azil u usa - witholding of removal
-
thatsonlyme
#1 azil u usa - witholding of removal
nakon cetiri godine boravka u usa, od toga oko tri godine van statusa, konacno je na moja vrata pokucao ICE. po informacijama koje sam dobio od nekoliko advokata, izgleda da su krenuli da reformisu sistem hapsenjem ljudi koji su ostali nakon isteka vize, tako da savjetujem sve koji su u slicnoj situaciji da se pripaze. ne otvarajte vrata, posto oni nemaju nalog za hapsenje ali ako ih pustite u kucu, automatski im dajete consent da vas privedu.
srecnim spletom okolnosti, uspio sam izaci iz detention centra vec sutradan na minimalnu kauciju. konsultovao sam se sa raznim advokatima i angazovao sam jednog koji mi se cinio najpouzdaniji. svi redom su mi rekli da su mi jedine opcije voluntary departure ili withholding of removal (azil).
dobro bi mi dosao svaki savjet oko pripreme za sud, tako da molim one koji su nedavno prosli kroz slicnu situaciju da se jave.
dakle, po kom ste osnovu trazili azil, koju ste dokumentaciju i svjedocenja prilozili, ideje za izjavu i ako ste imali nekoga ko vam je pomogao da slozite pricu. ako nije za javnu raspravu, posaljite PM.
hvala unaprijed
srecnim spletom okolnosti, uspio sam izaci iz detention centra vec sutradan na minimalnu kauciju. konsultovao sam se sa raznim advokatima i angazovao sam jednog koji mi se cinio najpouzdaniji. svi redom su mi rekli da su mi jedine opcije voluntary departure ili withholding of removal (azil).
dobro bi mi dosao svaki savjet oko pripreme za sud, tako da molim one koji su nedavno prosli kroz slicnu situaciju da se jave.
dakle, po kom ste osnovu trazili azil, koju ste dokumentaciju i svjedocenja prilozili, ideje za izjavu i ako ste imali nekoga ko vam je pomogao da slozite pricu. ako nije za javnu raspravu, posaljite PM.
hvala unaprijed
-
melb26sa
#2 Re: azil u usa - witholding of removal
thatsonlyme, sretno sa pokusajem azila ali da budem iskrena ne znam po kojem osnovu bi ostao? Rat je davno prosao tako da se na to ne mozes pozivati, a ocito je da si tamo dosao u 2005. Na kojoj vizi si dosao?
Samo da znas, toliki boravak van statusa - 3 godine ti je garantovana 10godisnja zabrana ulaska u zemlju tako da ni ne pokusavas izaci.
http://www.whptv.com/guides/legal/story ... BFU4A.cspx
If you’re living illegally in the United States and fear that being deported back to your homeland will result in persecution, you can seek what’s known as “asylum and withholding of deportation.” Asylum and withholding of deportation is granted to individuals who can legitimately prove that returning to their home country would result in their life or freedom being threatened on the basis of their race, nationality, political opinion, religious beliefs, or membership in a social group. If you’re granted asylum, not only will you be allowed to live and work in the United States, but you may also apply for permanent resident status after one year. If you’re granted only a withholding of deportation, it’s similar to being granted asylum, except that it doesn’t permit you to apply for permanent residence, and it only prohibits the Immigration and Naturalization Service from deporting you to one particular country. Both asylum and withholding of deportation lasts until terminated by an immigration judge or until you gain lawful permanent resident status. To ask for asylum or withholding of deportation, you’ll need to complete Form I-589 (eye 5-89), or “application for asylum and for withholding of removal.” You may include your spouse and any unmarried children under the age of 21 in your asylum application if they’re already living in the United States. Expect your request to be processed within 180 days from the date you filed. The Immigration Act of 1996 requires that you apply for asylum within one year of entering the United States, unless a change in your home country's conditions has occurred or you can provide good cause regarding why your asylum application wasn’t filed in a timely manner. Keep in mind that if you’re applying for asylum and wish to travel outside the United States, you must receive advance permission before you leave the U.S. in order to return to the U.S. This advance permission is called “advance parole,” and if you fail to apply for it before you leave the United States, you may not be permitted to return. Also, when applying for asylum, you can’t apply for employment authorization at the same time. You must wait 150 days after the Immigration and Naturalization Service, or INS (I-N-S), receives your complete asylum application before you apply for employment authorization. The INS has 30 days to grant or deny your request for employment. Lastly, immigrants who have participated in the persecution of others or who have been convicted of serious criminal activity may not be granted asylum or withholding of deportation.
