Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
baxul

#4276 Re: Avio kompanije all about

Post by baxul »

bambina78 wrote:Jest mustuluk, svaka cast, led je probijen, povratne vec od 55 eura :thumbup:
odlicno je ovo nadam se da ce uvest barem jos jednu liniju do kraja godine. mislim da se moze skontat da sarajevo i tuzla ne budu jedno drugo konkurencija. mostar ima svoju nišu i njihov saobraćaj teško da nešto može ugrozit. ostaje banja luka da skonta sebi gdje i kako mogu. super je ovo iznenađen sam pravo.

Image

PS ovima koji su putovali niskobudzetnim kompanijama: je li ovo konačna cijena ili postoje dodatna iznenađenja?
muha_sa

#4277 Re: Avio kompanije all about

Post by muha_sa »

Morales wrote:
muha_sa wrote:
Morales wrote:Ma bezveze linija iskreno, koji ce nam kurac Malme...ionako wizzair nema neki veliki broj linija iz Malmea...beze skroz, al hajd bolje ista nego nista.
kako što ce :? išo sam iz BG za Malme--krcat avion u oba pravca--90 % putnika iz BiH.
Ma ok Muha za dijasporu, al za nas obicne smrtnike nije nesto ova linija realno...
lakše ce i nama koji imamo nekog u ŠveCkoj bit :) hem i njima bogme--ne trebaju se maltretirat s ovim našim nesposobnjakovicima koji da imaju imalo sluha nabavili bi avione samo radi Skandinavije. da vidiš šta norvežani rade--cim maj oni liniju za SA--tako sve do oktobrajal novembra---milion puta sam se pito kako se njima isplati a nama ne :-) al ne nadjoh racionalan odgovor--do mene je :lol:
muha_sa

#4278 Re: Avio kompanije all about

Post by muha_sa »

baxul wrote:
bambina78 wrote:Jest mustuluk, svaka cast, led je probijen, povratne vec od 55 eura :thumbup:
odlicno je ovo nadam se da ce uvest barem jos jednu liniju do kraja godine. mislim da se moze skontat da sarajevo i tuzla ne budu jedno drugo konkurencija. mostar ima svoju nišu i njihov saobraćaj teško da nešto može ugrozit. ostaje banja luka da skonta sebi gdje i kako mogu. super je ovo iznenađen sam pravo.

Image

PS ovima koji su putovali niskobudzetnim kompanijama: je li ovo konačna cijena ili postoje dodatna iznenađenja?
pošto sam zadnji put--u januaru letio ovom kompanijom za Malme znam da ama baš ništa više nismo placali osim ono za kartu. znam da se mora isprintat rezervacija iliti karta---dozvoljeno do 30 kg. prtljaga po osobi i odgovarajuci rucni prtljag--tu su rigorozni al naš svijet opet nekako promulja pa unese više neg što je propisano.
putnici koji nisu imali isprintanu rezervaciju--valjda nisu znali a bilo ih je par--morali se nešto platit. pojma nema koliko.
bambina78

#4279 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

muha_sa wrote:znam da se mora isprintat rezervacija iliti karta---dozvoljeno do 30 kg. prtljaga po osobi i odgovarajuci rucni prtljag--tu su rigorozni al naš svijet opet nekako promulja pa unese više neg što je propisano..
Oprezno s ovim ;)

Wizz ima rigorozna pravila cak i za rucnu prtljagu, strozija su nego kod Ryana, ako zelite vecu rucnu torbu na to ide doplata 10 eura (besplatna je samo manja rucna prtljaga, tacne dimenzije bih morao traziti), torba koja se chekira jos i vise naravno...
drndalo

#4280 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Nista nije bez veze, porasce konkurencija ostalima, pa musterije bolje prolaze... Malme ? Nasi Svedjani koji su do sada bili osudjeni na autobus, ili na povremene sezonske linije Norwegiana, ili na cesto astronomske cijene "Star Alliance-a", posebno SAS-a (iz Stokholma), ali i ostalih (iz Kopenhagena posebno)...

