B&H Airlines (Croatia airlines ili Malaysia airlines?)

Da se vi pitate kome bi prodali naseg avio-prijevoznika?

Croatia Airlines-u
23
34%
Malaysian Airlines-u
45
66%

Total votes: 68

Lu2DJ3ak

#1 B&H Airlines (Croatia airlines ili Malaysia airlines?)

Post by Lu2DJ3ak »

Prije svega mislim da je ovom topicu mjesto u podforumu "politika" jer su se u ovo pitanje itekako umijesali prstici politicara i debelo zakuhali!

Za one koje ne znaju B&H airlines (Air Bosna) se prodaje! zapravo vlada FBIH prodaje svoje dionice (51%). Tender je davno raspisan a najzanimljivije ponude su Croatia airlinesa i Malaysia airlinesa.

Da napomenemo B&H airlines u svojoj ajmo rec "floti" ima dva aviona tipa ATR (kratodometni avioni, stari preko 30 godina ako ne i vise)

Po mom misljenu za nas bi bilo najbolje da nas kupi Malaysian airlines jer ipak oni imaju kapital u aziji a bogami i u australiji, dok croatia ima 10ak aviona i cilj bi im bio defacto iskljucivanje naseg avioprevoznika iz saobracaja! Uz to : Malaysian airlines u zadnje virjeme slabo posluje pa su cvrsto zagrizli za nas airlines jer bi im on u mnogo cemu znacio, prije svega njihova baza u Europi sto bi znacilo da bi imali jeftinije karte a boga mi i mogli bi biti ponosni a svoju flotu jer bi malezijci "poklonili" par A320 koji su iskljuceni iz saobracaja zbog loseg domaceg poslovanja.

Sta vi mislite?
Edin H.

Post by Edin H. »

Da li je moguce da poslije Swiss Air-a i druga evropska kompanija propada :roll:
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

Ako mislis na nas, mi smo odavno propali :lol: jedino ovih poslijednjih godina se ko lafo vadimo al skroz slabo ide... A ako mislis na Malaysian oni su u Maleziji :) Azija :P njima slabije ide jer su ih domaci letovi unistili pa su tako skratili nekoliko domacih ruta a iz saobracaja samo ove godine skljucili oko 70 aviona!(od toga 15 A320 i 10 A330) istina manjih ali za nas su VEEEELIKI :lol:

Evo da malo usporedimo flotu croatia airlines-a i Malaysiana

Malaysian :

Airbus A330-200 3 229 (0/42/187)
232 (0/42/190) International/Regional medium-long haul
Airbus A330-300 11 294 (0/44/250)
298 (0/42/256)
302 (0/42/260) Domestic/International short-medium haul
Airbus A380-800 (6 orders) Entry into service: 2008
Boeing 737-400 37 144 (16/128) Domestic/Regional short haul Exit from service: 2014
Boeing 747-400 11 359 (12/41/306)
384 (18/50/316) International long haul
Boeing 777-200ER 17 282 (0/35/247) International long haul

Croatian Ailrines:

ATR 42-300 3 48(0/48) Short haul routes
Airbus A319-100 4 132 (12/120) Short haul routes
Airbus A320-200 4 164 (18/146) Short and medium haul routes

Ne sumljivo Malayisan ima prednost!
jefferson

#4 Re: B&H Airlines (Croatia airlines ili Malaysia airlines

Post by jefferson »

Lu2DJ3ak wrote:Prije svega mislim da je ovom topicu mjesto u podforumu "politika" jer su se u ovo pitanje itekako umijesali prstici politicara i debelo zakuhali!

Za one koje ne znaju B&H airlines (Air Bosna) se prodaje! zapravo vlada FBIH prodaje svoje dionice (51%). Tender je davno raspisan a najzanimljivije ponude su Croatia airlinesa i Malaysia airlinesa.