Bluestreak Media
Samo da znas, toliki boravak van statusa - 3 godine ti je garantovana 10godisnja zabrana ulaska u zemlju tako da ni ne pokusavas izaci.
http://www.whptv.com/guides/legal/story ... BFU4A.cspx
If you’re living illegally in the United States and fear that being deported back to your homeland will result in persecution, you can seek what’s known as “asylum and withholding of deportation.” Asylum and withholding of deportation is granted to individuals who can legitimately prove that returning to their home country would result in their life or freedom being threatened on the basis of their race, nationality, political opinion, religious beliefs, or membership in a social group. If you’re granted asylum, not only will you be allowed to live and work in the United States, but you may also apply for permanent resident status after one year. If you’re granted only a withholding of deportation, it’s similar to being granted asylum, except that it doesn’t permit you to apply for permanent residence, and it only prohibits the Immigration and Naturalization Service from deporting you to one particular country. Both asylum and withholding of deportation lasts until terminated by an immigration judge or until you gain lawful permanent resident status. To ask for asylum or withholding of deportation, you’ll need to complete Form I-589 (eye 5-89), or “application for asylum and for withholding of removal.” You may include your spouse and any unmarried children under the age of 21 in your asylum application if they’re already living in the United States. Expect your request to be processed within 180 days from the date you filed. The Immigration Act of 1996 requires that you apply for asylum within one year of entering the United States, unless a change in your home country's conditions has occurred or you can provide good cause regarding why your asylum application wasn’t filed in a timely manner. Keep in mind that if you’re applying for asylum and wish to travel outside the United States, you must receive advance permission before you leave the U.S. in order to return to the U.S. This advance permission is called “advance parole,” and if you fail to apply for it before you leave the United States, you may not be permitted to return. Also, when applying for asylum, you can’t apply for employment authorization at the same time. You must wait 150 days after the Immigration and Naturalization Service, or INS (I-N-S), receives your complete asylum application before you apply for employment authorization. The INS has 30 days to grant or deny your request for employment. Lastly, immigrants who have participated in the persecution of others or who have been convicted of serious criminal activity may not be granted asylum or withholding of deportation.
Bluestreak Media
-
thatsonlyme
#3 Re: azil u usa - witholding of removal
hvala na odgovoru.
za posljedice znam, tako da mi je jedina opcija sad da se izborim za ostanak. advokata imam i to prilicno dobrog. dosao sam na j1 vizi. moja ideja je da pokusam dobiti azil na osnovi da sam dijete iz mijesanog braka, nigdje nisam dobrodosao i slicno. znam da nije osnova da se dobije azil, ali pokusavam dobiti na vremenu, da vidim hoce li biti kakvih promjena u imigracionoj politici. u krajnjem slucaju, pokusacu naci nekog da se ozenim, ali ako to uradim sad bice previse sumnjivo.
znam da ljudi apliciraju za azil iz rusije, ukrajine i drugih drzava, po raznim osnovama, pa tako i ja planiram. dobro bi mi dosla ideja i savjet nekoga ko je kroz to prosao.
za posljedice znam, tako da mi je jedina opcija sad da se izborim za ostanak. advokata imam i to prilicno dobrog. dosao sam na j1 vizi. moja ideja je da pokusam dobiti azil na osnovi da sam dijete iz mijesanog braka, nigdje nisam dobrodosao i slicno. znam da nije osnova da se dobije azil, ali pokusavam dobiti na vremenu, da vidim hoce li biti kakvih promjena u imigracionoj politici. u krajnjem slucaju, pokusacu naci nekog da se ozenim, ali ako to uradim sad bice previse sumnjivo.
znam da ljudi apliciraju za azil iz rusije, ukrajine i drugih drzava, po raznim osnovama, pa tako i ja planiram. dobro bi mi dosla ideja i savjet nekoga ko je kroz to prosao.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#4 Re: azil u usa - witholding of removal