Tuzla ? Bice da im je TZL kao i MMX dao jako povoljne uslove da lete tamo (ni Malme nema nesto puno linija, pa je moguce da su ih i oni "pripazili"), pa na taj nacin vecina onoga sto zarade letenjem, ostaje Wizz-u, a njima je prilicno svejedno gdje ce letjeti... Ne znam da mozda TZ Kanton nesto i "doplatio" pa da lete tamo... Uglavnom, kako god ne pucaju samo na Tuzlake, nego na TZL kao sabirni centar (ja ruzna izraza) sireg regiona, Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Ist. Bosna, Srednja Bosna, Slavonija...

Ovako kako je napisano pise da je linija stalna, ali dabogda da ne bude isto sezonska, jer ne znam hoce li u periodu Okt-Apr imati dovoljno putnika... Doduse, sa 2x sedmicno, mozda i mogne pokriti potraznju... Mozda je zimi smanje i na 1x, a mozda i ukinu ako kruha tu ne bude... "Ljeto" ne bi trebalo biti problem, a ako prodaja poraste, mozda ubace i 3-4x sedmicno...

Jedan savjet iz iskustva sa Wizz-om svima... Budete li planirali letjeti s njima, ostavite po dan-dva ispred-iza putovanja, da se ne sekirate. Naime, iskustva iz ostalih zemalja u okruzenju pokazuju da Wizz olako mijenja dane letova kada im to treba... Npr. ti planirao i kupio petak, za 3 mjeseca... Oni ti jave mjesec prije puta da je let pomjeren za cetvrtak, tvoja karta vazi, sve OK, ali ostali dio putovanja moze patiti zbog takve promjene... Dakle ostavite si prostora "za disanje"...

Ne zaboravite da se kod ovih "reklamiranih" cijena po novinama navode samo najjeftinije, u jednom pravcu. Niko vam ne spominje doplatu za Check-in na aerodromu (10 € po pravcu, web besplatno, ali moras imati printer da odstampas boarding pass), doplatu za checkirani prtljag ako ces ga nositi, te doplatu za "veci kabinski prtljag" ako ti je veci :lol: , a uobicajena velicina koja je kod svih kompanija besplatna, i ovdje je besplatana ali je ovdje smanjena... Doplatu za placanje vrstom kartice, pa je Maestro = 6 €, a VISA i MasterCard = 8 €... Dakle sve dobro procitajte, da ne bude ruznih iznenadjenja...
Last edited by drndalo on 29/03/2013 10:35, edited 1 time in total.
muha_sa

#4281 Re: Avio kompanije all about

Post by muha_sa »

bambina78 wrote:
muha_sa wrote:znam da se mora isprintat rezervacija iliti karta---dozvoljeno do 30 kg. prtljaga po osobi i odgovarajuci rucni prtljag--tu su rigorozni al naš svijet opet nekako promulja pa unese više neg što je propisano..
Oprezno s ovim ;)

Wizz ima rigorozna pravila cak i za rucnu prtljagu, strozija su nego kod Ryana, ako zelite vecu rucnu torbu na to ide doplata 10 eura (besplatna je samo manja rucna prtljaga, tacne dimenzije bih morao traziti), torba koja se chekira jos i vise naravno...
baš tako :) medjutim, gledo sam kako naši muljaju pa sklone rucni prtljag te pred ulazak u avion imaju problem--ne možeš pojedincima objasnit da su pravila tu da se poštuju a ne da se krše
drndalo

#4282 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Samo nek ga sklanjaju, takvi su im najdrazi, na njima najvise zarade na kraju... Nije to Croatia Airlines, da na placne oci nane puste 3 svercerska cekera x 10 kg. kao rucni prtljag....
Franjo Kluz

#4283 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

QTE

Nije primjećeno usporenje
Da li je najveći cyber napad u historiji bio samo vješt PR B&H AIRLINESA?

Napad je privukao pažnju stručnjaka cijelog svijeta. Veliki broj njih se s pravom upitao da li je iko uopće primijetio da je internet zaista usporio?

Prema izvorima bliskim uredništvu ''Dnevnog Avaza'' saznajemo da je tehnološka web-stranica Gizmodo ukazala na činjenicu da je web stranica B&H AIRLINESA doživjela pokušaj hakerskog napada te je navodno zagušenje internet veza rijetko ko primijetio. Nekolicina se žalila kako je internet malo sporiji nego obično, servisi za filmski streaming, poput Neflixa, nisu pali, a velike internet kompanije, kao što je Amazon, nisu prijavile ništa neobično. Organizacije koje prate "zdravlje" interneta nisu primijetile nikakve dokaze da ovaj konflikt ima ikakvog utjecaja na naše internet veze. Stručnjaci koji su sprovodili istragu nakon što su napadi prijavljeni tvrde da napadnute stranice jesu pretrpjele napade, ali da to nije imalo nikakvog utjecaja na internet.

