Moderator: _BataZiv_0809
- coek
- ljubav_aha
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#103 Re: Avatar
ako se kvalitet filma mjeri u brzini kojom mi prođe
onda mi je najbolji Cellular 
- Truba
#104 Re: Avatar
ovo s vampirom je drugi film nemojte pomisliti da je to avatar
inače ja sam dugo čekao avatar misleći da je battle angel
zapravo sam pobrkao naslove... battle angel bi trebao biti ok jer je anima predložak odličan
nadam se da nećemo čekati 15 godina na njega
inače ja sam dugo čekao avatar misleći da je battle angel
nadam se da nećemo čekati 15 godina na njega
- darius_maximus
#105 Re: Avatar
@komi, cime se mjeri kvalitet filma?
Nemoj misliti da te nes napadam, znam da pratis filmove, ali me bas ovo interesuje?
Jel' "originalni" scenario mjerilo?
Nemoj misliti da te nes napadam, znam da pratis filmove, ali me bas ovo interesuje?
Jel' "originalni" scenario mjerilo?
- Kona__
#106 Re: Avatar
Što si se nahorozio bolan...komi wrote:ursula u književnosti ti je kao nikola tesla u nauci .... njoj nije žao što je ljudi pokradaju... nego što nemaju svoje ideje... isto kao s nikolom što je biloKona__ wrote:Ljudi pustite komija, nije on mjerodavan![]()
... on i njegova Ursula.. tc tc tc..
od harija potera do evo usudio bih se reći avatara...
- Truba
#107 Re: Avatar
meni je ideja najbitnija, onda da ima dobru priču oko te ideje a onda da nema loše dijaloge i na kraju da nema dijelove filma u kojima ću kolutati očima zbog patetike
recimo u tome je razlika između odličnog terminatora i lošeg terminatora 4
ne mogu shvatiti naciju koja puši vake filmove a onda glasa za one koji to isto rade u aziji africi i južnoj americi
osjećam se loše
Avatar je u osnovi vestern film... kauboji došli pobiti indijance a oni se obranili uz pomoć izdajnika
odbijam vjerovati da bi buduća civilizacija za 150 godina ono radila na stranoj planeti koja ima da ponudi mnogo više od onog blutonija...
civilizacija koja savlada međuzvjezdani put savladat će i "bad economy" i teksaški način rješavanja problema i liječenje kičme...
vjerujem da onako skupocjeni projekt međuzvjezdanog poduhvata i istraživanja planete ne može nikako biti bez planetarnog zajedničkog poduhvata
ne mogu shvatiti naciju koja puši vake filmove a onda glasa za one koji to isto rade u aziji africi i južnoj americi
Avatar je u osnovi vestern film... kauboji došli pobiti indijance a oni se obranili uz pomoć izdajnika
odbijam vjerovati da bi buduća civilizacija za 150 godina ono radila na stranoj planeti koja ima da ponudi mnogo više od onog blutonija...
civilizacija koja savlada međuzvjezdani put savladat će i "bad economy" i teksaški način rješavanja problema i liječenje kičme...
vjerujem da onako skupocjeni projekt međuzvjezdanog poduhvata i istraživanja planete ne može nikako biti bez planetarnog zajedničkog poduhvata
- Truba
#108 Re: Avatar
ona ti živi u "najljevljoj" američkoj državiKona__ wrote:Što si se nahorozio bolan...komi wrote:ursula u književnosti ti je kao nikola tesla u nauci .... njoj nije žao što je ljudi pokradaju... nego što nemaju svoje ideje... isto kao s nikolom što je biloKona__ wrote:Ljudi pustite komija, nije on mjerodavan![]()
... on i njegova Ursula.. tc tc tc..
od harija potera do evo usudio bih se reći avatara...Dobra je Ursula, zezam se malo...
-
elSaik
#109 Re: Avatar
Simbolika je u tome što ponovno komentarišeš filmove koje nisi (a niti namjeravaš, jerbo ti niko nije dao "solidan odgovor" koji bi te ubijedio (?) da ga gledaš) gledati.ljubav_aha wrote:Svemirco wrote:Draga gospodo, ako se niste u stanju uživjeti u jedan genijalan svijet drugačiji od bilo čega što možete vidjeti na našoj zeleno-plavoj planeti onda ne trebate ni gledati filmove, gledajte kakav reality show pa vam to možda bude inventivnije. Vjerovatno niste posvetili niti zeru vremena uživajući u bezbrojnim detaljima kojima je protkan ovaj film već ste sjedili 162 minute u kinu pokušavajući naći svaku moguću zamjerku.
