Avionski letovi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edin H.

#1 Avionski letovi

Post by Edin H. »

Evo citam ovih dana o dvije avionske nesrece kiparskog i kolumbijskog aviona.

Izgled da je uzrok pada kiparskog aviona dekompresija u kabini.

Pa nesto razmisljam imao sa i ja neprijatnost prosle godine kada je neka para pocela ulaziti kroz klima uredjaj. Svi se u avionu uzjogunise, ali hajde razmisljam ne osjeti se miris kerozina. Onda stuardesa nastima nesto na klima-uredjaju, i avion poleti. Medjutim negdje na pola leta ta para se ponovo pojavi. Opet nesto nastimase i para polagano nestade. Nesto razmisljam ne bih bio tako miran da sam tada znao ono sto sam sada procitao o kiparskom avionu i mogucoj dekompresiji. Elem, avion je sletio na kraju bez problema.

Interesuje me imate li vi nekih nezgodnih iskustava sa avionskim letovima i sta se desilo? Da li ste to prihvatili ravnodusno ili imate strah od letenja?

Jasno mi je da je bilo nesto ozbiljnije da ne biste bili u mogucnosti da komentarisete :shock:
breka

#2 Re: Avionski letovi

Post by breka »

Edin H. wrote: Interesuje me imate li vi nekih nezgodnih iskustava sa avionskim letovima i sta se desilo? Da li ste to prihvatili ravnodusno ili imate strah od letenja?
:shock:
avionskih ne, imam nezgodnih iskustava sa letenjem na zmaju
:)
faktor-x

Post by faktor-x »

Ja no IKAR

Nejma se jarane ni za trolu a kamoli za samaljot :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Je li pilana ili si stvarno letio zmajem, pitanje je sada? :roll:

Sounds scary anyway :-x
PR80.

Post by PR80. »

Interesuje me imate li vi nekih nezgodnih iskustava sa avionskim letovima i sta se desilo? Da li ste to prihvatili ravnodusno ili imate strah od letenja?
Jedan od mojih najneprijatnijih letova do sada je bio kad je let ustvari trebao uzeti samo 2.5 sati a mi proveli blizu 12 sati u avionu(nismo proveli cijelo vrijeme u zraku posto smo se trebali spustati na 2 aerodroma prije zavrsne stanice). I vjerovali ili ne: servirali nam hranu samo jednom u toku tih 12 sati. Na kraju smo svi bili toliko izmoreni da vise toliko nismo ni reagovali na let.
Nevrijeme je bilo grozno, jaka mecava i tokom slijetanja na jedan od ta 3 aerodroma bila je bas "trzavica", naime avion se trebao spustiti na pistu i bili smo tako reci par metara od nje i odjednom avion "uzleti" u visinu opet... kasnije nam najavio pilot da je pista bila jako glatka i da je brzina aviona bila velika.... A da ne pisem o turbulenciji tokom slijetanja i polijetanja taj dan.... To je jedan od razloga da sad ne volim putovati avionom, ali kad se mora mora se.... evo jos sam ziva! :-) :-) :D
Pored tog leta imala sam jos "zanimljivih" dozivljaja...
Bas sam peh! :) :)
felichi

Post by felichi »

fol je u tome da su svi ovi avioni stari preko 30 godina, nije ni cudo da padaju. pa pogledajte samo krs koji je dovukla air bosna (ili kako se vec sad zovu) i hajde sad ti sjedi u nj ako smijes. zasto ne padaju avioni lufthanse sami od sebe? vec uvijek neke bijedne kompanije koje sastavljaju kraj s krajem
Edin H.

Post by Edin H. »