Koliko ja znam j1 viza je za studente. Ne znam sta si dosao studirati i kako je to proslo, uglavnom divim ti se jer si 3 godine zivjeo bez papira u Americi, to ili je hrabrost, ili je glupost, a znaces kad prodjes pored/mimo sudije. Na zalost, ja ne znam nijednog Bosanca koji je u Americi ilegalno, znas i sam da nas je vecina dosla pod statusom raseljenih lica/izbjeglica, i to neposredno poslje rata. Ta opcija sa zenjenjem, o tome si trebao razmisljati mnogo prije i ranije, jer imao si 4 godine. Zaista me interesuje kako si uopste uspjeo da toliko dugo prezivis, jesi li izganjao social security i preko njega radio, a oni te nisu barkali, ili kako li je to islo. Mislim da se od mnogo toga moze napraviti slucaj, tu bih najvise stresirao da u Americi nisi bio kriminalac i nisi bio hapsen. Ako si radio i zaradjivao, i to bih naveo, ali mi nije jasno jednostavno kad i gdje si odlucio da prestanes produzivati vizu i da zivis tako, ni na nebu ni na zemlji. Mjesani brak ti moze pomoci ali proslo je gotovo decenija od kad su te price palile, tako da ono sto bih ja naveo je da nisi kriminalac i da nisi krivicnog gonjen, ucenik rata, i slicno, jednostavno si neko koje u Americi vidjeo sansu ali nije bilo nacina da ostanes. Ne znam da li je ili nije jer obicno se te J1 vize mogu produzavati barem 4-5 godina, tako da ti je bilo mnogo bolje da si ganjao skolu, i da mozes sad reci da si nesto zavrsio, da imas neki americki papir iza sebe, nekog profesora koji moze reci da si dosao, iz niceg gol i bos i dosao trbuhom za kruhom i da hoces da se skolujes. Ovako, tebi jedino mogu pomoci ljudi u slicnoj situaciji dakle ilegalni emigranti, nije bitno iz koje su zemlje, i drugo, pare i advokati, jer proces moze da traje a advokati bez para nisu pretjerano zainteresirani za tebe. Bilo kako bilo, vrijeme je da se istjeraju stvari na cistac pa kako bude, ako si mogao biti ilegalac u Americi, vjerujem da mozes zivjeti bilo gdje i da imas dovoljno know how da se snadjes, sve drugo je samo okolnost. I na kraju, znaj samo jedno. Nisi prvi ni zadnji koji je mislio da ce Ameriku zajebati, sad uzivaj u procesu i kad si mislio - sad se dokazi sta si mislio. Ponudi da ides u vojsku, npr. Irak - Afganistan, ili da se oduzis nekakvim drugim servisom, za grijehe stecene, ako treba i da robijas, ali reci da neces nazad. Uglavnom kako god da bude, moras pokazati da ima nekog hajra od tebe, sad kad su te scepali.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#5 Re: azil u usa - witholding of removal
Takodje bih ti preporucio da ides u biblioteke i nadjes knjige i edukujes se sto vise u procesu o tome - sta i kako stvaru idu po pitanju illegalne emigracije i krsenja viznog rezima. Sto vise sam znas, to ce ti manje trebati drugi i moci ces bolje sebe predstaviti.
Evo ti par knjiga koja je nadjoh, a otidji na stranicu AvaxHome.ws i na search tab probaj sve opcije illegal emigration immigration itd, ima dovoljno literature, treba sad samo ciste glave i bez previse emocija sjesti procitati i protabiriti to, ali vrijeme da se manje spava, a vise sobom bavi.
Drugo, razmisli o tome ko su ljudi koji nesto znace, a koje znas. Moze biti vlasnik nekog biznisa za koji si radio, ili neko s fakulteta ako si isao, trazi od njih da napisu pismo u tvoju korist, ali prvo se posavjetuj s advokatom o tome - kojeg profila ljudi i kakvog oblika to pismo treba da bude, sta tacno da sadrzi.
Trece, svaka drzava ima besplatan legal aid. Npr. dok sam zivjeo u Iowi postojao je Iowa Legal Aid, koji je besplatno pomagao svim stanovnicima oko njihovih legalnih problema - najvise su to civilne parnice npr. razvod braka i odsteta i slicno, ali vjerujem da svaka drzavama ima besplatne po musteriju organizacije za legalnu pomoc, otvori yellow page, i zovni pa vidi svaku kompaniju, da li ima neko koje zainteresovan za tvoj slucaj, uz nikakvu do minmalnu naknadu. Vece kompanije normalno, nece biti zainteresirane ali ako znas nekog koje advokat, ali mlad, bez mnogo iskustva, moze ti pomoc, ako ne da te predstavlja a ono da uradi istrazivanje i da pripremi i tebe i onog koga platis za reprezentaciju slucaja. Postoje i paralegals, tj. ljudi koji pripremaju slucajeve za advokate i ovako i onako. Ti ljudi znaju ako ne vise od advokata sasvim dovoljno, a siguran sam da ne kostaju ni priblizno onoliko koliko ti trazi advokat za nekakvu njegovu reprezentaciju na sudu.
Good luck & stay in touch... zemljak, da ne budes i djeci svojoj pricao kako si iz mjesanog braka i nije te niko htjeo ni pogledati ni pomoci. Ja sam Bosanac, koji je u Americi, i smatram se da sam na Subotu navece, dosao i pomogao ti, kao sto bi i ti meni, nadam se, da sam u toj situaciji, a samo iz jednog razloga. Da nebi za 20 godina istu pricu koju budes na sudu pricao, pricao meni ili nama. Samo iz tog razloga, od tebe sve sto trazim je da to ne zaboravis.