Nekim ljudima je čaša očito uvijek do pola prazna. Nekako mi vas je žao, nemate duše jedne trunke nego kad počne film izvadite papir i pravite listu propusta umjesto da uživate u nekom drugom svijetu![]()
ratatuli,sto je ovdje simbolika u filmukomi wrote:ok cura koja je stara 200 godina koja pije krv i čovjek koji vješa ljude naopačke i kolje ih je romantična komedija![]()
![]()
![]()
![]()
@ komi - i Harry Potter ima viševijekovna bića koja piju krv + vješanje ljudi naopačke, jel' i on horror?
Ja jedva čekam Sherlocka, iako po onom traileru gdje samo skače, mlati se i ganja nekoga više liči na Ninja Assassin, ali eto...
- ljubav_aha
- darius_maximus
#111 Re: Avatar
Znači misliš na scenario...komi wrote:meni je ideja najbitnija, onda da ima dobru priču oko te ideje a onda da nema loše dijaloge i na kraju da nema dijelove filma u kojima ću kolutati očima zbog patetike
ne mogu shvatiti naciju koja puši vake filmove a onda glasa za one koji to isto rade u aziji africi i južnoj americi![]()
![]()
osjećam se loše
Patetike ima svugdje pa i u japanskim i kineskim filmovima, pitanje je koliko je ima i koliko kome smeta... (ne govorim da su im filmovi losi)
Po tim mjerilima su "Pulp Fiction" i "Memento", recimo, osrednji filmovi, iako se smatraju predstavnicima postmodernizma, narocito "Pulp Fiction".
Oba sam na nove nacine pricaju svoje price, Tarantino kroz paralelno pricanje prica, Nolan kroz pricanje price unazad. Iako volim obojicu, narocito Nolana, tako stvari stoje.
Ne bih ja bas isao do terminatora 4 koji je barem neki pokusaj prerade ideja, za razliku od terminatora 3.
Ne pusi nacija filmove, to je ljudska priroda... Zeljeti da mali pobjedi velikog ide od Davida i Golijata, ako ne i dalje u proslost...
Uvijek je, pa i u sportu, ljepse ljudima pricati o underdogu koji je pobijedio favorita, nego obrnuto.
Ista civilizacija je radila (i radi) to isto i na nasoj planeti koja sigurno ima mnogo vise za ponuditi od zlata i nafte.
Znaci civilizacija koja je uspjela otici na mjesec se rijesila svojih prethodnih karakternih mana? Ili ih je tek tada razvila, onako globalno?
"Teksaski nacin" rjesavanja problema nije stran ni ostalim narodim i narodnostima. Kod nas se taj metod zove "Sila Boga ne moli".
Rijesili su lijecenje kicme, ali treba para izletiti, to je barem receno...
-
elSaik
#112 Re: Avatar
Upitno je koliko se ljubav prema bilo čemu i može zaista objasniti. S druge strane, ne osjećam ni potrebnu da objašnjavam bilo kome. Neka svako uzme film, pogleda i donese svoju ličnu odluku. Zašto bih ja pljuvao ili veličao nešto i govorio MASI da li da gleda ili ne, kada su ukusi toliko različiti da se jedna te ista stvar doživaljava na milion drugačijih, često suprotnih načina. Ja sam Gospodara pogledao mali milion put i svaki put mi je bio odličan. Gledao obične, malo produžene, puno produžene verzije, gledao pojedinačne scene 6-7 puta zaredom, gledao trilogiju čitavo u komadu nekoliko desetina puta, a opet, mom najbolje prijatelju je film bezveze, drama dosadan, gubljenje vremena (neka mu Tolkien oprosti, amen).ljubav_aha wrote:a ti nisi spsoban obajsniti nesto sto volis
Moje preporuke za gilmove ovako izgledaju:
- ej, koji film da uzmem iz videoteke?
