Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
animus

#9626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

Usteda sigurno postoji jer nije isto praviti mostove i ukopavat se u brdu i plus jos tu nekako praviti petlju i na drugoj strani to isto praviti pored aerodroma u ravnici. Ne kazem da nema i privatnih interesa ali logicki mi je to praviti pored aerodroma.
drug_profi

#9627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa vidi, cesta silazi sa brda samo malo prije nego sto bi sisla po staroj trasi, a onda se poskupljuje u dolini jer ide preko oranica, sto znaci gradnju nasipa, eksproprijaciju i sl. Ovamo po starom bi isla preko imovine drzavnih preduzeca, kojima takodjer treba platiti, ali to je daleko jeftinija zemlja, plus sto je na kamenu pa je podloga odmah bolja. Tako da ja ne vidim gdje se tu dobija tih 200 miliona. Suplja prica jako smrdi. Dalje u dolini trebas praviti nadvoznjake, podvoznjake za postojece ceste, tako da nema tu ravnice. Znaci moras svu cestu dici na nasip, plus izgraditi desetak podvoznjaka.
hellhammer

#9628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hellhammer »

drugi profil wrote:Pa vidi, cesta silazi sa brda samo malo prije nego sto bi sisla po staroj trasi, a onda se poskupljuje u dolini jer ide preko oranica, sto znaci gradnju nasipa, eksproprijaciju i sl. Ovamo po starom bi isla preko imovine drzavnih preduzeca, kojima takodjer treba platiti, ali to je daleko jeftinija zemlja, plus sto je na kamenu pa je podloga odmah bolja. Tako da ja ne vidim gdje se tu dobija tih 200 miliona. Suplja prica jako smrdi. Dalje u dolini trebas praviti nadvoznjake, podvoznjake za postojece ceste, tako da nema tu ravnice. Znaci moras svu cestu dici na nasip, plus izgraditi desetak podvoznjaka.
nadvoznjaci i podvoznjaci su daleko jevtinija varijanta nego kad autoput ide brdom, i od kuda znas ti cija je zemlja brdom, ispada cim je brdo da je drzavna :D :D :D
drug_profi

#9629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa gledao sam u katastru. Neka propala drzavna firma je vlasnik.

Poslano sa Tipfeler mašine
drug_profi

#9630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

drugi profil wrote:Pa gledao sam u katastru. Neka propala drzavna firma je vlasnik.

Dakle evo sad sam malo bolje pogledao. Šumsko industrijsko preduzeće Mostar je vlasnik većine zemljišta ispod stare trase uz par fizičkih lica. Sve je kategorisano uglavnom kao pašnjak 4. ili 5. klase.
Kad se već spusti do nove trase počinju vinogradi i stambeni objekti...
Nije mi jasno da je eksproprijacija plodne i kvalitetne zemlje sa izgrađenim objektima u dužini nekoliko kilometara jeftinija od jednog-dva kilometra ceste u stijeni. Jer čim se to prođe, stara trasa ima prednost nad novom jer stiže do iste tačke takozvanim pašnjacima 5. klase. umjesto kroz vinograde i naselja.
Ali eto, ja nisam od te struke pa možda debelo griješim, ali kao laiku mi se čini da tu baš i nema istine ako se priča o nekoj golemoj uštedi.
probook

#9631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

drugi profil wrote:
drugi profil wrote:Pa gledao sam u katastru. Neka propala drzavna firma je vlasnik.

Dakle evo sad sam malo bolje pogledao. Šumsko industrijsko preduzeće Mostar je vlasnik većine zemljišta ispod stare trase uz par fizičkih lica. Sve je kategorisano uglavnom kao pašnjak 4. ili 5. klase.
Kad se već spusti do nove trase počinju vinogradi i stambeni objekti...
Nije mi jasno da je eksproprijacija plodne i kvalitetne zemlje sa izgrađenim objektima u dužini nekoliko kilometara jeftinija od jednog-dva kilometra ceste u stijeni. Jer čim se to prođe, stara trasa ima prednost nad novom jer stiže do iste tačke takozvanim pašnjacima 5. klase. umjesto kroz vinograde i naselja.
Ali eto, ja nisam od te struke pa možda debelo griješim, ali kao laiku mi se čini da tu baš i nema istine ako se priča o nekoj golemoj uštedi.
Tu ti struka nema nikakve veze nego je politika umjesala prste. Da li je cilj neka podjela buduca, namjerno presjecanje zemlje ljudima (cini mi se da su tu vecinom Srbi u Malom Polju, Ortijesu i Laksevinama), itd. uglavnom necemo nikada saznati.