Evo ti par knjiga koja je nadjoh, a otidji na stranicu AvaxHome.ws i na search tab probaj sve opcije illegal emigration immigration itd, ima dovoljno literature, treba sad samo ciste glave i bez previse emocija sjesti procitati i protabiriti to, ali vrijeme da se manje spava, a vise sobom bavi.
http://depositfiles.com/en/files/mg40z7e5dMichael LeMay, "Illegal Immigration: A Reference Handbook"
Publisher: ABC-CLIO | 2006-12-21 | ISBN 1598840398 | PDF | 341 pages | 3.2 MB
llegal Immigration: A R e f e rence Handbook examines the flow of unauthorized immigration to the United States, largely since
1970, and the policy attempts to grapple with this vexing political issue. It documents the unanticipated consequences of legal immigration policy and shows how gaps and failures in those laws and in policy implementation have fed the unauthorized immigration flood. It discusses how immigration policy both in fluences and reacts to the flow of immigration, whether legal or unauthorized. It emphasizes the struggle among competing in t e rests in U.S. politics and society to determine the nature and content of illegal immigration policy. Finally, it examines the issue within the context of increasing globalization: how world wide events, agreements, and organizations and the effects of policy enacted by other nations influence the illegal immigration problem for U.S. domestic policy-making.
http://www.megaupload.com/?d=YTLU06PVImmigration Policy (Point/Counterpoint)
Publisher: Chelsea House Publications | ISBN: 1604131268 | edition 2009 | PDF | 146 pages | 1,1 mb
The United States was founded as, and has remained, a land of immigrants, but immigration has always proved a complex issue for the country. Today, America's immigration policy is surrounded by controversy. While some Americans appreciate the cultural and intellectual contributions of new citizens, others fear the country does not have the resources to support a continuous influx of immigrants. There is concern about the cost and danger of illegal immigration, the economic strain of legal immigration, and the question of whether to make English the official language of the United States. This second edition of "Immigration Policy" has been updated to cover new controversies and include up-to-date statistics on this perennially controversial issue.
My Links
http://www.uploading.com/files/F54RP6RM ... 1.rar.htmlDavid Bacon, "Illegal People: How Globalization Creates Migration and Criminalizes Immigrants"
Beacon Press | 2008-09-17 | ISBN: 0807042269 | 261 pages | PDF | 1,4 MB
http://depositfiles.com/en/files/7705kl2kw
Immigration in America Today: An Encyclopedia by James Loucky, Jeanne Armstrong, Larry J. Estrada
Publisher: Greenwood Press | Number Of Pages: 392 | Publication Date: 2006-08-30 | ISBN-10: 0313312141 | PDF | 1 Mb
America today is witnessing the largest and most sustained wave of immigrants its borders have ever seen. Although factors like the Great Depression, World War II, and quota restrictions had slowed the massive influx of Europeans from the early part of the 20th century, policies like the 1965 Immigration and Nationality Act have relaxed quotas and opened America's doors to hundreds of thousands of immigrants a year, from both Eastern and Western hemispheres, to reach a height of over 9 million immigrants in the 1990s. Today, immigrants and policy-makers alike grapple with issues regarding employment, education, refugee status, and family reunification; as well as illegal immigrants--many from Mexico, whose legal immigration alone accounts for more than 20% of immigrants in the US. Despite this, this comprehensive reference source allows a glimpse of the same motivating factors that drove earlier immigrants through Ellis Island's gates--the promise of economic opportunity and the hope of a better life.
Over 70 A-Z entries address topical and timely aspects of modern US immigration, including:
bilingual education domestic work employer sanctions gangs gender homeland security migrant education posttraumatic stress disorder stereotypesSummary: An excellent supplement for any collectionRating: 5From adoption and gangs to crime, domestic work, legal issues and social conflicts, the encyclopedia Immigration in America Today is a top, recommended pick for any high school to college-level collection strong in social issues. Entries here do more than define: they offer often pages of detail and insights, conclude with bibliographic references for further reading and research, and provide background history essential to understanding the foundations of modern immigrant rights and debates. An excellent supplement for any collection seeking a definitive starting point on immigration history and issues. Diane C. Donovan California Bookwatch
For two decades veteran photojournalist David Bacon has documented the connections between labor, migration, and the global economy. In Illegal People Bacon explores the human side of globalization, exposing the many ways it uproots people in Latin America and Asia, driving them to migrate. At the same time, U.S. immigration policy makes the labor of those displaced people a crime in the United States. Illegal People explains why our national policy produces even more displacement, more migration, more immigration raids, and a more divided, polarized society.
Through interviews and on-the-spot reporting from both impoverished communities abroad and American immigrant workplaces and neighborhoods, Bacon shows how the United States’ trade and economic policy abroad, in seeking to create a favorable investment climate for large corporations, creates conditions to displace communities and set migration into motion. Trade policy and immigration are intimately linked, Bacon argues, and are, in fact, elements of a single economic system.
