Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Arsenal Royal

#1 Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Arsenal Royal »

Primjetio sam u običnom govoru među ljudima ali najviše na internetu da se nažalost naš narod ograđuje od Ćiriličnog pisma vezujuci ga za nesto strano,prljavo, srpsko tuđinsko.....Najsmješnija su mi youtube internet prepucavanja naših ljudi koji se hvale bosančicom kao srbi i hrvati nemaju nesto takvo slicno, a kada im neko nesto napise na ćirilici onda kazu ne razumijem ja te tvoje "hijeroglife" ili neke slicne budalaštine.

Bosančica je samo Bosanska verzija ćiriličnog pisma kao i sve druge verzije ćirilice tipa srpske, bugarske i tako dalje.Moderna ćirilica koja je danas u upotrebi je samo modernizirano pismo ovih prethodno nabrojanih pisama kako bi se lakse pisalo i komuniciralo.

Smatram da se pod hitno treba pojacati rezim školovanja i raditi na sto vecoj dvopismenosti djece u smislu da se jedna sedmica na času Bosanskog piše latinicom a druga ćirilicom.

Немојте се одрицати оног што је ваше!
Nemojte se odricati onog što je vaše!
Prolaznik

#2 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 17:16, edited 1 time in total.
Rampage

#3 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Rampage »

Arsenal Royal wrote:Primjetio sam u običnom govoru među ljudima ali najviše na internetu da se nažalost naš narod ograđuje od Ćiriličnog pisma vezujuci ga za nesto strano,prljavo, srpsko tuđinsko.....Najsmješnija su mi youtube internet prepucavanja naših ljudi koji se hvale bosančicom kao srbi i hrvati nemaju nesto takvo slicno, a kada im neko nesto napise na ćirilici onda kazu ne razumijem ja te tvoje "hijeroglife" ili neke slicne budalaštine.

Bosančica je samo Bosanska verzija ćiriličnog pisma kao i sve druge verzije ćirilice tipa srpske, bugarske i tako dalje.Moderna ćirilica koja je danas u upotrebi je samo modernizirano pismo ovih prethodno nabrojanih pisama kako bi se lakse pisalo i komuniciralo.

Smatram da se pod hitno treba pojacati rezim školovanja i raditi na sto vecoj dvopismenosti djece u smislu da se jedna sedmica na času Bosanskog piše latinicom a druga ćirilicom.

Mi svi znamo ćirilicu, ne brini:)

Druga je priča to što nikada nismo u mogućnosti da odjednom koristimo oba pisma, a latinica se sama po sebi, intuativno, nameće kao prvi izbor:)
Lincoln-Burrows

#4 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Lincoln-Burrows »

dikno wrote: A u pravu si za Bosancicu, samo sto je drugi prisvajaju, tipa Hrvatske, koji kazu "da je Bosancica hrvatsko cirilicno pismo"? :lol:
Pojavljuju se još i nazivi: harvacko pismo (Dmine Papalić), rvasko pismo, arvatica, arvacko pismo (Povaljska listina, dodatak Poljičkom statutu iz 1655.), bosanica (Stjepan Zlatović), bosanska azbukva (Ivan Berčić), bosanska ćirilica (Franjo Rački), hrvatsko-bosanska ćirilica (Ivan Kukuljević Sakcinski), bosansko-dalmatinska ćirilica (Vatroslav Jagić), bosanska brzopisna grafija (E. F. Karskij), zapadna varijanta ćirilskog brzopisa (Petar Đorđić), zapadna (bosanska) ćirilica (Stjepan Ivšić), poljičica, poljička azbukvica (u narodu Poljicâ - Frane Ivanišević), serbska slova (Matija Divković).
Rampage

#5 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Rampage »

A kod nas, i dan danas, najpopularniji je ovaj naziv koji si zadnji naveo :D
Lincoln-Burrows wrote:serbska slova (Matija Divković).
Arsenal Royal

#6 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Arsenal Royal »

