Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
say_cheese

#701 Re: Avionske nesrece

Post by say_cheese »

Locker wrote:22:20, 12.03. UPDATE: Kineska direkcija za civilnu avijaciju o letu #MH370: Kineski satelit otkrio moguće mjesto pada aviona. U moru uočene krhotine za koje postoji mogućnost da su dijelovi nestalog B777. Lokacija se nalazi blizu mjesta gdje je prekinuto praćenje zrakoplova putem ADS-B sistema za nadgledanje.

http://wp.me/p3dvz4-oF

Image
UPDATE

Beijing: Planes searching an area where Chinese satellites spotted possible debris from a missing Malaysian passenger jet have found no sign of wreckage, officials said Thursday, dimming hopes of a breakthrough in the mystery.

China said its satellites had detected three large floating objects in a suspected crash site near where the Malaysia Airlines plane, which disappeared Saturday on a flight from Kuala Lumpur to Beijing with 239 people on board, lost contact.

"This morning we sent two AN-26 aircrafts to inspect the maritime areas near Con Dao island where three suspicious objects were detected by Chinese satellite. Both have returned and we found nothing so far," Dinh Viet Thang, deputy director of Vietnam Civil Aviation Authority, told AFP on the sixth day of the search for Malaysia Airlines flight MH370.
fatality

#702 Re: Avionske nesrece

Post by fatality »

xxl mudonja wrote:pa nije to bio Tihi ocean jadan ne bio
nego more sa kamaru ostrva okolo na kojima postoje repetitori i da za 4 SATA ne bude moguće ama baš nigdje da se pojavi signal ?...to samo ti možeš vjerovat
plus, jesil kad čuo za sateliski telefon, kojeg je zasigurno morao imati neko od 300 putnika
vidim ne vrijedi ti fakat pricat. Uredu je, mozes iz aviona pricat na telefonu (po tvojoj logici bi onda mogao na svakom medjugradskom letu pricat na telefonu). Al sad kad se sjetim, ja sam par puta pizzu narucio kada sam letio, ono da me ceka kad dodjem, izvini zaboravih.

p.s. jop, danas svi hodaju sa satelitskim telefonima, to je bas state of the art.
fatality

#703 Re: Avionske nesrece

Post by fatality »

drndalo wrote:
jefferson wrote:Pa normalno da ima pomocni generator, ali to nije klasicni mlazni motor kao sto si rekao, zato sam rekao da ga nema. Ono sto je tvoj post indicirao je da avion ima jos jedan dodatni mlazni motor.

Sto se mobitela u avionu tice, u 99% slucajeva ni iznad gusto naseljenog kopna (probao par puta) sa puno baznih stanica na 10 km visine nema signala... Sto zbog daljine bazne stanice, sto zbog usmjerenosti antena na zemlji koje su usmjerene da pokrivaju zemlju, a ne da salju signal "svemircima"... Jedina mogucnost za mobilni u avionu na toj visini bi bio satelitski mobilni, mada nisam siguran kakav signal bi imao zbog trupa aviona koji pravi faradejev kavez okolo...
ja sam jednom telefonirao iz aviona, ali kao sto rekoh, spustali smo se, mozda nekih 20-30 sek prije nego smo sletili. Iako se i tad gubio signal, ali sam uspio reci da sam poranio 20 minuta :D
insomnia78

#704 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

nego more sa kamaru ostrva okolo na kojima postoje repetitori i da za 4 SATA ne bude moguće ama baš nigdje da se pojavi signal ?...to samo ti možeš vjerovat
plus, jesil kad čuo za sateliski telefon, kojeg je zasigurno morao imati neko od 300 putnika
Jel znas bilo koga ko ima satelitski telefon hljeba ti?
Ja licno sam ga samo u filmovima vidio

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
OldMayor

#705 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

Pa ne shvatam sta sad impliciras?
Da su ih oteli vanzemaljci?
Da su ih oteli teroristi?

Sve je moguce, ali treba rasporediti vjerovatnoce. Ali jok, raja je uvjere 99% da su teroristi. Ovi uvjereni da su vanzemaljci, nema sta drugo bit. Treci uvjereni da su ovi negdje na otoku, ala Lost, pokusavaju da nas pozovu.

Po mom misljenju, doslo je ocito do nekog kvara instrumenata, ljudske greske, nebitno - avion je trehno u more. I za to realno je najveca vjerovatnoca.

Ovo ostalo sve treba uzeti sa rezervom, jer ovo nece biti ni prvi, a ni zadnji avion koji je tako pao.

Radi se o moru, potpuno neistrazenom i nepristupacnom teritoriju, koji nije jednostavno istraziti. Ne mogu oni upalit camac i ajmo trazit avion.

Jednostavno u pitanju je ogromno prostranstvo. I ta kamara ostrva koja tebi tako izgleda na karti je vjerovatno udaljena stotine, pa i hiljade kilometara jedna od druge.
nosara

#706 Re: Avionske nesrece

Post by nosara »

Avion je, pod odredjenim uslovima, isparljiv objekat...

