Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4176 Re: Avionske nesrece

Post by Bobi »

Edin H.

#4177 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Russia bird strike: 23 injured after plane hits gulls and crash-lands https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-49355236

S
Connaisseur Karlin

#4178 Re: Avionske nesrece

Post by Connaisseur Karlin »

exliberal-ex wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
foot shoot-ing je trajao 6 sati :D direktna svijetlost je doslovno zagrijavala prozor istih 6 sati :-) :lol: genjalno :D
Ma turci skontali da su usrali pa se sad vade kao avion nevalja.
Sto se tice software koji je sjeban...mene samo interesuje sta se desilo sa tim pametnjakovicima koji su imali brilijantnu ideju o ustedi ...otpusti zapadnjacke inzinjere.i develepere i zamjeni ih sa jeftinim indijskim....koliko ih je ta "usteda " dosad kostala?
Sto je pogresno sa indijskim inzinjerma :?

O kakvom sofveru pises !?

Gdje su Turci rekli da ne valja avion!?
aerodinamika

#4179 Re: Avionske nesrece

Post by aerodinamika »

boing je smece od aviuona-sve i jedan model, nikad ne letim s boingom, ako treba platit i vise- platim, ali letim kao gospodin, u boing ne bih usao ni pijan
exliberal-ex

#4180 Re: Avionske nesrece

Post by exliberal-ex »

exliberal-ex wrote:
foot shoot-ing je trajao 6 sati :D direktna svijetlost je doslovno zagrijavala prozor istih 6 sati :-) :lol: genjalno :D
Ma turci skontali da su usrali pa se sad vade kao avion nevalja.
Sto se tice software koji je sjeban...mene samo interesuje sta se desilo sa tim pametnjakovicima koji su imali brilijantnu ideju o ustedi ...otpusti zapadnjacke inzinjere.i develepere i zamjeni ih sa jeftinim indijskim....koliko ih je ta "usteda " dosad kostala?

Greska je napravljena kod Max-a jer je software napravljen da je "jaci" od pilota...iako su piloti iskljucili auto pilot software je ignorisao njihov input . Sve je to posljedica razvoja tog programa koji je radi ustede prebacen u indiju....niko nekaze da je software jedino kriv...nije korektno uvezan sa drugim sistemima ..ocito je da nije bilo potrebne kontrole kod razvoja. To je sav problem kod boinga ali i drugih kompanija koje traze ustede svugdje pa kad.se sranje desi onda parkiraj...evo sad su im otkrili pukotine u kompozitu na krilima...mada i airbus je imao nesto slicno prije par godina al su rekli da je to ok.
Connaisseur Karlin

#4181 Re: Avionske nesrece

exliberal-ex wrote:
exliberal-ex wrote: Ma turci skontali da su usrali pa se sad vade kao avion nevalja.

Greska je napravljena kod Max-a jer je software napravljen da je "jaci" od pilota...iako su piloti iskljucili auto pilot software je ignorisao njihov input . Sve je to posljedica razvoja tog programa koji je radi ustede prebacen u indiju....niko nekaze da je software jedino kriv...nije korektno uvezan sa drugim sistemima ..ocito je da nije bilo potrebne kontrole kod razvoja. To je sav problem kod boinga ali i drugih kompanija koje traze ustede svugdje pa kad.se sranje desi onda parkiraj...evo sad su im otkrili pukotine u kompozitu na krilima...mada i airbus je imao nesto slicno prije par godina al su rekli da je to ok.
gresku je napravio Boeing :)
Connaisseur Karlin

#4182 Re: Avionske nesrece

aerodinamika wrote:boing je smece od aviuona-sve i jedan model, nikad ne letim s boingom, ako treba platit i vise- platim, ali letim kao gospodin, u boing ne bih usao ni pijan
a ako promjene avion nekoliko sati prije tvog leta , sto tad uradis :D
espn

#4183 Re: Avionske nesrece

Post by espn »

aerodinamika wrote:boing je smece od aviuona-sve i jedan model, nikad ne letim s boingom, ako treba platit i vise- platim, ali letim kao gospodin, u boing ne bih usao ni pijan
To je za tebe viša matematika, ali ono baš.
Connaisseur Karlin

#4184 Re: Avionske nesrece

espn wrote:
To je za tebe viša matematika, ali ono baš.
sto se ti nepismenjakovicu neobrazovani u avijaciji uopce javljas :D
Seawolf

#4185 Re: Avionske nesrece

Post by Seawolf »

Connaisseur Karlin wrote: gresku je napravio Boeing :)
Kada će, prema tvojoj procjeni i informacijama koje imaš, 737 MAX ponovo komercijalno poletjeti.