Gizmodo zaključuje kako je čitava priča bila pokušaj B&H AIRLINESA da poveća obim svog posla. Ukoliko bi neko zaista želio usporiti internet, najjednostavniji način bio bi i najefikasniji – presjeći kablove, kao što su pokušali egipatski ronioci kod Neuma u malostonskom zaljevu.

UNQTE

:bih:
Koshpa

#4284 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Gdje ovo pise ? Kakvo plasiranje lazi i namjerno blacenje :x

Gizmodo zaključuje kako je čitava priča bila CloudFlareov cinični pokušaj da poveća obim svog posla. Ukoliko bi neko zaista želio usporiti internet, najjednostavniji način bio bi i najefikasniji – presjeći kablove, kao što su pokušali egipatski ronioci kod Aleksandrije.

Sram te i stid bilo za ovo

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/da-li ... /130329029
amidzazeher

#4285 Re: Avio kompanije all about

Post by amidzazeher »

baxul wrote:
Znaci imas extra da platis:
- placanje karticom
- extra torbu, samo neka maaaala torbica se ne placa, rucni prtljag malo veci se placa 10€ u jednom naravno i u drugom pravcu (dimenzije imas na njihovoj stranici)
- veliku torbu su poskupili sada je 30€ (60€ u oba naravno)
- online chekiranje je dzaba (14 dana prije leta) kod njih na salteru se placa
- roditelji sa djecom imaju prednost pri ulasku i oni koji plate tu podobnost, ostali ulaze poslije njih, a s obzirom da na kartama ne stoji mjesto gdje ces sjesti znaci kao u gradski autobus sjednes gdje stignes, nije ni skup taj "prioritet" ako vas je npr. dvoje pa da sjednete kao ljudi inace ti je lutrija ako se ne znas gurati :D

To bi bilo uglavnom to sto moras a naravno oni nude jos masu toga da doplatis, tipa mjesto kod exita gdje imas vise mjesta za noge, sms notifikaciju.......
Znaci ako ces sa aktovkom u avion to je ta cijena sve ostalo se placa ;)

EDIT:

Evo kolike dimenzije su torbi

1. Small cabin bag:
-If your cabin baggage is of size 42x32x25cm or smaller it can be taken onboard free of charge. It must fit under the seat in front of you.

2. Large cabin bag:
If your cabin baggage is larger than the dimensions of a small cabin bag but not exceeding 56x45x25cm, you can take it onboard for a €10 fee. It must fit in the overhead compartment. You must be able to place it in the overhead compartment unassisted.

Ove male torbe su skuplje za kupiti nego dati 20€ za vecu u svakom slucaju :D
emirolini

#4286 Re: Avio kompanije all about

Post by emirolini »

Franjo Kluz wrote:
Daj boze da ovo proradi, ovo je ko grom iz vedra neba. Iskreno da vam kazem , Tuzla mi je bila tek na trecem mjestu za potencijalno otvaranje saobracaja. Logicno je bilo da se krene iz Mostara ili Banja Luke ali nikako iz Tuzle. Tuzla je uvijek gravitirala Beogradu i nije se bas osjetila potreba za avio linijom. Sjecam se pokusaja za Frankfurt , eto recimo neko srediste u Evropi ali corak, nula bodova, kasnije je bio pokusaj letova za Dubai pa opet nula bodova. Cudi me i Wizz air da je tek tako otvorio Malme , sto nije neka druga destinacija jer Malme je skoro pokriven (ne zbog BH Airlinesa) nego zbog Norwegiana koji pocinje letove za Copenhagen negdje u junu 2013. Jedno vrijeme su putnici iz Tuzle isli za Osijek u RH medjutim i taj se pokusaj Ryan Aira zavrsio neslavno. Tuzlanski aerodrom , po meni, moze jedino biti sabirni kargo centar za ovaj dio Evrope. I to sa uspjehom. Znam da su turci jedno vrijeme planirali iskoristiti potencijal Tuzle imajuci u vidu sve benefite koje mogu ostvariti saradnjom sa jednim od jacih kantona u BH i blizinom auto ceste. Koliko ima, ne vise od 50 km do Orasja mislim ?!? A onda puko pravac i lijevo i desno.
Po citanju ove vijesti, odmah sam isao na Wiyzz stranicu i odmah uocio staru Avazovu boljku (pausalno pisanje) u pitanju je cijena jednog pravca od 54.00KM plus jos nesto malo, a ne povratne. Povratna iznosi 65.97 EUR (130.00 KM) plus jos nesto malo davanja. Super cijena nema sta !
Izvini ali Tuzla je itekako imala potrebu za zracnom linijom a ovaj niskobudzetna je samo bonus. Cijena jeste 54,00 ( flight fare - povratna ) takse i prtljak se naravno dodatno placaju, ukoliko sacekas na prije 10 dana pustanja linije sigurno ce da ce biti ona cijena koju su i napisali.