Image

Image

Ne treba se cudit ako ga nikad ne pronadju u ovom tehnoloskom sumraku civilizacije...
Domy31

#707 Re: Avionske nesrece

Post by Domy31 »

Oci mi ispadose na onoj mapi :-)
say_cheese

#708 Re: Avionske nesrece

Post by say_cheese »

fatality wrote:... po tvojoj logici bi onda mogao na svakom medjugradskom letu pricat na telefonu. Al sad kad se sjetim, ja sam par puta pizzu narucio kada sam letio, ono da me ceka kad dodjem, izvini zaboravih.
Pa sad, da je moguce, jeste.

Since May, passengers on some Virgin Atlantic flights from London to New York have turned on their cellphones in the air, typed out text messages or made calls — without getting in trouble for it.

They're doing what hundreds of thousands of passengers on foreign airlines in parts of Europe and the Middle East have been doing for at least four years
: using cellphones once planes have climbed past 10,000 feet. The airlines offer the service to benefit their customers with the blessing of their governments.

http://www.usatoday.com/story/travel/fl ... s/1611079/
Bluemore

#709 Re: Avionske nesrece

Post by Bluemore »

xxl mudonja wrote:
fatality wrote:
vidim ne vrijedi ti fakat pricat. Uredu je, mozes iz aviona pricat na telefonu (po tvojoj logici bi onda mogao na svakom medjugradskom letu pricat na telefonu). Al sad kad se sjetim, ja sam par puta pizzu narucio kada sam letio, ono da me ceka kad dodjem, izvini zaboravih.

p.s. jop, danas svi hodaju sa satelitskim telefonima, to je bas state of the art.
pa što li onda naređuju ISKLJUČIVANJE telefona, ako ne mogu telefonirat, koji kurac onda ima potreba da se isključuje
kad si već tako pametan
pa traze da se iskljuce manje vise svi elektronski uredjaji, nema veze sa mobilonom telefonijom
fatality

#710 Re: Avionske nesrece

Post by fatality »

say_cheese wrote:
fatality wrote:... po tvojoj logici bi onda mogao na svakom medjugradskom letu pricat na telefonu. Al sad kad se sjetim, ja sam par puta pizzu narucio kada sam letio, ono da me ceka kad dodjem, izvini zaboravih.
Pa sad, da je moguce, jeste.

Since May, passengers on some Virgin Atlantic flights from London to New York have turned on their cellphones in the air, typed out text messages or made calls — without getting in trouble for it.

They're doing what hundreds of thousands of passengers on foreign airlines in parts of Europe and the Middle East have been doing for at least four years
: using cellphones once planes have climbed past 10,000 feet. The airlines offer the service to benefit their customers with the blessing of their governments.

http://www.usatoday.com/story/travel/fl ... s/1611079/
jes, samo su to specijalni uslovi. Sad kad sam bio vidjoh da ima i internet u avionu u americi. Ali sad reci da je to normalno ipak ne mozes
drndalo

#711 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

@xxl

Jesi li ti prirodno takav, ili se natprirodno trudis da budes takav ?

Svi elektronski uredjaji bi trebali biti iskljuceni zbog potencijalne interferencije sa uredjajima u avionu, mada su sanse za to odavno minimalne, ali kao ostatak starih vremena to se jos uvijek trazi od putnika... Isto tako i mobilni telefon... Ako imas pace-maker, i njega iskljucis i polako... :lol:

Zaboravljate da se ta usluga u avionima placa...? :wink:
Last edited by drndalo on 13/03/2014 09:39, edited 1 time in total.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#712 Re: Avionske nesrece

Post by stetoskop »

Evo ja pronšao :D

Image
insomnia78

#713 Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Citam sad clanak u kojem se kaze da se ozbiljno razmatralo o pohranjivanju podataka iz "crne kutije" direktno putem satelita "on cloud" medjutim cjena od otprilike 300 miliona godisnje po avionu :D naprema 20 000 koliko sad kosta jedna CK, koja ima radni vijek 100 000 sati, ih je malo osvjestila

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
sabinna38

#714 Re: Avionske nesrece

Post by sabinna38 »

Eno, prica je smisljena.
Znaci sad je navodno mogao biti preusmjeren i mogao je stici do PAKISTANA, jer je 5 sati setao po nebu a niko nije skontao da se neko gore kurci da zna voziti avion... heheheh

a-ha....Znaci sad ce malo tamo ratovati :D
Last edited by sabinna38 on 13/03/2014 13:35, edited 1 time in total.
Ripicipi

#715 Re: Avionske nesrece

Post by Ripicipi »

nosara wrote:Avion je, pod odredjenim uslovima, isparljiv objekat...

Image

Image

Ne treba se cudit ako ga nikad ne pronadju u ovom tehnoloskom sumraku civilizacije...
Pa tu i nisu pali avioni :)
Neki dijelovi na avionima su gotovo neunistivi, tako da "ispariti" nikako ne mogu.
CoCoLoCo

#716 Re: Avionske nesrece

Post by CoCoLoCo »

si cuo kad za sarkazam cipiripi pobogu :D
sabinna38

#717 Re: Avionske nesrece

Post by sabinna38 »

OldMayor wrote:
xxl mudonja wrote:
Locker wrote:08:20, 13.03. UPDATE: Američki istražitelji vjeruju da je nestali #MH370 nastavio letjeti nekih četiri sata nakon zadnje lokacije poznate kontroli letenja...
koje gluposti.... i da se niko ne javi mobitelom nekome ZA TA ČETIRI SATA
Ti mislis da pilot sve prica putnicima.