Ja im predviđam da će prvu godišnjicu (mart 2020-e), obilježiti na zemlji.
Bodkin

#4186 Re: Avionske nesrece

Post by Bodkin »

Seawolf wrote:
Kada će, prema tvojoj procjeni i informacijama koje imaš, 737 MAX ponovo komercijalno poletjeti.

U americi q4 2020. Malo ce pomoci ove trumpove carine da ne razgrabe svi 320neo.
U ostatku svijeta? Polovina 2021
Seawolf

#4187 Re: Avionske nesrece

Post by Seawolf »

Bodkin wrote:
Seawolf wrote:

U americi q4 2020. Malo ce pomoci ove trumpove carine da ne razgrabe svi 320neo.
Predaleko je to. Nijedan tip ne bi mogao preživjeti tako dugotrajno prizemljenje, odnosno neisporučivanje novoproizvedenih aviona naručiocima.
exliberal-ex

#4188 Re: Avionske nesrece

Post by exliberal-ex »

exliberal-ex wrote:

Ma na kraju je Boingov problem, to se desava kad kompanije pokusavaju da ustede na silu.
Bio je nedavno clanak u vezi ovog , kako je zbog relativno male ustede doslo do toga da se sad gubitci mjere u stotinama miliona.
I bas neki tip prica kako su otpustili stotine software inzinjera, developera, quality control smanjen ili prebacen u Indiju, ovi napravili software kako su im rekli ali nisu uvezali sa ostalim sistemima.
Rekao sam ti da imam familiju koja je u avio industiji, isto mi tako pricaju neki dan ...prebacili se na druge nabavljace jer su jefriniji ali nisu napravili quality control za proizvode...otvorili avion da rade C check ( ja mislim da su tako rekli) , sarafi u krilu zahrdjali...zbog cega, niko nije kontrolisao kvalitetu isporucenih sarafa.

Nevezano za avio industiju, znas kako su banke I telecom kompanije prebacivale tech support u ove jeftinije regione, posto su poceli da gube kliente skontali su da ogromna vecina prigovara da je to zbog nemogucnosti da pricaju sa nekim ko je iz sjeverne Amerike.
I sta se sad radi? vecina velikih banaka sad oglasava da ako ih zovnete pricat ces sa nekim iz Canade….
Tako je krenulo I sa Boingom
drndalo

#4189 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

Seawolf wrote:
Bodkin wrote:
Seawolf wrote: Kada će, prema tvojoj procjeni i informacijama koje imaš, 737 MAX ponovo komercijalno poletjeti.

Predaleko je to. Nijedan tip ne bi mogao preživjeti tako dugotrajno prizemljenje, odnosno neisporučivanje novoproizvedenih aviona naručiocima.
A320 Neo ? Ne mogu tu carine nista puno pomoci Precjedniku... Sam backlog (knjiga vec narucenih) je toliki, da sad kad bi uplatio avans za dokaz o ozbiljnosti, fizicki ne bi mogao dobiti avion prije 2022, osim da dogovoris s nekom kompanijom da ti ustupi svoj, jer njima odgovara kasniji... Tako da Airbus nece kratkorocno nista puno profitirati, jer ne mogu preko noci nastancati 1000 kom. i da hoce...

S obzirom da sam ja govorio na proljece, kada su se kleli ameri da ce Max letjeti do Sep. 2019, da ce biti dobro ako poleti do Sep. 2020... Sada, kad znamo da nije, i da cak i FAA kaze da ce ga pretresati do kad se moradne pretresati, i koliko ce ta certifikacija morati trajati od momenta kada zaista budu "na papiru" zadovoljili uslove, da to potvrde uzivo u letovima, bice dobro i da ova Bodikinov-a prognoza ne bude probijena. A ja mislim da hoce... Po meni nece poletjeti u saobracaj prije kraja 2021. S obzirom da >5000 kom. ne moze samo tako nestati iz narudzbi, prezivjece Max to, AKO USPIJU da ga naprave da leti kako treba... Ako to ne mogne da se postigne unutar 2-3 godine, morace ici punim gasom prema nasljedniku, tj. potpuno novom dizajnu, ali za sad to jos ne vidim kao realnu opciju... Ovo im je finansijski jos uvijek povoljnije...
Connaisseur Karlin

#4190 Re: Avionske nesrece

Seawolf wrote:

ragzogavarala sma za kolegom, godinama je raadio zza Boeing , i on takodjer pretpostavlja narednu godnu

on je rekoa da se sve ovo jednostavno nije moralo desiti jer nije bile nepredvidljiva situacija