Da napomenemo B&H airlines u svojoj ajmo rec "floti" ima dva aviona tipa ATR (kratodometni avioni, stari preko 30 godina ako ne i vise)

Po mom misljenu za nas bi bilo najbolje da nas kupi Malaysian airlines jer ipak oni imaju kapital u aziji a bogami i u australiji, dok croatia ima 10ak aviona i cilj bi im bio defacto iskljucivanje naseg avioprevoznika iz saobracaja! Uz to : Malaysian airlines u zadnje virjeme slabo posluje pa su cvrsto zagrizli za nas airlines jer bi im on u mnogo cemu znacio, prije svega njihova baza u Europi sto bi znacilo da bi imali jeftinije karte a boga mi i mogli bi biti ponosni a svoju flotu jer bi malezijci "poklonili" par A320 koji su iskljuceni iz saobracaja zbog loseg domaceg poslovanja.

Sta vi mislite?
izvini sto cu ti ovako reci, ali nemas pojma o cemu pricas!
Vlada federacije prodaje 49% udjela, a zadrzava 51%, STO NIKO NORMALAN nece kupiti!
Drugo, dva aviona ATR 72-212 su stari malo vise od dvije godine, i bolji su od onih koje ima Croatia Airlines ili JAT u upotrebi, ili npr. Delta Airlines.
Oni su pod leasingom, a postoje naznake da ce Bh Airlines uzeti putem leasinga ili kupiti Fokker 100 koji bi upotpunosti odgovarao svoji performansama i avionikom potrebama BH Airlinesa.
Ja sam veliki kriticar kako oni posluju, ali opet posluju bolje nego Air Bosna koja je jedno vrijeme imala MD 82 sa 162 putnika. BH Airlines je napravio pravi potez leasingom ATR 72-212 jer oni trose i do 30% manje goriva od slicnih mlaznih aviona, trebaju kracu pistu. Medjutim, doslo je vrijeme za kupovinu najmanje jednog mlaznog aviona izmedju 100 i 130 putnika kao sto je Fokker 100, B717 ili 737-500 ili A318.
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

jefferson wrote:
Lu2DJ3ak wrote:Prije svega mislim da je ovom topicu mjesto u podforumu "politika" jer su se u ovo pitanje itekako umijesali prstici politicara i debelo zakuhali!

Sta vi mislite?
izvini sto cu ti ovako reci, ali nemas pojma o cemu pricas!
Vlada federacije prodaje 49% udjela, a zadrzava 51%, STO NIKO NORMALAN nece kupiti!
Drugo, dva aviona ATR 72-212 su stari malo vise od dvije godine, i bolji su od onih koje ima Croatia Airlines ili JAT u upotrebi, ili npr. Delta Airlines.
Oni su pod leasingom, a postoje naznake da ce Bh Airlines uzeti putem leasinga ili kupiti Fokker 100 koji bi upotpunosti odgovarao svoji performansama i avionikom potrebama BH Airlinesa.
Ja sam veliki kriticar kako oni posluju, ali opet posluju bolje nego Air Bosna koja je jedno vrijeme imala MD 82 sa 162 putnika. BH Airlines je napravio pravi potez leasingom ATR 72-212 jer oni trose i do 30% manje goriva od slicnih mlaznih aviona, trebaju kracu pistu. Medjutim, doslo je vrijeme za kupovinu najmanje jednog mlaznog aviona izmedju 100 i 130 putnika kao sto je Fokker 100, B717 ili 737-500 ili A318.
:shock: pod leasingom jesu ali su stariji od 30 god i to ne mozes osporavati! a sto pricas o MD 82 to je glupost! taj avion je bio iznamljen! a reci mi kakve imas koristi od tih ATR-ova kada su kratkog dometa... dobro znamo da je nekoliko ruta upravo zbog toga propalo. BTW : ne prodaju 49% vec 51% a za fokkera si me nasmijao 8-)
branimir_s

Post by branimir_s »

