Moderator: _BataZiv_0809
-
DJ Babo
#151 Re: Avatar
pekulijaran=osoben (engl. peculiar)
ne znam sto ljudi (@vjecitistudent) traze dlaku u jajetu, vjerovatno jer nemaju sta argumentovano reci. @zox se potrudio da stvarno kvalitetno argumentira svoj stav, a ovaj se hvata za jedan izraz
ne znam sto ljudi (@vjecitistudent) traze dlaku u jajetu, vjerovatno jer nemaju sta argumentovano reci. @zox se potrudio da stvarno kvalitetno argumentira svoj stav, a ovaj se hvata za jedan izraz
-
zijancer
#152 Re: Avatar
ne znam od kad spavas vječiti, ali ima već 10ak godina kako nisam srela nekoga ko pokušava ili je pokušavao brusiti svoju estetiku
komi ajd nastavite PLS
komi ajd nastavite PLS
- 11sumirp
#153 Re: Avatar
komi wrote:meni je ideja najbitnija, onda da ima dobru priču oko te ideje a onda da nema loše dijaloge i na kraju da nema dijelove filma u kojima ću kolutati očima zbog patetike
recimo u tome je razlika između odličnog terminatora i lošeg terminatora 4
ne mogu shvatiti naciju koja puši vake filmove a onda glasa za one koji to isto rade u aziji africi i južnoj americi![]()
![]()
osjećam se loše
Avatar je u osnovi vestern film... kauboji došli pobiti indijance a oni se obranili uz pomoć izdajnika
odbijam vjerovati da bi buduća civilizacija za 150 godina ono radila na stranoj planeti koja ima da ponudi mnogo više od onog blutonija...
civilizacija koja savlada međuzvjezdani put savladat će i "bad economy" i teksaški način rješavanja problema i liječenje kičme...
vjerujem da onako skupocjeni projekt međuzvjezdanog poduhvata i istraživanja planete ne može nikako biti bez planetarnog zajedničkog poduhvata
Drug zaboravljas da moc kvari,a apsolutna moc apsolutno kvari...
Pogotovu kad su u pitanju ljudi...
Nijedan jos napredak u ljudskoj istoriji nije bio ,a da ga nismo proslavili krvlju...
- stochar
#154 Re: Avatar
Kazu otkako je Ali Gashi pogled'o taj film, sad se zove "Kamatar"...
- Haris.ba
#155 Re: Avatar
Isto ovako se raspravljalo oko Ratova zvijezda i Matrixa. A producentima samo kapa lova u đep. Jerbo svi hoće da vide o čemu se ovoliko raspravlja.
-
VjecitiStudent
#156 Re: Avatar
DJ Babo wrote:pekulijaran=osoben (engl. peculiar)
- shuriken
#157 Re: Avatar
nisam bio neki fan jamesa s kameron
kad sam skuzio da je u ovo doba domovinske bezbjednosti
paranoje od drugih i drugacijih
poricanja darwina
ulupao 500 000 000 USD
da izvrgne ruglu americki imperijalizam, korporatizam, intervencionizam, krscanske pohode, odnos prema juznoj americi (doslovno, ne kroz metafore)
i da prikaze treehuggere kao nepobjedivu snagu,
i da to sve skupa na emotivan i uvjerljiv( citaj - vrlo jednostavan i predvidljiv nacin)
prezentira tim istim homosapiensima, vecinom u formativnim godinama
shvatio sam da je njegova pozitivna transformativna snaga i utjecaj na covjecanstvo nemjerljiva u povijesti filmske umjetnosti
(Schindlerova lista je snimljena 50 godina nakon zlocina a Avatar je snimljen za vrijeme dok se zlocin desava i u oci finalnog zlocina bespovratnog unistenja planete)
a u svakom slucaju ima mocniji utjecaj na ekolosko osvjestavanje populacije planeta nego Kopenhagen, Greenpeace, WWF, UNDP, Al Gore, Pape B-16, Ahmed i Nedzad, Dalai Lama, patrijarh Kiril prvi i 2 velika rabina Izraela zajedno.
