Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#4951 Re: Avio kompanije all about

Post by Connaisseur Karlin »

http://tangosix.rs/2016/13/06/leteli-sm ... er-srbije/

Image

let traje pola sata
Letovi sa A330 do aerodorma u regionu obavljaju se zbog zahteva da avion mora pre prvog leta za Njujork odraditi 40 sektora (letova). Najjeftinije je da se takve operacije obavljaju na najbližim aerodormima koji mogu prihvatiti avion
:-D
jefferson

#4952 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Cisto da se zna.
Dok su se kod nas svadjali ko ce u direktorsku fotelju, koja stranka ce kontrolisati BH Airlines itd, Air Srbija prodala do sada 15,000 karata za NYC.
Znam ja nas, jebo ti nas.
http://tangosix.rs/2016/23/06/tango-six ... -njujorka/
SmoLe

#4953 Re: Avio kompanije all about

Post by SmoLe »

Ima li let iz Sarajeva za Gelsenkirchen, ili barem Dortmund?
perfect_guy

#4954 Re: Avio kompanije all about

Post by perfect_guy »

SmoLe wrote:Ima li let iz Sarajeva za Gelsenkirchen, ili barem Dortmund?
ima Keln
SmoLe

#4955 Re: Avio kompanije all about

Post by SmoLe »

perfect_guy wrote:
ima Keln
jel BH airlines ili neki drugi?
perfect_guy

#4956 Re: Avio kompanije all about

Post by perfect_guy »

SmoLe wrote:
perfect_guy wrote:
ima Keln
jel BH airlines ili neki drugi?
germanwings, odnosno sad eurowings
agent_zero

#4957 Re: Avio kompanije all about

Post by agent_zero »

jefferson wrote:Cisto da se zna.
Dok su se kod nas svadjali ko ce u direktorsku fotelju, koja stranka ce kontrolisati BH Airlines itd, Air Srbija prodala do sada 15,000 karata za NYC.
Nije "jebo ti nas", nego jebo ti sav ovaj polupismen i primitivan svijet koji 20 i kusur godina glasa za najveću izdajničku i uništavačku stranku ove države - SDA!

Nema šta nisu uništili i ne misle stati...
jefferson

#4958 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

agent_zero wrote:
jefferson wrote:Cisto da se zna.
Nije "jebo ti nas", nego jebo ti sav ovaj polupismen i primitivan svijet koji 20 i kusur godina glasa za najveću izdajničku i uništavačku stranku ove države - SDA!

Nema šta nisu uništili i ne misle stati...
Stoji, ali i SDP-u nije bilo mane. Jednostavno to vise nije ni pljacka, nego zbog par hiljada maraka, za neku fotelju i titulu direktora sus premni unistiti drzavnu kompaniju, poslati na ulicu 100 ljudi i slicno.
To je sebicnost, nista drugo.
A glasaci? Sve su zasluzili.
Language

#4959 Re: Avio kompanije all about

Post by Language »

Los menadzment, indolentnost nadleznog ministarstva, prekobrojnost, "strateski partner", prezaduzenost...sve je to uzrokovalo gasenje kompanije, a koja je mogla biti respektabilna i sa dvije tri linije
miki27A

#4960 Re: Avio kompanije all about

Post by miki27A »

Kupila kartu za SJJ preko Istanbula (ORD pocetna stanica), ja i prijateljica, a vidi sta se dogadja u Turskoj. Koliko je sigurno da ce letiti ova aviokompanija, imamo jos mjesec i po do leta, pa da li da cekam i nadam se da ce sve biti OK, ili da trazim od banke da uradi dispute i odmah uzmemo refund i kao sto moja sestra rece "idemo normalnom rutom" preko Beca ili Frankfurta?
Connaisseur Karlin