PR80. wrote:
Jedan od mojih najneprijatnijih letova do sada je bio kad je let ustvari trebao uzeti samo 2.5 sati a mi proveli blizu 12 sati u avionu(nismo proveli cijelo vrijeme u zraku posto smo se trebali spustati na 2 aerodroma prije zavrsne stanice). I vjerovali ili ne: servirali nam hranu samo jednom u toku tih 12 sati. Na kraju smo svi bili toliko izmoreni da vise toliko nismo ni reagovali na let.
Nevrijeme je bilo grozno, jaka mecava i tokom slijetanja na jedan od ta 3 aerodroma bila je bas "trzavica", naime avion se trebao spustiti na pistu i bili smo tako reci par metara od nje i odjednom avion "uzleti" u visinu opet... kasnije nam najavio pilot da je pista bila jako glatka i da je brzina aviona bila velika.... A da ne pisem o turbulenciji tokom slijetanja i polijetanja taj dan.... To je jedan od razloga da sad ne volim putovati avionom, ali kad se mora mora se.... evo jos sam ziva! :-) :-) :D
Pored tog leta imala sam jos "zanimljivih" dozivljaja...
Bas sam peh! :) :)
Ja sam jednom u Januaru letio iz Beca, poce se avion spustati i na nekoliko stotina metara od aerodroma (vidis na onom malom ekranu ispred sebe) pilot dize avion i vrati se u Bec :roll:

Kazu mecava na sarajevskom aerodromu upravo pocela.
breka

Post by breka »

Edin H. wrote:Je li pilana ili si stvarno letio zmajem, pitanje je sada? :roll:

Sounds scary anyway :-x
edine moj fini, to se zove cevapi
Sox

Post by Sox »

Normalan let iz Sarajeva za Stambol traje 1 i 45 min, i tako je vazda bilo...
Al zadnji put kad sam dolazio po nesreci uzmem bh airlines.... joj stjuardesa... prosjek godina 68. Dobijem sjedalo odma do krila i ono brujanje propelera me ubi u glavu. U 21 vijeku propelerni avion je postao kao autic na onu rucku na navijanje, znaci materijal za muzej. Cini se da je svugdje tako...sem u bih :sad:
A ond apitam stjuardes onako fola radi (ne bil me starka spazila :razz: ) kolko traje let. Kaze oko 3 sata. What the... reko. Ma kaze to je sto nam vjetar puse u celo :shock: :shock: :shock: :-)
E reko jebga sad...
praznina

Post by praznina »

Fini voz.(za putovanje po Evropi naravno).

Ne znam kako je u avionu ali znam kako je u heliću i nije baš ugodno.
Edin H.

Post by Edin H. »

Jeste praznina, ali recimo od Bosne do Engleske treba ti vozom dva dana, a avionom dva i po sata.

I plus je jeftinije avionom, ako nemas onu omladinsku kartu ili nesto slicno.
praznina

Post by praznina »

Edin H. wrote:Jeste praznina, ali recimo od Bosne do Engleske treba ti vozom dva dana, a avionom dva i po sata.

I plus je jeftinije avionom, ako nemas onu omladinsku kartu ili nesto slicno.
Pa dobro ima dovoljno stranih kompanija koje posluju u BiH. Ni ja nikada ne bih putovao domaćom avio kompanijom zbog sigurnosti.
karanana

Post by karanana »

prije par godina sam letio u swiss airovom avionu iz ciriha koji je skliznuo sa butmirske piste...ali to nije nista. neki dan sam se vozio u trolejbusu za dobrinju gdje je klima bila tako pojacana da su se nekim ljudima stvorile ledenice na dlacicama ispod pazuha a celo him se caklilo.
zlata

Post by zlata »

Bas me znaima...jel'leti iko sa Bimibaby ili Ryanair????? Imaju sumper jeftine karte iz Engleske u svim pravcima po Europi...i bas mi se isplati...pa me zanima stanje sa avionima?
Edin H.

Post by Edin H. »

A sjecam se tog dogadjaja sa Swiss Air-ovim avionom.
Sta se to u stvari desilo?
Greska pilota ili jednostavno neociscena pista?
Kako je izgledalo unutra?
Edin H.

Post by Edin H. »

Zlato, Ryanair je kao i Easy Jet obnovio flotu i uglavnom su sve novi avioni.

