Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MMM1977

#9551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MMM1977 »

Nekad davno sam išao magistralom Zagreb - Rijeka i kroz Gorski Kotar je bilo bruka restorana sa jagnjetinom, nekih prodavnica, ma svega kao u priči. Prije 1-2 godine okrenem iz Rijeke na staru cestu, kad ono gore kao u horor filmovima, nigdje žive duše. A autoput udaljen nekih 2 kilometra.

Suština je da autoput može proći kroz samu Jablanicu ali opet neće stati gotovo niko. Jer sam autoput će ubrzati i olakšati put do te mjere da neće biti potrebe da se iko zaustavlja. Ovako Jablanica nekako dođe na pola puta, tačno kad čovjeku treba odmor.

Dakle, bez obzira na trasu koja se odabere, Jablanica će ličiti na Vareš jednom kada se autoput izgradi.
ultima_palabra

#9552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ultima_palabra »

MMM1977 wrote:Nekad davno sam išao magistralom Zagreb - Rijeka i kroz Gorski Kotar je bilo bruka restorana sa jagnjetinom, nekih prodavnica, ma svega kao u priči. Prije 1-2 godine okrenem iz Rijeke na staru cestu, kad ono gore kao u horor filmovima, nigdje žive duše. A autoput udaljen nekih 2 kilometra.

Suština je da autoput može proći kroz samu Jablanicu ali opet neće stati gotovo niko. Jer sam autoput će ubrzati i olakšati put do te mjere da neće biti potrebe da se iko zaustavlja. Ovako Jablanica nekako dođe na pola puta, tačno kad čovjeku treba odmor.

Dakle, bez obzira na trasu koja se odabere, Jablanica će ličiti na Vareš jednom kada se autoput izgradi.
:thumbup:
drug_profi

#9553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

MMM1977 wrote:Nekad davno sam išao magistralom Zagreb - Rijeka i kroz Gorski Kotar je bilo bruka restorana sa jagnjetinom, nekih prodavnica, ma svega kao u priči. Prije 1-2 godine okrenem iz Rijeke na staru cestu, kad ono gore kao u horor filmovima, nigdje žive duše. A autoput udaljen nekih 2 kilometra.

S tim da jablanica ima prednost što će neko i odabrati besplatan, brz put kroz lijep krajolik, plus mozda rucak i obilazak spomenika.
Ali to opet nema veze sa trasom autoputa. Sve da ide vijaduktom iznad krovova Jablanice, odluku o tome da li ce ici AP ili magistralom donose ljudi na osnovu svojih afiniteta, a ne na osnovu trase.
probook

#9554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Black swan wrote:
Laertes wrote:I 'nako im janjetina nije čemu... :mrgreen:
vise kostiju

dvije kole 7 maraka :lol:
I jos + ti daju onu najgoru štrucu što košta 60 feninga :lol: Nisu u stanju imati svoj domaci hljeb :-) (Zdrava voda)

A u ostalom nikada ne svracam u te restorane, bio dva puta u zivotu i nista posebno :run:
Alfons Kauders

#9555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

probook wrote:
Black swan wrote:
Laertes wrote:I 'nako im janjetina nije čemu... :mrgreen:
vise kostiju

dvije kole 7 maraka :lol:
I jos + ti daju onu najgoru štrucu što košta 60 feninga :lol: Nisu u stanju imati svoj domaci hljeb :-) (Zdrava voda)

A u ostalom nikada ne svracam u te restorane, bio dva puta u zivotu i nista posebno :run:
:lol: :lol: :lol:

Ovo mi je uvijek bio fenomen kod nasih ugostitelja... Narucis pecenje ili sniclu od 25 maraka - donesu ti hljeb ko u kasarni

Srecom ima izuzetaka, pa danas u skoro svakom restoranu u kojem jedem u Sarajevu prave domaci hljeb
probook

#9556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Alfons Kauders wrote:

Ovo mi je uvijek bio fenomen kod nasih ugostitelja... Narucis pecenje ili sniclu od 25 maraka - donesu ti hljeb ko u kasarni