In particular, he analyzes NAFTA’s corporate tilt as a cause of displacement and migration from Mexico and shows how criminalizing immigrant labor benefits employers. For example, Bacon explains that, pre-NAFTA, Oaxacan corn farmers received subsidies for their crops. State-owned CONASUPO markets turned the corn into tortillas and sold them, along with milk and other basic foodstuffs, at low, subsidized prices in cities. Post-NAFTA, several things happened: the Mexican government was forced to end its subsidies for corn, which meant that farmers couldn’t afford to produce it; the CONASUPO system was dissolved; and cheap U.S. corn flooded the Mexican market, driving the price of corn sharply down. Because Oaxacan farming families can’t sell enough corn to buy food and supplies, many thousands migrate every year, making the perilous journey over the border into the United States only to be labeled “illegal” and to find that working itself has become, for them, a crime.
Bacon powerfully traces the development of illegal status back to slavery and shows the human cost of treating the indispensable labor of millions of migrants—and the migrants themselves—as illegal. Illegal People argues for a sea change in the way we think, debate, and legislate around issues of migration and globalization, making a compelling case for why we need to consider immigration and migration from a globalized human rights perspective.
“David Bacon is the conscience of American journalism; an extraordinary social documentarist in the rugged humanist tradition of Dorothea Lange, Carey McWilliams, and Ernesto Galarza.” —Mike Davis, author of No One Is Illegal
“Illegal People documents how undocumented workers have become the world’s most exploited workforce—subject to raids and arrests, forced to work at low pay and under miserable conditions, and prevented from organizing on their own behalf. In this richly reported book, David Bacon makes a powerful case for the centrality of ‘illegals’—of all nationalities—in the global struggle for economic justice.” —Barbara Ehrenreich, author of Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America
Drugo, razmisli o tome ko su ljudi koji nesto znace, a koje znas. Moze biti vlasnik nekog biznisa za koji si radio, ili neko s fakulteta ako si isao, trazi od njih da napisu pismo u tvoju korist, ali prvo se posavjetuj s advokatom o tome - kojeg profila ljudi i kakvog oblika to pismo treba da bude, sta tacno da sadrzi.
Trece, svaka drzava ima besplatan legal aid. Npr. dok sam zivjeo u Iowi postojao je Iowa Legal Aid, koji je besplatno pomagao svim stanovnicima oko njihovih legalnih problema - najvise su to civilne parnice npr. razvod braka i odsteta i slicno, ali vjerujem da svaka drzavama ima besplatne po musteriju organizacije za legalnu pomoc, otvori yellow page, i zovni pa vidi svaku kompaniju, da li ima neko koje zainteresovan za tvoj slucaj, uz nikakvu do minmalnu naknadu. Vece kompanije normalno, nece biti zainteresirane ali ako znas nekog koje advokat, ali mlad, bez mnogo iskustva, moze ti pomoc, ako ne da te predstavlja a ono da uradi istrazivanje i da pripremi i tebe i onog koga platis za reprezentaciju slucaja. Postoje i paralegals, tj. ljudi koji pripremaju slucajeve za advokate i ovako i onako. Ti ljudi znaju ako ne vise od advokata sasvim dovoljno, a siguran sam da ne kostaju ni priblizno onoliko koliko ti trazi advokat za nekakvu njegovu reprezentaciju na sudu.
Good luck & stay in touch... zemljak, da ne budes i djeci svojoj pricao kako si iz mjesanog braka i nije te niko htjeo ni pogledati ni pomoci. Ja sam Bosanac, koji je u Americi, i smatram se da sam na Subotu navece, dosao i pomogao ti, kao sto bi i ti meni, nadam se, da sam u toj situaciji, a samo iz jednog razloga. Da nebi za 20 godina istu pricu koju budes na sudu pricao, pricao meni ili nama. Samo iz tog razloga, od tebe sve sto trazim je da to ne zaboravis.
-
thatsonlyme
#6 Re: azil u usa - witholding of removal
hvala na odgovorima. pogledacu preporucenu literaturu, hvala na linkovima.
znam da je vecina bosanaca dosla legalnim putem kad je moglo, ali ja eto nisam bio te srece. ja sam dosao preko au-pair programa, tako da sam dobio socijalni broj sto je najvaznije za normalan zivot. imam utisak da neki imaju pogresnu predstavu o zivotu u ilegali. ako izuzmemo meksikance koji su bukvalno preskocili preko grane i primorani su da zive u u dubokoj ilegali bez mogucnosti da dobiju vozacku dozvolu i socijalni broj, ljudi kojima je istekao status uglavnom zive normalan zivot. ja se nisam ni od koga skrivao, plasio policije i slicno. nemam nikakvih problema sa otvaranjem bankovnih racuna, kreditnih kartica, kupio sam auto na kredit i otplatio, imao sam u planu i kupovinu stana, placao sam porez, social security i medicare u svoje ime, potpuno legalno, zivim u centru chicaga, radio sam razne poslove od taksiranja do menadzmenta u restoranima, putovao sam bez problema po citavoj americi, niko me nikad nije dirao. u illinoisu illegalci nemaju nikakvih problema, problem je nastao od kada je ICE (immigration and customs enforcement) koji je pod federalnom kontrolom, prekoracio svoja ovlascenja i poceo da hapsi sve redom, pa su se tako i mnogi legalni imigranti pa cak i drzavljani nasli na udaru pa cak i deportovani. ranije je ICE hapsio samo imigrante koji imaju kriminalni dosije.