ATR avioni koji su u "floti" BH Airlines" su stari samo dvije godine. Ne znam otkud ti info o 30 godina kada ovaj model od prototipa do danas nije star toliko. Ma neka su samo dva ali su bar nassi. I tako se dobro osjecam kada ih vidim u svijetu...
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

branimir_s wrote:ATR avioni koji su u "floti" BH Airlines" su stari samo dvije godine. Ne znam otkud ti info o 30 godina kada ovaj model od prototipa do danas nije star toliko. Ma neka su samo dva ali su bar nassi. I tako se dobro osjecam kada ih vidim u svijetu...
:lol: u svijetu? mozes ih jedino vidjeti po domacim rutama , tunisu, izmiru, zagrebu ljubljani i budimpesti :)

a ATR je prije 90tih zavrsio svoju "expediciju" sta je vama ljudi dragi!
jefferson

Post by jefferson »

Lu2DJ3ak wrote:
branimir_s wrote:ATR avioni koji su u "floti" BH Airlines" su stari samo dvije godine. Ne znam otkud ti info o 30 godina kada ovaj model od prototipa do danas nije star toliko. Ma neka su samo dva ali su bar nassi. I tako se dobro osjecam kada ih vidim u svijetu...
:lol: u svijetu? mozes ih jedino vidjeti po domacim rutama , tunisu, izmiru, zagrebu ljubljani i budimpesti :)

Neznam kako bi ti se obratio, sa "djete drago" ili tako nekako!
Ti prvo nepratis sta se desava u svijetu avijacije, to je vise nego ocito.
ATR 72 je prvi put poletio 27 oktobra 1988 godine, znaci prije 19 godina, a tacno godinu poslije, 27 oktobra 1989 je prvi put obavio civilni let za Kar Air iz Finske.
Zadnja verzija ATR 72-500 (koja je nadgradnja verzije koju BH Airlines posjeduje) ima sest krakova na motorima sto omogucava vece brzine i bolju stabilnost, a u upotrebu je usla 1997 godine.
2010 godine 'e svjetlo dana ugledati ATR 42/72-600 kao odgovor na ultrapopularni DHC 8 Q400 (koji je u ogomnim problemima sada zbog incidenata u SAS-ovoj floti).
Sto se tice upotrebe ATR-72 on se masovno nalazi u upotrebi u: Delta Airlines, American Airlines, Air France, JAT, Croatia Airlines, Midwest Airlines, TAT, LOT, Olympic aviation itd.

Dva ATR 72 koja posjeduje BH Ailrines su koliko ja znam pod leasingom!
jefferson

Post by jefferson »

Lu2DJ3ak wrote:
A evo ti jedna slicica preljepog ATR 72 od 22 Avgusta 2007 sa najprometnijeg aerodroma na svijetu, Atlanta Hartsfield jackson international Airport:

http://www.airliners.net/open.file?id=1 ... id=1259336

Iati takav ATR72 posjeduje BH Airlines!
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Nisam ni znao da se BH Airlines prodaje :roll:
*ebo ako je tacno, pa sve ce domace rasprodati :-x
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Guglajte malo...:D

ATR 42/72 MSN 464

Plane status : Active
Serial number MSN : 464
First flight : 14 june 1995
Plane Type : ATR 72-212
Test reg : F-WWLR

Registration T9-AAD
Operator : BH Airlines
Country : Bosnia-Hercegovina
Airline website : http://www.airbosna.ba
IATA and ICO codes : JA BON
Radio callsign : Bosna
Airline dates : 2005 -

Jedan od aviona...proizvodnja 1995
walkabout

Post by walkabout »

Mati skoro koristila (po prvi put) usluge BH Airlines - od Ciriha do Butmira (sa zaustavljanjem u Banja Luci) i nesto kasnije natrag (bez zaustavljanja u BL).