#4961 Re: Avio kompanije all about

miki27A wrote:Kupila kartu za SJJ preko Istanbula (ORD pocetna stanica), ja i prijateljica, a vidi sta se dogadja u Turskoj. Koliko je sigurno da ce letiti ova aviokompanija, imamo jos mjesec i po do leta, pa da li da cekam i nadam se da ce sve biti OK, ili da trazim od banke da uradi dispute i odmah uzmemo refund i kao sto moja sestra rece "idemo normalnom rutom" preko Beca ili Frankfurta?
Koja avio kompanija?
miki27A

#4962 Re: Avio kompanije all about

Post by miki27A »

Connaisseur Karlin wrote:
miki27A wrote:Kupila kartu za SJJ preko Istanbula (ORD pocetna stanica), ja i prijateljica, a vidi sta se dogadja u Turskoj. Koliko je sigurno da ce letiti ova aviokompanija, imamo jos mjesec i po do leta, pa da li da cekam i nadam se da ce sve biti OK, ili da trazim od banke da uradi dispute i odmah uzmemo refund i kao sto moja sestra rece "idemo normalnom rutom" preko Beca ili Frankfurta?
Koja avio kompanija?
Naravno, zaboravih napisati kljucnu stvar : Turkish airlines je u pitanju.
jefferson

#4963 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

miki27A wrote:
Koja avio kompanija?
Imas ti jos fore. Banka ne moze da napravi dispute jer tebe niko nije zeznuo nego si sama kupila kartu sa namjerom, a ovo sto se dogadja u Turskoj nema veze sa bankom.
U slucaju da IST ne radi (sto je vrlo, vrlo malo vjerovatno) trazit ces refund od THY a ne banke.
Connaisseur Karlin

#4964 Re: Avio kompanije all about

miki27A wrote:
Koja avio kompanija?
Moj savjet: promjeni let! Razumijem,tvoj let je za mejsec dana,ali ja ne bih mogla biti opustena,s obzirom na neizvjesnost situacije u Turkoj.
Air Traffic between Turkey and USA comes to a complete stop: Further chaos expected

Jul 17, 2016
If Turkish Airlines management thought they had a bad day yesterday, they don't want to even imagine what today could possibly be like.
Turkish Airlines is facing its biggest crisis ever, courtesy of the U.S> Federal Aviation Administration (FAA). It appears U.S. authorities leave fellow American tourists stranded without a solution. Turkish Airlines is now forced to cancel non stop flights into all of their U.S. Gateways including Los Angeles, San Francisco, Atlanta, Dallas, Miami, Orlando, New York, Washington, Chicago, Boston and more codeshare connections with fellow Star Alliance carrier United Airlines.

Flying from and to the United States of America directly from Istanbul, Ankara or any Turkish Airport is no longer possible. Flying indirectly through another country is highly restricted.

This is a major blow to Star Alliance carrier Turkish Airlines.
Turkish Airlines made Istanbul a major transit point for passenger from one country to a third country. For example Turkish Airlines has excellent connections from the U.S. to Africa, to India, to the Middle East, to Asia and also to Europe and even Australia.

Eliminating this connecting point will be a major blow to international air travel and an opportunity for Gulf based carriers Qatar Airways, Etihad and Emirates to step in.

The reason most likely is security concerns in Turkey and reliability of passenger screening at Istanbul Ataturk International Airport.

After one day of total chaos at Istanbul airports and at Turkish Airlines, passengers should get ready for even worse situations today and looking forward.

Per the Federal Aviation Administration’s Notice to Airmen (NOTAM) dated July 15, 2016, U.S. airline carriers are prohibited from flying to or from Istanbul and Ankara airports. All airline carriers, regardless of country of registry, are prohibited from flying into the United States from Turkey either directly or via third country.

