Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Hadzi Lojo

#101 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Hadzi Lojo »

Ja se pozdravljam sa dobar dan pogotovo ako osjetim i vidim da su tu turbo muslimani u pitanju, a selam alejkum koristim samo prema iskrenim muslimanima koje poznajem i cijenim i znam da se nisu stidili tog pozdrava i u komunistickim vremenima.
Imam dosta prijatelja i u Hrvatskoj starih vjernika kojima je bok ili bog bio jos davno normalan pozdrav, njima odgovorim dobar dan jer sam ih tako i ranije pozdravljao. Medjutim u Sarajevu se mozes pozdravljati kako hoces i niko ti nece nista o prigovoriti, ko kaze drugacije laze.
Nekad se zezam sa Sandzaklijama na pijaci i namjerno kazem dobar dan i bre po srpski i jos nisam dozivio neprijatnost, valjda me skuze da sam domaci, jer smijesno govorim i srpski i hrvatski kad se zezam.
ultima_palabra

#102 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by ultima_palabra »

Pa stani malo, ja poznajem možda par stotina ljudi dovoljno dobro da znam kakvi su im ti "vjerski osjećaji"... pa ako je neko od njih musliman praktičar i želi da mu se nazove selam, onda nije problem.

Ne možeš rešetati selamima u nadi da ćeš pogoditi... ili možda ovi turbo-giga-mega-M92 ipak mogu.
Bodkin

#103 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:Pa stani malo, ja poznajem možda par stotina ljudi dovoljno dobro da znam kakvi su im ti "vjerski osjećaji"... pa ako je neko od njih musliman praktičar i želi da mu se nazove selam, onda nije problem.

Ne možeš rešetati selamima u nadi da ćeš pogoditi... ili možda ovi turbo-giga-mega-M92 ipak mogu.
par ljudi se naljutilo kad sam ih pozdravio sa dobar dan. kulturno sam ih odjebao ali mi je bilo zanimljivo jer je ruga opcija uvijek pozdravjati sa selam pa bih i tu fulio
kanaan

#104 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by kanaan »

Bodkin wrote:
ultima_palabra wrote:Pa stani malo, ja poznajem možda par stotina ljudi dovoljno dobro da znam kakvi su im ti "vjerski osjećaji"... pa ako je neko od njih musliman praktičar i želi da mu se nazove selam, onda nije problem.

par ljudi se naljutilo kad sam ih pozdravio sa dobar dan. kulturno sam ih odjebao ali mi je bilo zanimljivo jer je ruga opcija uvijek pozdravjati sa selam pa bih i tu fulio
Ja svojoj neni moram nazvati Selam,inace ce se naljutiti na mene ako se drugacije pozdravim. :-)
Bodkin

#105 Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Bodkin »

kanaan wrote:
Bodkin wrote:

Ja svojoj neni moram nazvati Selam,inace ce se naljutiti na mene ako se drugacije pozdravim. :-)
Pa drugo je to. To je normalno. Ja govorim na ulici. I dalje smo sekularna zemlja pa kontam da je dobar dan najnormalnije ( sto u Sarajevu i jeste. Ovo mi se desilo par puta u 10 godina)

Sent from my iPad using Tapatalk
BHCluster

#106 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by BHCluster »

Arsenal Royal wrote:Primjetio sam u običnom govoru među ljudima ali najviše na internetu da se nažalost naš narod ograđuje od Ćiriličnog pisma vezujuci ga za nesto strano,prljavo, srpsko tuđinsko.....Najsmješnija su mi youtube internet prepucavanja naših ljudi koji se hvale bosančicom kao srbi i hrvati nemaju nesto takvo slicno, a kada im neko nesto napise na ćirilici onda kazu ne razumijem ja te tvoje "hijeroglife" ili neke slicne budalaštine.

Bosančica je samo Bosanska verzija ćiriličnog pisma kao i sve druge verzije ćirilice tipa srpske, bugarske i tako dalje.Moderna ćirilica koja je danas u upotrebi je samo modernizirano pismo ovih prethodno nabrojanih pisama kako bi se lakse pisalo i komuniciralo.

