Avionska karta
-
igor_80
#1 Avionska karta
Zna li neko koliko kosta povratna avio karta Sarajevo-Dubrovnik?
Unaprijed hvala.
Unaprijed hvala.
- muha_sa
#2 Re: Avionska karta
mislim da ceš morat autobusom za Dubrovnik
- Edin H.
#3 Re: Avionska karta
muha_sa wrote:mislim da ceš morat autobusom za Dubrovnik
- spreca
#4 Re: Avionska karta
Moze Sa-Zg pa onda Zg-Dumuha_sa wrote:mislim da ceš morat autobusom za Dubrovnik
- muha_sa
#5 Re: Avionska karta
mogu ga i ja vozit---samo km-ove primamspreca wrote:Moze Sa-Zg pa onda Zg-Dumuha_sa wrote:mislim da ceš morat autobusom za Dubrovnik
- Edin H.
#6 Re: Avionska karta
Bila je prije rata JAT-ova linija Sarajevo - Dubrovnik, neka vidi sa njima zasto je ukinuta i kada ce je obnoviti. 
- spreca
#7 Re: Avionska karta
muha od kad ti vozis avionmuha_sa wrote:mogu ga i ja vozit---samo km-ove primamspreca wrote:Moze Sa-Zg pa onda Zg-Dumuha_sa wrote:mislim da ceš morat autobusom za Dubrovnik
- muha_sa
#8 Re: Avionska karta
spreca wrote: muha od kad ti vozis avion....mislio sam na avion za Zg i dalje za Du
....doduse ti bi bio jeftinjiji i brzi
-
junior3
#9 Re: Avionska karta
Sklanjaj sijeno sa trocjevca da ganjamo muhu.spreca wrote: muha od kad ti vozis avion....mislio sam na avion za Zg i dalje za Du
- spreca
#10 Re: Avionska karta
Dzaba ti je to..nuha ima onu Stels tehnologiju..nevidljiv ko kasovi aparat Sirkom brijegujunior3 wrote:Sklanjaj sijeno sa trocjevca da ganjamo muhu.spreca wrote: muha od kad ti vozis avion....mislio sam na avion za Zg i dalje za Du
- spreca
#11 Re: Avionska karta
pazi Junior ce te skinutimuha_sa wrote:spreca wrote: muha od kad ti vozis avion....mislio sam na avion za Zg i dalje za Du
- Connaisseur Karlin
#12 Re: Avionska karta
60tih su letjele CaravelleEdin H. wrote:Bila je prije rata JAT-ova linija Sarajevo - Dubrovnik, neka vidi sa njima zasto je ukinuta i kada ce je obnoviti.
70tih su letjeli DC-9 i B707 kasnije DC-10 i B727
80tih B737 i ATR
eto izbora modela aviona za let
-
junior3
#13 Re: Avionska karta
spreca wrote:pazi Junior ce te skinutimuha_sa wrote:spreca wrote: muha od kad ti vozis avion....mislio sam na avion za Zg i dalje za Du
Ne znam ja čiji je pat.
- Edin H.
#14 Re: Avionska karta
Ako ti se ne svidja sa muhom mozes ovdje iznajmiti privatni avion.
http://www.luxuria-adria.com/hr/privatn ... talog.html
Safe flying.
http://www.luxuria-adria.com/hr/privatn ... talog.html
Safe flying.
- drndalo
#15 Re: Avionska karta
www.croatiaairlines.hrigor_80 wrote:Zna li neko koliko kosta povratna avio karta Sarajevo-Dubrovnik?
Unaprijed hvala.
Ukucas SJJ - DBV i datume, i ispadne ti cijena... Nece biti pojeftino... I sam ZAG - DBV je cesto skup...
Na SJJ-DBV ? Tesko... Za DBV i SPU je najcesce i najlakse bilo Adrijom... Inex-adriom... DC-9 najcesce, ponekad Dash-7...Connaisseur Karlin wrote: B707 kasnije DC-10
- Connaisseur Karlin
#16 Re: Avionska karta
Na SJJ-DBV ? Tesko... Za DBV i SPU je najcesce i najlakse bilo Adrijom... Inex-adriom... DC-9 najcesce, ponekad Dash-7...[/quote]Connaisseur Karlin wrote: B707 kasnije DC-10
znam,ali sam bila samo sarkasticna
mislim da jako malo osoba zna o isotriji Adria
https://www.adria.si/en/about-us/the-company/history/
1984
Adria expands its fleet with two 48-seat de Havilland Dash 7 turboprop aircraft, also making service at regional airports possible.