sto se tice nekog postenog pristupa i iskrenosti pred sudijom, to bi me u najboljem slucaju dovelo do izbacivanja iz zemlje po kratkom postupku. najbolja opcija koju imam je pokusaj dobijanja azila, koji iako je skoro nemoguce dobiti, ipak daje opciju ostanka u zemlji jos par godina dok se slucaj ne rijesi. u medjuvremenu, postoji nada da proguraju amnestiju u kongresu i otvore nove mogucnosti za promjenu statusa.
sto se tice besplatne pravne pomoci, ona postoji, ali je prakticno beskorisna i jedino sto tako mogu dobiti je voluntary departure. srecom, novac u ovom momentu nije problem, tako da sam nasao dobrog advokata a u kontaktu sam i sa covjekom koji pomaze u sastavljanju zahtjeva za azil i prikupljanjem dokaza. naravno, dobar savjet nekoga koji je kroz sve to prosao zlata vrijedi, zato i pokusavam da stupim u kontakt sa svima koji su prosli kroz slicnu situaciju.
jos jednom, hvala svima na komentarima.
znam da je vecina bosanaca dosla legalnim putem kad je moglo, ali ja eto nisam bio te srece. ja sam dosao preko au-pair programa, tako da sam dobio socijalni broj sto je najvaznije za normalan zivot. imam utisak da neki imaju pogresnu predstavu o zivotu u ilegali. ako izuzmemo meksikance koji su bukvalno preskocili preko grane i primorani su da zive u u dubokoj ilegali bez mogucnosti da dobiju vozacku dozvolu i socijalni broj, ljudi kojima je istekao status uglavnom zive normalan zivot. ja se nisam ni od koga skrivao, plasio policije i slicno. nemam nikakvih problema sa otvaranjem bankovnih racuna, kreditnih kartica, kupio sam auto na kredit i otplatio, imao sam u planu i kupovinu stana, placao sam porez, social security i medicare u svoje ime, potpuno legalno, zivim u centru chicaga, radio sam razne poslove od taksiranja do menadzmenta u restoranima, putovao sam bez problema po citavoj americi, niko me nikad nije dirao. u illinoisu illegalci nemaju nikakvih problema, problem je nastao od kada je ICE (immigration and customs enforcement) koji je pod federalnom kontrolom, prekoracio svoja ovlascenja i poceo da hapsi sve redom, pa su se tako i mnogi legalni imigranti pa cak i drzavljani nasli na udaru pa cak i deportovani. ranije je ICE hapsio samo imigrante koji imaju kriminalni dosije.
sto se tice nekog postenog pristupa i iskrenosti pred sudijom, to bi me u najboljem slucaju dovelo do izbacivanja iz zemlje po kratkom postupku. najbolja opcija koju imam je pokusaj dobijanja azila, koji iako je skoro nemoguce dobiti, ipak daje opciju ostanka u zemlji jos par godina dok se slucaj ne rijesi. u medjuvremenu, postoji nada da proguraju amnestiju u kongresu i otvore nove mogucnosti za promjenu statusa.
sto se tice besplatne pravne pomoci, ona postoji, ali je prakticno beskorisna i jedino sto tako mogu dobiti je voluntary departure. srecom, novac u ovom momentu nije problem, tako da sam nasao dobrog advokata a u kontaktu sam i sa covjekom koji pomaze u sastavljanju zahtjeva za azil i prikupljanjem dokaza. naravno, dobar savjet nekoga koji je kroz sve to prosao zlata vrijedi, zato i pokusavam da stupim u kontakt sa svima koji su prosli kroz slicnu situaciju.
jos jednom, hvala svima na komentarima.