a ja odoh danas u 17 15 u Avenue Mall u Zagrebu gledat 3D verziju
ovaj film je moguce dozivjeti na TV samo ako je 50 incha HD sa Blue Ray playera i jebeno slozenim surroundom i da je u sobi mrak i da vas niko nista ne pita i ne zvoni telefon u tih 3 sata
i krajnji dokaz za nevjerne Tome, u Nezavisnim pise da je film banalan
kad sam skuzio da je u ovo doba domovinske bezbjednosti
paranoje od drugih i drugacijih
poricanja darwina
ulupao 500 000 000 USD
da izvrgne ruglu americki imperijalizam, korporatizam, intervencionizam, krscanske pohode, odnos prema juznoj americi (doslovno, ne kroz metafore)
i da prikaze treehuggere kao nepobjedivu snagu,
i da to sve skupa na emotivan i uvjerljiv( citaj - vrlo jednostavan i predvidljiv nacin)
prezentira tim istim homosapiensima, vecinom u formativnim godinama
shvatio sam da je njegova pozitivna transformativna snaga i utjecaj na covjecanstvo nemjerljiva u povijesti filmske umjetnosti
(Schindlerova lista je snimljena 50 godina nakon zlocina a Avatar je snimljen za vrijeme dok se zlocin desava i u oci finalnog zlocina bespovratnog unistenja planete)
a u svakom slucaju ima mocniji utjecaj na ekolosko osvjestavanje populacije planeta nego Kopenhagen, Greenpeace, WWF, UNDP, Al Gore, Pape B-16, Ahmed i Nedzad, Dalai Lama, patrijarh Kiril prvi i 2 velika rabina Izraela zajedno.
ovaj film je moguce dozivjeti na TV samo ako je 50 incha HD sa Blue Ray playera i jebeno slozenim surroundom i da je u sobi mrak i da vas niko nista ne pita i ne zvoni telefon u tih 3 sata
i krajnji dokaz za nevjerne Tome, u Nezavisnim pise da je film banalan
- Zox
#158 Re: Avatar
Meni je izgledalo kao da sam objasnio. Samo sto vjeciti student citira drugo po redu koristenje izraza, a ne prvo. Dok se malo ne zadubi, ne vjerujem da ce diplomiratiZox wrote:Eto vidite, komijevi kriteriji po cemu je neki film dobar su gotovo pa antipodno suprotni mojima. da ne bude zabune, ne zelim reci da su moji "objektivniji" od njegovih. Jednostavno, potpuno razlicito gledamo na film, razlicite smo osobe, razliciti su nam backgroundi.
Meni osnovni kriteriji nije "dobra prica" vec "dobro ISPRICANA prica". (bice da je to zasto sto je slican slogan i firme u kojoj radim) To je stara dihotomija: da li je vaznije sta pricas ili kako pricas. Meni je u svakodnevnom zivotu vaznije STA se prica, u filmu i u umjetnosti mi je vaznije KAKO. Nisam pobornik poruka, poruke u filmu uglavnom zavrse pretenciozno.
Drugi kriterij mi je koristenje filmskog jezika na pekulijaran nacin, to jest na takav nacin da se ta prica ne moze ispricati ni u jednom drugom mediju a da dobrano ne izgubi na poenti. Isto mi je i sa svim ostalim umjetnostima. Zavrsio sam slikarstvo pa mi je lakse o tome govoriti: ako mozes ispricati sta je na slici, tu sliku nisi ni trebao slikati, bilo je dovoljno da je prepricas. Ako film mozes prepricati, jebo taj film. Ako pjesmu mozes pretvoriti u poeziju, nista od toga itd...
Kadriranje, ritam, montaza, diegeza, ekstradiegeza, volim kad se svaki pekulijarni aspekat filmskog jezika koristi kako bi se sto bolje ispricala prica (ne kazem da je to slucaj s Avatarom, u Avataru nista od toga nisam primijecivao, bio sam jednostavno utonuo u dozivljaj i, jos jednom, neizmjerno sam zahvalan Cameronu sto mi je omogucio da opet budem ONO dijete koje je sa 6 godina provodilo popodneva u kinu a da nije ni znalo sta je kadriranje). Nakon silnih ispita iz teorije i prakse jezika filma, masovne komunikacije, estetike, fotografije, kompozicije i tako dalje, rekao bih da je avatar na neki nacin na mene djelovao dezintoskirajuce.
Mala digresija: medij o kome, bez lazne skromnosti, i komi i ja znamo jako mnogo, strip, lagano propada jer se novi stripovi prave za odrasle koji cijeli zivot citaju stripove. Djeci se ne pruzaju remek djela pogodna ZA NJIHOV UZRAST koja bi ih priblizila mediju. Jednom kad citaoci Texa i Dylan Doga pomru, stripove vise nece imati ko citati. Zato ne znam zasto podcjenjujete KVALITETAN OBLIK ZABAVE KOJI CE DJECA PROGUTATI. I koji, ktomu jos, ima da im ponudi i nekakve poruke koje toliko volite. Sta je lose u tome?
Moj treci kriterij, da zavrsim s tim, je da me film provede kroz neki drugi svijet, koji moze biti jednostavno i necija tudja emocija, kako bih obogatio svoj zivot.
