Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prog321

#9251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Posto na zapadu nema lutalica jedino je mogla biti isplacena od osiguranja osobe koja je vlasnik tog cuke. Niko drugi.
Ako je u BiH, onda joj svaka cast.
Nije takvo pravilo u svijetu. :-)
drndalo

#9252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Ne znam gdje se desilo, pretpostavih kod nas...

Ja znam za slucaj naplate odstete za slucaj odrona na cesti kod Jablanice... Ima firma koja je nadlezna za odrzavanje ceste... I ona je odgovorna ako nesto nije obezbijedila kako treba... Ili njeno osiguranje... Ali ti nisi odgovoran ako ti padne kamen na auto s brda, jer to ne spada u "prilagodio voznju uslovima na cesti"... Na autoputu ima ograda protiv zivotinja na cesti... I onaj ko dobija pare da je odrzava...
crazy_diamond

#9253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

Hehe, druze prog, posto vidim da se ovdje postavljas ko profesor koji objasnjava djaku gradivo, da te priupitam druze profesore kako to da su mene profesori ajmo reci priznati ucili u ekonomiji i ekonomskoj politici predmetima da je finansijsko stanje i poslovanje jedne drzave vrlo slicno kao i kuburenje sa finansijama u jednoj maloj firmi ili porodici, pa tako ako firma ili porodica imaju dobre prihode i izglede, ili imaju imovinu koja vrijedi, onda se mogu i zaduzivati mnogo, onaj ko ih kreditira, bilo da su u pitanju skupi ili jeftini krediti dace im kredite i kad postoji rizik i kad su u gabuli cak, jer postoje mogucnosti za cupanje, dok skromne porodice ili firme koje se jos ocigledno neozbiljno ponasaju imaju problem dobiti i vrlo mali kredit s ogromnom kamatom, tipa oni mikrokrediti zene zenama od 1000 maraka, iako kreditor nece propasti zbog te milje, al niko nece da ima posla s levatima

Eh ti sto traze te kredite male zene zenama,pa se cesto prznih saka vrate iz mikrokreditne organizacije, to smo ti mi druze, to je bih u prenesenom znacenju, vidjeli smo masu projekata i masu kredita velikih i malih koji nisu odobreni nikad, jer mi smo zemlja sa 40 posto nezaposlenih, sa tendencijom odlaska najproduktivnijeg dijela stanovnistva, zemlja smo opterecena socijalnim davanjiima, uz to mali smo, usitnjeni, nemamo u drzavnom vlasnistvu neke mocne resurse,par njih samo kao telecom,ali i to je tek koja milijarda vrijednosti, elektroprivreda takodje ali ona je upitna dok se ne izvrsi konsolidacija rudnika, onda imamo i uglja,drva, plodnog zemljista, al za velike price je sve to nedovoljno kao neki zalog jer nas ugalj dok se izvadi puno je skuplji od necijeg drugog, poljoprivredni prozvodi takodje i da ne sirim, vrlo smo nekonkurentni u svemu sto bi drzava mogla staviti kao neki zalog, zato nismo interesantni nikome u pravom poslovnom smislu, ono kredita sto dobijamo neka nikog ne zavara, to je ili neka hedija da se ne otvore veliki problemi tu, odrzavanje na aparatima klasicno za koje opet i imamo to malo nekih garancija

U ovoj situaciji u kojoj jesmo, velika gradnja puteva i milijarde i milijarde zaduzenja za to su nas pusti snovi, pusti ti teoriju tu, nema velikih kredita dok ne bude velikih garamcija,to je osnova svakog kredita i svake ekonomije, zato ja kazem da se dzaba prica o kojekakvim dionicama smijesnim, samo one dionice za koje se kreditor moze ubijediti da ce biti kakve takve garancije povrata mogu doc u obzir da se realno i rade, a ne da sluze samo ko politicke dumangije