Srecom ima izuzetaka, pa danas u skoro svakom restoranu u kojem jedem u Sarajevu prave domaci hljeb
Ja nisam sveacao nikada u Zdravu Vodu i prosle godine uvece kasno je bilo i to me bas neugodno iznenadilo. Pa svaki restoran koji iole dobro radi ima svoj domaci hljeb.
Alfons Kauders

#9557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

probook wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ja nisam sveacao nikada u Zdravu Vodu i prosle godine uvece kasno je bilo i to me bas neugodno iznenadilo. Pa svaki restoran koji iole dobro radi ima svoj domaci hljeb.
A Zdrava Voda je mila majka kakvih ima...
prog321

#9558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Dobro rece ovaj iznad, gdje god autoput da prodje kroz Jablanicu to ce znaciti smrt ovih restorana na magistrali.
Jedini izlaz je da izmjeste restorane na samom autoputu. Sva moderna AP odmaralista u svijetu imaju i motele, restorane i prodavnice kroz citave linije autoputeva.
Drugacije im nema spasa.

Inace janjetina je vrh tamo. Poslije onih splacina u Makarskoj, dupla porcija u Jablanici dodje u pravo vrijeme. Ja se uvijek prezderem ko konj. :-D
orinoco

#9559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

I u Tarčinu je uništeno poljoprivredno zemljište, tamo gdje danas završava VC, između potoka Jehovac i Kalašnice. Spustili su naplatne kućice na njive i oranice.
155_mm

#9560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

kritichar wrote:Ovo je neko onako povukao Sa-Tz, nema ovo šanse
Sinoć Terzić reče da je mišljenje JPAutocesta FBiH da Sarajevo - Beograd treba da ide već planiranim putevima, Vc-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina
Ali politika je čini mi se već odlučila da se ide na istok
po meni je ovo najrealnija, najjeftinija i najefikasnija linija povezivanja SA i TZ. i takodje mi se svidja povezivanje sa DB zbog alternativnog izlaza na savu ako micko pocne da zajebava. a za BG ako bude, bude.

jedini nedostatak bi bio u razdaljini. SA-TZ "direktno" je nekih 120 km a SA-ZT preko zepca nekih 160 km. ali za to dobijas povezivanje zenice i tuzle sto takodje nije za zanemariti u ekonmoskom i svakom drugom smislu. a praviti i direktu liniju SA-TZ i autocestu zepce TZ je apsolutna glupost.
Matzan

#9561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

prog321 wrote:Dobro rece ovaj iznad, gdje god autoput da prodje kroz Jablanicu to ce znaciti smrt ovih restorana na magistrali.
Jedini izlaz je da izmjeste restorane na samom autoputu. Sva moderna AP odmaralista u svijetu imaju i motele, restorane i prodavnice kroz citave linije autoputeva.
Drugacije im nema spasa.

Inace janjetina je vrh tamo. Poslije onih splacina u Makarskoj, dupla porcija u Jablanici dodje u pravo vrijeme. Ja se uvijek prezderem ko konj. :-D

Kako kad. Prošle godine svratio sa društvom, naručili poveću količinu pečenja.
Toliko su presolili da se ukus pečenja nikako nije osjetio.
Inače volim malo da jače posolim hranu, ali ono je bio čisti otrov.
Tražio sam dodatnu količinu da je manje slana, kaže konobar sve ja takvo.
Kad je stigao PREDRAČUN, jer fiskalni račun dobiješ samo ako insistiraš, na njemu je veći iznos bio za piće nego za hranu.
Može jedanput, ali neće nikad više.
orinoco

#9562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

Obzirom da je turska vlada ponudila finansiranje auto-puta BG-SA, ne shavatam planove o njegovoj izgradnji postojećim trasama, koje će svakako biti proširene sredstvima iz fondova EU, kat-tad.

Moje je mišljenje da ovu tursku dobru volju i investiciju treba iskoristiti u razvoj nerazvijenih krajeva i BiH i Srbije. Iz Sarajeva bi trebao biti odvojen u Semizovcu, kroz bivši Pretis prema selima Biosko i dalje na područje Han-Dervente (petlja za odvajanje prema Sarajevu, Rogatici i Palama (Goražde), te poslije tunelima i mostovima preko Sokoca i Han Pijeska do Potočara i tog regiona. Novi most preko Drine, i onda preko Valjeva, Uba i Obrenovca u Beograd.