Smatram da se pod hitno treba pojacati rezim školovanja i raditi na sto vecoj dvopismenosti djece u smislu da se jedna sedmica na času Bosanskog piše latinicom a druga ćirilicom.

Немојте се одрицати оног што је ваше!
Nemojte se odricati onog što je vaše!
Не сери!
kanaan

#107 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by kanaan »

Bodkin wrote:
kanaan wrote:
Bodkin wrote: par ljudi se naljutilo kad sam ih pozdravio sa dobar dan. kulturno sam ih odjebao ali mi je bilo zanimljivo jer je ruga opcija uvijek pozdravjati sa selam pa bih i tu fulio
Pa drugo je to. To je normalno. Ja govorim na ulici. I dalje smo sekularna zemlja pa kontam da je dobar dan najnormalnije ( sto u Sarajevu i jeste. Ovo mi se desilo par puta u 10 godina)

Sent from my iPad using Tapatalk
Hocu da kazem,kad upadnem u nepoznato drustvo govorim dobar dan,tj.na ulici ,po ovim opstinama,raznoraznim institucijama itd . Sa meni poznatim govorim selam.:-)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#108 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by japin_mutapi »

tema ode ustranu pa da i ja dam svoj doprinos jednim malom off topicom
Kad pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdraviti ili ga uzvratite, jer će Allah za sve obračun tražiti.
(En-Nisa', 86)
znači kada budete pozdravljeni uzvratite istim ili ljepšim - to je islamski tako da nije problem ni muslimana "praktičara" pozdraviti sa dobar dan/jutro/veče a on če uzvratiti istim ili ljepšim
selam je islamski pozdrav i nazivanje selama je dobro djelo za koje če oni koji ga nazivaju biti nagrađeni tako da nije čudo da muslimani preferiraju selam nad ostalim pozdravima
dobar dan nit miriše nit smrdi

selam - Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu
prevod značenja - neka je mir, božija milost i svako dobro sa vama
Nomo

#109 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Nomo »

Iz ovih 5 stranica se da primjetiti da nijedan Bosnjak nema averziju prema cirilici . Ja takodje nikad u zivotu nisam sreo covjeka bih muslimana da ima averziju prema cirilici . Ne kazem da ih nema ali ih je malo i naslov teme je neprimjeren . I na ovoj temi se da primjetiti da Srbi negiraju bosancicu a Hrvati je prisvajaju ili vrdaju okolo. Standradna prica . Negiranje i imputiranje . srspko hrvatski rat do posljednjeg Bosnjaka .Jadna li nam majka s kim Bosna granicu dijeli .
oriental

#110 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by oriental »

Nema kod nas te averzije kao u Hrvatskoj, ja sam ćirilicu učio u školi i za vrijeme rata, tako da je tema totalni promašaj.
avetinja

#111 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by avetinja »

Nemam averziju prema ćirilici pismo kao i svako drugo. Učio sam ga u osnovnoj školi i znam ga. Više bih rekao da u Hrvatskoj smeta i pojedinim djelovima Hercegovine kao npr. u Čapljini svaki naziv na ćirilici debelo prekrižen.
Brkooo

#112 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Brkooo »

Чирилица је дио Босне, свиђало се то неком или не :thumbup: :bih:
Haman

#113 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Haman »

Cirilica je lijepo pismo. Ucio sam je u skoli. Prije je Oslobodjenje imalo tekstove cirilicom i latinicom. Poslije poslednjeg rata nesto su se stavri izmijenile. Ne kazem da je averzija prema tom pismu, ali je sve manje i manje u upotrebi. Ne znam da u nekom mjestu sa bosnjackom vecinom djeca uce cirilicu. U Rep. Srpskoj bosnjacka djeca imaju puno, puno problema jer se ne uci bosnjacka povjest i knjizevnost.Bilo bi dobro da se u cijeloj BiH uce oba pisma, da sva djeca u BiH uce istu povjest i knjizvnist-podjednaka zastupljenost. Uskracivanja koja sad imamo nicemu ne vode, uskracivanja koja smo imali u proslom sistemu, gdje nismo ucili bosnjacku knjizvnio i povjest , po mom misljenju nije bilo dobro.