Lincoln-Burrows wrote:
dikno wrote: A u pravu si za Bosancicu, samo sto je drugi prisvajaju, tipa Hrvatske, koji kazu "da je Bosancica hrvatsko cirilicno pismo"? :lol:
Pojavljuju se još i nazivi: harvacko pismo (Dmine Papalić), rvasko pismo, arvatica, arvacko pismo (Povaljska listina, dodatak Poljičkom statutu iz 1655.), bosanica (Stjepan Zlatović), bosanska azbukva (Ivan Berčić), bosanska ćirilica (Franjo Rački), hrvatsko-bosanska ćirilica (Ivan Kukuljević Sakcinski), bosansko-dalmatinska ćirilica (Vatroslav Jagić), bosanska brzopisna grafija (E. F. Karskij), zapadna varijanta ćirilskog brzopisa (Petar Đorđić), zapadna (bosanska) ćirilica (Stjepan Ivšić), poljičica, poljička azbukvica (u narodu Poljicâ - Frane Ivanišević), serbska slova (Matija Divković).
Dobro postoji brdo naziva za nju i koristila se svakako i van Bosne ali prvi pisani dokumet nastao na bosančici je povelja Kulina bana koja potiče iz Bosne, tako da je Bosančica Bosansko pismo to sto se koristi i u hrvatskoj ne znaci da je ona i hrvatsko pismo.To bi bilo isto ko da kazem da je engleski jezik ustvari i Bosanski jer se koristi u Bosni mislim smiješno...
klaki

#7 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by klaki »

Kakve averzije ne izmisljaj :-D Jedini za koje sam primjetio da imaju averzije su "gluplji" i neobrazovaniji ljudi

A to da se cirilica sve manje i slabije uci u skolama je istina, ali hajd nije neka steta. Imamo vecih problema
Last edited by klaki on 24/07/2014 14:42, edited 1 time in total.
Brkooo

#8 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Brkooo »

Пишете глупости
Arsenal Royal

#9 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Arsenal Royal »

Prolaznik wrote:Моја дјеца уче ћирилицу у основној школи (Сарајево) и користе се њоме сасвим равноправно. Сматрају је својим писмом исто као и латиницу. Повремено им задам да ми напишу неки састав и видим да им не представља никакав проблем. Сматрамо да смо богатији тиме што владамо са два писма за разлику од многих других. Дакле, нису дјеца проблем и није школство проблем.

Проблем је затуцаност појединаца, примитивизам, национализам и шта све не.
Драго ми је што сам чуо твој примјер.Вјеруј ми то је права ријетскост.Надам се да ће сва дјеца у Босни попут твоје моћи користити оба писма.
Pismonosa

#10 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Đe u ćirilicu neko da dirne. Pismo budućnosti :thumbup:

Ja sam za to da djecu treba još malo i dodatno opteretiti. Neka uče uporedo i japanska i arapska slova i kineske znakove. Šta fali. Ko zna kad im to znanje može zatrebati. Nije od viška to uvesti kao obavezno učenje u osnovnim i srednjim školama. Ionako su nam djeca previše opuštena i besposlena.
Pismonosa

#11 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Ćirilica odumire u Srbiji, polako ali sigurno. A ipak, nekome je pravi problem Mehina averzija prema istoj.
daxon

#12 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by daxon »

Brkooo wrote:Пишете глупости
Upravo htjedoh to napisati, naravno, uz prigodnu sličicu :D

Image
Brkooo

#13 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Brkooo »

Pismonosa wrote:Ćirilica odumire u Srbiji, polako ali sigurno. A ipak, nekome je pravi problem Mehina averzija prema istoj.
od viska glava ne boli, treba svako znati i jedno i drugo pismo... ne razumijem kako se zbog tog moze samo raspravljati

nemoj sramotit pismonosu sa avatara :D
Rampage

#14 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Rampage »

Pismonosa wrote:Ćirilica odumire u Srbiji, polako ali sigurno. A ipak, nekome je pravi problem Mehina averzija prema istoj.
Nek' te je stid tog tvog avatara :D

Edit - @brko - napisali smo isto u isto vrijeme:)
Last edited by Rampage on 24/07/2014 14:49, edited 1 time in total.
Queen_of_hearts