Takodjer, ukoliko se ne varam Tuzlanska regija je jos uvijek malo veca od Sarajevske, a uzmemo li u obzir i sjever onda ima i vise nego dovoljno razloga za liniju ( cca 600 000 osoba ), i nadam se da ce Wizz air uraditi upravo ono sto je Tuzlanski aerodrom savrsen a to je da postane Fleet HUB..... a vjerujem da su Malme uzeli zbog blizine Goteborga, Kopenhagena kao i sjevera Njemacke, nisu to oni dzaba skontali. Kako vidim vec imaju godisnje planove odnosno planiraju da ostanu a to znaci i prosirivanje ponude. Ono sto bi sada vlada TK i FBIH trebala da uradi je onu sramotu od puta do aerodroma ( prosle godine uradjem pristupni put aerodromu cca 200,300 metara ) dok je reg. cesta ( dub-tuzla, dub-kal, dub-ziv ) uzas.

Iako je BG 2,5 sata voznje od Tuzle ipak valja platiti gorivo te se voziti a 2 sata traje let iz Malmea i GTB-a tako da je ovo def. olaksanje za mnoge, ukljucujuci i mene i moje :)
drndalo

#4288 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Danas iz pouzdanog izvora nacuh da BH Airlines od 15 maja pocinje letjeti za Milano (MXP), 4x sedmicno...
akcija007

#4289 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

gledam jucer (nedjelja, prvi dan lejtonog reda letenja) iz Sarajeva za Istanbul 5 direktnih letova. 3X Turkish, jednom Pegasus i jednom BH Airlines, pa civjece zar je tolika navala prema Istanbulu
Koshpa

#4290 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Putnika taman da se napune 2 aviona, eto kolika je navala
code black

#4291 Re: Avio kompanije all about

Post by code black »

povratna s pegasusom preko 200 eura :-)
bob sap

#4292 Re: Avio kompanije all about

Post by bob sap »

Koliko kosta povratna sarajevo-bec? ili da ganjam onaj wiz air (kako se vec zovu) oni imaju jeftine letove, ali vidim da samo do beograda lete
akcija007

#4293 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

@bob sap, do Beca iz Sarajeva povrtna s Ausztrianom oko 200 EUR ako je na vrijeme kupis, ili da ides s presjedanjem preko Ljubljane za nekih od 130-180EUR s Adrijom airways.
nera18

#4294 Re: Avio kompanije all about

Post by nera18 »

Imamol kakvog swe ovdje, idem u geteburg, wizz naravno, e sad dal je lakse beograd pa direktno, il tuzla pa malme...imamol neku jednostavniju soluciju za relaciju malme-geteburg
drndalo

#4295 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Uredjena su zemlja, vozovi i autobusi rade, to ti ne bi trebao biti problem.

