela prica malooo..je nedovrsena...ne znam..meni je bar takoo...ono jasno mi je nisam mislio u tom smislu...cisto sam...postavio da vidim komentare...ljudi na film....
kicky

Post by kicky »

tkoraza wrote:pa cijela prica malooo..je nedovrsena...ne znam..meni je bar takoo...ono jasno mi je nisam mislio u tom smislu...cisto sam...postavio da vidim komentare...ljudi na film....
Mislim da je bila tema u vezi filma kad je bio aktualan.
rashomon

Post by rashomon »

Brad Pitt u onoj vrsti filma, bar za mene lično, predstavlja neku vrstu perverzije.

A mislim da je film odličan, mada je meni 21 gram puno bolji, vjerovatno zbog glumaca.
tkoraza

Post by tkoraza »

e i meni je 21 gram bolji...a i pasja ljubav je bolja...pozdrav..
Skyfox

Post by Skyfox »

Na mene nije ostavio utisak...
Semiramida

#8 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by Semiramida »

tkoraza wrote:Babel...ko je gledoo..utisci!
ako je neko gledao nek prokomentarise.......posto mi film nije bas jasan..na kraju!!!
Omnibus.
Ne samo što su naoko potpuno nepovezane priče - zapravo povezane, nego su i vremena u kojima se radnje dešavaju ispreturana.

Iako se ne sjećam kako tačno film završava, mislim da ide ovako.
Meksikanka povede djecu koju čuva na sinovu svadbu u Meksiko, ilegalno. U povratku je zgombaju na granici zbog njenog ludog nećaka, a djecu nađu u pustinji, blizu granice i vrate u USA. Meksikanki koja živi u USA 18 godina zabrane povratak.

Brad i žena mu su na proputovanju u Egiptu ili Maroku (u filmu je bio neki bug, koliko se sjećam, jer su jednom rekli da su u Maroku, a drugi put u Egiptu). Oni momčići, pastiri, u igri propucaju Bradovu ženu u autobusu, pa se oni u narednih dan-dva nađu u nekakvom selu bez ljekara i dozivaju amerikance da ih prevezu u bolnicu. I eto, žena preživi, brak preživi, a istovremeno im djecu spasu iz one meksičke pustinje.

A egipatska policija skonta da je puška kojom je pucano kupljena u Japanu. Tj. otac one gluhonijeme cure je pušku poklonio seljaku iz Egipta nekad ranije.

Je l' ti sad šta jasnije? :D

(Jest nezahvalno prepričavati film.) :D

Ma meni je film pravo tegoban. Na stranu sva umjetnost.
angelface

Post by angelface »

Gledala sam ga davno, meni se svidio film jer je neobican, drugaciji i svakako ima pouku na kraju... to su cetiri zivotne price iz 4 razlicita djela svijeta povezana s svakom od njih... ne znam :roll: svakako vrijedi pogledati :thumbup:
johnnykola

Post by johnnykola »

najbolja je japanska prica
u filmu. sve bih dao da
sam ziveo tinejdzerske
dane k'o kosooki.
milina.
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Naporan film, kojeg ne odgledah do kraja.

Daj nešto veselo, smiješno. A ako je i neki ozbiljan film neka mu je bar produkcija na nivou, da mogu potrošiti 2 sata bez žaljenja. Nema se vremena za bacanje :)
Altsa

Post by Altsa »

veoma dobar film

Image
symbolstar

#13 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by symbolstar »

odlican film...ako ti nije bas jasan preporucujem ti da procitas recenziju nekog profi filmskog kriticara, meni je pomoglo da ga svarim i skontam do kraja :)
i tek nakon toga sam skontao koliko je genijalan!!! :):)
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

E pa ja sam ga skontala u folu kako zapravo, samo jedan događaj može pokrenuti čitav niz drugih događaja na različitim krajevima svjeta...
anais_nin

Post by anais_nin »

film je prica o komunikaciji, jeziku i nerazumjevanju medju ljudima....naslov filma se odnosi na kulu vavilonsku, oni koji poznaju pricu iz Biblije ce povezati kako se sve to uklapa u film :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

nije vavilonsku :D nego babilonsku
inače bi se film zvao Vavel :D
anais_nin

Post by anais_nin »

komi wrote:nije vavilonsku :D nego babilonsku
inače bi se film zvao Vavel :D
:lol: :lol: :lol: hos ti degeneka? :D

ko nije skontao sustinu filma vjerovatno nece skontati ni babilon, ni vavilon, ali eto rekoh da pokusam :D
in33sa

Post by in33sa »

Upravo, da bi shvatio Babel, moras biti upoznat sa pricom o Babilonu.

A ovaj film mozes shvatiti kako ti volja, kako ti se vise svidja. Tragedija je univerzalna, recimo.
aminchev2

#19 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by aminchev2 »

gledala sam film.
jako je fino napravljen.
radi se o svakom racistickom pogledu prema zemljama koje su od "manjeg" standarda nego SAD.
jesi li gledao/la Crash?
anais_nin

#20 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by anais_nin »

aminchev2 wrote:

gledala sam film.
jako je fino napravljen.
radi se o svakom racistickom pogledu prema zemljama koje su od "manjeg" standarda nego SAD.
jesi li gledao/la Crash?
film nije SAD vs. cijeli svijet....poenta je nerazumijevanje medju ljudima...sto ljudi nekad i kad govore isti jezik ne CUJU jedni druge....a nekad i kad ne govore isti jezik povezani su zeljom da se medjusobno razumiju...reziser se igra nijansama zvuka, razlicitih jezika, razlicitih forma komunikacije....zato je npr. djevojka u japanskoj prici gluhonijema....zato recimo lik brad pitt-a NE CUJE dadilju kad mu ona objasnjava zasto mora biti u meksiku....zato granicar reaguje kako reaguje kad se dadilja vraca s djecom iz meksika....poenta je da komunikacija nisu samo rijeci....rijeci su oruzje, rijeci su instrumenti, i sve zavisi kako ih onaj ko ih interpretira zeli interpretirati....
aminchev2

