Autorstvo Fatihe

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Gojeni H

#201 Re: Autorstvo Fatihe

Post by Gojeni H »

Nit' cita sta mu neko drugo napise, nit' ono sto sam napise ...
Jest' Allah Milostiv, jest'
Kikibombona

#202 Re: Autorstvo Fatihe

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:Nit' cita sta mu neko drugo napise, nit' ono sto sam napise ...
Jest' Allah Milostiv, jest'
Na osnovu jedne recenice donio si zakljucak o meni. Tvoja greska.

To bi bilo kao da napises kako volis 'grublji seks' a da ja na osnovu toga zakljucim da si seksualni manijak.

Valjda razumijes analogiju. Nisam nikakav 'ateisticki selefija'. Boze sacuvaj, kakvo pordjenje. :-)
vazi

#203 Re: Autorstvo Fatihe

Post by vazi »

fatamorgana wrote:
vazi wrote:
Izvini ali pricas gluposti. Vjernik nikada nece reci ni pomisliti moja je vjera ok tvoja ne valja, kazem vjernik .....
Hau jes nou, svi su ovdje veliki vjernici a npr. izmeđju šija i sunija bi proradili noževi isto k'o i u zlatno doba Islama samo da se mogu dohvatiti no srećom forum ima antinož zaštitu!
naravno, samo opet ponavljam koji su pravi motivi tih previranja i koji je krajnji cilj ?

Odgovor na ta dva pitanja vodi do zakljucka : kakve to veze ima s vjerom ? :wink:
Connaisseur Karlin

#204 Re: Autorstvo Fatihe

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
vazi wrote:
Ps i kakve veze ima je li Fatiha dio Kur'ana ili ne ? Nikakve
Da li znas odgovor?

Cekam arzonju da odgovri,ni on jos nije napisao pojednostavljen odgovor. :)

niko se od vjernika se nije solidno potrudio i objasnio odgovor :D
Tako i treba...Ja ću nastojati da ti odgovorim čim prije :mrgreen:
obecanje prihvaceno :D :-D
vazi

#205 Re: Autorstvo Fatihe

Post by vazi »

Kikibombona wrote:
vazi wrote:Izvini ali pricas gluposti. Vjernik nikada nece reci ni pomisliti moja je vjera ok tvoja ne valja, kazem vjernik.

Da ne ulazim u detalje tvoga posta, samo bih da te upitam : zasto ne agitujes i ne ubjedjujes nekoga da mu ne valja npr plava boja i da bi moro nositi iskljucivo žutu ? Zasto ne agitujes za mir , za borbu protiv siromastva ili za ocuvanje zdrave okoline, zastitu voda i sl ? Koje ti zadovoljstvo pruza agitovanje protiv vjerovanja tj vjere ?

Edit: pocetak posta je ad hominem :izet:
I po cemu smo to kolege :?
Aj se prvo informisi o svojoj vjeri, posto se cini da o njoj ne znas nista ili ignorises njene principe. Bog u Kur'anu tvrdi da je jedino islam prava vjera, da su sve druge iskrivljene, islamom degradirane. Islam negira same temlje krscanstva. I kako jedna takva vjera, iz perspektive muslimana, moze biti ok!?? Krscanska vjera iz perspektive islama laze, govori da je poslanik Isus ono sto nije. Moze li od toga veci grijeh?

Poznajem dosta vjernika koji za druge vjere misle da su pogresne. Zasto oni ne bi bili 'pravi' vjernici? Ko je mjerodavan da odredi?

Agitujem za mir koliko mogu. Vise sam o tome pricao nego o vjeri. O siromastvu isto tako. O ekoloskoj osvjestenosti, sto mi je omiljena tema, isto tako. Vjere se latim rijetko. Ovo sto si navela je cesce predmet moga interesovanja.

Uticaj religija na bosansko drustvo je izrazito negativan. Poznajem veliki broj primjera u kojima je normalnim osobama bila otezana veza, prijateljska ili ljubavna, zato sto su razlicite vjeroispovjesti ili zato sto dolaze iz razlicitog kulturno-religijskog kruga. Vjera razdvaja ljude, pravi razlicite tabore. Isto negativno dejstvo imaju nacije. I to je predmet moga interesovanja.