Naslusao sam se ja tih dumangija za svog zivota, jod od prvih demokratskih izbora i obecanja nazifa gljive o autoputevima brod-ploce i visegrad-kladusa, pa poslije rata prica i kamena temeljaca edisona bicakcica, i svake godine svaka vlast iznosila je slicna obecanja i nemali broj ekonomskih strucnjaka je tako tvrdio da je moguce, da ce biti velikog interesa kreditora,koncesionara i sl, a meni mladost prodje na karauli, a kad vidim kakve se dionice predlazu i kakve ekonomske teorije se iznose i da se nadje levat koji ce kreditirati, nemam nikakvu dilemu da cu i ja i vecina gradjana dozivotno se drndati preko karaule
Laertes

#9254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Ima to smisla, druže crazy, samo točku koji put stavi, molim te, glava me zaboli.
probook

#9255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Po meni jedan od problema hr autoputa je previsoka cijena putarine. Pa najmanje 80% ljudi iz Hercegovine ide preko BL u Zagreb, iako im je autoput na dohvat ruke. Jednostavno su ljudi sracunali da za iznos putarine mogu platiti trosak goriva do Zagreba i slabo iko ide autoputem iako je mnogo lakse.
prog321

#9256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

crazy_diamond wrote:Hehe, druze prog, posto vidim da se ovdje postavljas ko profesor koji objasnjava djaku gradivo, da te priupitam druze profesore kako to da su mene profesori ajmo reci priznati ucili u ekonomiji i ekonomskoj politici predmetima da je finansijsko stanje i poslovanje jedne drzave vrlo slicno kao i kuburenje sa finansijama u jednoj maloj firmi ili porodici, pa tako ako firma ili porodica imaju dobre prihode i izglede, ili imaju imovinu koja vrijedi, onda se mogu i zaduzivati mnogo, onaj ko ih kreditira, bilo da su u pitanju skupi ili jeftini krediti dace im kredite i kad postoji rizik i kad su u gabuli cak, jer postoje mogucnosti za cupanje, dok skromne porodice ili firme koje se jos ocigledno neozbiljno ponasaju imaju problem dobiti i vrlo mali kredit s ogromnom kamatom, tipa oni mikrokrediti zene zenama od 1000 maraka, iako kreditor nece propasti zbog te milje, al niko nece da ima posla s levatima
Ovo gore je potpuno pogresno shvatanje ekonomskih kretanja u 21 vijeku.
Mozda je imalo smisla prije kolapsa komunizma ali danas je veliki broj zemalja zaduzeno iznad mogucnosti otplate. To jest, moraju uzimati novi dug da bi otplatili stari. Vecina evropskih naprednih zemalja funkcionise tako a da ne pricamo o manje razvijenom istocnom bloku. Jedan Japan ima preko 220% GDP duga. Belgija preko 100% GDPa, itd, itd
Kad bi se gledalo tacan proces izlaska i ulaska novca kroz drzavne aparate skoro nijedna drzava na svijetu ne bi opstala. Pocevsi od USA , Kine, Indije, itd.

Da skratim.
BiH se u sadasnjem financijskom stanju bez problema moze zaduziti, ako ne jeftin onda sigurno moze skupi kredit, da bi se izgradili svi infrastrukturni projekti. Ali..
Nedostaje politicke volje. Nedostaje suradnje centralne banke sa entitetskim projektima zbog polticke bulumte koja bi novac rastrkala na svoje privatne racune.

Stanje u Federaciji se pogorsalo dolaskom HDZa na vlasti. Ja sam rekao prije par godina i ponovit cu stotinu puta jer sam primjetio da novinari izbjegavaju pricati o tome.
Dok god je HDZ na vlasti nece biti brze gradnje autoputeva. Interesuje ih samo vlastiti profit. Namjestaju tendere. Dizu cijene. Zahtjevaju svoje izvodjace radova na dionicama koje se njima svidjaju. Ako njihov izvodjac ne dobije posao onda blokiraju citav proces. SDP je uspio najbrze graditi autoputeve jer je ove kamenjarske buntovnike stjerao u pm.
Smjesno je da 12% prestavnika jednog naroda koce progres citave drzave i ostatak 88% stanovnika jednog entiteta.
Ali zbog politicke korektnosti i pritiska od EU ne zeli se pricati o tome.
kakaljin

#9258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

evo i slikovito malo

Image
Henry Chinaski

#9259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Henry Chinaski »

Pa vi zabranite kladionice ako smijete. Dok se svi ne odate kocki, nećete se provozati modernim cestama...
kakaljin

#9260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Henry Chinaski wrote:Pa vi zabranite kladionice ako smijete. Dok se svi ne odate kocki, nećete se provozati modernim cestama...
Ne treba zabraniti kladionice, ali ih treba dovesti u red i kako je svugdje u svijetu. A ne da rade sta hoce i kada se kaze da ih treba dovesti u red odmah ugrozeni.