#21 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by aminchev2 »

anais_nin wrote:
aminchev2 wrote:

gledala sam film.
jako je fino napravljen.
jesi li gledao/la Crash?
film nije SAD vs. cijeli svijet....poenta je nerazumijevanje medju ljudima...sto ljudi nekad i kad govore isti jezik ne CUJU jedni druge....a nekad i kad ne govore isti jezik povezani su zeljom da se medjusobno razumiju...reziser se igra nijansama zvuka, razlicitih jezika, razlicitih forma komunikacije....zato je npr. djevojka u japanskoj prici gluhonijema....zato recimo lik brad pitt-a NE CUJE dadilju kad mu ona objasnjava zasto mora biti u meksiku....zato granicar reaguje kako reaguje kad se dadilja vraca s djecom iz meksika....poenta je da komunikacija nisu samo rijeci....rijeci su oruzje, rijeci su instrumenti, i sve zavisi kako ih onaj ko ih interpretira zeli interpretirati....
po mome, film se vise radio o pogledu amera prema svijetu
film prica o onim amerikancima koji misle da su meksikanci ilegalni, i da su arapi teroristi, i sa njim pokusava pokazati da je to pogresan pogled i nesporazum.
nisu samo rijeci o pitanju, mada su rijeci i dialog isto jako vazne.
brad pitt na primjer nije mislio da su teroriste mu zenu upucale.
anais_nin

#22 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by anais_nin »

aminchev2 wrote: po mome, film se vise radio o pogledu amera prema svijetu
film prica o onim amerikancima koji misle da su meksikanci ilegalni, i da su arapi teroristi, i sa njim pokusava pokazati da je to pogresan pogled i nesporazum.
po toj tezi kako se onda japanska prica uklapa u sve to? kao cijelinu?
ako glavni lik NIJE mislio da su u pitanju teroristi, kako je to onda film o amerikancima koji misle da su svi teroristi?
poenta i sa scenom sa ostalim turistima je opet jezik i komunikacija....strasti pocinju da lete zato sto svi slusaju samo sebe, i boje se svega onoga sto ne razumiju ili im je nepoznato (sto jesi u pravu na tome i jeste bazirana cijela ova halabuka u americi kako se treba bojati ostatka svijeta, ali film upravo to pokusava reci da je ta tema UNIVERZALNA......na istim principima je zapocet i rat kod nas, na utjerivanju straha od "onih drugih", jer su drugaciji i zato treba da ih se bojimo....a da ne govorim o tome koliko su sve tri strani uradile da PROMJENE svoj jezik od kako je rat zavrsio, da bismo se sto vise razlikovali :oops:)....ne znam jesi li procitala pricu o babilonu, ali ako nisi procitaj vidjeces kako je film doslovno izrastao iz te price, koja je praistorijska a eto i dan danas primjenljiva.....
aminchev2

#23 Re: Babel...ko je gledoo..utisci!

Post by aminchev2 »

anais_nin wrote:
aminchev2 wrote: po mome, film se vise radio o pogledu amera prema svijetu
po toj tezi kako se onda japanska prica uklapa u sve to? kao cijelinu?
ako glavni lik NIJE mislio da su u pitanju teroristi, kako je to onda film o amerikancima koji misle da su svi teroristi?
poenta i sa scenom sa ostalim turistima je opet jezik i komunikacija....strasti pocinju da lete zato sto svi slusaju samo sebe, i boje se svega onoga sto ne razumiju ili im je nepoznato (sto jesi u pravu na tome i jeste bazirana cijela ova halabuka u americi kako se treba bojati ostatka svijeta, ali film upravo to pokusava reci da je ta tema UNIVERZALNA......na istim principima je zapocet i rat kod nas, na utjerivanju straha od "onih drugih", jer su drugaciji i zato treba da ih se bojimo....a da ne govorim o tome koliko su sve tri strani uradile da PROMJENE svoj jezik od kako je rat zavrsio, da bismo se sto vise razlikovali :oops:)....ne znam jesi li procitala pricu o babilonu, ali ako nisi procitaj vidjeces kako je film doslovno izrastao iz te price, koja je praistorijska a eto i dan danas primjenljiva.....
ocigledno smo razlicito razumjele film
:)
ali obadvoje pase
i moje, i tvoje

zato mi se toliko i dopao
in33sa

Post by in33sa »

Ovaj film "puca" malo sire od odnosa Amerikanci - planeta.

Naprimjer mala japanka, Inarritu je tu napravio odlicnu karikaturu sa logikom da ako zelis da te cuju i razumiju, da moras prvo slusati.

Mada u principu nisam ljubitelj ovih "teskih" filmova, Babel je dobar film.
anais_nin

Post by anais_nin »

in33sa wrote:Ovaj film "puca" malo sire od odnosa Amerikanci - planeta.

Naprimjer mala japanka, Inarritu je tu napravio odlicnu karikaturu sa logikom da ako zelis da te cuju i razumiju, da moras prvo slusati.

Mada u principu nisam ljubitelj ovih "teskih" filmova, Babel je dobar film.
:D :D :D :D upravo tako...
Post Reply