Starost aviona je vazna zato sto, kako vec rekoh, podmladjena flota znaci bolju reklamu, zato sto je mladji avion pri svim ostalim jednakim uslovima u principu sigurniji od istovjetnog starijeg i zato sto je to bio uslov tendera. Ponavljam, pravne drzave se ne mozemo igrati po potrebi, nego ili potpuno ili nikako. Dva aviona koja Turkish Airlines treba uvesti u zajednicku kompaniju nisu milostinja s njihove strane, nego jasna obaveza s jasnim uslovima.zurich wrote:Prvo za sve ovdje. Sta ste se vise uhvatili 10 godina aviona? najbitniji su ekonomicnost aviona a misljenja sam da neki veci avion ne bi bio toliko ekonomican za jos uvijek nerazvijeno avijacijsko trziste ( vize, navika putovanja autobusom, ekonomsko stanje itd).macan prvi wrote:
Odlicno! Dakle, definisali smo problem, ajmo potraziti rjesenje.
U vezi s novim avionima, ja cu prihvatiti, do daljnjeg, kao istinu to sto kazes da ce biti reakcija ako se ne ispostuju uvjeti tendera. To mora biti slucaj, ne samo zato sto su noviji avioni u principu sigurniji, nego i iz cisto marketinskih razloga - reklamu je uvijek lakse praviti s mladjom flotom (da ne spominjem jos jednom da se uvjeti tendera moraju postovati u svakom slucaju).
Ja ne znam kakve su tacno tvoje veze s BH Airlinesom niti koliko si visoko u njihovoj hijerarhiji (i ne ocekujem nuzno da to javno kazes), ali - posto mi se cini da nam je obojici do sudbine aviokompanije stalo i posto pretpostavljam da imas tu mogucnost - potrudi se onda da se e-ticketing na BH Airlinesovoj stranici uspostavi za par sedmica. Je li to izvodljivo? Ja sam siguran da - ako nista - bar Elektrotehnicki fakultet u Sarajevu ima ljudi koji su dovoljno strucni da to urade, jer odugovlacenje samo steti kompaniji i, ponavljam, ne moze biti da se start e-ticketinga na BH Airlinesovoj stranici ocekuje tek u tako dugom roku kad je najavljivan vec duze vremena i kad aviokompanije susjednih drzava tu infrastrukturu vec imaju. Dakle: moze li se rok za e-ticketing pomjeriti?
E-ticketing postoji! Ja sam svoju kartu kupio online. Ne od BH Airlinesa nego sa internet stranice. Ako ne nadjete neku tj ako kombinirate vise letova, otidjite u neku agenciju, kombinirajte let i platite ga. Karte necete dobiti jer se svejedno radi o etkt.
Vize ce se ukinuti prije ili kasnije, pravilna politika cijena moze dovesti do toga da je avion barem do Njemacke i Svicarske jeftiniji od autobusa ili barem sa slicnom cijenom (sto nije tesko postici ako se zna kolike su cijene autobusnih karata u ove zemlje), a navika putovanja autobusom ce nestati kod svakog ko uporedi vrijeme leta (maksimalno dva do tri sata) s vremenom putovanja autobusom (dvadeset sati uz poslovicnu ljubaznost granicnih policajaca i carinika prijateljske Slovenije). Dakle, tvoji argumenti u vezi s ekonomicnoscu ne stoje.
U vezi s e-ticketingom: on na web-stranici BH Airlinesa ne postoji a da nije jasno zasto. Ti si naveo da ima problem s bankama, ali:
Sta je s ovom opcijom? Zasto, kako rece jefferson, ne raspisete tender i ne sredite problem? Meni je jasno da se e-ticketing ne moze uvesti od danas do sutra, ali ako mogucnost postoji, onda je treba u razumnom - i sto kracem - roku i koristiti, posebno zato sto je dostupnost karata BH Airlinesa na internetu izuzetno slaba - jefferson je naveo jasne primjere gdje je to problem, a ja ih iz vlastitog iskustva mogu i potvrditi. Zasto se karte BH Airlinesa ne mogu kupiti kroz opodo?melb26sa wrote:
Malo sam "procackala" po internetu i nadjem kompaniju koja radi International Merchant Processing i za Hrvatsku i posaljem mail da vidim moze li i za BiH. Kazu moze - odgovor je dosao za manje od 10 minuta. Proslijedim vasima 6 februara - tj, gdji B K jer mi se ona javila emailom nakon sto sam poslala online formu preko weba - mislis da je kakav odgovor dosao? Onda mene opet kontaktira ova firma jer ih vasi ocito nisu kontaktirali.
Mislim da nije problem u uspostavljanju online placanja - mislim da je problem sto neko nema tala u svemu tome.
Ako treba, postavljam emailove.
I jos jedna napomena: za one koji dolaze iz SAD-a nije uopce besmisleno, kako navodis u jednom postu, kupiti zasebno kartu iz Züricha ili Frankfurta (ili neke druge destinacije) za Sarajevo, makar se prtljaga morala jos jednom prijaviti na tim aerodromima. Ako se na taj nacin mogu ustediti troskovi i ako vec BH Airlines nema code share s kompanijama koje lete u SAD