Ali ovo nije tema, da se ne ide u off
Bumerang

#9261 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

BIH

Autoputevi u 2016. godini: Srbija je lider regije, BiH malo bolja od Kosova

Klix.ba prije 5h 44 min

Zemlje regije, ne uključujući Srbiju, ove godine nisu isuviše osvjetlale obraz kada je riječ o novim i otvorenim kilometrima autoputeva i brzih cesta.
Autoputevi u 2016. godini: Srbija je lider regije, BiH malo bolja od Kosova

Image
Foto: Arhiv/Klix.ba

Počevši sa Bosnom i Hercegovinom, jedini novootvoreni kilometri u zemlji pušteni su u saobraćaj 11. septembra. Riječ je o prvim kilometrima autoputa Banja Luka – Doboj na dionici Prnjavor – Doboj na dužini od blizu 36 kilometara.

Kada je riječ o kilometrima u izgradnji, ni tu se BiH ne može previše pohvaliti jer je ima nešto manje od 55 kilometara, što u Republici Srpskoj, što u Federaciji BiH.

Srbija je imala bolji "urod" tokom 2016. godine. Naime, Na Koridorima X i XI srbijanski političari u promet su svečano pustili 51 kilometar autoputa na tri različite dionice. Riječ je o dionicama Leskovac – Grdelice, Kragujevac – Batočina i Ljig – Preljina. Ako računamo sve završene, a ne nužno i otvorene dionice, dolazimo do novih stotinjak kilometara.

Naše komšije s istoka trenutno grade 200 kilometara autoputa, dok će u 2017. biti završena izgradnja kompletnog Koridora 10 kroz Srbiju, kao i kompletiran autoput od Obrenovca do Preljine na Koridoru 11.

Na Kosovu je situacija nešto lošija nego u BiH. Čekajući posljednji dan u godini, kosovske vlasti su u promet pustile 20 kilometara dionice budućeg autoputa Priština – Skoplje.

Za sljedeću godinu kosovske vlasti očekuju završetak dodatnih 40-ak kilometara spomenutog autoputa.

Albanija također ove godine nije izgradila ni metar autoputa. Zapadni i južni susjedi u Hrvatskoj i Crnoj Gori ove godine nisu izgradili nijedan novi kilometar autocesta. S druge strane, Hrvatska je gotovo završila svoju mrežu autoputa dugačku više od 1.300 kilometara.

Albanija ima blizu 180 kilometara autoputa, Srbija trenutno raspolaže sa više od 750 kilometara autoputa, dok Bosna i Hercegovina raspolaže sa 160 kilometara uključujući i brzu cestu Banja Luka - Bosanska Gradiška.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/autoput ... a/17010406
tec

#9262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Interesantan pogled situacije prema mišljenju SDA, pogotovo jer oni su (i još uvijek) nastoje dati posao Cengezu koji je je dio 3 odnosno 4 najpovoljniji (lot1 i 2) na tenderu za južne dionice. Toliko da je EiB uskočila i otvorila istragu u stanju u JP Autoceste, sada kako stvari stoje jako loše se piše.
seln

#9263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

direstraits0078 wrote:
hrasno38 wrote: Ima naravno ali se ne ceka na popravku mjesecima i godinama i ta popravka ne traje mjesecima i godinama i uvijek se radi u tri smjene.
Na nekim mjestima traje mjesecima, godinama, i ceka se mjesecima i godinama. Odvojite se malo od kauca, mozda saznate ponesto o svijetu i blizoj okolini. Nije sve sjajno ni u DE.
Ja ba, niko nije vidio Njemacku osim tebe...
ta prva, drasticna slika je posljedica vrelog ljeta 2015, kada je na vise mjesta stradao asfalt usljed velike vrucine.
Osim toga, sa 13.000 km autoputa, gdje su neke dionice starije od nasih roditelja... sta ocekujes, da nikad nema popravki?
Da ne govorimo o frekvenciji vozila; nekim dionicama prodje vise auta dnevno nego na VC godisnje.
direstraits0078