-
thatsonlyme
#7 Re: azil u usa - witholding of removal
sad sam saznao da mi je court date tek krajem maja 2010! izgleda da im je pravo guzva kad ovako dijele termine, ali meni bas odgovara. kako je krenulo, jos cu docekati olimpijadu u chicagu 2016 
-
melb26sa
#8 Re: azil u usa - witholding of removal
au pair znaci? vidi, malo kasno si se sjetio za rjesavanje statusa - zenidba bi bila dobra opcija ali ne kad si u removal proceedings jer ti to definitivno daje red flags za slucaj. Cak i da nadjes neku amerikanku da je ozenis sada veoma tesko bi dobio zelenu kartu a najvjerovatnije bi opet bilo deportacija, aplikacija I-130, odbijanje vize, pa onda bi morali raditi I-212 i I-600 za nelegalni boravak tako da bi bio van zemlje bar 2-3 godine.thatsonlyme wrote:sad sam saznao da mi je court date tek krajem maja 2010! izgleda da im je pravo guzva kad ovako dijele termine, ali meni bas odgovara. kako je krenulo, jos cu docekati olimpijadu u chicagu 2016
Dobra je stvar da si bar dobio taj court date za iducu godinu - moras provjeriti da li mozes ili imas osnove za radnu dozvolu da bar ne radis ilegalno. Znam kako je sad u IL, i sama radim dole u Loopu.
BTW, nema sanse da dobijemo olimpijadu!
-
nicotine
#9 Re: azil u usa - witholding of removal
Jedina opcija je da lazes. Dakle, ako si na primjer iz srpskog dijela BiH onda mozda imas dobru sansu za ostanak. Naravno, u tom slucaju bi trebao igrati na kartu politickog azila, tj. sloziti im pricu da si pobjegao iz BH jer si bio zabrinut za svoju sigurnost. Jbga izmisli pricu da pocnu plakati. Ameri se hvataju na to. Sretno;)
-
nicotine
#10 Re: azil u usa - witholding of removal
Djevojko, ako ti trebaju papiri let me know:D Windy City ovdje:)melb26sa wrote:au pair znaci? vidi, malo kasno si se sjetio za rjesavanje statusa - zenidba bi bila dobra opcija ali ne kad si u removal proceedings jer ti to definitivno daje red flags za slucaj. Cak i da nadjes neku amerikanku da je ozenis sada veoma tesko bi dobio zelenu kartu a najvjerovatnije bi opet bilo deportacija, aplikacija I-130, odbijanje vize, pa onda bi morali raditi I-212 i I-600 za nelegalni boravak tako da bi bio van zemlje bar 2-3 godine.thatsonlyme wrote:sad sam saznao da mi je court date tek krajem maja 2010! izgleda da im je pravo guzva kad ovako dijele termine, ali meni bas odgovara. kako je krenulo, jos cu docekati olimpijadu u chicagu 2016
Dobra je stvar da si bar dobio taj court date za iducu godinu - moras provjeriti da li mozes ili imas osnove za radnu dozvolu da bar ne radis ilegalno. Znam kako je sad u IL, i sama radim dole u Loopu.
-
miki27A
#11 Re: azil u usa - witholding of removal
Vidi se da ne znas ko je melb:) Sretno udata, sa papirima, ali ima sestra koja je na F1 vizi, pa ako ona moze, javi mi:))nicotine wrote:Djevojko, ako ti trebaju papiri let me know:D Windy City ovdje:)melb26sa wrote:au pair znaci? vidi, malo kasno si se sjetio za rjesavanje statusa - zenidba bi bila dobra opcija ali ne kad si u removal proceedings jer ti to definitivno daje red flags za slucaj. Cak i da nadjes neku amerikanku da je ozenis sada veoma tesko bi dobio zelenu kartu a najvjerovatnije bi opet bilo deportacija, aplikacija I-130, odbijanje vize, pa onda bi morali raditi I-212 i I-600 za nelegalni boravak tako da bi bio van zemlje bar 2-3 godine.thatsonlyme wrote:sad sam saznao da mi je court date tek krajem maja 2010! izgleda da im je pravo guzva kad ovako dijele termine, ali meni bas odgovara. kako je krenulo, jos cu docekati olimpijadu u chicagu 2016
-
moreplovac
#12 Re: azil u usa - witholding of removal
Ja znam da je prosao slucaj u kojem je zena rekla da se zamjerila nekome "s druge strane" strahovito, tipa da je svjedocila nekom "ratnom nedjelu"i da su joj vec prijetili po prijateljima i sl i da misli da ukoliko se vrati to je isto kao da je osudjena na smrtnu kaznu a sa druge strane nije spremna da zivi u mjestu na kojem je dozivjela toliko zla u zemlji u kojoj ne moze da vjeruje komsijama... Znam da je prosla ... Zato se pripremi dobro...Najdi nekog advokata spremnog na svakakve savjete a imas vremena dovoljno!nicotine wrote:Jedina opcija je da lazes. Dakle, ako si na primjer iz srpskog dijela BiH onda mozda imas dobru sansu za ostanak. Naravno, u tom slucaju bi trebao igrati na kartu politickog azila, tj. sloziti im pricu da si pobjegao iz BH jer si bio zabrinut za svoju sigurnost. Jbga izmisli pricu da pocnu plakati. Ameri se hvataju na to. Sretno;)
