Možda. Zaista.Black swan wrote:možda je pao na kompno?
možda ne mogu naći jer gledaju na pogrešnom mjestu
možda svjedočimo začetku jednog novog trenda otimačina aviona?
možda svjedočimo nastanku nove misterije
ovo je zaista čudno
Avionske nesrece
- Kemal Malovčić
#551 Re: Avionske nesrece
-
jefferson
#552 Re: Avionske nesrece
Pa to je RAM ili RAT ili bilo sta sto je auxiliary. Ali APU je skracenica za napajanje na zemlji. Nema tu nikakvog dodatnog mlaznog motora, jel i taj mlazni motor mora da se upali.drndalo wrote:APU jeste tu za nezavisno napajanje, najcesce na zemlji, ali se u slucaju potrebe moze upaliti i u letu...jefferson wrote:APU (Auxiliary Power Unit) je agregat koji pokrece avion na zemlji. RAT ili RAM je propeler koji radi na prncipu vjetrenjace i svaki avion ga ima.drndalo wrote:Zvone ku*rci a ne telefoni... Ako sta zvoni, "zvoni" centrala dok ne iskljuci... telefoni svakako ne rade pod vodom, provjereno...Vise puta... Ne voli struja vodu i bog...
Avion (ne mali tipa C172) i kada ostane bez svih motora, ne ostaje automatski bez struje, ima nesto sto se zove APU (dodatni mlazni (mali) motor u funkciji agregata) koji bi se upalio u tom slucaju, da pomogne pokusajima ponovnog paljenja motora. Ako ni APU ne bi radio, ima RAT koji bi opet davao minimum struje potrebne za osnovne stvari koje pomazu pilotima, radio, back-up instrumente, osnovne komande koje su ostale bez hidraulike...
-
Googlerica
#553 Re: Avionske nesrece
uopste nije neobicnoKemal Malovčić wrote:Možda. Zaista.Black swan wrote:možda je pao na kompno?
možda ne mogu naći jer gledaju na pogrešnom mjestu
možda svjedočimo začetku jednog novog trenda otimačina aviona?
možda svjedočimo nastanku nove misterije
ovo je zaista čudno
On July 19, 1962, a plane carrying four young men home from a Billy Graham crusade left from Fresno, California headed to Sacramento. The rented 1959 Piper Cherokee never made it. The wreckage was suspected to have gone down in Yosemite National Park, but the park covers over 761,000 acres and the plane was not found until 1994. A worker at the park happened upon the wreckage in an isolated area near Stubblefield Canyon. Personal effects linked the plane to the four missing men from the 1962 crash. The crash was so remote that mules were used to bring parts of the wreckage out.
-
svemirska_vjeverica
#554 Re: Avionske nesrece
e svasta
ne mogu da vjeurjem da se ovako neko moze ponasati
http://www.market.ba/oglas/ostalo/proda ... aign=Desni
ne mogu da vjeurjem da se ovako neko moze ponasati
http://www.market.ba/oglas/ostalo/proda ... aign=Desni
- drndalo
#555 Re: Avionske nesrece
@jefferson
Da se ne natezemo puno, pocinjem se gaditi sam sebi vise od ovih sto ubise pricama o mobilnim aplikacijama za nalazanje padnutih aviona. APU nije samo za napajanje na zamlji...
http://en.wikipedia.org/wiki/Auxiliary_power_unit
Slika je APU iz A320...

RAT obicno izgleda ovako

Da se ne natezemo puno, pocinjem se gaditi sam sebi vise od ovih sto ubise pricama o mobilnim aplikacijama za nalazanje padnutih aviona. APU nije samo za napajanje na zamlji...
APUs fitted to extended-range twin-engine operations (ETOPS) aircraft are a critical safety device, as they supply backup electricity and compressed air in place of the dead engine or failed main engine generator. While some APUs may not be startable in flight, ETOPS-compliant APUs must be flight-startable at altitudes up to the aircraft service ceiling. Recent applications have specified starting up to 43,000 ft (13,000 m) from a complete cold-soak condition such as the Hamilton Sundstrand APS5000 for the Boeing 787 Dreamliner. If the APU or its electrical generator is not available, the aircraft cannot be released for ETOPS flight and is forced to take a longer non-ETOPS route.