Evo ti pa se igraj sa pretragama prebacivanja Malme-Geteborg...

http://www.swedavia.com/malmo/to-from/travelplanner/

Ne znam kakva je situacija na TZL sa parkingom na aerodromu, da nije slucajno besplatan ako se leti odatle... U BGD se placeni parking ne moze izbjeci, barem ne na aerodromu...
emirolini

#4296 Re: Avio kompanije all about

Post by emirolini »

nera18 wrote:Imamol kakvog swe ovdje, idem u geteburg, wizz naravno, e sad dal je lakse beograd pa direktno, il tuzla pa malme...imamol neku jednostavniju soluciju za relaciju malme-geteburg
Tuzla je tek od Maja, evo moji ce sad u petak na BG za Goteborg, od Tuzle 2,5 sata a od Sarajeva dakle racunaj nekih 5 sati do BG-a ukoliko budes isla na Orasje. Ako ti nije zurba i ako plairas poslije Maja gore onda def. iz Tuzle, imas voz iz Malmea za GT ili neka te neko saceka iz GTB-a, mislim da je manje od 2 sata iz Malmea za GTB.

Uglavnom let iz BG-a di GTB-a i let iz Tuzle do Malmea traju 2 sata. Tako da ti je to isto...
Sharif

#4297 Re: Avio kompanije all about

Post by Sharif »

nera18 wrote:Imamol kakvog swe ovdje, idem u geteburg, wizz naravno, e sad dal je lakse beograd pa direktno, il tuzla pa malme...imamol neku jednostavniju soluciju za relaciju malme-geteburg
imas voz mlm-gbg ili autobus.
autobus izmedju 3.5-4 sata voznje, cijene od 20 eura po glavi
voz od 35 eura
http://www.sj.se/start/startpage/index.form?l=en

Od sturupa (malmö aerodrom) moras do malmö, tu taxi ili autobus
http://www.swedavia.com/malmo/to-from/bus/
ili renta car
http://www.swedavia.com/malmo/to-from/rental-car/

ili "direkt" sarajevo-istanbul-gbg, ali nije 50 eura kao wizz :p

Ima sigurno drugih varijanti neko ce dopunit
nera18

#4298 Re: Avio kompanije all about

Post by nera18 »

hvala vam, u junu idem, generalno prvi put idem i sama idem, pa trazim neku sto prakticniju varijantu...
Mobile_Disco

#4299 Re: Avio kompanije all about

Post by Mobile_Disco »

nera18 wrote:hvala vam, u junu idem, generalno prvi put idem i sama idem, pa trazim neku sto prakticniju varijantu...
Pa nije zar da nema niko da dodje po tebe u Malme?
A nadam se da ce se spametovati pa otvoriti liniju Gbg-Tz uz ovu koji trenutno otvaraju da lete barem jednom ili par puta sedmicno, doduse ima norvegian koji lete direktno za Sarajevo, al je wizzair puno prihvatljiviji moze se za vikend doci :D A iz Geteborga bi valjalo za zapadni dio Svedske i Norvesku jer nije daleko, a nasih ima koliko hoces, a pretezno su iz istocne bosne
amidzazeher

#4300 Re: Avio kompanije all about

Post by amidzazeher »

Meni je stari dolazio u novembru, isao za BG kombijem, dosao covjek pred vrata i direkt za aerodrom, u jednom pravcu 30€ povratna 50€. Ja sam otisao po njega (rado bih i po tebe ali i ja idem na odmor- u suprotnom pravcu).
To je mali aerodrom nekih 15km od Geteborga http://www.goteborgcityairport.se/index ... Itemid=195
i vidio sam da imaju autobuse do grada. Na linku imas sve informacije o prevozu, vidim taxi ima fixnu cijenu do Centralne zeljeznicke stanice 320/355 kruna (oko 30€) Cak vidim a i znam da ima i lokalni buz za Geteborg (moras izaci na glavnu cestu i cekati) sto je najjeftinija solucija. Gledao sam isto i na Wizz stranici da mozes platiti i transfer ali nisam isprobavao i ne znam da li imaju tu opciju u Geteborgu. Sve u svemu neces ostati na aerodromu, a i ako nekoga od raje pitas da te odveze do Geteborga velike su mogucnosti da ce to i uraditi ;)
Za Malme ne znam kako ide valjda ce neko napisati. Ako ides sama a nisi stidna po meni ti je najbolje nekog pitati ko vec dodje tu da pokupi nekoga svog vjerujem da ce ti pomoci.
Taxi je zara tako neka ti to bude zadnja opcija Sretno ;)
Evo jos jedan link za bus linije sa aerodroma

http://www.flygbussarna.se/en/malmo
Post Reply