-
nicotine
#13 Re: azil u usa - witholding of removal
Miki27, u mome inboxu ni rijeci od tebe:) (valjda si ti ta sestra:))
-
nicotine
#14 Re: azil u usa - witholding of removal
Napisao bih neke stvari, ali malo mi javna prezentacija ne odgovara iz licnih razloga. Uglavnom, ovaj decko sto ima pitanje nek se javi, napisat cu mu ono sto ja znam. Sretno!moreplovac wrote:Ja znam da je prosao slucaj u kojem je zena rekla da se zamjerila nekome "s druge strane" strahovito, tipa da je svjedocila nekom "ratnom nedjelu"i da su joj vec prijetili po prijateljima i sl i da misli da ukoliko se vrati to je isto kao da je osudjena na smrtnu kaznu a sa druge strane nije spremna da zivi u mjestu na kojem je dozivjela toliko zla u zemlji u kojoj ne moze da vjeruje komsijama... Znam da je prosla ... Zato se pripremi dobro...Najdi nekog advokata spremnog na svakakve savjete a imas vremena dovoljno!nicotine wrote:Jedina opcija je da lazes. Dakle, ako si na primjer iz srpskog dijela BiH onda mozda imas dobru sansu za ostanak. Naravno, u tom slucaju bi trebao igrati na kartu politickog azila, tj. sloziti im pricu da si pobjegao iz BH jer si bio zabrinut za svoju sigurnost. Jbga izmisli pricu da pocnu plakati. Ameri se hvataju na to. Sretno;)
- ljubav_aha
#15 Re: azil u usa - witholding of removal
samo ako zna dobrog advokata,ali advokata koji je veci lopov,pradon veci maher od ostalihmoreplovac wrote:Ja znam da je prosao slucaj u kojem je zena rekla da se zamjerila nekome "s druge strane" strahovito, tipa da je svjedocila nekom "ratnom nedjelu"i da su joj vec prijetili po prijateljima i sl i da misli da ukoliko se vrati to je isto kao da je osudjena na smrtnu kaznu a sa druge strane nije spremna da zivi u mjestu na kojem je dozivjela toliko zla u zemlji u kojoj ne moze da vjeruje komsijama... Znam da je prosla ... Zato se pripremi dobro...Najdi nekog advokata spremnog na svakakve savjete a imas vremena dovoljno!nicotine wrote:Jedina opcija je da lazes. Dakle, ako si na primjer iz srpskog dijela BiH onda mozda imas dobru sansu za ostanak. Naravno, u tom slucaju bi trebao igrati na kartu politickog azila, tj. sloziti im pricu da si pobjegao iz BH jer si bio zabrinut za svoju sigurnost. Jbga izmisli pricu da pocnu plakati. Ameri se hvataju na to. Sretno;)
koje godine je zena dobila azil
mislim da si malo zakasnio,jer sad je tesko dokazati,a kako ces izmanipuriati dokaze,to ti smao moze pomoci lopov veci od tebe,pardon advokat
-
okana82
#16 Re: azil u usa - witholding of removal
Na zalost, ja ne znam nijednog Bosanca koji je u Americi ilegalno, .[/quote]
bas se nasmija na ovo
Cuj neznas nikoga,ja vise znam bez ikakve vize ,nego sa bilo kakvom boravisnom vizom,,,
Nemam savjet za @thatsonlyme-mogu samo reci -neka ti je Bog na pomoci,i da to sto prije rijesis-nacula sam i ja nesto,da su poceli sa hapsenjem ilegalaca,uh neznam sta im smetaju-kao da se dzaba ovdje sve dijeli,a ono radis ko crnac i to za nista,,,
Lijepa
puno srece @thatsonlyme
bas se nasmija na ovo
Cuj neznas nikoga,ja vise znam bez ikakve vize ,nego sa bilo kakvom boravisnom vizom,,,
Nemam savjet za @thatsonlyme-mogu samo reci -neka ti je Bog na pomoci,i da to sto prije rijesis-nacula sam i ja nesto,da su poceli sa hapsenjem ilegalaca,uh neznam sta im smetaju-kao da se dzaba ovdje sve dijeli,a ono radis ko crnac i to za nista,,,
Lijepa
puno srece @thatsonlyme
- mofo33
#17 Re: azil u usa - witholding of removal
ma ja, udri po srbima! kazi amerima da patis od ratnog-post-traumatizma i slicnonicotine wrote:Jedina opcija je da lazes. Dakle, ako si na primjer iz srpskog dijela BiH onda mozda imas dobru sansu za ostanak. Naravno, u tom slucaju bi trebao igrati na kartu politickog azila, tj. sloziti im pricu da si pobjegao iz BH jer si bio zabrinut za svoju sigurnost. Jbga izmisli pricu da pocnu plakati. Ameri se hvataju na to. Sretno;)
mozes prikaciti i par silovanja
srpska reputacija je takva, da ti sve moze proci