Najkraća relacija, koja i najviše košta, svakako je plaćaju Turci, pa ne bi smetala ni koncesija, a donijela bi razvoj ovih područja kroz koja prolazi.

Image
155_mm

#9563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

orinoco wrote:Obzirom da je turska vlada ponudila finansiranje auto-puta BG-SA, ne shavatam planove o njegovoj izgradnji postojećim trasama, koje će svakako biti proširene sredstvima iz fondova EU, kat-tad.

Moje je mišljenje da ovu tursku dobru volju i investiciju treba iskoristiti u razvoj nerazvijenih krajeva i BiH i Srbije. Iz Sarajeva bi trebao biti odvojen u Semizovcu, kroz bivši Pretis prema selima Biosko i dalje na područje Han-Dervente (petlja za odvajanje prema Sarajevu, Rogatici i Palama (Goražde), te poslije tunelima i mostovima preko Sokoca i Han Pijeska do Potočara i tog regiona. Novi most preko Drine, i onda preko Valjeva, Uba i Obrenovca u Beograd.

Najkraća relacija, koja i najviše košta, svakako je plaćaju Turci, pa ne bi smetala ni koncesija, a donijela bi razvoj ovih područja kroz koja prolazi.

Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
orinoco

#9564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

Haubice, crče ti od smijeha :) ne znam zašto, jer Turci i jesu ponudili finansiranje ovog puta. Moj prijedlog jeste najbolaj opcija i za BiH i za Srbiju, ali neće proći jer će Turci zahtijevati za njih najbližu vezu ka Zapadu, ato je njima odvajanje sa auto-puta kod Niša preko Kruševca do Višegrada pa ovamo, što znači da će biti izgrađen put na relaciji Sarajevo-Višegrad-Požega-Beograd. Ova opcija odgovarala bi i Beogradu, jer bi bila najkraća ili najkvalitetnija veza sa Jadranom.
mijonja

#9565 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Da li neko pouzdano zna kako bi Turska finansirala ovu (auto)cestu? Koji bi to bio iznos, da li bi se pare vracale ili su to bespovratna sredstva? Ako su bespovratna sredstva, da li bi oni ispunjavali nase glomazne ili druge zelje, ili bi oni diktirali trasu? Ako nisu bespovratna ko, kada i kako ce ih vracati?
drndalo

#9566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Oni bi sigurno trazili da oni to grade, i da se vraca, prema nekom dogovoru... Bespovratan = halal nece biti sigurno, pa nisu budale... E sad sta bismo mi i Srbija mogli ispregovarati s njima, na sve-trostranu korist, ostaje da se vidi... Znajuci ove nase koji ne znaju ni krasti naveliko od ovih malih talova, cisto sumnjam... Prije ce biti da ce nas Turci odjebati nakon 3 godine zavlacenja i bezuspjesnih IMT talova...
Dope_Man

#9567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Vjerovatno bi trazili na foru koncesije na X godina, koliko pretpostave da ce biti dovoljno da se vrate pare, i jos pofino zaradi.
155_mm

#9568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

mijonja wrote:Da li neko pouzdano zna kako bi Turska finansirala ovu (auto)cestu? Koji bi to bio iznos, da li bi se pare vracale ili su to bespovratna sredstva? Ako su bespovratna sredstva, da li bi oni ispunjavali nase glomazne ili druge zelje, ili bi oni diktirali trasu? Ako nisu bespovratna ko, kada i kako ce ih vracati?
pa sudeci po kolegi forumasu orinoco to turci poklanjaju svojim bivsim gradjanima. onako 'ladno daju 880 mio evrica. a mozes da biras trasu kakvi 'oces.

neki

#9569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Meni smiješno da ovdje jos žive blentovine koje vjeruju u Turska obećanja...uzevši u obzir istoriju, i bližu i daleku..
orinoco

#9570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

neki wrote:Meni smiješno da ovdje jos žive blentovine koje vjeruju u Turska obećanja...uzevši u obzir istoriju, i bližu i daleku..
"Procjena je da će autoput Sarajevo - Beograd koštati oko 800 miliona eura rekla je za RTS ministrica za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović. Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva za komunikacije i promet BiH, Turska je spremna finansirati jedan takav projekt, a ministar Jusko i ministrica Mihajlović napisali su zajedničko pismo turskom ministru ekonomije."
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ske/251803

