Ako je u BiH, onda joj svaka cast.
Nije takvo pravilo u svijetu.
Moderator: anex
Ovo gore je potpuno pogresno shvatanje ekonomskih kretanja u 21 vijeku.crazy_diamond wrote:Hehe, druze prog, posto vidim da se ovdje postavljas ko profesor koji objasnjava djaku gradivo, da te priupitam druze profesore kako to da su mene profesori ajmo reci priznati ucili u ekonomiji i ekonomskoj politici predmetima da je finansijsko stanje i poslovanje jedne drzave vrlo slicno kao i kuburenje sa finansijama u jednoj maloj firmi ili porodici, pa tako ako firma ili porodica imaju dobre prihode i izglede, ili imaju imovinu koja vrijedi, onda se mogu i zaduzivati mnogo, onaj ko ih kreditira, bilo da su u pitanju skupi ili jeftini krediti dace im kredite i kad postoji rizik i kad su u gabuli cak, jer postoje mogucnosti za cupanje, dok skromne porodice ili firme koje se jos ocigledno neozbiljno ponasaju imaju problem dobiti i vrlo mali kredit s ogromnom kamatom, tipa oni mikrokrediti zene zenama od 1000 maraka, iako kreditor nece propasti zbog te milje, al niko nece da ima posla s levatima
Ne treba zabraniti kladionice, ali ih treba dovesti u red i kako je svugdje u svijetu. A ne da rade sta hoce i kada se kaze da ih treba dovesti u red odmah ugrozeni.Henry Chinaski wrote:Pa vi zabranite kladionice ako smijete. Dok se svi ne odate kocki, nećete se provozati modernim cestama...

Interesantan pogled situacije prema mišljenju SDA, pogotovo jer oni su (i još uvijek) nastoje dati posao Cengezu koji je je dio 3 odnosno 4 najpovoljniji (lot1 i 2) na tenderu za južne dionice. Toliko da je EiB uskočila i otvorila istragu u stanju u JP Autoceste, sada kako stvari stoje jako loše se piše.archi_a wrote:smrdim/vijest/faktor-istr ... bih-230148
Ja ba, niko nije vidio Njemacku osim tebe...direstraits0078 wrote:Na nekim mjestima traje mjesecima, godinama, i ceka se mjesecima i godinama. Odvojite se malo od kauca, mozda saznate ponesto o svijetu i blizoj okolini. Nije sve sjajno ni u DE.hrasno38 wrote: Ima naravno ali se ne ceka na popravku mjesecima i godinama i ta popravka ne traje mjesecima i godinama i uvijek se radi u tri smjene.
Sve 5, ali usporediti DE s BiH. Odvadite malo.seln wrote:Ja ba, niko nije vidio Njemacku osim tebe...direstraits0078 wrote:Na nekim mjestima traje mjesecima, godinama, i ceka se mjesecima i godinama. Odvojite se malo od kauca, mozda saznate ponesto o svijetu i blizoj okolini. Nije sve sjajno ni u DE.hrasno38 wrote: Ima naravno ali se ne ceka na popravku mjesecima i godinama i ta popravka ne traje mjesecima i godinama i uvijek se radi u tri smjene.
ta prva, drasticna slika je posljedica vrelog ljeta 2015, kada je na vise mjesta stradao asfalt usljed velike vrucine.
Osim toga, sa 13.000 km autoputa, gdje su neke dionice starije od nasih roditelja... sta ocekujes, da nikad nema popravki?
Da ne govorimo o frekvenciji vozila; nekim dionicama prodje vise auta dnevno nego na VC godisnje.
O tome i ja pricam, al me strucnjaci forumski napadose ko kojoti, tipa sta ja znam, a kao oni znaju, a ja licno znam masu ljudi koji i po hrvatskoj i po bih izbjegavaju autoput, a cijena je jedini razlog.probook wrote:Po meni jedan od problema hr autoputa je previsoka cijena putarine. Pa najmanje 80% ljudi iz Hercegovine ide preko BL u Zagreb, iako im je autoput na dohvat ruke. Jednostavno su ljudi sracunali da za iznos putarine mogu platiti trosak goriva do Zagreba i slabo iko ide autoputem iako je mnogo lakse.
Ovo je tacno. Firma koja je dobila odrzavanje auto puta, duzna je da osigura da na istima nema zivotnjia, ili fizickih ostecenja. Ako nema upozorenja na isto, bez problema se dobije novac, odnosno naplati steta.insomnia78 wrote:Od koga je dobila?Nefs-i Mulhima wrote:Kolegici sa posla izletio cuko na autoputu i skrsio pola auta. Sve u marku dobila i opravila auto. Slušajući takve tipove koji razmišljaju kao ti, najbolje bi bila da je slegla ramenima i na otpad auto dovukla. Jerbo sta ima koga tuziti i traziti u ovakvoj nam zemlji.prog321 wrote:Sta kae, tuzis drzavu ako ostetis auto na rupu od ceste ? [emoji38]
Tako je...sa Bijace do Zg...u jednom pravcu kada se preracuna izadje 25 eur ako se dobro sjecamperfect_guy wrote:ako je relacija mo-zg, vjerovatnija je varijanta na bijaču i dalje tim autoputem, pa da dobije tu cijenu
Od Bijače (naplatna postaja Čarapine/HR) do Rijeke je 231 kn, do Zagreba (Lučko) 233 kn.probook wrote:Tako je...sa Bijace do Zg...u jednom pravcu kada se preracuna izadje 25 eur ako se dobro sjecamperfect_guy wrote:ako je relacija mo-zg, vjerovatnija je varijanta na bijaču i dalje tim autoputem, pa da dobije tu cijenu
Oni kada sastave Prnjavor - Banja Luka, cijeli TK ce ici tom trasom na zapad, a govorimo o cijelom izvozu kantona. Ne racunam individualna vozila. Ispade da Dodik vise ucinio na uvezivanju TK sa zapadnom evropom od sarajlicashake69 wrote:Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?
Prije uvodjenja naplate bilo oko 3000 vozila dnevno, sad kad su poceli naplacivati vjerovatno pola od toga...sve u svemu nije dovoljno ni za tekuce odrzavanje puta, mada naravno ne treba gledati isplativost puta samo kroz naplatu.shake69 wrote:Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?