Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Pismonosa

#26 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Za 10 godina 80% Srba će se jedva znati potpisati na ćirilici :D
Lincoln-Burrows

#27 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Lincoln-Burrows »

Japanci imaju svoje pismo, Tajlanđani svoje, Arapi svoje a svima im za komunikaciju sa svijetom treba latinica.
Dobro je znati sva pisma i ne treba odbaciti ćirilicu kao dio povijesti ali trenutno najbolji izbor današnjice je latinica.
It_is_a_Leclerc

#28 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by It_is_a_Leclerc »

Na stranu sve, ali dobar dio Bošnjaka ima averziju prema bilo kakvom pismu.
Zato i jesmo ovako daleko dogurali.
Pismonosa

#29 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

@narimari

Nemoj da se pališ ko kutnjak ako neko kaže da hrvatska ili bošnjačka djeca ne trebaju biti obavezna da uče ćirlicu. Nije to nacionalizam ili ne znam šta se već spočitava. To je za djecu poprilično opterećenje a nije im nešto što će im toliko trebati u životu. To treba biti nešto kao izborni predmet, nešto što možeš da učiš, ali i ne moraš. Ali to nametati kao nešto što se mora je smiješno.

Rekoh već, ta priča o "od glave višak ne boli" u ovom slučaju ne pije vode. Nije ono loše znati ni arapsko pismo, ni kineske znakove, ni hjeroglife. Ali što sad nekoga tjerati silom da ih uči. Niđe veze.
Pismonosa

#30 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

It_is_a_Leclerc wrote:Na stranu sve, ali dobar dio Bošnjaka ima averziju prema bilo kakvom pismu.
Zato i jesmo ovako daleko dogurali.
Sa ovim se mogu složiti, apsolutno :D
Bodkin

#31 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Bodkin »

Brkooo wrote:Пишете глупости
:lol: :lol: :thumbup:
Pismonosa wrote:Jah, uglavnom. Ćirilica je bespotrebno sranje koje će se u potpunosti zaboraviti i smatrati nečim arhaičnim i romantičnim.

Kome treba to. Bezveze :D
daleko ces ti i djeca ti dogurati. post prije si kao ironicno napisao da trebaju djeca uciti kineska i arapska slova. DA, TREBAJU! djeca su nam nadprosjecno glupa i neobrazovana. jedan strani jezik (engleski) smatramo napretkom dok djeca po evropi pricaju po 4 jezika (ne, srpski, hrvatski i bosanski se ne racunaju kao 3). procjesno balkansko razmisljanje

p.s. osim ako nas ne jebes u zdrav mozak. onda ti skidam kapu
karanana

#32 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by karanana »

slazem se sa leklerkom.

ne znam kako neko moze imati averziju od dodatnog znanja. to su samo glupi in zatucani ljudi. pa ja sad skoro pa znam citati i ruski a cak malo i grcki zahvaljujuci cirilici. meni su smijesne ove nove generacije koje ne znaju cirilicu. mada sam mislio da se uci u osnovnim skolama.
Pismonosa

#33 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Bodkin wrote:
daleko ces ti i djeca ti dogurati. post prije si kao ironicno napisao da trebaju djeca uciti kineska i arapska slova. DA, TREBAJU! djeca su nam nadprosjecno glupa i neobrazovana. jedan strani jezik (engleski) smatramo napretkom dok djeca po evropi pricaju po 4 jezika (ne, srpski, hrvatski i bosanski se ne racunaju kao 3). procjesno balkansko razmisljanje

E vidiš, o tome se radi, o zaglupljivanju. I to ne nekom sporadičnom i slučajnom, nego sistematskom i planiranom.

Možda bi tom bošnjačkom djetetu bilo korisnije da umjesto bajne i famozne ćirilice nauči nešto drugo? Nešto od čega će u životu imati više koristi. Nešto konkretnije i bolje. Da, možda neki drugi jezik, možda neko drugo pismo. Zašto bi to bila baš ćirilica?

Ili fakat misliš da djecu treba filovati i masirati im sive ćelije bukvalno svim i svačim??

Ja ne mislim tako. Meni ćirilica nije nešto što mi treba u životu. Volio bih da su me umjesto toga naučili nešto drugo.

Ti, opet s druge strane, svoju djecu imaš pravo učiti čemu hoćeš, naravno.

Ali kapaciteti i memorija dječijeg mozga imaju limit. To treba biti valjda jasno.

Prioriteti.
Dawari

#34 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Dawari »

Наравно да се српски народ и конвертовани српски народ никада неће одрећи ћирилице. Неки свјесно, неки подсвјесно.