Vjernici su izuzetno aktivni, narocito kler. Zasto vjernici pozivaju u vjeru, zasto govore da je njihova vjera bolja od ostalih...!?? Zasto ukazuju na posasti drustva, a posast je sve ono sto se suprostavlja vjeri?? Kada vi prestanete pozivati u vjeru, mozda i mi razmislimo da prestanemo pozivati u nevjeru.

Forumske kolege.

Arzuhal i Nurudin, rado cu se nadovezati na vase komentare, samo da uhvatim vremena.
Nije Aj vec Hajd ili hajde , onako , u prolazu ...

Moja vjera kaze :

AMENTU BILLĀHĪ – Ja vjerujem u Boga,
VE-MELĀIKETIHĪ – u Božije meleke,
VE KUTUBIHĪ – u Božije Kitabe ( Knjige ),
VE RUSULIHĪ – u Božije poslanike (pejgambere),
VEL-JEVMIL-ĀHIRI – u Posljednji (Sudnji) dan,
VE BIL-KADERI HAJRIHĪ VE ŠERRIHĪ MINELLĀHI TEĀLĀ – i vjerujem da sve što se događa, biva s Božijom voljom i određenjem.

Znaci vjerujem u Bozije KnjigEEEEE

Kur'an casni je posljednja knjiga koja nas upucuje d arzlucimo pravi put, po tim uputama nastojim da zivim.

Postujem svakog vjernika, bilo koje vjere da je ali isto tako postujem covjeka ne ulazeci u njegov stav o religiji i nemam uopste potrebu da znam je li vjernik ili nije. Ko sam to ja pa da se u tu ljudsku provatnost petljam ? Isto tako, ko si to ti pa da po tom servanis u upucujes ljude ? Odakle ti toliko samouvjerenje i sigurnost u ispravnost i nepogrijesivost tvoga nacina shvatanja religije, vjere ?

Uzmimo cak i da si u pravu, eto tako je kako ti kazes, ali ako je neko sretan kao vjernik, pa s kojim pravom zelis da kvaris to njegovo zadovoljstvo i srecu ? To ti je ko da neko jede najdrazi kolac a ti mu govoris non stop pljuni, pljuni, ne valja, to je najgori kolac, pljuni i uzmi ovaj , ovaj je bolji - a covjek ne voli taj sto mu nudis vec bas onaj koji on hoce.

Sloboda izbora se mora postovati.

kazes "Uticaj religija na bosansko drustvo je izrazito negativan. Poznajem veliki broj primjera u kojima je normalnim osobama bila otezana veza, prijateljska ili ljubavna, zato sto su razlicite vjeroispovjesti ili zato sto dolaze iz razlicitog kulturno-religijskog kruga. Vjera razdvaja ljude, pravi razlicite tabore. Isto negativno dejstvo imaju nacije. I to je predmet moga interesovanja.

Vjernici su izuzetno aktivni, narocito kler. Zasto vjernici pozivaju u vjeru, zasto govore da je njihova vjera bolja od ostalih...!?? Zasto ukazuju na posasti drustva, a posast je sve ono sto se suprostavlja vjeri?? Kada vi prestanete pozivati u vjeru, mozda i mi razmislimo da prestanemo pozivati u nevjeru.
" - to je tema za politike a ne za religije pa se fino politicki aktiviraj i agituj do mile volje.

Ili bi mozda bilo jos svrsishodnije da se radi na obrazovanju opstih narodnih masa , sirenju vidika, civilizacijskom ponasanju, medjusobnom , gradjanskom postivanju , ne mahalanju i sl...a religija je stvar pojedinca i njegovog privatnog zivota i kao takva neka ostane u granicama privatnog . A privatnost se mora postovati.
Connaisseur Karlin

#206 Re: Autorstvo Fatihe

Post by Connaisseur Karlin »

Gojeni H wrote:
asurbanipal wrote:
arzuhal wrote: Recimo kritikovanja, kritiziranja, napadanja, itd. islama traju već nekih 1500 godina, to nije ništa novo, i nema se ništa posebno novo izreći, dodati, sva suštinska pitanja su odavno raspakovana, prije nego smo se mi i rodili...Samo se mi spram svega toga pokazujemo kakvi smo, kao ljudi...