BMI Baby - nako.
karanana

Post by karanana »

neociscena pista. bilo je pometnje...i znas kad ono kazu da pazis glavu jer onaj prtljag iz ormarica iznad sjedista je pomjeren u toku leta...a ti ono...ma pusti tu suplju pricu...e u ovom slucaju je sve bilo prevrnuto i padalo je na sve strane.

kakvo je ovo sranje sa zatvaranjem aerodroma butmir 10 dana u septembru? jebem im majku neorganizovanu isto ko sto kopaju titovu u sred ljeta i sezone...kako cu robu za radnju nabavljati tih 10 dana?
praznina

Post by praznina »

zlata wrote:Bas me znaima...jel'leti iko sa Bimibaby ili Ryanair????? Imaju sumper jeftine karte iz Engleske u svim pravcima po Europi...i bas mi se isplati...pa me zanima stanje sa avionima?
Ryanair je kupio pa novih aviona boeing mislim da je u pitanju tip 737 i šteta što nisu prisutni na BH tržištu.
karanana

Post by karanana »

zaboravio sam upitati, razmislja li iko koliko je ljudi poginulo u saobracajnim nesrecama u svijetu u ova 3 dana kako su se ova 2 aviona srusila? smio bih se kladiti da je broj duplo veci od 200-300 ljudi koji su poginuli u avionima. mi se brinemo sto je poneki avion star 20-30 godina a sto se mi vozamo u ficama i stojadinima starim isto toliko nije ni vazno i sto su nam putevi stariji i gori od onog grckog makadama pored kojeg se avion srusio. ja cu i dalje iskusavati svoju srecu sa avionima pa makar bili kao onaj grunfov iz alan forda nego da od sarajeva do beca gledam koji ce se krkan autom zabiti u mene
zlata

Post by zlata »

praznina wrote:
zlata wrote:Bas me znaima...jel'leti iko sa Bimibaby ili Ryanair????? Imaju sumper jeftine karte iz Engleske u svim pravcima po Europi...i bas mi se isplati...pa me zanima stanje sa avionima?
Ryanair je kupio pa novih aviona boeing mislim da je u pitanju tip 737 i šteta što nisu prisutni na BH tržištu.
Ali lete za Veneciju i Trst...Yupee. Bimibaby leti za Prag.
Edin H.

Post by Edin H. »

Ma dobro avion je statiskticki najsigurnije prevezno sredstvo, ako se dobro sjecam poslije brodova.
alek

Post by alek »

PR80. wrote:servirali nam hranu samo jednom u toku tih 12 sati
i moja najveca trauma na letu 714 :D je list salate i kafa :D al' je bar nebo bilo mirno :D
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Sox wrote:Normalan let iz Sarajeva za Stambol traje 1 i 45 min, i tako je vazda bilo...
Al zadnji put kad sam dolazio po nesreci uzmem bh airlines.... joj stjuardesa... prosjek godina 68. Dobijem sjedalo odma do krila i ono brujanje propelera me ubi u glavu. U 21 vijeku propelerni avion je postao kao autic na onu rucku na navijanje, znaci materijal za muzej. Cini se da je svugdje tako...sem u bih :sad:
A ond apitam stjuardes onako fola radi (ne bil me starka spazila :razz: ) kolko traje let. Kaze oko 3 sata. What the... reko. Ma kaze to je sto nam vjetar puse u celo :shock: :shock: :shock: :-)
E reko jebga sad...
Sox wrote:Normalan let iz Sarajeva za Stambol traje 1 i 45 min, i tako je vazda bilo...
E reko jebga sad...
Tu ima istine. To se meni desilo kada sam letio iz Seattle u Boston obicno let uzme oko nekih 5.5hr. Na pocetku leta pilot je rekao da nece let biti bas fin i da ce biti momenata kada ce se avion tresti. Razlog je bio zbog jakog vjetra, ali onda je rekao, sva sreca vjetar ce biti iza nas prema tome "pogurace nas". U toku leta, avion nije letio mirno mozda nekih 2 minute. Stalno je drondo po nebu. Imao sam osjecaj koda sam u fici i vozim se nasim najgorim cestama. Pilot je pokusavao da izbjegne struju zraka, ponekada bi se penjao, ponekada spustao, ali to bi sve pomoglo mozda nekih 2 minute, opet bi avion poceo da se tresa i ljulja gore dole, ljevo desno. Ali na kraju svega stigao sam u Boston za 4 sata i 25 minuta. Mozda nas je stvarno vjetar gurao.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

kako ispadose dva citata :?

U letu je najvaznije znati, ako ce se ista desiti sa avinom sto se tice tehnickih kvarova, to se samo moze desiti u prvih 10 i zadnjih10 minuta leta. Znaci poletanje i spustanje.
pitt

Post by pitt »

Ma jebe mi se za tih 10 minuta :D:D Tada sam obicno pijan :D:D:D
Post Reply