azil SOS-a u sarajevu

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

alica.k

#1 azil SOS-a u sarajevu

Post by alica.k »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Situacija u azilu je preteska, a azil koliko ja vidim sam.

Azil opstaje uz svakodnevni rad i finansijsku pomoc jedne starije gospodje "tete Melite". Ona je jedina koja radi zaprave tu. SOS placa za zakup 3 puta manje od onoga koliko ona mjesecno potrosi da kupi dodatnu hranu za pse. U principu, SOS hrani te pse jednu sedmicu.
Teta Melita vec godinama, svaki dan, bilo na +40 il -20 nahrani te pse, pusti ih da se protrce, ocisti im boxove. Ako naidje kakva dobra dusha koja dodje da vidi azil i da pomogne, dobro i jest. Inace je sama u tome.
O njoj niko nista ne zna, jer osnivac SOS-a (koji obilazi tv stanice u svojoj borbi za zivotinje, i "istrazuje gradjane koji zovu sintore") svojata sve zasluge, pa cak i za azil.

Ove slike govore sve a drugacije od onog sta covjek pomisli kada se spomene neko utociste ili azil. Biti human prema zivotinjama jeste cilj SOS-a a da li su ovo humani uslovi?
Last edited by alica.k on 16/12/2007 01:43, edited 1 time in total.
giga

Post by giga »

human prema zivotinjama? zivotinjama ne trebaju ljudski uslovi stanovanja, ali sam siguran da im kao i ljudima iznad svega "prija" sloboda

pa zatvorili ste ih u kaveze!
darius_maximus

Post by darius_maximus »

giga wrote:human prema zivotinjama? zivotinjama ne trebaju ljudski uslovi stanovanja, ali sam siguran da im kao i ljudima iznad svega "prija" sloboda

pa zatvorili ste ih u kaveze!

Da, prija im sloboda, ali oni su zatvoreni u kaveze ne zbog toga da ljudi budu sigurni od njih, vec oni od ljudi... Kako bi bilo lijepo da se te zivotinje mogu slobodno kretati, ali mislim da moramo prvo ljude "malo" kultivisati...

Teta Meliti svaka cast, ona je kraljica, ali ne moze ni ona jos dugo ovo izdrzati... :(

P.S. Tako imam osjecaj da ce ova tema skrenuti totalno u nesto lijevo...
alica.k

Post by alica.k »

darius_maximus wrote: Teta Meliti svaka cast, ona je kraljica, ali ne moze ni ona jos dugo ovo izdrzati... :(
I ja mislim da je ona na izmaku snaga vise. Meni je iskreno pravo zao sto vise ljudi ne zna da je ona heroj iza svega ovoga. Mozda da ima malo podrske ne bi bila na izmaku snaga. Kada sam ja prvi put cula za nju, necu reci od koga ali ko zna tu osobu prepoznace je, receno mi je da je "ona malo luda i ne zna sta prica". To valjda da se ogradi ako kaze stagod sto bi im moglo naskoditi.
barby02

Post by barby02 »

Ovo za gospodju Melitu je tacno od A do Ž. Napokon je neko primjetio njen trud i rad. Ja stvarno ne znam sta glavni iz SOS-a misli ali znam sta govori. I to nije moj problem. Ali mislim da bi se moglo organizovati nesto da se zena u godinama, oslobodi tih obaveza a ako hocete, da svaki dan tu dodje i proseta, nadgleda i uputi neku novu, kojoj bi to bio posao.
Gospodja Melita bi se poslije 10 godina mogla baviti mazenjem cuka i eventualno brigom, tj. previjanjem bolesnih, sto je isto radila do sada. Ja ne znam bi li se ona sa mnom slozila, kako joj ja vidim "penziju" SOS-a. . .
Neko bi pristao na taj posao,svaki dan 2-3 h u popodnevnim casovima. Moze se to naci. Ali to treba platiti. Moze li SOS to platiti, Radio bi neko za 250 KM. Kako naci- putem oglasa. Toliko je ne zaposlenih. . . . .
Ali sto bi SOS placao, kada ima 60- togodisnju volonterku 10 godina, valjda misle da mogu jos 10g. ????
Azil je takav, kakav je , moze primiti petnaestak pasa- iz svakog kvarta po jednog. Postoji jos jedan azil, koji drzi 10 puta vise pasa, ali cujem jucer, vise su gladni nego siti. Sta se to desava u Sarajevu?????
Skyfox

Post by Skyfox »

Nisam ni znao da ima azil kraj Robota.