- šta ti se gleda?
- drama.
- Changeling.
- zašto?
- jer je dobar.
Kraj priče.
AVATAR - Komiju se ne sviđa, Zoxu se sviđa. Ja ću ga pogledati, meni će se svidjeti, ti ga nećeš gledati, jer ti se nije svidio.
Ja ovdje komentarišem samo jer mi je šega da ima toliko ljudi koji čekaju da neko očito upućeniji u filmove (komi) dođe na temu, napiše negativnu kritiku, da bi oni onda komentarisali "e, jeste, jeste, tako je"... đe ste junaci bili prije komija?!
- ljubav_aha
#113 Re: Avatar
komi je bolje objasnio,a vi koji ste obsjednuti filmom,niste u stanju odgovoriti,to je zaista komicno
- ljubav_aha
#114 Re: Avatar
sto je autor rekao o svom filmu :
In a 2007 interview with Time magazine, Cameron addressed the meaning of the film's title, answering the question "What is an avatar, anyway?" Cameron stated, "It's an incarnation of one of the Hindu Gods taking a flesh form." He said that "n this film what that means is that the human technology in the future is capable of injecting a human's intelligence into a remotely located body, a biological body". Cameron stated, "It's not an avatar in the sense of just existing as ones and zeroes in cyberspace. It's actually a physical body
In a 2007 interview with Time magazine, Cameron addressed the meaning of the film's title, answering the question "What is an avatar, anyway?" Cameron stated, "It's an incarnation of one of the Hindu Gods taking a flesh form." He said that "n this film what that means is that the human technology in the future is capable of injecting a human's intelligence into a remotely located body, a biological body". Cameron stated, "It's not an avatar in the sense of just existing as ones and zeroes in cyberspace. It's actually a physical body
- darius_maximus
#115 Re: Avatar
Molim te, sta je bolje objasnio?
I sta ti se uopste treba objasniti?
Zasto je neki fim dobar? Kome? Evo ja pitam komija, on meni kaze da mu je bitna "prica"...
I to je kao neki cvrst kriterij oko kojeg nema polemike?
Ma dajte, smijesno postaje...
I sta ti se uopste treba objasniti?
Zasto je neki fim dobar? Kome? Evo ja pitam komija, on meni kaze da mu je bitna "prica"...
I to je kao neki cvrst kriterij oko kojeg nema polemike?
Ma dajte, smijesno postaje...
- Truba
#116 Re: Avatar
buduća civilizacija da onako rješava probleme je jedanako kao kad bi sada papa pozivao da se pale vještice
dakle to je stavljeno iza nas...ne može tako
isto tako vjerujem mislim nadam se da za 150 godina ako se savlada međuzvjezdani put da onakvi debili neće moći biti naši ambasadori na stranom planetu no vej hoze
ne znam otkud sad palp fikšn i memento u priči... potonji kao neonoir koji je u svoje doba ponudio nešto novo i danas je aktualan baš ću staviti na listu za ponovno gledanje
nema nešto patetike u njima... ili se ne mogu sjetiti
nema patetike mnogo u japanskim filmovima... svojedobno sam rekao da su korejski filmovi i ljudi najljepši na svijetu... i pisao sam ovdje o njihovim romantičnim komedijama... nije to ono što smo navikli gledati... ipak je to druga civilizacija
s druge strane ne znam otkud japanci i koreanci u sf priči
nemaju oni sve skupa 10 SF filmova... nije njihov žanr

isto tako vjerujem mislim nadam se da za 150 godina ako se savlada međuzvjezdani put da onakvi debili neće moći biti naši ambasadori na stranom planetu no vej hoze
ne znam otkud sad palp fikšn i memento u priči... potonji kao neonoir koji je u svoje doba ponudio nešto novo i danas je aktualan baš ću staviti na listu za ponovno gledanje
nema patetike mnogo u japanskim filmovima... svojedobno sam rekao da su korejski filmovi i ljudi najljepši na svijetu... i pisao sam ovdje o njihovim romantičnim komedijama... nije to ono što smo navikli gledati... ipak je to druga civilizacija
s druge strane ne znam otkud japanci i koreanci u sf priči
- Truba
#117 Re: Avatar
hvalaljubav_aha wrote:komi je bolje objasnio,a vi koji ste obsjednuti filmom,niste u stanju odgovoriti,to je zaista komicno
- Truba
#118 Re: Avatar
ljubav_aha wrote:sto je autor rekao o svom filmu :
hm... sad kad napisa ovo podjeća me na ovu dobru knjigu
Lord of Light (1967) is an epic science fiction/fantasy novel by Roger Zelazny. It was awarded the 1968 Hugo Award for Best Novel,[1] and nominated for a Nebula Award in the same category.[2] Two chapters from the novel were published as novelettes in the Magazine of Fantasy and Science Fiction in 1967.