Slika je APU iz A320...

RAT obicno izgleda ovako
- dječak sa šibicama
#556 Re: Avionske nesrece
Ako zanemaris cinjenicu da su brojni putnici razogvarali sa clanovima obitelji tokom svega, i da su prakticno izvjestavali svoje o desavanjima u avionu, pa tako i o napadu putnika na otmicare, onda je moguce.bingov buraz wrote:moguce da se zataskava veci incident,ja nisam siguran ni za let 93 da je zvanicna verzija istinita,mnogo vjerovatnije je da ga je oborila USA vojna avijacija nego da su putnici preuzeli kontrolu nad avionom od terorista
E jedino ako clanovi obitelji stradalih, svi redom, lazu.
- say_cheese
#557 Re: Avionske nesrece
Dobro moguce da putnici nisu primili signal telefonom, ako su u tom momentu bili iznad mora.sema911s wrote: ako letis preko mora,., gdje su ti bazne stanice,.,na sta ce se nakacit telefon,., ono znas kazu zemlja ko lopta,. a signal kako putuje,. a ako je krenulo sta po zlu, vecinom se desi tako brzo da kada si uplasen nemozes ragovat nikako,,.,
zamisli letis na 5000m,. pocne oko tebe sve skakat lupat, raspad sistema, vriska dreka, vec vidis bjelo svijetlo, oprastas se od tijela,. i tebi da padne napamet mobitel sto nradi, a ovaj do tebe ti cupa pojas da se duplo sveze,. svi bi da se spase a a nemoze,.,
Sto se tice stresa, panike i adrenalina, sjecam se tragedije 9/11 i kako su putnici zvali kucama da se oproste. Doduse, situacija mozda i nije uporediva, jer avion nije bio u padu, to je bio let u nepovrat
I sama pomisao je strahovita.
-
sretjko
#558 Re: Avionske nesrece
jefferson wrote:AF447 je lociran od strane Brazilske mornarice 8 sati nakon pada, stoga mojne tih ubleha!sretjko wrote:ko zna kakve se igre igraju. AF447 su locirali u sred okeana, na duplo vecoj dubini nego sto su ove gdje je nestao malezijski avion. ali u AF447 su bili vecinom francuzi, zatim nijemci i mnogi drugi zapapdno evropski drzavljani, medju njima i vodeci ljudi nekih jakih evropskih kompanija. francuska je cak poslala i svoju nuklearnu podmornicu kao i ono neko cudo sto je istrazivalo titanik.golman wrote:Nije mi jasno kako ne mogu locirati taj avion.Ili možda neće???
a u malezijskom avionu je bila vecinom kineska i malezijska populacija te poneki amer, ili zapadno evropljanin. mozda hoce da se pokaze da je kina nesposobna ili hoce da se pridobije kineska naklonost za vrijeme koje dolazi.
@malena,i ja sam tog misljenja. mozda je pao u indisjki okean.
AF447 se znalo gdje pao odmah, ostalo ej bilo do tehnologije kako izvuci crne kutije, a trebalo im je dvije godine za to. Rep AF447 nikad niej potonuo, kao i milioni komada aviona, sjedista itd, te je lociran nakon 8 sati.
- dječak sa šibicama
#559 Re: Avionske nesrece
Pa valjda su tijela vidjele porodice poginulih, ne kontam te vase teorije zavjere, cuj da li je iko vidio tijela.sretjko wrote:sda li je primjera radi iko vidio ijedno tijelo iz AF447 dok su ih izvlacili a izvukli su ih 154? pa naravno da nije. sve se moze sakriti ako je to cilj.
Pa nisu ih sahranjivali u zavarenim kovcezima. Nisu umrli od kuge, nego pali u more.
- drndalo
#560 Re: Avionske nesrece
Mene isto cudi zasto na CNNu nisu redovno prikazivali snimke napuhanih leseva iz velike blizine...? Cisto da se svi uvjerimo da su zaista mrtvi, pa da ih mi dotucemo ako nisu...dječak sa šibicama wrote:Pa valjda su tijela vidjele porodice poginulih, ne kontam te vase teorije zavjere, cuj da li je iko vidio tijela.sretjko wrote:sda li je primjera radi iko vidio ijedno tijelo iz AF447 dok su ih izvlacili a izvukli su ih 154? pa naravno da nije. sve se moze sakriti ako je to cilj.