- Edin H.
#17 Re: Avionska karta
Ne znas ni ti crnjak of prije rata.Connaisseur Karlin wrote: 1984
Adria expands its fleet with two 48-seat de Havilland Dash 7 turboprop aircraft, also making service at regional airports possible.
Zasto ni jedna zemlja ne smije da nas napadne?
Boje se Adrijinih presretaca.
- Connaisseur Karlin
#18 Re: Avionska karta
nista te nisam razumjelaEdin H. wrote:Ne znas ni ti crnjak of prije rata.Connaisseur Karlin wrote: 1984
- Edin H.
#19 Re: Avionska karta
http://--- no links ---/ekalendar/na-danas ... 976-49332/Connaisseur Karlin wrote:nista te nisam razumjelaEdin H. wrote:Ne znas ni ti crnjak of prije rata.Connaisseur Karlin wrote: 1984
- Connaisseur Karlin
#20 Re: Avionska karta
uh Trident mi je jedan od najljepsih zrakolovaEdin H. wrote:http://--- no links ---/ekalendar/na-danasnji-dan/strahovit-sudar-zrakoplova-iznad-vrbovca-1976-49332/Connaisseur Karlin wrote:nista te nisam razumjelaEdin H. wrote: Ne znas ni ti crnjak of prije rata.
pa sudar je rezultat ATC,a ATC i generlano kontorla zracnih puteva krajem 70tih godina i nije bila bas tako impresivna u SFRJ
- drndalo
#21 Re: Avionska karta
Jah, bila je puno gora kontrola letenja nego u drugim zemljama...? Nigdje drugo nije bilo udesa aviona kojem su doprinijeli kontrolori i/ili uredjaji za navodjenje...? Aha... Ni u amerikoj se to nije desavalo... Ne provaljuj se...Connaisseur Karlin wrote:uh Trident mi je jedan od najljepsih zrakolovaEdin H. wrote:http://--- no links ---/ekalendar/na-danasnji-dan/strahovit-sudar-zrakoplova-iznad-vrbovca-1976-49332/Connaisseur Karlin wrote:
nista te nisam razumjela![]()
pa sudar je rezultat ATC,a ATC i generlano kontorla zracnih puteva krajem 70tih godina i nije bila bas tako impresivna u SFRJ
- Connaisseur Karlin
#22 Re: Avionska karta
novi radar postavljen '73 godine, a spomenuta nesreca se desila '76drndalo wrote:Jah, bila je puno gora kontrola letenja nego u drugim zemljama...? Nigdje drugo nije bilo udesa aviona kojem su doprinijeli kontrolori i/ili uredjaji za navodjenje...? Aha... Ni u amerikoj se to nije desavalo... Ne provaljuj se...Connaisseur Karlin wrote:uh Trident mi je jedan od najljepsih zrakolovaEdin H. wrote: http://--- no links ---/ekalendar/na-danasnji-dan/strahovit-sudar-zrakoplova-iznad-vrbovca-1976-49332/![]()
prestani biti drzak , i vodi normlanu konverzaciju sa argumentimaWith primary radar a signal pulse is simply transmitted from a ground station and reflected back from a target to the station as a weak echo. Secondary radar, on the other hand, involves a ground transmitted radar signal being received on board an aircraft by a small receiver/transmitter known as a transponder, which responds by transmitting a second signal which is in turn received by the ground based radar receiver. The resultant signal on the ground is much stronger than the weak echo detected using primary radar. An added advantage is that the transponder transmits on a frequency different from the ground based radar transmitter. Since the radar receiver is tuned to the transponder frequency, weak echoes of the transmitted radar signal that may be reflected from the target or from storm clouds in the vicinity are eliminated on the radar screen. A distinct clear image of the target is displayed. On instruction from the control the transponder is programmed by the pilots selecting a four number code, and the procedure is known as squawking. Each aircraft is allocated its own code which displays on the radar screen by the target a flight label consisting of the squawk code, flight number, and the aircraft flight level. As a further refinement the centre at Zagreb used a radar height filtering procedure where only certain codes were assigned to each control layer. In any airspace layer, only aircraft with appropriate codes (middle sector 2500-2577, upper sector 2300-2377) showed up with a flight label on that controller’s radar console. All other aircraft in the vicinity, higher or lower, showed up only as target blips. As a precaution, however, if an aircraft strayed unannounced in another layer, for example from the middle to the upper section, then the flight label would in that case appear automatically when the aircraft climbed above level 315. A controller could also obtain the flight label on his screen of an aircraft outside his airspace layer in order positively to identify an unlabelled target. This could be achieved in a number of ways, but the simplest method was to position a ‘pointer’ on the radar screen over the unidentified blip and then request the computer for information. The identification label would then appear by the selected flight for 30 sec. This procedure, however, took time, and involved the use of a separate key board thus distracting the controller from radar monitoring.