The context of the novel – modern western characters in a Hindu-Buddhist myth-infused world – is reflected in the book's opening lines:
“
"His followers called him Mahasamatman and said he was a god. He preferred to drop the Maha- and the -atman, however, and called himself Sam. He never claimed to be a god, but then he never claimed not to be a god."
- darius_maximus
#119 Re: Avatar
@ komi
Moram ici sada, odgovorit cu ti sutra...
Razjasnit cu sta sam htio reci, iako ti malo saras i uzimas iz svih postova sto ti odgovara, sada nemam vremena za vise...
Moram ici sada, odgovorit cu ti sutra...
Razjasnit cu sta sam htio reci, iako ti malo saras i uzimas iz svih postova sto ti odgovara, sada nemam vremena za vise...
- Truba
#120 Re: Avatar
ne znam šta šaram... onaj gore me pegla o teorijama horror žanra
ti spominješ priču...i kažeš da ona nije bitna...
pa eto taj Gladijatir ti je pun patetike i istorijskih neistina pa je odličan film iako je predvidljiv jer je svega negativnog tu s mjerom... a ne ovdje... mixer... uzmeš od svakog malo ukradeš i čekaš 15 godina da dođe tehnologija kako bi ljude prevario šarenim vratima da bulje u njih
ti spominješ priču...i kažeš da ona nije bitna...
pa eto taj Gladijatir ti je pun patetike i istorijskih neistina pa je odličan film iako je predvidljiv jer je svega negativnog tu s mjerom... a ne ovdje... mixer... uzmeš od svakog malo ukradeš i čekaš 15 godina da dođe tehnologija kako bi ljude prevario šarenim vratima da bulje u njih
- Truba
#121 Re: Avatar
fantastika kao krovna institucija se sastoji od SFa Horroraa fantasija i rubno gledano misteri filmovaelSaik wrote: @ komi - i Harry Potter ima viševijekovna bića koja piju krv + vješanje ljudi naopačke, jel' i on horror?![]()
(mogao bih do sutra ovako
).
dakle hari poter je fantastika... fantasi...i horror
horror film ima svoje zakonitosti unutar samog sebe koji se ne odnose na gledatelje...
ja sam se više uplašio EYES WIDE SHUT nego recimo BLARWITCHA ... ali to ne znači da je prvi film horror a drugi ne
kontaš?
možemo uzeti bebu koja će se uplašiti nekih scena u filmu Avatar ali to neće avatar činiti horor filmom
sada dolazimo do glavnog
što treba filmu da bi bio horror?