Одакле вам уопште то да ћирлица умире? Да сте икада заврили у основну, средњу школу или факултет знали би да се само ћирлицом пише.. а оно што мора другим писмом иде латиницом.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Pismonosa

#35 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Evo, ovakvima treba ćirilica :D

Juriiiššš junaaaciiiii :lol: :lol:
Bodkin

#36 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Bodkin »

Pismonosa wrote:
Bodkin wrote:

E vidiš, o tome se radi, o zaglupljivanju. I to ne nekom sporadičnom i slučajnom, nego sistematskom i planiranom.

Možda bi tom bošnjačkom djetetu bilo korisnije da umjesto bajne i famozne ćirilice nauči nešto drugo? Nešto od čega će u životu imati više koristi. Nešto konkretnije i bolje. Da, možda neki drugi jezik, možda neko drugo pismo. Zašto bi to bila baš ćirilica?

Ili fakat misliš da djecu treba filovati i masirati im sive ćelije bukvalno svim i svačim??

Ja ne mislim tako. Meni ćirilica nije nešto što mi treba u životu. Volio bih da su me umjesto toga naučili nešto drugo.

Ti, opet s druge strane, svoju djecu imaš pravo učiti čemu hoćeš, naravno.

Ali kapaciteti i memorija dječijeg mozga imaju limit. To treba biti valjda jasno.

Prioriteti.
nisam ja rekao apriori cirilica. samo kod nas je pravilo djeca previse uce. uce al u kur**. mogu oni puno vise. i trebaju vise. ako neces malog/malu da naucis cirilici, nauci ih kineskom pismu ili arapskom. trebace vjeruj.

samo da ne bude problema imala kad bude poslovno trebalo nesto na cirilici procitati ili napisati. ja sam kolegi pisao umjesto njega jer ne zna cirilicu. ja to smatram nepismenim npr i uzeo sam mu cenera za to :D
zlokruhovic

#37 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by zlokruhovic »

Dawari wrote:Наравно да се српски народ и конвертовани српски народ никада неће одрећи ћирилице. Неки свјесно, неки подсвјесно.

Одакле вам уопште то да ћирлица умире? Да сте икада заврили у основну, средњу школу или факултет знали би да се само ћирлицом пише.. а оно што мора другим писмом иде латиницом.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Ako su ovi natpisi i grafiti osnova sačuvanja ćirilice kod moga naroda onda smo ga ugasili , jer prosto je glupo čuvati pismo koje se uči cirka za pola sata ako znaš i latinicu.

Ćirilica nije srpsko pismo već se Srbi samo njome služe , a srpska ćirilica je zapravo Vukova obnovljena i prilagođena ćirilica i ništa više.
U srpskoj istoriji ima bar 5 redakcija ćirilice(jbt 5 njih) , a ovi nepismenjakvići sa grafitima su primer neznanja i gluposti i samo mogu stvoriti averziju ljudi spram pisanja ćirilice ili će spasti običan Srbin upravo na tih nekoliko ćiriličnih slova sa zidova.

Jebeš ćirlicu kad vidiš ko je "čuva" , jer to bi bilo isto kao kad bi vračare i travari širili kampanju i borili se za očuvanje medicinskog fakulteta i neurohirurgije.

Knjigu u šake , pa tako "čuvaj" ćirilicu.
Last edited by zlokruhovic on 24/07/2014 16:06, edited 1 time in total.
Dawari

#38 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Dawari »

Pismonosa wrote:Evo, ovakvima treba ćirilica :D

Слабљење ћирилице значи и слабљење српског народа. А са слабљењем српског народа слаби и српска геополитичка мисао о свим Србима у једној држави.

Да ли заиста желиш да се то деси?

Колико су алијини вехабијско-исламски-терористички фундаменталисти уложили борбе против ћирилице, очекивао сам још горе резултате поводом овога.

Али ипак до тога није дошло. Волите ви ћирилицу. И држите се свога, јер је природно да се држите ћирилице и српског народа. Од тога се мало теже бјежи.. то су КОРИЈЕНИ!
almir90

#39 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by almir90 »

Ja sam je ucio samo u osnovnoj, i to koliko se sjecam u 3. i 4. razredu, poslije toga vise ne. Danas je znam citati, pisanje teze. A, ne znam zasto narod ne voli, lijepo je znati.
insomnia78

#40 Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by insomnia78 »

Sto i ti lupas gluposti
Sta ako kroz RS bude prolazio Englez, Svabo, Francuz, brzi kurs cirilice?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
zlokruhovic

#41 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by zlokruhovic »

narimari wrote:sta ovdje covjek sve nece procitati,,pa ljudi prije svega trebaju znati ustav zemlje u kojoj zive.

hladno cirilicu stave u isti kos sa nekim kinskim slovim i arapskim pismom..

e kad budete prolazili kroz rs,i vidite policijska kola gdje na cirilici pise,,MILICIJA,,

VI SE NAPRAVITE LUDI I NEMOJTE ZAUSTAVLJATI I AKO VAS POLICAJAC BUDE ZAUSTAVLJO..