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... id=1217863
http://www.alo.rs/turska-da-finansira-p ... grad/82638
Haris.ba

#9571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

orinoco wrote:Haubice, crče ti od smijeha :) ne znam zašto, jer Turci i jesu ponudili finansiranje ovog puta. Moj prijedlog jeste najbolaj opcija i za BiH i za Srbiju, ali neće proći jer će Turci zahtijevati za njih najbližu vezu ka Zapadu, ato je njima odvajanje sa auto-puta kod Niša preko Kruševca do Višegrada pa ovamo, što znači da će biti izgrađen put na relaciji Sarajevo-Višegrad-Požega-Beograd. Ova opcija odgovarala bi i Beogradu, jer bi bila najkraća ili najkvalitetnija veza sa Jadranom.
Pa i banka ti nudi finansiranje kad kupuješ stan. I odeš i potpišeš ugovor o KREDITU. Da ti pare u pađe. VoljNa je da te FINANSIRA.

Ponavljam. jedini autoput koji su Turci DONIRALI jeste na Sjevernom Kipru. I to opet iz nekih drugih razloga.

Znači. Turci će PONUDITI FINANSIRANJE. To znači ili ugovor o kreditu, ili koncesiju. Ili neki miks toga dvoje. I to podrazumjeva da Turci ga grade (koga zanima kako to ide - nek pogleda kako je Čengiz to odradio prema Tarčinu - dolaze turski radnici, turske mašine, turska hrana).

Kako će Dodik podnijeti da mora Turcima da vraća kredit ne znam. :D

Kada su u pitanju ovakvi krediti, onda je fleksibilnija trasa nego kod evropskih razvojnih banaka. Što se Turaka tiče, možeš se zadužiti i 100 milijardi, i napraviti tri trase autoputa od Sarajeva prema Beogradu. Samo da njihova operativa radi, i da plaćaš ratu.

Na sličan način Dodik i pravi dionicu prema Doboju od Banja Luke. Mada je on dogovorio upravljanje ko će biti izvođač. Ali, odmah ide i veća kamata.

Federacija ove godine vraća jednu milijardu. Ako preživi slijedeće dvije tri godine, postoji mogućnost da će se otvoriti velika mogućnost uzimanja novoga velikoga kredita za cestogradnju. U projekcijama, to će otići na autoput i magistralne ceste. A svakako je dionica preko teritorija FBiH mala. RS treba dumati kako finansijski zatvoriti konstrukciju.
neki

#9572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

orinoco wrote:
neki wrote:Meni smiješno da ovdje jos žive blentovine koje vjeruju u Turska obećanja...uzevši u obzir istoriju, i bližu i daleku..
"Procjena je da će autoput Sarajevo - Beograd koštati oko 800 miliona eura rekla je za RTS ministrica za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović. Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva za komunikacije i promet BiH, Turska je spremna finansirati jedan takav projekt, a ministar Jusko i ministrica Mihajlović napisali su zajedničko pismo turskom ministru ekonomije."
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ske/251803

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... id=1217863
http://www.alo.rs/turska-da-finansira-p ... grad/82638
I sta tu ima osim obećanja?
Koliko smo ih imali samo za našeg životnog vijeka? Koliko ih je ispunjeno?
Obećanje, ludom radovanje..
mijonja

#9573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Ma da...i ova procjena od 800 mil. eura je previse odokativna, jer uveliko zavisi od izbora trase, cifra se moze dosta povecati
Matzan

#9574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Daće Turci. Duboke su to veze.
drug_profi

#9575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nanišanili su oni već trasu i dali procjenu za tu trasu. To je ova na Višegrad i Užice.
Mislim da je i nama to dobro jer će se isfinansirati dobra veza za GŽ, neće biti veliki komad u federaciji, pa ni veliko opterećenje za vraćanje duga. Dobićemo brži i kvalitniji put za Sandzak i jug Balkana, a Turci bi vjerovatno najviše i voljeli tu kraću vezu između Stambola i Bosne obzirom na veliku trgovinsku razmjenu.

Ne zaboravite da nema besplatnog ručka i što manje pojedemo bolje za nas.
Post Reply