prvenstveno ja bih rekao NATPRIRODNO biće (let the right one in, emili rose) ili natprirodne pojave (magije, okultizam, uklete kuće npr Skeleton key) te kao najslabiji dio SPLATTER ( krv meso i klanje petak 13.) s tim recimo da se mogu objedinjiti 2 ili više grupacije tako da petak 13 ima i natprirodno i splatter u sebi dok skeletony key ima prva dva
recimo pada mi film AUDICIJA na pamet... on nema nista natpridodno u sebi... ali ima splatter
odo ja gledati filmove
- ljubav_aha
#122 Re: Avatar
ja sma prva pitala sto je poenta,zasto volite film,niko od vas niej bio u stanju,i kako si ,ocevidno napisao razlog nesposobnosti opisaivanja vlastitie ljubavi prema necemu,i svi ste poceli sa komentaro,pogledaj film,a zatim je komi uputio kritiku,jer je ocevidno upucen u SF filmove,a vi,koji takodjer gledate filmove,niste u stanju da podjelite misljenje,kritiku i analizu filma sa komi-jem ili sa osobom koaj ima drugacije misljenje,pa to je doslovno zalosnoelSaik wrote:Upitno je koliko se ljubav prema bilo čemu i može zaista objasniti. S druge strane, ne osjećam ni potrebnu da objašnjavam bilo kome. Neka svako uzme film, pogleda i donese svoju ličnu odluku. Zašto bih ja pljuvao ili veličao nešto i govorio MASI da li da gleda ili ne, kada su ukusi toliko različiti da se jedna te ista stvar doživaljava na milion drugačijih, često suprotnih načina. Ja sam Gospodara pogledao mali milion put i svaki put mi je bio odličan. Gledao obične, malo produžene, puno produžene verzije, gledao pojedinačne scene 6-7 puta zaredom, gledao trilogiju čitavo u komadu nekoliko desetina puta, a opet, mom najbolje prijatelju je film bezveze, drama dosadan, gubljenje vremena (neka mu Tolkien oprosti, amen).ljubav_aha wrote:a ti nisi spsoban obajsniti nesto sto volis
Moje preporuke za gilmove ovako izgledaju:
- ej, koji film da uzmem iz videoteke?
- šta ti se gleda?
- drama.
- Changeling.
- zašto?
- jer je dobar.
Kraj priče.![]()
AVATAR - Komiju se ne sviđa, Zoxu se sviđa. Ja ću ga pogledati, meni će se svidjeti, ti ga nećeš gledati, jer ti se nije svidio.I to je to.
Ja ovdje komentarišem samo jer mi je šega da ima toliko ljudi koji čekaju da neko očito upućeniji u filmove (komi) dođe na temu, napiše negativnu kritiku, da bi oni onda komentarisali "e, jeste, jeste, tako je"... đe ste junaci bili prije komija?!
- ljubav_aha
#123 Re: Avatar
komi wrote:hvalaljubav_aha wrote:komi je bolje objasnio,a vi koji ste obsjednuti filmom,niste u stanju odgovoriti,to je zaista komicnoda nisam oženjen pitao bih te da se oženim
- Zox
#124 Re: Avatar
Eto vidite, komijevi kriteriji po cemu je neki film dobar su gotovo pa antipodno suprotni mojima. da ne bude zabune, ne zelim reci da su moji "objektivniji" od njegovih. Jednostavno, potpuno razlicito gledamo na film, razlicite smo osobe, razliciti su nam backgroundi.
Meni osnovni kriteriji nije "dobra prica" vec "dobro ISPRICANA prica". (bice da je to zasto sto je slican slogan i firme u kojoj radim
) To je stara dihotomija: da li je vaznije sta pricas ili kako pricas. Meni je u svakodnevnom zivotu vaznije STA se prica, u filmu i u umjetnosti mi je vaznije KAKO. Nisam pobornik poruka, poruke u filmu uglavnom zavrse pretenciozno.
Drugi kriterij mi je koristenje filmskog jezika na pekulijaran nacin, to jest na takav nacin da se ta prica ne moze ispricati ni u jednom drugom mediju a da dobrano ne izgubi na poenti. Isto mi je i sa svim ostalim umjetnostima. Zavrsio sam slikarstvo pa mi je lakse o tome govoriti: ako mozes ispricati sta je na slici, tu sliku nisi ni trebao slikati, bilo je dovoljno da je prepricas. Ako film mozes prepricati, jebo taj film. Ako pjesmu mozes pretvoriti u poeziju, nista od toga itd...
Kadriranje, ritam, montaza, diegeza, ekstradiegeza, volim kad se svaki pekulijarni aspekat filmskog jezika koristi kako bi se sto bolje ispricala prica (ne kazem da je to slucaj s Avatarom, u Avataru nista od toga nisam primijecivao, bio sam jednostavno utonuo u dozivljaj i, jos jednom, neizmjerno sam zahvalan Cameronu sto mi je omogucio da opet budem ONO dijete koje je sa 6 godina provodilo popodneva u kinu a da nije ni znalo sta je kadriranje). Nakon silnih ispita iz teorije i prakse jezika filma, masovne komunikacije, estetike, fotografije, kompozicije i tako dalje, rekao bih da je avatar na neki nacin na mene djelovao dezintoskirajuce.