Kako si inace, ja te tako volim vijeti na avio temi :thumbup: :-D
Connaisseur Karlin

#4191 Re: Avionske nesrece

exliberal-ex wrote:
exliberal-ex wrote: Greska je napravljena kod Max-a jer je software napravljen da je "jaci" od pilota...iako su piloti iskljucili auto pilot software je ignorisao njihov input . Sve je to posljedica razvoja tog programa koji je radi ustede prebacen u indiju....niko nekaze da je software jedino kriv...nije korektno uvezan sa drugim sistemima ..ocito je da nije bilo potrebne kontrole kod razvoja. To je sav problem kod boinga ali i drugih kompanija koje traze ustede svugdje pa kad.se sranje desi onda parkiraj...evo sad su im otkrili pukotine u kompozitu na krilima...mada i airbus je imao nesto slicno prije par godina al su rekli da je to ok.
Ma na kraju je Boingov problem, to se desava kad kompanije pokusavaju da ustede na silu.
Bio je nedavno clanak u vezi ovog , kako je zbog relativno male ustede doslo do toga da se sad gubitci mjere u stotinama miliona.
I bas neki tip prica kako su otpustili stotine software inzinjera, developera, quality control smanjen ili prebacen u Indiju, ovi napravili software kako su im rekli ali nisu uvezali sa ostalim sistemima.
Rekao sam ti da imam familiju koja je u avio industiji, isto mi tako pricaju neki dan ...prebacili se na druge nabavljace jer su jefriniji ali nisu napravili quality control za proizvode...otvorili avion da rade C check ( ja mislim da su tako rekli) , sarafi u krilu zahrdjali...zbog cega, niko nije kontrolisao kvalitetu isporucenih sarafa.

Nevezano za avio industiju, znas kako su banke I telecom kompanije prebacivale tech support u ove jeftinije regione, posto su poceli da gube kliente skontali su da ogromna vecina prigovara da je to zbog nemogucnosti da pricaju sa nekim ko je iz sjeverne Amerike.
I sta se sad radi? vecina velikih banaka sad oglasava da ako ih zovnete pricat ces sa nekim iz Canade….
Tako je krenulo I sa Boingom
oh to ti vjerujem ex-liberale , hvala za info detallje :thumbup:

ali, Boeng je imao kljucnu rijec sa pecatom , a problem sa Maxom su oni mogli "otkriti" na vrijeme :)

a ovo o zardjalim sarafima , to je grozno :skoljka:
nekome

#4192 Re: Avionske nesrece

Post by nekome »

Kljucni problem MAXa je sistematski/dizajnerski. Oni su na staro tijelo (manji troskovi proizvodnje), stavili nove motore koji su glomazniji. Zbog toga ih nisu mogli staviti ispod krila (nema avion tu visinu) vec "ispred" i naprijed. Kako su pomjerili motore naprijed, tako je avion tezio da bude nestabilan u letu. Zbog toga su ugradili MCAS, kako bi automatski nivelisao avion u slucaju da dodje do koviti. Tu su jos ostali krizni propusti Boeinga, 1) da su inputi u MCAS, krilica koja detektuju ugao aviona za MCAS su stavljena naprijed sa strane, ali nisu sa obje strane u "osnovnoj opremi", ako hoces redudanciju moras to kao dodatnu opremu naruciti i 2) da iskljucivanjem MCAS-a iz nekog razloga se gubi hidraulika u trimerima. Piloti Ethiopian Airlines-a su pokusavali popraviti trim, rucno -- sto je jako sporo jer nema hidraulike... Tako da... cijela prica o MAXu je u biti los sistematski dizajn.
drndalo

#4193 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

Najveci i realni problem Maxa je sto su pokusali sakriti taj sistem koji je trebao stvoriti isti osjecaj letenja "na ruke" kao NG serija 737, i time nemanja potrebe za posebnim/odvojenim TR (type rating-om) za 737 Max.

I time ustediti milione i godine skolovanja posada kompanijama koje vec imaju NG seriju...

Prvi put kada su zvanicno kupcima spomenuli MCAS sistem, Lion Air je vec otresao s neba... Da nije, ne bi ga ni spomenuli...

