Koshpa wrote:Najveci problem sto Sarajevo nema putnika je glavna infrastruktura tj saobracajnice i autoputevi koji povezuju gradove sa Sarajevom. Jer cijela Krajina i pola Posavine leti iz Zagreba jer im je blizi od Sarajeva.Drugi dio Posavine leti iz Beograda a sa tim i skoro cijeli Tuzlanski kanton i sire. Od Mostara pa juzno ukljucujuci Istok i Zapad leti iz Splita i Dubrovnika. Znaci ostaje nam samo srednja Bosna koja leti sa Sarajevskog aerodroma. S tim da i ovo letova sto do sad leti prema Sarajevu nije popunjeno do kraja jer jednostavno nemaju ljudi potrebu da lete pogotovu u ovom periodu za Sarajevo. Samo ljetna sezona kada se dijaspora slijeva u BIH moguce je ostvariti neki bolji broj putnika od ovoga. I da za kraj cijene koje diktira OS I LH su jedan od vodecih problema na Sarajevskom aerodormu.
Cek samo malo, krivi su:
Autoputevi, putnici, geografski polozaj Sarajeva, OS i LH itd, ali nikako nije BHA?
Jel to tvoje objasnjenje stvari?
Ja konkretno idem u zenicu, nekoliko puta godisnje. Ugrubo, 70% mojih letova je bilo preko ZAG i BGD, sto?
Jer BHA nema code sharing, nema vas pri kupovini karata preko interneta, nema Vas nigdje.
Kada ste na sav glas pricali o nekim vezama za SAD, ispalo je da ste se uvezali preko nekog tipa u STL vjerovatno nekom rodjackom vezom. OK, hajde reko da vidim sta je to, nasa firma, neko neko nas zaradi na meni u Sarajevu.
Karta se nije mogla kupiti preko interneta. Nazovem tu agenciju, nakon nekoliko pokusaja javi se zena, reko kartu za tad i tad, iz ovog mjesta. Kaze ona OK, nacin placanja? Pa reko karticom! Kad ce ona ovim rjecima: uuuuu, bogami mi naplacujemo 5% iznosa karte ako se placa karticom. Kaze ona: posaljite cek. Mislim jbt sta je ovo, 1970 godina? 21 vijek ona ocekuje da joj posaljem cek sa svim svojim podacima na ceku u vrijeme kada ljudi kradu informacije putem skenera a kamoli kad im se sve da crno na bijelo. Naravno, zahvalio sam se gospodji, otisao na internet i kupio JEFTINIJU kartu, i to gle cuda nije bila LH nego Delta, pa Croatia iz AMS preko ZAG za SJJ!
Ja sam vec rekao ranije, Vama u BHA su svi krivi osim Vas, pa eto sad su to ceste, pa polozaj aerodroma.
Sto niste usli u neki dogovor sa Sky Teamom ili Star Alieance kompanijama? Letili ste za bec, frankfurt, zar niste mogli preuzimati putnike tamo? Jok, Vi hocete jbt da se putnici bore za Vase usluge, kao ljudima treba da bude privilegija letiti s Vama.
Sta hocu reci, Vi kao drzavna kompanija koja sise poreske pare lijevo i desno nije nista uradila da priblizi SJJ ljudima ne samo u Bihacu nego u Sarajevu i Zenici. Ponudite atraktivne cijene i slicno pa ce ljudi iz cijele BiH letiti preko SJJ. Kao drzavna kompanija Vi ste najvise krivi sto nema vise putnika preko SJJ.
Napravite code sharing, preuzimajte putnike u becu i frankfurtu i vidjet cete kako rastu brojke.
Ali vjerovatno to za rukovodstvo BHA neko drugi treba uraditi, kupiti Vam avion, mozda i letiti za Vas, a Vi samo plate ubirati.
U sustini, mozda je najbolje da ljudi Vama posalju pare ali lete s nekim drugim.