Azra ili Bijelo dugme?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Dakle....

Poll ended at 03/05/2005 14:40

Azra
22
59%
Bijelo dugme
12
32%
Neko treci
3
8%

Total votes: 37

CROCOP

Post by CROCOP »

Nije stvar etno elemenata ili sevdaha, naprotiv. Samo je bilo pitanje profila slusalaca Azre odnosno BD ili JBS i GB, tj. onih koji bi eventualno dosli na koncert da se Azra okupi ovako poput B. Dugmeta. A to da Brega ima "talenat" da proturi pjesmu na ovaj ili onaj nacin mislim da nitko nije osporavao. Brega je zapravo samo dobar "manager" koji je po masi slusalaca od BD napravio apsolutno bendom bez konkurencije na podrucju ex-YU. A JBS, je kao sto neko rece poeta bez premca.

Pretpostavka:

Ima vjerojatnoce da ce netko tko ode na koncert Serifa Konjevica otici i na koncert B. Dugmeta, ali je shansa da ce taj isti otici na koncert Azre ravna nuli.
To opet ne znaci da ce netko tko slusa B. Dugme nuzno otici na koncert Serifa Konjevica a nece otici na koncert Azre.

Nema na cemu.
RPM

Post by RPM »

razlika izmedju stule i brege i jeste u tome sto je stula radio stvari onako i samo onako kako ih on vidi dok brega to radi kako se to svidja masama ... ovo drugo je totalno kontra ideje rock'n rolla koji je na ovim prostorima uz nekoliko ostalih bendova kratko zablistao i nestao ...
stula se doticao sevdaha jer mu se svidjao svirajuci ga na svoj nacin dopadalo se to kome ili ne dajuci mu svoj autohtonizrazaj, dok brega to fino umjesa "za narod" bez imalo orginalnosti ...

ono sto danas zovu turbo-folk bregina muzika (osim par prvih albuma) se slobodno moze zvati "turbo-rock" samo ako krenes sa druge strane a svodi se na isto ... u bitni ne znam ni zasto porediti azru i BD, dva odvojena svijeta.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

porediti azru i dugme......ili bolje receno stulica i bregu
je isto porediti morissona i page
jednostavo ne ide

stulicevi tekstovi su nenadmasljivi na prostorima bivse
dok bregovica moze svak da slusa, bio covjek narodjak rocker ili nesto trece .to je ta bregoviceva genijalnost . s krojiti kvalitetnu pjesmu a da je svak voli.
covjek zna svoj poso dok je stulic danas muzicki umro, isto kao rock legende(morisson ,kobain). bas kao ova 2-ca on je zivio muziku to jest svoje napisane teksove .muzika mu je zivot bila .zbog toga i onako inteligentni tekstovi .
brega jest pokupio djuture stvari od zepelina i purpla
ali ko nije nije kupio.... stonsi od chuck berry-a masu stvari
angus young,ac/dc uzima " duck pokret" takodje od berry-a. itd.
itd.........................
CROCOP

Post by CROCOP »

Murat Sabanovic wrote:porediti azru i dugme......ili bolje receno stulica i bregu
jednostavo ne ide

dok bregovica moze svak da slusa, bio covjek narodjak rocker ili nesto trece .to je ta bregoviceva genijalnost . s krojiti kvalitetnu pjesmu a da je svak voli.
covjek zna svoj poso dok je stulic danas muzicki umro, isto kao rock legende(morisson ,kobain). bas kao ova 2-ca on je zivio muziku to jest svoje napisane teksove .muzika mu je zivot bila .zbog toga i onako inteligentni tekstovi .