(Usudicu se reci, nadam se da mi komi nece zamjeriti: njemu je vazan broj filmova, i meni je nekad bio vazan, mislio sam da mi je gotovo pa DUZNOST odgledati i procitati sto vise kako bih izbrusio svoju estetiku. Bilo je to u vremenu kad sam citao 3 knjige sedmicno i gledao barem jedan film dnevno, vikendom i po pet. Sada mi je vazniji intenzitet dozivljaja nego broj.)
A evo i gdje je doplivao izraz: http://onlinerjecnik.com/Rjecnik/leksikon
-
VjecitiStudent
#159 Re: Avatar
Taj rjecnik, macku o rep.Zox wrote: Meni je izgledalo kao da sam objasnio. Samo sto vjeciti student citira drugo po redu koristenje izraza, a ne prvo. Dok se malo ne zadubi, ne vjerujem da ce diplomirati![]()
Pretraga za "pekulijaran" na google-u, sto je vrlo zgodan nacin da se provjeri da li je neka rijec u upotrebi i koliko cesto, vraca ukupno 8 rezultata, ukljucujuci i ovu diskusiju i referencu sa 'rjecnika'.
No, kad je 'event' postao svakodnevni dio domaceg jezika, ne sumnjam da ce i 'pekulijaran' imati svoje mjesto pod suncem.
Izvinjavam se ljubiteljima 'Avatara', zbog male digresije.
Nazalost, ove diskusije o jeziku je moguce tjerati samo na temama na kojima se nakarade, ko ova gornja, pojave.
- Zox
#160 Re: Avatar
"leksikografski zavod Mirolav Krleza" - checkVjecitiStudent wrote:Taj rjecnik, macku o rep.Zox wrote: Meni je izgledalo kao da sam objasnio. Samo sto vjeciti student citira drugo po redu koristenje izraza, a ne prvo. Dok se malo ne zadubi, ne vjerujem da ce diplomirati![]()
Pretraga za "pekulijaran" na google-u, sto je vrlo zgodan nacin da se provjeri da li je neka rijec u upotrebi i koliko cesto, vraca ukupno 8 rezultata, ukljucujuci i ovu diskusiju i referencu sa 'rjecnika'.
No, kad je 'event' postao svakodnevni dio domaceg jezika, ne sumnjam da ce i 'pekulijaran' imati svoje mjesto pod suncem.
Izvinjavam se ljubiteljima 'Avatara', zbog male digresije.
Nazalost, ove diskusije o jeziku je moguce tjerati samo na temama na kojima se nakarade, ko ova gornja, pojave.
"Srpski recnik sa recnikom stranih reci i izraza" - check
"Vjesnik" - check
Ne kazem da je cest izraz, zato sam ga i objasnio. Da, potice iz stranog jezika. Kao i rijec "majmun", uostalom. (turski)
-
zijancer
#161 Re: Avatar
hmm..
interesantno da skoro ideNtična rasprava ( o izrazu peculiar
) postoji u Letu iznad kukavičjeg gnijezda.. ima li neko citate? 
- darius_maximus
-
DJ Babo
#163 Re: Avatar
zijancer wrote:hmm..interesantno da skoro ideNtična rasprava ( o izrazu peculiar
) postoji u Letu iznad kukavičjeg gnijezda.. ima li neko citate?
nije bas identicno, ali kakvo zapazanje
- POCA
#164 Re: Avatar
e sad ćemo totalno skrenuti s teme,al fakat ni ja nisam znala šta znači taj izraz pekulijaranDJ Babo wrote:pekulijaran=osoben (engl. peculiar)
- Zox
#165 Re: Avatar
Shvatam sustinu problema. Mislim da sve uveliko zavisi od toga koliko duboko zelis argumentovati stvari. Neki se koncepti jednostavno moraju objasniti pazljivo biranim terminima.
Ja recimo ne zalazim na ljubav i sex podforum jer mi nista ne znace smajlici i dvoslovni postovi, premda shvatam da forum vecina ljudi dozivljava upravo tako. Vjerovatno bih i pojednostavio ono sto sam mislio reci, ali sam prije toga bio prozvan upravo jer "NISAM NA PRAVI NACIN ARGUMENTOVAO STAV" a, jbg, moj "nerazumljivi" post je upravo nacin na koji se stvari precizno argumentuju.
Nista me nije kostalo da napisem "ocam dobar film", ali ne shvatam poentu citanja 40 stranica takvih postova.
No hard feelings, zaista, ali ja forum i diskusuju jednostavno ne shvatam tako.