Pa nisu ih sahranjivali u zavarenim kovcezima. Nisu umrli od kuge, nego pali u more.
Sto se leta izmedju tacaka 2 i 3 tice, jos nema nikakvih dokaza da je tako i bilo, samo mogucnosti... Ako tamo nadju sta, onda cemo imati i dokaz... Za sada oni koji su u poziciji da pokusavaju naci mjesto pada, mogu samo sto bolje pretpostavljati nesto na osnovu raspolozivih podataka...
-
Googlerica
#561 Re: Avionske nesrece
drndalo,mala opaska,APU kod B787 nije kao kod Boeing prethodnika,stoga B777 nema isto napajanje strujedrndalo wrote:@jefferson
APUs fitted to extended-range twin-engine operations (ETOPS) aircraft are a critical safety device, as they supply backup electricity and compressed air in place of the dead engine or failed main engine generator. While some APUs may not be startable in flight, ETOPS-compliant APUs must be flight-startable at altitudes up to the aircraft service ceiling. Recent applications have specified starting up to 43,000 ft (13,000 m) from a complete cold-soak condition such as the Hamilton Sundstrand APS5000 for the Boeing 787 Dreamliner. If the APU or its electrical generator is not available, the aircraft cannot be released for ETOPS flight and is forced to take a longer non-ETOPS route.
Slika je APU iz A320...
RAT obicno izgleda ovako
-
sretjko
#562 Re: Avionske nesrece
mene fascinira kako su ljudi povrsni i uopste ne citaju sta je napisano. pa da podebljam: dok su ih izvlacili.dječak sa šibicama wrote:Pa valjda su tijela vidjele porodice poginulih, ne kontam te vase teorije zavjere, cuj da li je iko vidio tijela.sretjko wrote:sda li je primjera radi iko vidio ijedno tijelo iz AF447 dok su ih izvlacili a izvukli su ih 154? pa naravno da nije. sve se moze sakriti ako je to cilj.
ne mislim na porodice nego na momenat dok ih izvlace iz vode. vidjeli smo krilo, sjediste, tocak ali tijelo nismo. znaci ako smo vidjeli krilo i ostalo da su fotoreporteri bili tu ili je slikao neko iz spasilacke ekipe. e isto tako su slikali i tijela ali to javnost nije vidjela. zasto nije vidjela? kao da se ne bi nasao neko od lesinara da to objavi? pa nije zato sto postoji cenzura.
- drndalo
#563 Re: Avionske nesrece
Hajde bogati prvo procitaj sta tacno pise, a ne se odmah hvatati B787 spomentog kao jedan od primjera u prethodnom citatu...? Npr. ovaj dio:Googlerica wrote: drndalo,mala opaska,APU kod B787 nije kao kod Boeing prethodnika,stoga B777 nema isto napajanje struje
Ne bih u startu pisao sto sam pisao da nisam bio 100% siguran u to sto pisem, barem ne u situaciji kada se mi uz tastature ku*cimo kako su ljudi poginuli, pa nema potrebe da me ispravljas za nesto za sta nisi u pravu. Prvo provjeri ETOPS pravila za dvomotrone avione koji lete preko vodenih prostranstava...While some APUs may not be startable in flight, ETOPS-compliant APUs must be flight-startable at altitudes up to the aircraft service ceiling.
- dječak sa šibicama
#564 Re: Avionske nesrece
Ne kontam te, kakve to veze ima i sa cim?sretjko wrote:mene fascinira kako su ljudi povrsni i uopste ne citaju sta je napisano. pa da podebljam: dok su ih izvlacili.dječak sa šibicama wrote:Pa valjda su tijela vidjele porodice poginulih, ne kontam te vase teorije zavjere, cuj da li je iko vidio tijela.sretjko wrote:sda li je primjera radi iko vidio ijedno tijelo iz AF447 dok su ih izvlacili a izvukli su ih 154? pa naravno da nije. sve se moze sakriti ako je to cilj.
ne mislim na porodice nego na momenat dok ih izvlace iz vode. vidjeli smo krilo, sjediste, tocak ali tijelo nismo. znaci ako smo vidjeli krilo i ostalo da su fotoreporteri bili tu ili je slikao neko iz spasilacke ekipe. e isto tako su slikali i tijela ali to javnost nije vidjela. zasto nije vidjela? kao da se ne bi nasao neko od lesinara da to objavi? pa nije zato sto postoji cenzura.