1. nenadmasljivi - ima l' mozda neke veze sa sljivama iz rodnog ti kraja?
2. biti muzicki mrtav - interesantan i zvucan termin. Jedini mu je problem sto nista ne znaci. To, mozda, znaci ne odzravati koncerte?!
3. inteligentni tekstovi - ovo je jos jace od "muzickog mrtvaca"

Daljnja analiza ovog kritickog osvrta tj. kratkog opisa glazbene evolucije, naseg velikog borca i heroja, lovca na hidroelektrane, vjetrenjace te ostale pretvarace energije, vrsnog glazbenog poznavaoca, jos veceg biologa (bavi se izucavanjem trava - prije ju je kosio, sad ju pushi), bi bila bespotrebna.

Ja samo mogu zakljuciti da je BIH dobila novog velikog glazbenog kriticara. Cak sam nacuo da je, eksluzivno u suradnji sa Dnevnim Avazom, dobio urednistvo nad BH izdanjem RollingStonea. S tim da ce magazin za BIH trziste nosit naziv MiloGuz.

P.S. Interesantna teorija - Johnny Branimir Stulic je muzicki umro. Naslov za novu temu. Dorate, otvaraj!!! Puno bolje a i sigurnije nego ljude propitivati kako se osjecaju uz slatku djecicu!
Stitch__

Post by Stitch__ »

jebo azru, par finih pjesmica i zdrao :D kad mi se slusaju tekstovi, odem na poetsku vecer :D
Murat Sabanovic

EDITED By z66

murate, odletit ces u zrak ako nastavish ovim stilom...;)

z66
hadis

Post by hadis »

Ma stvarno sad vise nista ne kuzim!
Pa kako se uopce moze porediti BD i AZRA!Azra i JBS su svirali nesto sto se njima svidjalo a pritom ne obracajuci paznju sivdja li se to nekom ili ne!Isto tako moram reci da se i u AZRINIM pjesmama mogla jako cesto cuti HARMONIKA i tako neki narodnjacki fazoni!Pa pjesmu VOLJELA ME NIJE NI JEDNA slusaju najveci ljubitelji narodne muzike bas zbog te harmonike!
Sto se tice BREGE i BD mislim da su oni napravili puno vise od AZRE i ako bas hocete BREGA je jedan strasan UMJETNIK kakaav JOHNNY nikad nece biti!Ja naravno volim i jedne i druge al ipak je DUGME No.1!!!
A kad bi se njihovi koncerti odrzavali istovremeno NPR. u SARAJEVU onda bih pokusao da POSJETIM OBA, dakle malo AZRA a malo DUGME!hehehe!
Al moje misljenje je da su AZRA i BD potpuno razliciti tipovi BANDOVA i ne mogu se porediti!
Dugme je vise u rangu CORBE, LEB I SOLA, YU GRUPE..., dok je AZRA ipak uvjek vukla na taj neki PUNK fazon!!!
P.S. LEGENDE SE POREDE S LEGENDAMA (BREGA I DUGME), A NEKAD POPULARNI MUZICARI S POPULARNIMA (JBS I AZRA)!!!
CROCOP

Post by CROCOP »

Leb i Sol stavit u isti red s Corbom!? Kuku, jadni Vlatko STEFANOVSKI mora da ga poljevaju vodom sad. Moderator gasi ovo, plizzzzzzzzzzz. Prvo Azru s JINXIMA pa sad Leb i Sol s Corbom, "oshlo sve u Honduras, men'sechini"!!!
Last edited by CROCOP on 21/04/2005 15:56, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

CROCOP wrote:
Murat Sabanovic wrote:porediti azru i dugme......ili bolje receno stulica i bregu
jednostavo ne ide

1. nenadmasljivi - ima l' mozda neke veze sa sljivama iz rodnog ti kraja?
2. biti muzicki mrtav - interesantan i zvucan termin. Jedini mu je problem sto nista ne znaci. To, mozda, znaci ne odzravati koncerte?!
3. inteligentni tekstovi - ovo je jos jace od "muzickog mrtvaca"

Daljnja analiza ovog kritickog osvrta tj. kratkog opisa glazbene evolucije, naseg velikog borca i heroja, lovca na hidroelektrane, vjetrenjace te ostale pretvarace energije, vrsnog glazbenog poznavaoca, jos veceg biologa (bavi se izucavanjem trava - prije ju je kosio, sad ju pushi), bi bila bespotrebna.