:novine: :novine: :novine: :novine: :novine: :novine:
asurbanipal

#114 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by asurbanipal »

oriental wrote:Nema kod nas te averzije kao u Hrvatskoj, ja sam ćirilicu učio u školi i za vrijeme rata, tako da je tema totalni promašaj.
:thumbup:
malocvijece

#115 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by malocvijece »

Naravno da citam i cirilicu. kako koju dobru knjigu dohvatim, tako i kupim/citam. treba sad i oko toga da se zamaram :?
VCorp

#116 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by VCorp »

Znam srpsku ćirilicu i pisati i čitati, učio sam se sam i bosančicu. Iskreno bih volio da učimo bosančicu u školi jer je naše pismo, drago mi je što znam i srpsku ali mi ide na živce što je '' moram znati '' jer je to pismo nametnuto nama puškom. Zbog samog načina na koji se to pismo forsira i šta ono za mnoge predstavlja mene zna iritirati povremeno. Srbi sa kojim sam živio ne koriste srpsku ćirilicu, ide im na kurac i kažu da im se ne da to koristiti jer je za sve glavna latinica a onda ja moram slušati od Dodika i sličnih govana o vitalnim nacionalnim interesima i ja MORAM za prolaz u školi znati njihovo, nametnuto ćirilično pismo dok za naše nikoga nije briga. Treba uvesti bosančicu, ako treba i glagoljicu pa neka uče i oni naše boli me kurac a i Hrvati da se ne osjecaju majorizirano iako ne znaju ni šta to znaci :lol:
cyprus

#117 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by cyprus »

VCorp wrote:Znam srpsku ćirilicu i pisati i čitati, učio sam se sam i bosančicu. Iskreno bih volio da učimo bosančicu u školi jer je naše pismo, drago mi je što znam i srpsku ali mi ide na živce što je '' moram znati '' jer je to pismo nametnuto nama puškom. Zbog samog načina na koji se to pismo forsira i šta ono za mnoge predstavlja mene zna iritirati povremeno. Srbi sa kojim sam živio ne koriste srpsku ćirilicu, ide im na kurac i kažu da im se ne da to koristiti jer je za sve glavna latinica a onda ja moram slušati od Dodika i sličnih govana o vitalnim nacionalnim interesima i ja MORAM za prolaz u školi znati njihovo, nametnuto ćirilično pismo dok za naše nikoga nije briga. Treba uvesti bosančicu, ako treba i glagoljicu pa neka uče i oni naše boli me kurac a i Hrvati da se ne osjecaju majorizirano iako ne znaju ni šta to znaci :lol:
Dios mio :facepalm:
VCorp

#118 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by VCorp »

cyprus wrote:
VCorp wrote:Znam srpsku ćirilicu i pisati i čitati, učio sam se sam i bosančicu. Iskreno bih volio da učimo bosančicu u školi jer je naše pismo, drago mi je što znam i srpsku ali mi ide na živce što je '' moram znati '' jer je to pismo nametnuto nama puškom. Zbog samog načina na koji se to pismo forsira i šta ono za mnoge predstavlja mene zna iritirati povremeno. Srbi sa kojim sam živio ne koriste srpsku ćirilicu, ide im na kurac i kažu da im se ne da to koristiti jer je za sve glavna latinica a onda ja moram slušati od Dodika i sličnih govana o vitalnim nacionalnim interesima i ja MORAM za prolaz u školi znati njihovo, nametnuto ćirilično pismo dok za naše nikoga nije briga. Treba uvesti bosančicu, ako treba i glagoljicu pa neka uče i oni naše boli me kurac a i Hrvati da se ne osjecaju majorizirano iako ne znaju ni šta to znaci :lol:
Dios mio :facepalm:

Sarkazam ? :lol:
viva_castro

#119 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by viva_castro »

Ne zaboravite da se to pismo kasnije zvalo i "Begovica" jer se čuvalo u bogatim begovskim porodicama. To su naravno iste porodice koje su u Kraljevini Bosni bili zemljoposjednici i feudalci. Dakle oni su sačuvali Bosančicu / Begovicu i u doba Osmanlija.
Tomahawk11
Globalni moderator