Uostalom cijela trasa ide brdima sve od Bijace i sada odjednom se mora spustiti u dolinu gdje je "slucajno" obradiva plodna zemlja, ici tuda par kilometara i onda opet u brdo sve do Sarajeva? Gdje je tu logika ako neko moze objasniti :-)
DrugaGimnazija

#9632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

probook wrote: Tu ti struka nema nikakve veze nego je politika umjesala prste. Da li je cilj neka podjela buduca, namjerno presjecanje zemlje ljudima (cini mi se da su tu vecinom Srbi u Malom Polju, Ortijesu i Laksevinama), itd. uglavnom necemo nikada saznati.

Uostalom cijela trasa ide brdima sve od Bijace i sada odjednom se mora spustiti u dolinu gdje je "slucajno" obradiva plodna zemlja, ici tuda par kilometara i onda opet u brdo sve do Sarajeva? Gdje je tu logika ako neko moze objasniti :-)
Ma da, ovo je dogovor SDA i HDZ o buducoj podjeli, pa su skontali da im je najlakse povuci liniju podjele u vidu autoputa koji ce kostati milijardu maraka, da se vlasi ne dosjete.
:-)
probook

#9633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

DrugaGimnazija wrote:
probook wrote: Tu ti struka nema nikakve veze nego je politika umjesala prste. Da li je cilj neka podjela buduca, namjerno presjecanje zemlje ljudima (cini mi se da su tu vecinom Srbi u Malom Polju, Ortijesu i Laksevinama), itd. uglavnom necemo nikada saznati.

Ma da, ovo je dogovor SDA i HDZ o buducoj podjeli, pa su skontali da im je najlakse povuci liniju podjele u vidu autoputa koji ce kostati milijardu maraka, da se vlasi ne dosjete.
Pa dobro haj daj neki drugi razlog. Znaci od Bijace do Sarajeva ide skoro cijela trasa preko brda i odjednom se mora u Mostaru spustiti u dolinu kao sto sam vec gore napisao i to u duzini od par kilometara, haj da je duzina 30 km pa da covjek i razumije.
studeni76

#9634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

DrugaGimnazija wrote:

Nekada je situacija bao kao sto kaze tvoj avatar. Boli politicare racku, neka kosta i 2 milijarde, nece oni iz svog dzepa placat. Njiba bi svakako jedna dobra kriza il rat odgovaralo da operu pare i sakriju lopovluke :sad:
orinoco

#9635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

Ko zna, molim da mi da odgovor, makar i približne vrijednosti:

U današnje vrijeme, koliko košta izgradnja u KM/km:

- magistralnog puta
- brze ceste,
- auto-puta

Koliko košta izgradnja tunela prema pojedinačnoj kategoriji puta iznad, i
Koliko košta izgradnja mosta/vijadukta,

sve u brdsko-planinskim područjima u BiH.

Zahvaljujem unaprijed svima na korektnim odgovorima.
Laertes

#9636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

orinoco wrote:Ko zna, molim da mi da odgovor, makar i približne vrijednosti:

- magistralnog puta
- brze ceste,
- auto-puta

Jel' sa ugradnjom il' bez?

Ono, da se ugrade svi koji se trebaju ugradit'.
ibizza

#9637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ibizza »

orinoco wrote:Ko zna, molim da mi da odgovor, makar i približne vrijednosti:

- magistralnog puta
- brze ceste,
- auto-puta

Jel to hoces da doniras lovu ili je koncesija u pitanju :D
Bumerang

#9638 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

'JP Autoceste FBiH: Vizualizacija buduće dionice autoceste oko Mostara

Last edited by Bumerang on 28/09/2018 09:04, edited 1 time in total.
So What!