Ja recimo ne zalazim na ljubav i sex podforum jer mi nista ne znace smajlici i dvoslovni postovi, premda shvatam da forum vecina ljudi dozivljava upravo tako. Vjerovatno bih i pojednostavio ono sto sam mislio reci, ali sam prije toga bio prozvan upravo jer "NISAM NA PRAVI NACIN ARGUMENTOVAO STAV" a, jbg, moj "nerazumljivi" post je upravo nacin na koji se stvari precizno argumentuju.
Nista me nije kostalo da napisem "ocam dobar film", ali ne shvatam poentu citanja 40 stranica takvih postova.
- karanana
#167 Re: Avatar
ja doso na temu da vidim valja li ista film i isplati li se dati 6 maraka za kino ili uzeti pirat za 2 km, a oni opleli ko da su na podforumu filozofija.....o svemu ali najmanje o filmu.
-
elSaik
#168 Re: Avatar
Isplati.karanana wrote:ja doso na temu da vidim valja li ista film i isplati li se dati 6 maraka za kino ili uzeti pirat za 2 km, a oni opleli ko da su na podforumu filozofija.....o svemu ali najmanje o filmu.
- zlaataan
#169 Re: Avatar
Evo vratih se sa Avatara i mogu reći da mi se film svidio
Vrijedi dati novac za kartu.
Preporučio bih onima koji žele pogledati film, da karte rezervišu ili se pojave sat vremena prije projekcije, jer sam jedva došao do karte pola sata ranije...
Vrijedi dati novac za kartu.
Preporučio bih onima koji žele pogledati film, da karte rezervišu ili se pojave sat vremena prije projekcije, jer sam jedva došao do karte pola sata ranije...
-
norah
#170 Re: Avatar
Jeste dozivljaj pogledati ovaj film, ali film kao filma...hm...pa ne znam bas...mozda za malo vecu djecu:)
- POCA
#171 Re: Avatar
Gledala sam film prije nego što je ova tema otvorena,znači niko me nije trebao uvjeravati i Avatarom sam oduševljena...Tvoje otvaranje teme mi se baš svidjelo i sasvim je razumljivo i lijepo napisano.A to gore što sam napisala u vezi komplikovanih izlaganja nisam mislila da je to nešto previše nerazumljivo i teško prosječnom kefalu da skonta,nego u globalu primjećujem u posljednje vrijeme da se previše koriste riječi engleskog jezika kao zamjena za već postojeće i odgovarajuće naše riječi i to me pomalo nervira jer mislim da nema potrebe za tim...naš je jezik isuviše bogat da bi tako surovo bio izbačen iz upotrebe bez obzira što je u pitanju "svjetska" zamjena...Zox wrote:Shvatam sustinu problema. Mislim da sve uveliko zavisi od toga koliko duboko zelis argumentovati stvari. Neki se koncepti jednostavno moraju objasniti pazljivo biranim terminima.
Izvinjavam se zbog ponovnog skretanja s teme,neću više...a Avatar ko ne pogleda looood je
- jasco
#172 Re: Avatar
Mislio sam da je ovo opet neki Blockbuster kao i obicno, ali debelo sam se prevarao.shuriken wrote: a u svakom slucaju ima mocniji utjecaj na ekolosko osvjestavanje populacije planeta nego Kopenhagen, Greenpeace, WWF, UNDP, Al Gore, Pape B-16, Ahmed i Nedzad, Dalai Lama, patrijarh Kiril prvi i 2 velika rabina Izraela zajedno.
![]()
Stvarno nisam ocekivao ovako jedno cudo od filma (neopisivo), od tipa koji je reziser filmova poput "Titanic'a".
Gledao sam veceras 3D verziju, i moram priznati da dosad nisam gledao boljeg filma u kinu.
Odusevljen sam. Evo spakovao sam ovih svojih par stvarchica i selim se na Pandoru.
ovaj komentar mi je dobar:
Avatar Is Like The iPhone Of Movies
- Neelix
#173 Re: Avatar
taj zadnji komentar i nije neka preporuka 
- jasco
#174 Re: Avatar
to je bilo za iphone nerds lajk mi.Neelix wrote:taj zadnji komentar i nije neka preporuka
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#175 Re: Avatar
Upravo sam se vratio iz bioskopa. Projekcija je bila u novoj, fantasticnoj kino sali, ... perfektan surround sistem, ... kvalitetne 3D cvike.
Otimas se, znas da je to fikcija, ali ... dojam je da si u filmu.
Eksperimentirao sam par puta i skidao 3D cvike, ... razlika je drasticna.
Pokusajte ga obavezno pogledati u kinu na 3D.

Otimas se, znas da je to fikcija, ali ... dojam je da si u filmu.
Eksperimentirao sam par puta i skidao 3D cvike, ... razlika je drasticna.
Pokusajte ga obavezno pogledati u kinu na 3D.