#120 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Tomahawk11 »

res publica wrote:Kao nebošnjak, na osnovu jednostavnog posmatranja, mogu reći na Bošnjaci generalno NEMAJU izraženu bilo kakvu vrstu jezičkih kompleksa. Kao Hrvati npr. :D
Hrvati sitničavo paze da ne upotrijebe neku riječ koja vuče na srbizam, a problem ćirilice, kako se može vidjeti, uzdigli su na nivo odbrane nacionalnih interesa. Kod Bošnjaka nema ni blizu nečeg takvog. Bošnjacima se zna omaći čak i neka riječ na ekavici. To se može vidjeti npr. u intervjuima Alije Izetbegovića ili Ejupa Ganića na youtube. Prije par dana na vijestima na klix portalu korišćena riječ "ćutati" umjesto "šutjeti". Primjera je dakle mnogo u kojima se vidi da Bošnjaci nemaju tu vrstu kompleksa.

Meni je interesantna druga stvar i volio bih da mi to neko objasni. Mostarski Bošnjaci npr. kažu "opština", a tuzlanski i sarajevski "općina". Iako bi prirodnije bilo da je obrnuo. Zašto je to tako?

Drugo, kad sam bio u nekad prije 5 godina u Sarajevu. Ljudi se pozdravljaju sa "selam alejkum-alejkum selam". Naravno, nikakvu neprijatnost neće dožvjeti onaj ko pozdravi sa "dobar dan". Pitanje je, da li se odmah zna da onaj ko kaže "dobar dan" nije musliman?
Ne zna se. Selam je pozdrav izmedju poznanika - islamske vjeroispovjesti, jel, a sluzbeni pozdrav je dobro jutro, dobar dan, dobro vece, ja dosao u banku, bolnicu, drzavnu instituciju, nazivam dobar dan i niko se nece pitati sta sam i ko sam. Neces sigurno nazivati selam nekom koga ne znas ili u nekoj sluzbenoj instituciji. Mozda neki dedo ili nana, onako po starinski, navikli tako.
reis1

#121 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by reis1 »

kalemeonlol wrote:Pa bosančica je sprska ćirilica sa degenerativnim promjenama ,to svi znaju.Adoptirano pismo srpskog postanka.
Cuj ovog matereti... :lol: Djasmine tebi su vile u glavu... :lol:

Inace, u vremenu malo nakon i malo prije velike sizme 1054. godine i raspada crkve na zapadnu i istocnu (rimsku i bizantijsku), cirilica se pojavila kao alat trece novonastale crkve, slavenske, ili ako ocete pravo-slavne, ili ako ocete bugarske. Cirilo i Metodije, Bugari, iz Ohrida - Mecce slavenske crkve - otisnuli su se u "svijet" sprovoditi misionarski rad, od ovih slavenskih balkanskih zemalja do Velikomoravske (tada nije bilo Madjara u Europi, vec su cijelu panonsku nizinu naseljavali slaveni). Otuda potice ta i te ove nase cirilice, bosancice, crkve bosanske, stecci, itd itd.

Naravski, cikicama u Rimu se od toga digla kosa na glavi, pa su onda dali podrsku novodoslim Madjarima da tu slavensku konkurenciju razjebu: od 1001. su srokali Velikomoravsku, a 1102. su srokali Hrvate, i od tada "pokatoliceni" :D ne vole cirilicu. Nakon 4. krizarskog rata i osvajanja danasnje Grcke, 1202.-1204., godine 1217. su poslali Svetog Savu, koji je okacio rimsku papsku krunu Nemanjicima na glavu - tj. Nemanjici su na glavi nosili katolicki kriz :D - sto je naravno malo za ove danasnje Mehmed-pashine pravoslavce sokantno. :D

Nama u Bosni, na ovim nasim planincugamaa, nisu nista mogli - tak da smo njegovali pravoslavlje, iliti slavensku, iliti bosansku iliti bugarsku crkvu, sahranjivali se pod steccke sve do 1461. godine. Tek tada je Stephen nas Thomasevic, postao prvi gospodar Bosne, koji je na celo stavio katolicki kriz - al jest mu dugo i trajao, do 1463. :D

Sve u svemu, cirilica je ustvari bugarsko pismo, pismo bugarske slavenske/pravoslavne crkve! That's our history 'n' tradition!!! :izet:
Post Reply