Pa zar SOS nema neki ZR ili neki drugi nacin da prikupi makar hranu za te pse. Na sta su otisle pare uplacene na taj ZR???
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

barby02 wrote:Ovo za gospodju Melitu je tacno od A do Ž. Napokon je neko primjetio njen trud i rad. Ja stvarno ne znam sta glavni iz SOS-a misli ali znam sta govori. I to nije moj problem. Ali mislim da bi se moglo organizovati nesto da se zena u godinama, oslobodi tih obaveza a ako hocete, da svaki dan tu dodje i proseta, nadgleda i uputi neku novu, kojoj bi to bio posao.
Gospodja Melita bi se poslije 10 godina mogla baviti mazenjem cuka i eventualno brigom, tj. previjanjem bolesnih, sto je isto radila do sada. Ja ne znam bi li se ona sa mnom slozila, kako joj ja vidim "penziju" SOS-a. . .
Neko bi pristao na taj posao,svaki dan 2-3 h u popodnevnim casovima. Moze se to naci. Ali to treba platiti. Moze li SOS to platiti, Radio bi neko za 250 KM. Kako naci- putem oglasa. Toliko je ne zaposlenih. . . . .
Ali sto bi SOS placao, kada ima 60- togodisnju volonterku 10 godina, valjda misle da mogu jos 10g. ????
Azil je takav, kakav je , moze primiti petnaestak pasa- iz svakog kvarta po jednog. Postoji jos jedan azil, koji drzi 10 puta vise pasa, ali cujem jucer, vise su gladni nego siti. Sta se to desava u Sarajevu?????
Barby, cemu stav kao da je skoro sve savrseno u Sarajevu? Da se mi manimo suplje, da vidimo konkretno sta se moze uraditi za zemju i novac za azil....ako je bila dugogodisnja politicka bitka oko zemlje za gimnaziju u novom gradu, kako da ne bude prepucavanja oko zemlje za Azil...

ja mislim da bi svima nama (a ima nas 30ak ljubitelja zivotinja) bilo najlakse dati 10KM mejsecno za platu nekome ko bi radio to u azilu...

Imamo mi koga pozvati na odgovornost-Gradonacelnicu...I premijera Kantona...
Cisto da se manimo pitanja ZASTO KAKO AVAJ....
:x
alica.k

Post by alica.k »

Skyfox wrote:Nisam ni znao da ima azil kraj Robota.

Pa zar SOS nema neki ZR ili neki drugi nacin da prikupi makar hranu za te pse. Na sta su otisle pare uplacene na taj ZR???
dobro pitanje. savrseno pitanja. ja sam prva u kasicu na udomljavanju svaki put stavila. mislim da to ljudi onako u neznjanju daju i ubacuju misleci da se pare trose za azil. mislim, u ovakvoj situaciji on bi trebao biti prioritet, a ne u nekoj pozadini kao sto ocito jeste. koliko se dugo trazi ovo zemljiste za azil? vec mjesecima? od jula, ili avgusta. dosad su ga mogli pet puta naci.

ja mislim da to sve neko koci. ne pare, jer koliko znam, cak je i grad odobrio u septembru 50 000KM za taj azil. a nista se ne radi za njega. pa dosad su mogli kupiti glupo zemljiste, cak i uz sve ove uslove gdje treba biti, mogli su kupiti boxove, i glupi kontejner bacit tu i to je to. ali ne, od septembra vise se i ne cuje za to.
alica.k

Post by alica.k »

mIRCerka wrote: Imamo mi koga pozvati na odgovornost-Gradonacelnicu...I premijera Kantona...
mirci, gradsko vijece je odobrilo 50 000KM za azil. jos u septembru. al se nista na tome ne radi vec se "istrazuju gradjani koji zovu sintore".

edit: i ako je ovo dezinformacija, ja sam je nasla na forumu SOSa.
Skyfox

Post by Skyfox »

Cuj 50 000?

Ovo sa slika izgleda kao da su neka djeca sastavljala kucicu za pse. Iskreno se nadam da te pare nce zavrsiti u necijem depu...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

alica.k wrote:
mIRCerka wrote: Imamo mi koga pozvati na odgovornost-Gradonacelnicu...I premijera Kantona...
mirci, gradsko vijece je odobrilo 50 000KM za azil. jos u septembru. al se nista na tome ne radi vec se "istrazuju gradjani koji zovu sintore".

Alice, bila je opcija da bude azil na Betaniji, ali jbg, dje ce tamo, to je buduce Dedinje, jer su Poljine vec okupirale glaveshine...
Politicke igre oko zemlje su cudo nevidjeno, i ja imam cir od svoje gimnazije....