Airlines servicing Istanbul for example to Frankfurt would be able to take travelers booked to the United States, as long as their will be a complete new security screening in Frankfurt.
na vjestima pisu da je sve back to normal,a to je prosto nelogicno i nemoguce polslije ozbiljnog sukoba,jer,npr. kako su mogli radnci doci na posao na aerodrom,a na aerodormu je bila ludnica!

http://www.eturbonews.com/
prha

#4965 Re: Avio kompanije all about

Post by prha »

al vidis ti bosnje kako bi odma "dispute"... dobit ces full refund ili ce te prebacit na druge letove!
miki27A

#4966 Re: Avio kompanije all about

Post by miki27A »

prha wrote:al vidis ti bosnje kako bi odma "dispute"... dobit ces full refund ili ce te prebacit na druge letove!
prha, drug, ja platila $950 za let, nema full refund; oni daju samo gorivo da se vrati (mozda $200), nemoguce je dobiti customer service, jer su iskljucili sve telefonske brojeve navedene na stranicama. Daju ti da promijenis kartu (po pricama sa FB samo sa Turkish airlines na njihovim letovima, i to placas $200 sto znaci nigdje ne mogu putovati sa njima). Vidi na fb stranici Turkish airlines komentare putnika.

Srecom kad imas kreditnu oni se zaj..vaju sa kompanijom, ne ja. Gledacemo odmah u ponedeljak da promijenimo let/kupimo novu kartu.

@Connaisseur Karlin hvala ti velika za ovaj link i tekst, ovo mi je bas otvorilo oci da nece to biti tako super sa Turskom situacijom.
jefferson

#4967 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

miki27A wrote:
prha wrote:al vidis ti bosnje kako bi odma "dispute"... dobit ces full refund ili ce te prebacit na druge letove!
prha, drug, ja platila $950 za let, nema full refund; oni daju samo gorivo da se vrati (mozda $200), nemoguce je dobiti customer service, jer su iskljucili sve telefonske brojeve navedene na stranicama. Daju ti da promijenis kartu (po pricama sa FB samo sa Turkish airlines na njihovim letovima, i to placas $200 sto znaci nigdje ne mogu putovati sa njima). Vidi na fb stranici Turkish airlines komentare putnika.

Srecom kad imas kreditnu oni se zaj..vaju sa kompanijom, ne ja. Gledacemo odmah u ponedeljak da promijenimo let/kupimo novu kartu.

@Connaisseur Karlin hvala ti velika za ovaj link i tekst, ovo mi je bas otvorilo oci da nece to biti tako super sa Turskom situacijom.
Polako, neces to moci rjesiti u narednih par dana.
Turci ce IST dovesti u red. To je treci najprometniji aerodrom u Evropi, i Erdogan ce pokusati da pokaze da Turksa funkcionise po starom.
Znaci malo sacekaj, hiljade ljudi sada zovu THY koji imaju letove danas, sutra, a ne za mjesec i po.
Sto se tice FAA< to je priveremena zabrana. Kada se IST dovede u red vrlo brzo ce se to ponovo otvoriti. Previse je para tu u igri da bi se to zatvorilo na neodredjeno vrijeme.
miki27A

#4968 Re: Avio kompanije all about

Post by miki27A »

jefferson wrote:
miki27A wrote:

Polako, neces to moci rjesiti u narednih par dana.
Turci ce IST dovesti u red. To je treci najprometniji aerodrom u Evropi, i Erdogan ce pokusati da pokaze da Turksa funkcionise po starom.
Znaci malo sacekaj, hiljade ljudi sada zovu THY koji imaju letove danas, sutra, a ne za mjesec i po.
Sto se tice FAA< to je priveremena zabrana. Kada se IST dovede u red vrlo brzo ce se to ponovo otvoriti. Previse je para tu u igri da bi se to zatvorilo na neodredjeno vrijeme.
jefferson, koliko dugo predlazes da cekam? Gledam cijene karata preko Minhena, $736 navise su. Ja se sve nadam da si upravu, ali opet je bolje biti spreman i za novu kartu ako dodje do toga ( ne mozemo mijenjati datume)
jefferson