Ja samo mogu zakljuciti da je BIH dobila novog velikog glazbenog kriticara. Cak sam nacuo da je, eksluzivno u suradnji sa Dnevnim Avazom, dobio urednistvo nad BH izdanjem RollingStonea. S tim da ce magazin za BIH trziste nosit naziv MiloGuz.

P.S. Interesantna teorija - Johnny Branimir Stulic je muzicki umro. Naslov za novu temu. Dorate, otvaraj!!! Puno bolje a i sigurnije nego ljude propitivati kako se osjecaju uz slatku djecicu!
drote legenda si.....
CROCOP

Post by CROCOP »

Hvala, takodjer. Vidis da se moze komunicirati a da pri tom ne upotrebljavas psovke i ruzne rijeci!
Last edited by CROCOP on 21/04/2005 16:43, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

CROCOP wrote:Hvala, takodjer. Vidis da se moze komunicirati a da pri tom ne upotrebljavas psovke i ruznih rijeci!
hvala, pardon inace nemam obicaj da izgovoram ruzne rijeci
al desi se....
Belminator

Post by Belminator »

RPM wrote:susret s BD bio je kao kod vecine klinaca, pocinjes se interesovati za muziku, bendove, cujes nesto na radiu i ono ako ti se svidi kopas i trazis dalje, ... i i i i .... cuo sam, znate, Selma:

"putuj, Selma,
i molim te, ne naginji se kroz prozor" .... i znao sam da ga nikad necu kupiti niti jedan album, pa pazi teksta, mora da ga je procitao sa one plocice prozora voza i preveo sa njemackog jezika ... :D ... kasnije Bregino surovanje s etno muzikom i podilazenje masama kao i sukob sa Stefanovskim je samo potvrdilo moj prvi utisak ... BD cast svaka al' hajmo dalje.

:D
Selmu je napisao pjesnik i humorista Vlado Dijak, nije Bregovic... Pa eto to poređenje dugmeta i Azre istovremeno daje i odgovor ko bolje na kraju prođe "umjetnik" ili manipulator. Stulic danas u Holandiji igra fudbal u amaterskoj momcadi i kada ga neko od raje prepozna i upita nesto o njegovom "proslom" zivotu on se pravi glup i govori ; ne nikada ja nisam pisao pjesme niti sam pjevao, taj Stulic vise ne postoji... mada sto je rekao Kurt_Kombajn niko nije znao upropastiti sevdalinku kao Stulic... dok s druge strane Brega dogurao je tako daleko da radio je sa ikonom svijetskog r n r Iggy Popom, mada ono iggyiju definitivno nije trebalo, ili vec da ga neki engleski univerzitet smarta pocasnim clanom... sto se tice toga da ih je uhvatila nostalgija tu suplju neka prosipaju nekome drugom, i taj cu koncert sa uzivanjem da preskocim iz mnogo razloga... valjda ce nesto biti od tog Queena kako se vec prica pa cu tu da nadoknadim propusteno... sto se tice bendova iz ex Yu EKV je bez konkurencije, po nekom mom ukusu, a i Parni valjak je imao jako lijepih pjesama... a Stulu daleko vise postujem od Brege, mada i prema Goranovim tekstovima, poput "Kad zaboravis Juli" ili " Sve ce to mila moja", imam jako mnogo respekta...
metal_rules_cura

Post by metal_rules_cura »

Azra.
Wilson

Post by Wilson »

Azra je sjajan bend, Dzoni je neka vrsta poluboga :shock:
ali moj glas ipak ide Dugmetu, bas zato sto su seljacka grupa :)

Bitanga i princeza je remek djelo i danas zvuci svjeze, kao i Dozivjeti stotu, meni najdrazi album.

Njena slika, skoro bijela slicica... :)

Dzoni, jarane izvini :roll:
Post Reply