Vrlo zadovoljna. :thumbup:
jefferson

Post by jefferson »

Bobi wrote:Guglajte malo...:D

ATR 42/72 MSN 464

Plane status : Active
Serial number MSN : 464
First flight : 14 june 1995
Plane Type : ATR 72-212
Test reg : F-WWLR

Registration T9-AAD
Operator : BH Airlines
Country : Bosnia-Hercegovina
Airline website : http://www.airbosna.ba
IATA and ICO codes : JA BON
Radio callsign : Bosna
Airline dates : 2005 -

Jedan od aviona...proizvodnja 1995
Ma da malo vise od dvije godine u saobracaju. Znam da imaju vrlo malo sati leta, te da su croatia Airlines i Lufthansa certificirali servis BH Airlinesa kao izvrstan, te da su avioni u besprjekornom stanju.
Dobro bi bilo da su serije 500 sa sest krakova, ali ima vremena :-)
Medjutim, BH Airlines se susrece sa starim problemom, a to je nas mentalitet vodjenja drzavne firme.
Web stranica Bh Airlines aje uzas, kao da se dijete neko igralo, jos nema e-ticketa, a nije uvezan sa velikim americkim kompanijama tako da neveze americke letove za evropu, prije svega deltine letove. Delta Airlines ima najveci broj letova izmedju evrope i amerike, za sve vaznije gradove u evropi. Umjesto da BH Airlines se uveze i preuzima nasu dijasporu u Frankfurtu, Cirihu i Stutgartu, njih nigdje nema! Sramota!
walkabout

Post by walkabout »

Potvrdio bih ovo u vezi web stranice BH Airlines - UZAS, malo je reci. Pokusao sam pronaci elementarnu stvar - cijenu avionske karte. Kao, evo ima telefonski broj pa kao nazovite ???

Umjesto da neko shvati da bi im web prezentacija trebala biti jedno od konkurentnijih sredstava i aduta, totalno su je zapostavili.
jefferson

Post by jefferson »

Pa evo ja letim iz USA za ZG u decembru, a sad trazim kartu iz ZG-SA i nasao sam na http://www.expidia.com za 107$. nasao na croatia Airlines, ali na BH Airlines nemozes kupiti jer nemaju e-ticket. Mozes kupiti na Albaninan Airlines web stranici, ali nemozes na BH Airlines.
Ma ustvari nek propadnu kad ocito nece da se potrude!
Koshpa

Post by Koshpa »

Mogu li ja nesto reci ili mi necete ni ovaj put dati za pravo :D

oba aviona BHairlines proizvedena 2002. prva upotreba 15 may 2005. tj prvi let ( iz hangara direktno na Sarajevski aerodrom ) ako je ikad iko letio BHairlines-ovim avionom i obracao paznju na detalje na samom ulazu u avion s desne strane na vrhu stepenica ima oznaka na kojoj stoje datum proizvodnje prvi let i zadnji uradjen servis tog aviona. toliko o atr-u72 a sad o prodaji istina je da se prodaje jedan dio nase nam drage kompanije a taj dio je 49% i u vlasnistvu je Energoinvest-a koji hoce da proda svoje dionice, a onih 51% je od vlade federacije BIH, istina je da je Malezijan airlines zeli zelio da kupi BHairlines ali je to na dugom stapu, dolazili su ljudi iz malezije u BHairlines da valjda sta li vec vise sta to oni trebaju da kupe, u detalje nisam ulazio niti me interesuje, postoje indicije jos da Austrian kao i Lufthansa zele dionice BHairlinesa, da li su to samo price ili ne ostaje da se vidi. o ostalom necu komentarisati, sve sto sam imao da kazem rekao sam ranije, Jefferson puna podrska od mene kao sto si je dosad uvjek imao ;-)
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Cuo sam da je i arapski Jihad Airlines zaintresovan :-)
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

bijelo_dugme wrote:Cuo sam da je i arapski Jihad Airlines zaintresovan :-)
nesto ti nije po volji ova situacija pa doso da se praznis :lol: :dance:
jefferson

Post by jefferson »