Nije sve tako crno, moze i gore...

PS Jedno je imati pare, drugo je imati vlasnistvo nad zemljom...gimnazija dobrinja je postavila kamen temeljac na Mojmilu, u olimpijskom, to procesija cijela bila, da bi se ispostavilo da zemljiste u gruntu nije opcinsko vec privatno... ne ide to preko noci...a to sto se suti i ne mice nigdje, to je druga stvar...
barby02

Post by barby02 »

Nisam rekla da je sve savrseno u Sarajevu. Znam ja koje bitke vodi SOS, od zakona pa nadalje. . .
Tacno, da vidimo sada ! ? E to sada dugo je trajalo u proslosti i nikakav problem nije dati 10KM za zenu, ali to ne mogu ja uciniti, a gosp. Veljo ce reci i za te pare izvaditi 5 pasa iz sinteraja ili se nagoditi. . .
Bojim se da kao rupa bez dna, bez zakona, malo toga mozemo ali zasto azil sada ima mjesta za 15 pasa a nekada ih je znalo biti 60??? Zavrnuli Njemci pipu ! Ne bi da nisu imali neki razlog. Koji, ne znam,pitajte- dobicete 101 odgovor, ne sumnjam.
Da, pitajmo i gradonacelnicu ili bilo koga u ovoj zemlji. Uvijek ima pop nad popom !
mIRCerka

Post by mIRCerka »

barby02 wrote:Nisam rekla da je sve savrseno u Sarajevu. Znam ja koje bitke vodi SOS, od zakona pa nadalje. . .
Tacno, da vidimo sada ! ? E to sada dugo je trajalo u proslosti i nikakav problem nije dati 10KM za zenu, ali to ne mogu ja uciniti, a gosp. Veljo ce reci i za te pare izvaditi 5 pasa iz sinteraja ili se nagoditi. . .
Bojim se da kao rupa bez dna, bez zakona, malo toga mozemo ali zasto azil sada ima mjesta za 15 pasa a nekada ih je znalo biti 60??? Zavrnuli Njemci pipu ! Ne bi da nisu imali neki razlog. Koji, ne znam,pitajte- dobicete 101 odgovor, ne sumnjam.
Da, pitajmo i gradonacelnicu ili bilo koga u ovoj zemlji. Uvijek ima pop nad popom !
Pa mozemo mi skupit pare svaki mjesec i direktno dati "radniku"...postoji rjesenje za sve....nemojte biti pesimisti...aq Gradonacelnica...uh... :x
barby02

Post by barby02 »

mIRCerka wrote:
barby02 wrote:Nisam rekla da je sve savrseno u Sarajevu. Znam ja koje bitke vodi SOS, od zakona pa nadalje. . .
Pa mozemo mi skupit pare svaki mjesec i direktno dati "radniku"...postoji rjesenje za sve....nemojte biti pesimisti...aq Gradonacelnica...uh... :x
Ne nisam pesimista, a ti previse dajes za mace ovog grada, samo se trebas registrovati. Kod tebe vise maca, nego cuka u azilu.
Naravno da se mozemo organizovati za radnicu a sta sa hranom?
Pitam jer se zna objaviti "Pomoc, azil nema hrane za pse.. "
mIRCerka

Post by mIRCerka »

barby02 wrote:
mIRCerka wrote:
Ne nisam pesimista, a ti previse dajes za mace ovog grada, samo se trebas registrovati. Kod tebe vise maca, nego cuka u azilu.
Naravno da se mozemo organizovati za radnicu a sta sa hranom?
Pitam jer se zna objaviti "Pomoc, azil nema hrane za pse.. "
Lako, kupi je i dostavi :D

Ja sam davno, pocetkom humanitarnih akcija, odlucila da zelim imati dodira sa sto manje para upravo radi takvih stvari :D

Znaci, ne dash nikom kesh, kiupis dostavis :D ili se mi skupimo, odemo u VF (ako jos uvijek rade dostave) kupimo i oni im dostave :D
barby02

Post by barby02 »

To sam vec radila, ali to nije rjesenje. Je li to privatni SOS? Na kraju, Njemci placaju rad i opstanak azila. neka se prostru, koliko mogu ali prostru. . . . .
mIRCerka

Post by mIRCerka »

barby02 wrote:To sam vec radila, ali to nije rjesenje. Je li to privatni SOS? Na kraju, Njemci placaju rad i opstanak azila. neka se prostru, koliko mogu ali prostru. . . . .
Pazi ovako...
sve se da kontrolisati...