'Putnici nemamo pojma gdje smo, vjerovatno cemo past u okean, pa eto javite se svojima prije vase smrti' - vas kapetan. :roll:

Kaze ti dobrodosli, letimo na toj i toj visini, dosli smo mozete izaci, dovidjenja. Taman ce on putnicima iznositi sve sta se desava u cockpitu. Na stranu sad da stavimo to da su sanse da ti rade mobiteli na 12-13km iznad okeana u pm ravne nuli.

:D :-D ............ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
radostan dan

#718 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

ja ono filmova što sam gledao -igranih/dokumentarnih/nacionalna geografija, pilot (ukoliko postoji mogućnost, to jest ako ima vremena, znači bez bombi, raketa, eksplozija) uvijek obavjesti/upozori putnike na nepredviđene situacije, bilo da je riječ o promjeni plana letenja, kruženja oko aerodroma zbog gužve, povratka nazad iz x razloga, i u krajnjoj liniji - pripreme zbog prinudnog slijetanja.

aL eto, ima pametnijih i modernijih sistema, nisam znao da pri vanrednoj situaciji piloti umjesto pripreme putnika, šalju violončelo da im gudi ko na titaniku, dok se ne spršte...
sinuhe

#719 Re: Avionske nesrece

Post by sinuhe »

Ne zna se sta je bilo sa avionom. Nije cijeli svijet Zapadna Evropa ili Sjeverna Amerika.
Googlerica

#720 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

pa da rezimiramo:
ako je avion eksplodirao prije pada,dijelovi tokom pretrage ce biti "rasuti", i misija potraga je automatski otezana ,jer dijelovi aviona se micu na vodi,no mozda su palni na kopno,mozda
niko nije siguran koji dio je prioritet pretrage,prakticno polje potrage je izuzeno veliko
birokracija ,rad agencija,izuzetno visok broj ucesnika mogu "usporiti' pretragu
drndalo

#721 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

Ja koliko shvatih juce na CNNu rekose da su timovi NTSBa i FAA-a iz Amerike krenuli, kao i neki evropljani, a svi imaju vise iskustva u trazenju ovakvih stvari nego Malezija, Vijetnam i Kina...
radostan dan

#722 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

gugli, pobogu si, 7 dana...da nije malo puno.

pa nije ga atomska pogodila, pa se istopio...baš sam razmišljao, ti to bolje poznaješ, pa potvrdi ili demantuj, čak i ako se spržio na 10 kilometara visine, nemoguće da se baš toliko -usitnio-.

a opet, da je pao u džunglu, nemoguće da ne bi neko primjetio, dimilo bi bar 24 sata nakon nesreće...

baš začuđujuće... :?
Googlerica

#723 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

drndalo wrote:Ja koliko shvatih juce na CNNu rekose da su timovi NTSBa i FAA-a iz Amerike krenuli, kao i neki evropljani, a svi imaju vise iskustva u trazenju ovakvih stvari nego Malezija, Vijetnam i Kina...

i ekipa iz Boeing ( jer je model aviona B) :D

NTSB to radi,naravno,radi pomoci,ali i radi daljnjih istrazivanja,pametni ljudi ;-) ( cak i ako nijedan putnik u doticnom avionu nije bio sa americkim pasosem)
@mba

#724 Re: Avionske nesrece

Post by @mba »

Ripicipi wrote:
nosara wrote:Avion je, pod odredjenim uslovima, isparljiv objekat...

Image

Image

Pa tu i nisu pali avioni :)
Neki dijelovi na avionima su gotovo neunistivi, tako da "ispariti" nikako ne mogu.

:-)

cuj avion se ispario!!! :roll:
Googlerica

#725 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

radostan dan wrote:gugli, pobogu si, 7 dana...da nije malo puno.

pa nije ga atomska pogodila, pa se istopio...baš sam razmišljao, ti to bolje poznaješ, pa potvrdi ili demantuj, čak i ako se spržio na 10 kilometara visine, nemoguće da se baš toliko -usitnio-.

a opet, da je pao u džunglu, nemoguće da ne bi neko primjetio, dimilo bi bar 24 sata nakon nesreće...

baš začuđujuće... :?
oh,sve je moguce :!:

problem u cijeloj prici je lokacija i organizacija pretrage,ipak,zamisli kolilo ljudi je ukljuceno,a da bi tim izasao na teritoriju,treba cekati masu odobrenja,plus,ne znamo kako i koliko sredstva raspolazu timovi,operma,osoblje i slicno
plus,nije isto ako padne avion u jednom komadu ili padnu dijelovi aviona na razlicitm povrsinama,stoga,pretraga na vodi je automatski otezana
Post Reply