SAMO KAZITE NE POZNAJEM CIRILICU :-D :-D
Pa na ćirilici može se pisati i bosanskim jezikom , jbt koja retardacija.

Ovaj vamo sa grafitima čuva "srpsku" ćirilicu a ljudi sve nepismaniji :roll: , a ovaj drugi ne zna da se ćirilica uči za pola sata ako imaš bar par miligrama soli u glavi , i što je važnije može na toj istoj ćirilici da širi svoje bosanske,bošnjačke,muslimanske i sve ostale priče bez problema.

Ćirilica je pismo i ništa više.
Sezam

#42 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Sezam »

Dawari wrote:
Pismonosa wrote:Evo, ovakvima treba ćirilica :D

Слабљење ћирилице значи и слабљење српског народа. А са слабљењем српског народа слаби и српска геополитичка мисао о свим Србима у једној држави.

Да ли заиста желиш да се то деси?
Da :D
zlokruhovic

#43 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by zlokruhovic »

almir90 wrote:Ja sam je ucio samo u osnovnoj, i to koliko se sjecam u 3. i 4. razredu, poslije toga vise ne. Danas je znam citati, pisanje teze. A, ne znam zasto narod ne voli, lijepo je znati.
:lol:

Pa nema potrebe za učenjem ćirilice godinama jer ima samo 30 a ne 5330 slova , mislim da je samo jedna godina u nižim razredima osnovne škole više nego dovoljna da svaki poluretardirani dečkić je zna perfektno i čitati i pisati.
radostan dan

#44 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by radostan dan »

Image
almir90

#45 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by almir90 »

zlokruhovic wrote:
almir90 wrote:Ja sam je ucio samo u osnovnoj, i to koliko se sjecam u 3. i 4. razredu, poslije toga vise ne. Danas je znam citati, pisanje teze. A, ne znam zasto narod ne voli, lijepo je znati.

Pa nema potrebe za učenjem ćirilice godinama jer ima samo 30 a ne 5330 slova , mislim da je samo jedna godina u nižim razredima osnovne škole više nego dovoljna da svaki poluretardirani dečkić je zna perfektno i čitati i pisati.
Nisam se dobro izrazio, mislio sam na to da vise u skoli nije bilo nikakvog dodira sa cirilicom, osim u ta dva razreda. Poslije se nije koristila ni u lektirama (da citamo), kamoli da radimo sta pismeno na cirilici
Lincoln-Burrows

#46 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Lincoln-Burrows »

Ćirilica se da svladati u par dana preko interneta,
a vjerojatno je bolje djeci to svladati u ranijoj dobi
u školi kroz jednu godinu.
zlokruhovic

#47 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by zlokruhovic »

almir90 wrote:
zlokruhovic wrote:

Nisam se dobro izrazio, mislio sam na to da vise u skoli nije bilo nikakvog dodira sa cirilicom, osim u ta dva razreda. Poslije se nije koristila ni u lektirama, kamoli da radimo sta pismeno na cirilici
Ma znam zezam se naravno. :-D

Ćirilica se uči zaista vrlo brzo ako se zna latinica , a što se tiče pisanja , e tu treba rutina kao što za sve drugo takođe treba rutina.
Ja npr.pišem(olovkom na papiru) samo pisanom ćirilicom , a nikad formalnom tzv.štampanom jer prosto mi je ružna takva , dok pisana je predivna za potpise i nekako tečnija nego latinica.
Dok na internetu isključivo latinicom čisto jer mi je takva navika već odavno.

Image

Samo gledajući ovu sliku 3 puta po 20minuta u jednom danu svako će naučiti ćirilicu.
BOX_2016

#48 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by BOX_2016 »

meni je ćirilica ljepša od latinice.
Hajvan

#49 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Hajvan »

kako god, sve je to bogato naslijeđe našeg bosanskog jezika- lijepa je ćirlica, nemam averziju
daxon

#50 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by daxon »

Da, naslijeđe bosanskog jezika koje baštine jedino oni koji govore srpskim jezikom.
Post Reply