Zamislimo ovu situaciju:
poguramo dobro, dobije se zemlja, izgradi azil, ugovorom se Azil obaveze za mjesecni finansijski izvjestaj....

meni je svileni poslao donaciju za Gizma, ja otisla, kupila sve i svasta i fino postirala sve slike na forum....sve i jednu dzidzu sto sam kupila....
Cist obraz, duga ljubav...
barby02

Post by barby02 »

Najpostenije :-D
A sta se dosad kontrolisalo? Gradonacelnica zakazala? Kako nece, kad joj cvjetanje ide u jesen i ona je ocito cudo prirode !
Nego i danas se psi u azilu hrane i svaki dan da bi prezivjeli. . . i sumnjam da je njima do cekanja njene milosti. Da ne budem krivo shvacena od najvecih dusebriznika, ne stavljam ja pse ispred ljudi, ali ih stavljam u kontekst jer su tu, nasi cetveronozni sugradjani.
VeljaPas

Post by VeljaPas »

alica.k wrote:

ako ti se da citati http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=178 vidjeces za koga je dato 50.000 KM
Cober

Post by Cober »

Pročitao sam ovih par komentara alice.K i barby02 i zapanjen sam količinom neistine u istim. Naime, SOS plaća mjesečne usluge za korištenje tog azila. Ja lično sam, a u ime SOS-a od svog novca kupovao i donosio u azil vreće hrane za pse. Isto tako poznate su mi donacije u hrani i drugih članova SOS-a, kao i količine hrane koje SOS dostavlja u azil i znam da Melita većim dijelom ne hrani pse tom kupovnom hranom nego sama kuha. Poznato mi je i da je količina hrane koja se proslijedi u azil od SOS-a, i znam da je fizički nemoguće da broj pasa koji su tamo pojede toliko vreća za sedmicu. Smatram da je ovo namjenska opstrukcija rada UG SOS radi lobiranja i odlaska eventualnog novca na drugu stranu. Melita i Kemo su istovremeno članovi upravnog odbora drugog, profitabilnog "azila" za pse koji je svojevremeno osnovan na brzinu da bi preko noći putem lobija već prisvojili budžetska sredstva općine Stari grad namjenjena za azil, u čemu su svojevremeno i uspjeli, pa je na račun tog, preko noći osnovanog azila prije par godina uplaćeno mislim 50.000 KM budžetskih sredstava a dobijenih na osnovu rada i rezultata SOS-a. Pošto je Velja mnogo bolje upoznat sa svim da ne bih iznosio pogrešne podatke pozivam ga da transparentno i opširno opiše situaciju vezano za azil iza Robota u Hrasnom. Siguran sam da su i građani i posjetioci foruma ukoliko su pratili ranije teme za ras SOS-a bili u prilici pročitati dosta toga o čemu sam i sam u par navrata opširno pisao na ovom forumu. Smatram da je transparentno iznošenje činjenica apsolutno neophodno da se ne bi dezinformisala javnost i svi oni koji su voljni da pomognu napuštenim i napaćenim psima, te zaista pozivam Velju da iznese sve činjenice vezano za ovu temu. Znam i za postojeće probleme od strane Melite i Keme i da je SOS prinuđen da zbog pomoći psima koristi i njihove i svačije usluge. Iako znam i da je politika SOS-a neblaćenje nikog ako na bilo koji način doprinosi zbrinjavanju napuštenih pasa, ali ovoliko neistine je previše, i očigledno namjenski i zlonamjeran pokušaj blaćenja SOS-a, vjerovatno zbog uspjeha za izgradnju azila i pokušaja zlonamjernih da se dokopaju upravljanjem novcem iz budžeta KS koji će nadamo se biti usmjeren za budući azil. Hvala.
VeljaPas

#21 Re: azil SOS-a u sarajevu

Post by VeljaPas »

alica.k wrote:Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Situacija u azilu je preteska, a azil koliko ja vidim sam.

Azil opstaje uz svakodnevni rad i finansijsku pomoc jedne starije gospodje "tete Melite". Ona je jedina koja radi zaprave tu. SOS placa za zakup 3 putamanje od onoga koliko ona mjesecno potrosi da kupi dodatnu hranu za pse. U principu, SOS hrani te pse jednu sedmicu.
Teta Melita vec godinama, svaki dan, bilo na +40 il -20 nahrani te pse, pusti ih da se protrce, ocisti im boxove. Ako naidje kakva dobra dusha koja dodje da vidi azil i da pomogne, dobro i jest. Inace je sama u tome.
O njoj niko nista ne zna, jer osnivac SOS-a (koji obilazi tv stanice u svojoj borbi za zivotinje, i "istrazuje gradjane koji zovu sintore") svojata sve zasluge, pa cak i za azil.