#4969 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

jefferson, koliko dugo predlazes da cekam? Gledam cijene karata preko Minhena, $736 navise su. Ja se sve nadam da si upravu, ali opet je bolje biti spreman i za novu kartu ako dodje do toga ( ne mozemo mijenjati datume)
Kontam u kakvoj si dilemi.
Sacekaj jos sedmicu. Ako avioni krenu u normalan saobracaj za SJJ i EU iz IST ove sedmice, znaci da se situacija normalizuje.
THY leti za SAD sa B777-300ER. THY stajanje tog aviona kosta oko 100,000 dolara dnevno. Znaci, cim se situacija normalizuje FAA ce dati zeleno svjetlo.
Ako ne bude nikakve normalizacije ove sedmice, trazi onda od THY povrat novca ili da te oni prebace na drugu kompaniju. Ovo je njihova odgovornost, znaci ti kada i ne bi promjenila kartu, i otisla na check in, tebe bi na aerodromu morali prebaciti na drugi let.
Tebi karta nece propasti kako god okrenes. Znaci i ako nebudes uspjela dobiti pare nazad, kada odes na check in tebe ce prebaciti an drugi let.
prha

#4970 Re: Avio kompanije all about

Post by prha »

Ja sad pricao sa drugom koji ima putnicku agenciju i kaze mi da su dobili taj "waiver" da mogu prebukirati putnike na druge letove ili
ponuditi full refund.
jefferson

#4971 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

prha wrote:Ja sad pricao sa drugom koji ima putnicku agenciju i kaze mi da su dobili taj "waiver" da mogu prebukirati putnike na druge letove ili
ponuditi full refund.
Ma da. S obzirom na broj letova koje THY i United imaju prema Turskoj, ovdje se radi o hiljadama putnika. Znaci THY i United (a za IST leti i Delta, American) su morali u ova dva dana hiljade ljudi prebukirati preko ostalih kompanija koje su clanice Star Alliance-a: United, Lufthansa, Austrian, Swiiss itd.
jefferson

#4972 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Samo da se zna. Odmah dan poslije Pegasusov avion koji leti na drugi aerodrom u Istanbulu je sletio i odletio iz Sarajeva.
To govori da situacija u IST je ipak pod kontrolom.
A koliko vidim na www.sia.ba let za Istanbul danas ide normalno.
prha

#4973 Re: Avio kompanije all about

Post by prha »

Ipak je THY ozbiljna kompanija. Ne radi se o B&H Airlines-u(Jesus Christ). :-)
Connaisseur Karlin

#4974 Re: Avio kompanije all about

miki27A wrote:

Licno,nisma optimisticna,a sad sam dobila poruku od rodjaka iz Istanbula,kazu da se situacija polako smiruje,ali taj proces se nece desiti u tako kratkom periodu,plus,neizvjesnot je drugi razlog da pokusas ,dok je sad,vuca situacija ,da preusmjeris kartu na FRA,bez dodatnih troskova. Zaboravila sam te pitati: kako si bukirala let,putem avio komanije ili thirs party? Pokusaj sad promjeniti rutu leta bez dodatnih troskova,ili cekaj do peroda leta,tj. nemoj nista mjenjati. :kiss:
miki27A

#4975 Re: Avio kompanije all about

Post by miki27A »

miki27A wrote:

Licno,nisma optimisticna,a sad sam dobila poruku od rodjaka iz Istanbula,kazu da se situacija polako smiruje,ali taj proces se nece desiti u tako kratkom periodu,plus,neizvjesnot je drugi razlog da pokusas ,dok je sad,vuca situacija ,da preusmjeris kartu na FRA,bez dodatnih troskova. Zaboravila sam te pitati: kako si bukirala let,putem avio komanije ili thirs party? Pokusaj sad promjeniti rutu leta bez dodatnih troskova,ili cekaj do peroda leta,tj. nemoj nista mjenjati. :kiss:
Karte kupljene direktno preko Turkish airlines, je li to pomaze ili odmaze? Na Turkishu dozvoljavaju putnicima za letove do 20 jula da promijene kartu/uzmu refund, valjda ce i nama to dozvoliti kad se priblizi vrijeme (7-10 dana prije leta) http://www.turkishairlines.com/en-int/c ... ing-rights (nadam se da je ova rebooking/rerouting tacka to sto mi trazimo: da nam promijene let na drugu avio kompaniju?)
Post Reply