- drndalo
#23 Re: Avionska karta
Mislis kao sto ti oCibno viDOs noMralnu koVnerzaJCu s aGrumentima...? Tipa ove tvrdnje:
Ja tvrdim da ako nije bilo manje zrtava takvih gresaka u toj drzavi, nije ih sigurno bilo VISE od svjetskog prosjeka, sto se iz tvoje tvrdnje moze zakljuciti ! Ali ne bi ti bilo prvi put da LUPIS nesto napamet, samo da nesto kazes, pa se onda ispravljas pomalo, tipa nisam ja to bas tako rekla...
U Americi si, tu zivis, izucavas avijaciju, pa nam saberi deder americka iskustva sa "mid-air collision" dogadjajima...
Pa te molim da mi argumentovano navedes koji se jos slucaj teskih gresaka ATC krajem 70-ih (i ne samo tih godina, nego svih godina postojanja FNRJ/SFRJ) dogodio, i s kojim zrtvama...? I to mi onda usporedi sa ostalim nesrecama slicnog tipa, mozes odvojeno, Evropu, Ameriku Sjevernu/Juznu, Aziju, ostatak svijeta ???ATC i generlano kontorla zracnih puteva krajem 70tih godina i nije bila bas tako impresivna u SFRJ
Ja tvrdim da ako nije bilo manje zrtava takvih gresaka u toj drzavi, nije ih sigurno bilo VISE od svjetskog prosjeka, sto se iz tvoje tvrdnje moze zakljuciti ! Ali ne bi ti bilo prvi put da LUPIS nesto napamet, samo da nesto kazes, pa se onda ispravljas pomalo, tipa nisam ja to bas tako rekla...
U Americi si, tu zivis, izucavas avijaciju, pa nam saberi deder americka iskustva sa "mid-air collision" dogadjajima...
- Edin H.
#24 Re: Avionska karta
A vidis da je uprla na svakoj temi da potencira svoj stav da od dolaska SDA na vlast cvjetaju ruze, dok kod komunista nista nije valjalo.drndalo wrote:Jah, bila je puno gora kontrola letenja nego u drugim zemljama...? Nigdje drugo nije bilo udesa aviona kojem su doprinijeli kontrolori i/ili uredjaji za navodjenje...? Aha... Ni u amerikoj se to nije desavalo... Ne provaljuj se...Connaisseur Karlin wrote:uh Trident mi je jedan od najljepsih zrakolovaEdin H. wrote:
http://--- no links ---/ekalendar/na-danasnji-dan/strahovit-sudar-zrakoplova-iznad-vrbovca-1976-49332/![]()
- Connaisseur Karlin
#25 Re: Avionska karta
pa uvijek je ljudksi faktor i raspored rada, a u ZG tornju su napravili sljedece greske:drndalo wrote:Mislis kao sto ti oCibno viDOs noMralnu koVnerzaJCu s aGrumentima...? Tipa ove tvrdnje:
Pa te molim da mi argumentovano navedes koji se jos slucaj teskih gresaka ATC krajem 70-ih (i ne samo tih godina, nego svih godina postojanja FNRJ/SFRJ) dogodio, i s kojim zrtvama...? I to mi onda usporedi sa ostalim nesrecama slicnog tipa, mozes odvojeno, Evropu, Ameriku Sjevernu/Juznu, Aziju, ostatak svijeta ???ATC i generlano kontorla zracnih puteva krajem 70tih godina i nije bila bas tako impresivna u SFRJ
trening na ATC
broj radnika koji su imali podjeljene zadatke tokom rada na kodovima u tri kategorije
overload radnika,umjesto da isti prijavi problem,a to je vec problem CRM, narocito u drzavama nekadasnje Istocen Evrope i Jugo-Istocne Evrope
neprkaticiranje CRM u Evropi je decenijema vise uzorkovalo nesrece , za razliku od SAD neba,to je cinjenic,ai taj dio sam licno radila
SFRJ je 70tih imala vyz management bodies iz dijela ATC auuthority