#15 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Queen_of_hearts »

Svaki put kad uocim subjekta koji ima averziju prema cirilicnom pismu,ispostavi se da on ima averziju prema pismu uopste i prema skoli ,knjizi (narocito "debeloj knjizi",dugim tekstovima,),pravopisu ,stranim jezicima,historiji,geografiji,muzickoj kulturi ,obrazovanju,lijepom vladanju,muzeju,pozoristu .. :oops: :oops: :oops: :mrgreen:
Cemu trositi energiju na takve ?! :)
Pismonosa

#16 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Ma ovaj sa avatara je samo kofol pismonoša :D
Rampage

#17 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Rampage »

Pismonosa wrote:Ma ovaj sa avatara je samo kofol pismonoša :D
Šta misliš da je on gledao kojim pismom su pisma napisana te da je odbacao ona koja mu se ne sviđaju, kako bi to sve završilo :D ?
Pismonosa

#18 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

Jah, uglavnom. Ćirilica je bespotrebno sranje koje će se u potpunosti zaboraviti i smatrati nečim arhaičnim i romantičnim.

Kome treba to. Bezveze :D
Lincoln-Burrows

#19 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Arsenal Royal wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Dobro postoji brdo naziva za nju i koristila se svakako i van Bosne ali prvi pisani dokumet nastao na bosančici je povelja Kulina bana koja potiče iz Bosne, tako da je Bosančica Bosansko pismo to sto se koristi i u hrvatskoj ne znaci da je ona i hrvatsko pismo.To bi bilo isto ko da kazem da je engleski jezik ustvari i Bosanski jer se koristi u Bosni mislim smiješno...
Inače najstariji dokument na bosančici je Humačka ploča.
Rampage

#20 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Rampage »

Zanimljivo je šta Wikipedia kaže o Humačkoj ploči - .hr kaže da je pisana na "starohrvatskom" a .bs na "starobosanskom"... Klasika, što se tiče naših prostora:)
Arsenal Royal

#21 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Arsenal Royal »

Lincoln-Burrows wrote: Inače najstariji dokument na bosančici je Humačka ploča.
Pisani dokument ploča nije pisani dokument nit je dokument uopšte
Rampage

#22 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Rampage »

Arsenal Royal wrote:
Ne treba cjepidlačit', znamo šta je čovjek htio da kaže.
ultima_palabra

#23 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by ultima_palabra »

Arsenal Royal wrote:Primjetio sam u običnom govoru među ljudima ali najviše na internetu da se nažalost naš narod ograđuje od Ćiriličnog pisma vezujuci ga za nesto strano,prljavo, srpsko tuđinsko.....Najsmješnija su mi youtube internet prepucavanja naših ljudi koji se hvale bosančicom kao srbi i hrvati nemaju nesto takvo slicno, a kada im neko nesto napise na ćirilici onda kazu ne razumijem ja te tvoje "hijeroglife" ili neke slicne budalaštine.

Ako misliš da YT prepucavanja imaju ikakve veze sa stvarnim životom, daleko ćeš dogurati.
Lincoln-Burrows

#24 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Arsenal Royal wrote:
Nazovi to spomenik.
Pismonosa

#25 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pismonosa »

narimari wrote:
Pismonosa wrote:Jah, uglavnom. Ćirilica je bespotrebno sranje koje će se u potpunosti zaboraviti i smatrati nečim arhaičnim i romantičnim.

Kome treba to. Bezveze :D
koje gluposti pises,rusija ukrajina,bjelorusija,bugarska,makedonija i td to je povrsinski trecina svijeta,

a razlog sto bosnjaci ne smatraju cirilicu kao svoju je taj sto cirilicu koriste samo pravoslavni narodi i pravoslavne zemlje.

Evo ja znam ćirilicu i mogu ti reći da mi je to od presudnog značaja u životu. Sad ko čovek mogu da odem na Aranđelovac x.com i da na forumu pratim stanje sa izvozom Knjaza Miloša :lol:

Čuj ćirilica :D :D
Post Reply