#9639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

FEDERACIJA U CESTOGRADNJU UPUMPAVA DVIJE MILIJARDE KM: Evo šta će se graditi u 2017. godini
Zbog višemjesečnih opstrukcija iz RS-a, još nisu povećane akcize na gorive od kojih bi se gradile nove dionice autoceste 5C, no Vlada Federacije BiH i JP Autoceste, osmislili su novi model finansiranja cestogradnje koji će kombinirati s postojećim modelom kako bi se cestogradnja ubrzala već u 2017. godini.

Image

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je za "Slobodnu Bosnu" da će se u 2017. godini kombinirati novi model finansiranja cestogradnje s tradicionalnim modelom, i da će ta sinergija dva modela donijeti novu dinamiku u cestogradnji.

Detaljnije planove iznio je Adnan Terzić, prvi čovjek Javnog preduzeća "Autoceste FBiH". Terzić je za "Slobodnu Bosnu" pojasnio novi model finansiranja i izgradnje autoceste 5C koji će se kombinirati s već ustaljenim modelom kreditnog zaduživanja kod Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Terzić kaže da uprava Autocesta nastoji ubrzati cestogradnju i zbog toga se odlučila „uvesti u igru“ još jedan model finansiranja i izgradnje pojedinih dionica na Koridoru 5c.

Taj novi model, na principu finansiraj-projektuj-izgradi, prvi put će se testirati kod izgradnje tunela Prenj, dugog 10 kilometara i vrijednog oko 220 miliona eura, i mostarske obilaznice u dužini od 15 kilometara, čija se vrijednost procjenjuje na oko 250 miliona eura.

„Raspisat ćemo dva međunarodna tendera za ove dvije dionice, koje ukupno vrijede oko 550 miliona eura. Mi taj novac možemo osigurati iz EIB-a i EBRD-a, no to bi trajalo predugo, a mi želimo ubrzati cestogradnju i zbog toga smo se opredijelili za alternativno rješenje finansiranja i izgradnje. Dakle, izabrat ćemo investitora koji ponudi najpovoljniju cijenu i najkraći rok izgradnje, a vraćanje kredita u iznosu od oko 550 miliona KM za obje dionice, garantirat će Vlada Federacije BiH, mada će de facto taj kredit vraćati JP Autoceste Federacije BiH“, kazao je Terzić za Slobodnu Bosnu.

Na pitanje hoće li biti zainteresiranih investitora za ovakvu vrstu poslovnog partnerstva, Terzić je dao potvrdan odgovor.

„U to uopće ne treba sumnjati, već u ovom trenutku postoje najmanje četiri velike kompanije koje su zainteresirane i koje će sasvim sigurno sudjelovati na tenderu. Jedna je iz Kine, druga iz Turske, treća iz Italije, četvrta iz Azerbejdžana, a uvjeren sam da će broj zainteresiranih kompanija do isteka roka biti dvostruko veći“, kazao je Terzić.

Terzić je također rekao da je Vlada Federacije BIH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, prihvatila ovaj alternativni model cestogradnje, i da je načelno prihvatila obavezu izdavanja kreditne garancije, uz uvjet da najmanje 40 posto vrijednosti projekta realiziraju domaće građevinske i projektne firme.

„Ako sve bude teklo po planu, tokom 2017. godine imat ćemo šest velikih gradilišta na Koridoru 5C a ukupna investicija premašit će dvije milijarde KM, i to bi trebao biti najambiciozniji investicioni poduhvat na Koridoru 5c do sada“, rekao je Terzić u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Terzić također kaže da uveliko traju pripreme za izgradnju brze ceste od Lašvanske petlje do Travnika, uz napomenu da će se i taj projekat finansirati iz alternativnih izvora.

„Prva faza gradnje brze ceste Lašva-Nević Polje-Travnik, trebala bi početi naljeto. Radi se o dionici dugoj nepuna 24 kilometra a investicija se procjenjuje na oko 183 miliona eura. Planiramo izgradnju i Lašvanske petlje s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije trake. Već imamo urađen glavni projekt do Nević Polja.