Ove slike govore sve a drugacije od onog sta covjek pomisli kada se spomene neko utociste ili azil. Biti human prema zivotinjama jeste cilj SOS-a a da li su ovo humani uslovi?
na tvoj komentar moze se odgovoriti na vise nacina.
izabrao sam ovaj kojii slijedi kako ne bih nanio stetu zivotinjama koje trenutno borave u tom improvizovanom azilu:
1. SOS pokriva to mjesto i zivotinje koje u njemu borave jer je to od njega trazeno od ljudi koji su tamo smjestali zivotinje.
Vremenom kako su jedne zivotinje odlazile a druge dolazile to se proteglo u nedogled. i ako mislis da je to standard SOSa, grdno se varas. To kako sad izgleda nije do SOSa nego do onih koji destruktivno protiv njega djeluju.
Ovo sto se vidi na fotkama je samo potvrda toga djelovanja. Mogu ti dati fotke kada je to mjesto drugacije izgledalo.
Nekoliko puta smo pokusavali to mjesto napustiti ali stizu uvijek nove zivotinje (u poslednjem transportu pasa sa toga mjesta od 10 pasa samo 4 su bila SOS psi).
I sada je definitivno: SOS ce sa toga mjesta pokupiti ono sto mu je preostalo od tamo unistene opreme i o zivotinjama se brinuti na drigi nacin i na drugom mjestu. To mjesto je aktivno samo zbog razumijevanja ljudi koji istinski znaju sta radi SOS (raspitajte se malo i u mjesnoj zajednici Hrasno)
2. SOS uvijek moze obezbijediti dovoljan broj ljudi koji bi tamo radio. Zasto ne mogu ili zasto se ne mogu dulje zadrzati, raspitajte se na primjer u dobrinjskoj gimnaziji koja je slala ekipe po 4 ucenika svakodnevno da pomognu. Isto se desilo i desedetinama drugih koji su zeljeli pomoci.
2. Ako SOS ne moze obezbijediti hranu za 15tak zivotinja onda nebi trebao ni da postoji. Dovoljno hrane i osnovne veterinarske skrbi za toliki broj zivotinja na tom mjestu uvijek ima, no ne dozvoljava se razbacivanje i hranjenje zivotinja po licnom ukusu. Ko se zeli razbacivati i glumiti zrtvu, bujrum, do njega je.

3.SOS nije osnovan (a osnovala ga je grupa gradjana licnim sredstvima) da bi zadovoljavao bilo cije sujete vec da bi inicirao rjesavanje problema okrutnosti nad zivotinjama u BiH. SOS nema monopol nad tim i bili bi sretni kada bi recimo, samo u SA bilo jos desetak slicnih udruzenja, kao sto je to slucaj u ZG gdje zastitari samo od grada dobijaju 5.000.000 KN.
SOS je za svo vrijeme svog postojanja od lokalne zajednice dobio 7.700 KM i da nije napravio nista drugo do smjestaja za SA medu, od njega dosta.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

E kad ste se svi fino dogovorili i nagovorili, sad se manite suplje i recite nam svima

DOKLE JE DOSAO ZAKON
DOKLE JE DOSLA ZEMLJA ZA SOS
Kome treba ici JM?
alica.k

Post by alica.k »

da, velja, nisam ja htjela nit koga napadati nit prozivati, nego samo dobiti odgovor na ova ista pitanja.
mIRCerka wrote: DOKLE JE DOSAO ZAKON
Kome treba ici JM?
VeljaPas

Post by VeljaPas »

mIRCerka wrote:E kad ste se svi fino dogovorili i nagovorili, sad se manite suplje i recite nam svima

DOKLE JE DOSAO ZAKON
Kome treba ici JM?
Sve je u Bozijim rukama.

Vise ce te saznati u GostiOna-i na TV Alfa 26. januara 2008.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Velja wrote:
mIRCerka wrote:E kad ste se svi fino dogovorili i nagovorili, sad se manite suplje i recite nam svima

DOKLE JE DOSAO ZAKON
Kome treba ici JM?
Sve je u Bozijim rukama.

Vise ce te saznati u GostiOna-i na TV Alfa 26. januara 2008.
cika Velja, ne tjeraj me Boga da psujem javno :D

Nije frka, razmahalacu za zakon dokle je, sto se zemlje tice samo reci GDJE JE ZAPELO, jer se ovako vrtimo u krug i medjusobno se grizemo, a nikome ne pomazemo...
Locked