Stede ljude potresnih scena, jesi li mozda pomislio na to? jesi li ikada vidio ijedan snimak raskomadanih tijela iz WTC-a? ili iz americkih ambasada razorenih teroristickim napadima u Africi? nisi naravno.
Isto kao se cenzurisu snimke iz Sirije recimo, egzekucije, ti dijelovi se ne emituju javno. Logicna stvar.
I ljude su izvlacili na sred okeana, nije bas da su se tu motali paparazzi, vec probrane ekipe probranih medija.
- insomnia78
#565 Re: Avionske nesrece
Izgleda da je ovdje najvise rjec o nesposobnosti malezijskih vlasti
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- djeco rucak je gotov
#566 Re: Avionske nesrece
sve neki forumski znalci a niko blage veze nema 
-
SSemir
#567 Re: Avionske nesrece
ovo mene sve podsjeca na situaciju iz serije Lose 
- Ma.Le.Na
#568 Re: Avionske nesrece
de ti oko rucka
zagorice
ja mislim da nije do nesposobnosti
ako su malezijci nesposobni, kinezi sigurno nisu
ovo je stvarno bas cudno i uvjerena sam da traze na potpuno pogresnom mjestu
zagorice
- insomnia78
#569 Re: Avionske nesrece
A zasto mislis da kinezi nisu?
- drndalo
#570 Re: Avionske nesrece
Najzad i od tebe glas razuma...i uvjerena sam da traze na potpuno pogresnom mjestu
- djeco rucak je gotov
#571 Re: Avionske nesrece
koga briga za tvoje misljenje?Ma.Le.Na wrote:de ti oko rucka![]()
zagorice![]()
forumski mudraci
Last edited by djeco rucak je gotov on 12/03/2014 14:13, edited 1 time in total.
-
sretjko
#572 Re: Avionske nesrece
ne kontas zato sto nisi pratio diskusiju od pocetka ali si se nasao pametan da kritikujes.dječak sa šibicama wrote:
Ne kontam te, kakve to veze ima i sa cim?
Stede ljude potresnih scena, jesi li mozda pomislio na to? jesi li ikada vidio ijedan snimak raskomadanih tijela iz WTC-a? ili iz americkih ambasada razorenih teroristickim napadima u Africi? nisi naravno.
Isto kao se cenzurisu snimke iz Sirije recimo, egzekucije, ti dijelovi se ne emituju javno. Logicna stvar.
I ljude su izvlacili na sred okeana, nije bas da su se tu motali paparazzi, vec probrane ekipe probranih medija.
stede ljude potresnih scena.
- insomnia78
#573 Re: Avionske nesrece
Zasto se ne osvrnu na meil, ako je uopste istinit, onog radnika na platformi?
- djeco rucak je gotov
#574 Re: Avionske nesrece
ti puno pametujes u sustini nemas pojma.sretjko wrote:ne kontas zato sto nisi pratio diskusiju od pocetka ali si se nasao pametan da kritikujes.dječak sa šibicama wrote:
Ne kontam te, kakve to veze ima i sa cim?
I ljude su izvlacili na sred okeana, nije bas da su se tu motali paparazzi, vec probrane ekipe probranih medija.![]()
stede ljude potresnih scena.ma hajde molim te, CNN je inace takav medij gdje se prikazuju samo ptice, cvijece i drvece, pogotovo kad je bosna bila u pitanju. ali u pravu si, naravno da stede jer su to zapadno evropljani ili amerikanci i jer stite svoje gradjane. a ko je dozvolio da na sred okeana budu samo probrani mediji? pa opet vlasti, znaci cenzura. tako je mozda i u ovom slucaju i sigurno je da se informacije doziraju.
- Ma.Le.Na
#575 Re: Avionske nesrece
drndalo wrote:Najzad i od tebe glas razuma...i uvjerena sam da traze na potpuno pogresnom mjestu