Ta kritikovanja islama ili bolje reći "islama" postoje već nekih 1500 godina i unutar same ideje, religije islama. Međutim, glavni problem je bio što su ta ukazivanja, kritike ili samokritike, bile uvijek dočekivane na nož, a ljudi, pojedinci koji su ih iznosili i grupice koje su ih slijedile, uvijek su bile anatemisane od strane većinske ili glavne struje u okviru te ideje, na ovaj ili onaj način. Nekada bi se to radilo izopćenjem iz društva, oduzimanjem imovine, protjerivanjem, ucjenama, prijetnjama sve do zatvora ili čak smaknuća. Čim se pojedinac drzne da postavlja pitanja, podpitanja, kritikuje već uvriježeno mišljenje i stavlja ga pod lupu. postoji mogućnost da bude proglašen čudakom, ludim, sihirbazom, osobom koju su opsjeli džinni ili pak otpadnikom od vjere, murtedom, nevjernikom, čiju je "krv halal proliti". Naravno, čim se te grupe, sljedbe, sekte ili pojedinci obilježe gore navedenim optužbama, podrazumijeva se da su one tim stavom stavljenje izvan konteksta glavne stuje, nosilje ideje ili religije, i samim tim one više ne pripadaju krugu "islama" tj. glavne struje koja tu ideju tumači i vodi, koja je od Boga odabrana, one postaju izdvojene, one su "ono drugo", "izvanjsko", "onostrano", "nepoznato". Nakon toga, po običaju slijedi satanizacija, stigmatizacija, budući da se odnos prema "drugom", "onostranom" bazira na strahu i predrasudama. S obzirom da je satana, šejtan, đavao, neprijatelj čovjeka još od vremena svoga stvaranja i antiteza Stvoritelja, jasno je da tada ono "drugo, onostrano" postaje "neprijateljskim".

Ostatak tvog upisa, kojeg nisam citirao nije ni vrijedan pomena, jer se zasniva na diskreditaciji sagovornika, oponenta, forumaša (u ovom slučaju dadinjo), budući da se u prvi plan ističe pripadnost spomenutog forumaša nekoj (nepoznatoj, onostranoj) religijskoj ideji ili misli (može biti šintoista, Hare Krišna, protestant, Jehovin svjedok, budista, pa i musliman), iako i sam nagađaš, pretpostavljaš, nisi siguran ko je i šta je i čemu pripada. Na kraju krajeva sve je to nebitno, irelevantno za ovu temu. Sasvim prirodno i očekivano, ponašaš se kao neko iz gornjeg dijela mog upisa, neko ko nastupa sa strahom, predrasudama, te kao pripadnik "glavne ili vodeće, od Boga odabrane struje", i kao "bogu blizak" tvoj je zadatak da tumačiš, vodiš, usmjeravaš, stigmatiziraš i sataniziraš svog oponenta. Doduše, do te krajnje ili zadnje faze nismo još došli, ali je svakako lahko i moguće predvidjeti. Sve je to upakovano u jedan suptilni humor začinjen mahalskim pseudointelektualizmom s mirisom "desetke u po somuna".
Interesantno ...
Cudno je da neko sa takvim znanjem o islamu govori o toj vjeri kao o Borgu, jednoj masi pcela sa nepoznatom maticom koja drzi red u kosnici, i iz iste istjera ponekog truta.

Istina je da kritika islama postoji 1500 godina, hvala Bogu da je tako. Medjutim, ko je taj ko "docekuje na noz"? Uvijek ista grupa, sekta, isti pogledi?
Da li se grupa vjerna Aliju r.a. odvaja, ili se pak Muavija i njegova ekipa "odvaja"? Haridzije se odvajaju od Alijeve grupe, ali se tesko mogu nazvati onima koji podrzavaju Muaviju. Koga Safavidi docekuju na noz? Ko je taj jedan te isti Borg koji "docekuje na noz"? Kako su se u okviru zlovlasti takvog Borga mogli formirati mezhebi (vjerske skole/pravci), sufijska ucenja, Druzi, alawije, turski aleviti ... ?