Mala digresija: medij o kome, bez lazne skromnosti, i komi i ja znamo jako mnogo, strip, lagano propada jer se novi stripovi prave za odrasle koji cijeli zivot citaju stripove. Djeci se ne pruzaju remek djela pogodna ZA NJIHOV UZRAST koja bi ih priblizila mediju. Jednom kad citaoci Texa i Dylan Doga pomru, stripove vise nece imati ko citati. Zato ne znam zasto podcjenjujete KVALITETAN OBLIK ZABAVE KOJI CE DJECA PROGUTATI. I koji, ktomu jos, ima da im ponudi i nekakve poruke koje toliko volite. Sta je lose u tome?
Moj treci kriterij, da zavrsim s tim, je da me film provede kroz neki drugi svijet, koji moze biti jednostavno i necija tudja emocija, kako bih obogatio svoj zivot.
(Usudicu se reci, nadam se da mi komi nece zamjeriti: njemu je vazan broj filmova, i meni je nekad bio vazan, mislio sam da mi je gotovo pa DUZNOST odgledati i procitati sto vise kako bih izbrusio svoju estetiku. Bilo je to u vremenu kad sam citao 3 knjige sedmicno i gledao barem jedan film dnevno, vikendom i po pet. Sada mi je vazniji intenzitet dozivljaja nego broj.)
Meni osnovni kriteriji nije "dobra prica" vec "dobro ISPRICANA prica". (bice da je to zasto sto je slican slogan i firme u kojoj radim
Drugi kriterij mi je koristenje filmskog jezika na pekulijaran nacin, to jest na takav nacin da se ta prica ne moze ispricati ni u jednom drugom mediju a da dobrano ne izgubi na poenti. Isto mi je i sa svim ostalim umjetnostima. Zavrsio sam slikarstvo pa mi je lakse o tome govoriti: ako mozes ispricati sta je na slici, tu sliku nisi ni trebao slikati, bilo je dovoljno da je prepricas. Ako film mozes prepricati, jebo taj film. Ako pjesmu mozes pretvoriti u poeziju, nista od toga itd...
Kadriranje, ritam, montaza, diegeza, ekstradiegeza, volim kad se svaki pekulijarni aspekat filmskog jezika koristi kako bi se sto bolje ispricala prica (ne kazem da je to slucaj s Avatarom, u Avataru nista od toga nisam primijecivao, bio sam jednostavno utonuo u dozivljaj i, jos jednom, neizmjerno sam zahvalan Cameronu sto mi je omogucio da opet budem ONO dijete koje je sa 6 godina provodilo popodneva u kinu a da nije ni znalo sta je kadriranje). Nakon silnih ispita iz teorije i prakse jezika filma, masovne komunikacije, estetike, fotografije, kompozicije i tako dalje, rekao bih da je avatar na neki nacin na mene djelovao dezintoskirajuce.
Mala digresija: medij o kome, bez lazne skromnosti, i komi i ja znamo jako mnogo, strip, lagano propada jer se novi stripovi prave za odrasle koji cijeli zivot citaju stripove. Djeci se ne pruzaju remek djela pogodna ZA NJIHOV UZRAST koja bi ih priblizila mediju. Jednom kad citaoci Texa i Dylan Doga pomru, stripove vise nece imati ko citati. Zato ne znam zasto podcjenjujete KVALITETAN OBLIK ZABAVE KOJI CE DJECA PROGUTATI. I koji, ktomu jos, ima da im ponudi i nekakve poruke koje toliko volite. Sta je lose u tome?
Moj treci kriterij, da zavrsim s tim, je da me film provede kroz neki drugi svijet, koji moze biti jednostavno i necija tudja emocija, kako bih obogatio svoj zivot.
(Usudicu se reci, nadam se da mi komi nece zamjeriti: njemu je vazan broj filmova, i meni je nekad bio vazan, mislio sam da mi je gotovo pa DUZNOST odgledati i procitati sto vise kako bih izbrusio svoju estetiku. Bilo je to u vremenu kad sam citao 3 knjige sedmicno i gledao barem jedan film dnevno, vikendom i po pet. Sada mi je vazniji intenzitet dozivljaja nego broj.)