TGSTK wrote:Mogu li ja nesto reci ili mi necete ni ovaj put dati za pravo :D

oba aviona BHairlines proizvedena 2002. prva upotreba 15 may 2005. tj prvi let ( iz hangara direktno na Sarajevski aerodrom ) ako je ikad iko letio BHairlines-ovim avionom i obracao paznju na detalje na samom ulazu u avion s desne strane na vrhu stepenica ima oznaka na kojoj stoje datum proizvodnje prvi let i zadnji uradjen servis tog aviona. toliko o atr-u72 a sad o prodaji istina je da se prodaje jedan dio nase nam drage kompanije a taj dio je 49% i u vlasnistvu je Energoinvest-a koji hoce da proda svoje dionice, a onih 51% je od vlade federacije BIH, istina je da je Malezijan airlines zeli zelio da kupi BHairlines ali je to na dugom stapu, dolazili su ljudi iz malezije u BHairlines da valjda sta li vec vise sta to oni trebaju da kupe, u detalje nisam ulazio niti me interesuje, postoje indicije jos da Austrian kao i Lufthansa zele dionice BHairlinesa, da li su to samo price ili ne ostaje da se vidi. o ostalom necu komentarisati, sve sto sam imao da kazem rekao sam ranije, Jefferson puna podrska od mene kao sto si je dosad uvjek imao ;-)
Ma danke.
Sto se tice aviona, oni su pun pogodak za nase uslove.
Bilo bi dobro kada bi vlada kupila jedan ili dva A318 ili B737-600 nove, da nas sluze sljedecih 20 godina, te uvezu dijasporu u skandinaviji sa zemljom. Takodje ovi avioni mogu pokriti doletom svu evropu kao i tursku te sjevernoafricke zemlje.
Koshpa

Post by Koshpa »

jefferson wrote:

Ma danke.
Bilo bi dobro kada bi vlada kupila jedan ili dva A318 ili B737-600 nove, da nas sluze sljedecih 20 godina, te uvezu dijasporu u skandinaviji sa zemljom. Takodje ovi avioni mogu pokriti doletom svu evropu kao i tursku te sjevernoafricke zemlje.
Radi se na tome punom parom, najverovatnije da ce to biti MD ili F100 mislim vec na proljece, jer se sprema uuveliko za sljedecu sezonu
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

jefferson wrote:

Ma danke.
evo ga! slazem se napokon s tobom... ja sam odavno pricao, samo na drugim forumima da se uzme A319 ili A320!
Maraschino

Post by Maraschino »

nasima :D

dakle , hrvatima ( i to po kratkom postupku)

jer sve drugo sto se desi izpolitizovat ce se :D kao i sa auto-putem
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

Maraschino wrote:

i znas sta bi se onda desilo? nebi bilo vise B&H airlines-a jer imaju za cilj da smaknu naseg avio prijevoznika koji pokriva 15 % naseg trzista
Maraschino

Post by Maraschino »

Lu2DJ3ak wrote:
Maraschino wrote:

i znas sta bi se onda desilo? nebi bilo vise B&H airlines-a jer imaju za cilj da smaknu naseg avio prijevoznika koji pokriva 15 % naseg trzista
naravno , da sam neozbiljan :D

ako se vec nesto prodaje, jako je bitno i cime taj kupac raspolaze i pod kojim uslovima nesto kupuje
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

Prvi i jedini put letio sa njima prije mjesec dana iz Kelna.

Web stranica im je nula bodova.
Usluga u avionu je minimalna...Stjuardesa je tako brzo govorila da nisam ni pola razumio... uz to dijelili su sendvice sa svinjetinom... za ramazan. Dosta neukusno.

Manjak profesionalizma za moj ukus.

Sto se tice samog aviona prema meni on je izvrstan za ovakve relacije.

U vezi privatizacije. Vise bih volio da naprave neki joint venture sa nekom drugom kompanijom.
Post Reply