Priznajem svoje neznanje o periodu 8-12 vijek, ali ako neki zapisi i postoje onda nisu na raspolaganju siroj svjetini.
Medjutim, ukoliko se cita Ibnul Kajim npr., 13. vijek i nekih 100-tinjak godina koji su mu prethodili, se cine kao period jednog veoma bogatog perioda kad se, barem se tako cini, raspravljalo o svemu i svacemu u islamu, ... najmanje o bitnim stvarima (moje misljenje).

Uostalom, u 11. vijeku je i nastala Nepovezanost filozofa (izvinjavam se, nema boljeg prevoda, na engleskom je The Incoherence of the Philosophers), koju je jednom posredno spomenuo i @arzo ako se ne varam, gdje Gazali napada Ibn Sinu, Farabija i ostale sljedbenike tog pravca islamske filozofije, i koja se smatra (ako se takvo nesto moze nazvati) kljucnim momentom akademskog sukobljavanja ideja u islamu, gdje nakon opste prihvacenosti Gazalijevog ucenja, nastaje vojno, politicko, naucno i ekonomsko nazadovanje islamskog svijeta. Iako ce neko primijetiti vjerovatno da Seldzuci tek tad doalze na red :D , sto je posteno kao primjedba na ovu teoriju.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Incoh ... ilosophers

Dakle, kao i u krscanstvu, u razlicitim periodima postoje razlicite sile, koje imaju interese prema jednom ili drugom (ili desetom) obliku izrazavanja vjerovanja i koje vladajuce politicke elite preferiraju.
Moderne zemlje, BiH napose, imaju luksuz da vecinska vjera ne mora nuzno biti i vladajuca, zbog toga sto je ista odvojena od drzave. Odvojenost od drzave znaci nezavisnost.

Institucionalizaovana religija, ali ni vjera sama po sebi, nikada ne moze biti operisana od ovozemaljskog svijeta.
I vjera omedjuje kulturu jednog naroda, cesto vise od svih drugih aktera.
doktrina se doktrinom izbija :D tj, vodjenje verbalnog rata svih u skladu sa vlastitim teorijama :D
fatamorgana

#207 Re: Autorstvo Fatihe

Post by fatamorgana »

vazi wrote:
fatamorgana wrote:
vazi wrote:
Izvini ali pricas gluposti. Vjernik nikada nece reci ni pomisliti moja je vjera ok tvoja ne valja, kazem vjernik .....
Hau jes nou, svi su ovdje veliki vjernici a npr. izmeđju šija i sunija bi proradili noževi isto k'o i u zlatno doba Islama samo da se mogu dohvatiti no srećom forum ima antinož zaštitu!
naravno, samo opet ponavljam koji su pravi motivi tih previranja i koji je krajnji cilj ?

Odgovor na ta dva pitanja vodi do zakljucka : kakve to veze ima s vjerom ? :wink:
Na to pitanje bi ti mogli ili trebali odgovoriti prvenstveno vjernici, ja s moje strane mogu reći i da ima i da nema.
vazi

#208 Re: Autorstvo Fatihe

Post by vazi »

fatamorgana wrote:
vazi wrote:
fatamorgana wrote:

Na to pitanje bi ti mogli ili trebali odgovoriti prvenstveno vjernici, ja s moje strane mogu reći i da ima i da nema.[/quote]

velis, morebit bidne morebit ne bidne ...
fatamorgana

#209 Re: Autorstvo Fatihe

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
vazi wrote:
fatamorgana wrote:

Na to pitanje bi ti mogli ili trebali odgovoriti prvenstveno vjernici, ja s moje strane mogu reći i da ima i da nema.
velis, morebit bidne morebit ne bidne ...[/quote]

Ma ne, u biti nebi trebalo teoretski imati veze no u stvarnom životu uvijek ima pa budi pametan ....
Post Reply