Drugi najveci problem je sto je FAA dao Boeingu da sam sebe kontrolise i certificira za letenje... Jer neJma tu sukoba interesa... :evil:
nekome

#4194 Re: Avionske nesrece

Post by nekome »

To za FAA se slazem. Ovo je sve potreslo. Citao sam nedavno vijest da je evropska agencija za evaluaciju tih aviona delegirala sve FAAu ali re-evaluaciju za MAX ce odraditi sami.
Seawolf

#4195 Re: Avionske nesrece

Post by Seawolf »

drndalo wrote: A320 Neo ? Ne mogu tu carine nista puno pomoci Precjedniku... Sam backlog (knjiga vec narucenih) je toliki, da sad kad bi uplatio avans za dokaz o ozbiljnosti, fizicki ne bi mogao dobiti avion prije 2022, osim da dogovoris s nekom kompanijom da ti ustupi svoj, jer njima odgovara kasniji... Tako da Airbus nece kratkorocno nista puno profitirati, jer ne mogu preko noci nastancati 1000 kom. i da hoce...

S obzirom da sam ja govorio na proljece, kada su se kleli ameri da ce Max letjeti do Sep. 2019, da ce biti dobro ako poleti do Sep. 2020... Sada, kad znamo da nije, i da cak i FAA kaze da ce ga pretresati do kad se moradne pretresati, i koliko ce ta certifikacija morati trajati od momenta kada zaista budu "na papiru" zadovoljili uslove, da to potvrde uzivo u letovima, bice dobro i da ova Bodikinov-a prognoza ne bude probijena. A ja mislim da hoce... Po meni nece poletjeti u saobracaj prije kraja 2021. S obzirom da >5000 kom. ne moze samo tako nestati iz narudzbi, prezivjece Max to, AKO USPIJU da ga naprave da leti kako treba... Ako to ne mogne da se postigne unutar 2-3 godine, morace ici punim gasom prema nasljedniku, tj. potpuno novom dizajnu, ali za sad to jos ne vidim kao realnu opciju... Ovo im je finansijski jos uvijek povoljnije...
U American Airlines izjavljuju danas (jučer), da očekuju obnavljanje komercijalnih operacija sa 737 MAX, od 16. januara 2020-e:

https://www.theverge.com/2019/10/9/2090 ... me-flights

Oni imaju 24 (prizemljena) 737 MAX-8 u floti i još 76 naručenih.
Seawolf

#4196 Re: Avionske nesrece

Post by Seawolf »

nekome wrote:.... Zbog toga su ugradili MCAS, kako bi automatski nivelisao avion u slucaju da dodje do koviti ....
Ne, MCAS nije anti-stall sistem, nego je sistem koji je zamišljen da (povećavanjem napadnog ugla kompletnog horizontalnog stabilizatora) stvara dodatnu silu otpora na palici za upravljanje oko poprečne ose, kada avion leti velikim napadnim uglovima i time osjećaj upravljanja avionom u tim uslovima, čini identičnim kao kod prethodnih generacija 737.
Seawolf

#4197 Re: Avionske nesrece

Post by Seawolf »

Connaisseur Karlin wrote:....
Kako si inace, ja te tako volim vijeti na avio temi :thumbup: :-D
Dobro sam, hvala. Kako si mi ti?
studiorum_tuzlaensis

#4198 Re: Avionske nesrece

Post by studiorum_tuzlaensis »

Sve sto je @nekome i @exliberal-ex rekao stoji, koga zanimaju detalji predlažem da pogledate...

Zašto uopće Boeing 737Max?

kao i

Zašto će Boeing izgubiti najveće tržište u Kini? I kako je FAA izgubila kredibilitet?

drndalo

#4199 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

Seawolf wrote:
drndalo wrote: A320 Neo ? Ne mogu tu carine nista puno pomoci Precjedniku... Sam backlog (knjiga vec narucenih) je toliki, da sad kad bi uplatio avans za dokaz o ozbiljnosti, fizicki ne bi mogao dobiti avion prije 2022, osim da dogovoris s nekom kompanijom da ti ustupi svoj, jer njima odgovara kasniji... Tako da Airbus nece kratkorocno nista puno profitirati, jer ne mogu preko noci nastancati 1000 kom. i da hoce...

U American Airlines izjavljuju danas (jučer), da očekuju obnavljanje komercijalnih operacija sa 737 MAX, od 16. januara 2020-e:

https://www.theverge.com/2019/10/9/2090 ... me-flights

Oni imaju 24 (prizemljena) 737 MAX-8 u floti i još 76 naručenih.
Ja se smijem i kladiti da 16 januara 2020 nece poletjeti u komercijalnu upotrebu... Ma sta American saopstavao dionicarima zbog cijene akcija...
Hajlac

#4200 Re: Avionske nesrece

Post by Hajlac »

Ubjedljivo najbolje objasnjeno:

Post Reply