Izrađen je i elaborat eksproprijacije, vještaci su obradili sve parcele i sve objekte koji trebaju biti uklonjeni sa trase, a radi se o 124 objekta, među kojima su i benzinske pumpe. Eksproprijacija će koštati 40 miliona KM", rekao je Terzić.

Slobodna Bosna
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Truba »

nista nam ne treba
sve nam je obecano
the_stick

#9641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by the_stick »

u zadnje vrijeme uglavnom prica o nekoj dalekoj buducnosti...

ima li iko mapu trenutne gradnje? na cemu se trenutno radi? nesto oko zenice? u posavini? ista trenutno u hercegovini?

kada se ocekuje da ce se pustiti novi kilometri? negdje sam citao da ni u naredne dvije godine nece biti nista novo... negdje opet da ce novi kilometri biti pusteni u promet u 2018.?
probook

#9642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

the_stick wrote:kada se ocekuje da ce se pustiti novi kilometri? negdje sam citao da ni u naredne dvije godine nece biti nista novo... negdje opet da ce novi kilometri biti pusteni u promet u 2018.?
Cim SDA sleti sa vlasti :lol: posto od.kako su uzjahali samo se bave sa Dodikom i RS :lol: ko 'ebe autoput, ekonomiju, razvoj drzave itd. Hrani zatucane narodne mase nacionalizmom i svi sretni i veseli (tj ono su sretni :lol: )
So What!

#9643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

the_stick wrote:u zadnje vrijeme uglavnom prica o nekoj dalekoj buducnosti...

ima li iko mapu trenutne gradnje? na cemu se trenutno radi? nesto oko zenice? u posavini? ista trenutno u hercegovini?

kada se ocekuje da ce se pustiti novi kilometri? negdje sam citao da ni u naredne dvije godine nece biti nista novo... negdje opet da ce novi kilometri biti pusteni u promet u 2018.?
Pred parlamentarne izbore 2018. godine je za očekivati da će se otvoriti možda Međugorje - Počitelj i Svilaj - Odžak.

Zenička obilaznica - 20. 02. 2017. @ Mamkić (SSC)

Image

Image
shake69

#9644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

- Ono što sad imamo je da bi ove godine mogli početi i gradnju tunela "Kvanj" s obzirom da EIB nudi ta sredstava a nisu uslovljena akcizama. To je dodatnih 100 miliona eura, a sa EBRD-om razgovaramo o trogodišnjem paketu od 230 miliona eura - naveo je on. (Terzic u Avazu)
Kojo, gdje to tunel ''Kvanj'? :?
ultima_palabra

#9645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ultima_palabra »

Za Počitelj treba 30 mjeseci, a oni nisu ni započeli.
johntra

#9646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Ma do izbora jedino mogu završiti ovu zaobilaznicu oko Zenica, ako i to uspiju uraditi... :lol:
kakaljin

#9647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Image

Image

Image

Gdje se kod nas planira ovo praviti

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /170221058
Last edited by kakaljin on 21/02/2017 15:42, edited 1 time in total.
neki

#9648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

kakaljin wrote:Image

Image

Image

Gdje se kod nas planira ovo praviti
S obzirom da nam je vecina dionica u tunelima i vijaduktima za prelaze za divlje životinje uglavnom nema potrebe..
So What!

#9649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Evo vam ga Tunel Kvanj ...

Image
mayab

#9650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

probook wrote:
DrugaGimnazija wrote:

Pa dobro haj daj neki drugi razlog. Znaci od Bijace do Sarajeva ide skoro cijela trasa preko brda i odjednom se mora u Mostaru spustiti u dolinu kao sto sam vec gore napisao i to u duzini od par kilometara, haj da je duzina 30 km pa da covjek i razumije.
Stvar treba generalno posmatrati, a to je, dali vi vjerujete "liderima" i njihovim pripadajućim interesnim udruženjima , pardon , strankama ???? 8)
Ja ne vjerujem ni jedan procenat, i uvjeren sam da je ova trasa odabraTa, jer to paše isključivo nekim njihovim interesima!
Ili sam glup i ne vidim dobro na svoje oči?!
:bih:
Post Reply