#9264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by direstraits0078 »

seln wrote:
direstraits0078 wrote:
hrasno38 wrote: Ima naravno ali se ne ceka na popravku mjesecima i godinama i ta popravka ne traje mjesecima i godinama i uvijek se radi u tri smjene.
Na nekim mjestima traje mjesecima, godinama, i ceka se mjesecima i godinama. Odvojite se malo od kauca, mozda saznate ponesto o svijetu i blizoj okolini. Nije sve sjajno ni u DE.
Ja ba, niko nije vidio Njemacku osim tebe...
ta prva, drasticna slika je posljedica vrelog ljeta 2015, kada je na vise mjesta stradao asfalt usljed velike vrucine.
Osim toga, sa 13.000 km autoputa, gdje su neke dionice starije od nasih roditelja... sta ocekujes, da nikad nema popravki?
Da ne govorimo o frekvenciji vozila; nekim dionicama prodje vise auta dnevno nego na VC godisnje.
Sve 5, ali usporediti DE s BiH. Odvadite malo.
crazy_diamond

#9265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

probook wrote:Po meni jedan od problema hr autoputa je previsoka cijena putarine. Pa najmanje 80% ljudi iz Hercegovine ide preko BL u Zagreb, iako im je autoput na dohvat ruke. Jednostavno su ljudi sracunali da za iznos putarine mogu platiti trosak goriva do Zagreba i slabo iko ide autoputem iako je mnogo lakse.
O tome i ja pricam, al me strucnjaci forumski napadose ko kojoti, tipa sta ja znam, a kao oni znaju, a ja licno znam masu ljudi koji i po hrvatskoj i po bih izbjegavaju autoput, a cijena je jedini razlog.

Narocito je to izrazeno u hrvatskoj gdje imas autoput na nekoj dionici, a imas uporedno i magistralu obicnu koja je u dobrom stanju,ravnica,dobar pregled, nema puno naseljenih mjesta i onda je ljudima jednostavno drazi cener u dzepu, nego vremenska usteda i komocija, jos k tome kad dodas da ljudi nisu bas nekog posebnog imovinskog stanja, onda je ostanak cenera u padze jos vazniji.

E sad mozes zamisliti kako bi to izgledalo kod nas da se izgradi cesta banovici-zepce koju sam kritikovao i zbog cega me ismijavaju strucnjaci, kad znas da bi 90 posto prometa koje bi trebalo koristiti tu cestu na relaciji tuzla sarajevo, ili jos sire more beograd istocna evropa, bilo u situaciji da skrecuci ka zepcu i zenici nabijaju ogromnu kilometrazu, koja ce cak skoro pojesti svu vremensku ustedu zbog brzine prosjecne, kakav bi to bio fijasko i pustahija,jer ne bi se tu vise radilo ni o ceneru ustede nego i pedesetka je u pitanju, samo bi imalo smisla za u vrh glave 10 posto prometa.medjukantolnog izmedju tz i zenice kojima bi ta cesta bila zaista od koristi, a za sve ostalo vrlo nepovoljno finansijski, iz cega proizilazi karaula kao neminovnost
probook

#9266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

To ti je tako...evo npr moj otac ide u Zagreb otprilike svako dva mjeseca i nikada ne ide autoputem. Zapravo isao je jednom cini mi se za ove tri zadnje godine i platio do Zagreba i nazad autoputem, dakle otici i vratiti se (relacija je Mo-Zg-Mo) oko 50 eur :shock:

E sada da je putarina jeftinija npr 20 eur za otici i vratiti se samo bi na njegovom primjeru za tri godine uzeli minimum 6x20=120 eur x 3 = 360 eur, a ovako su uzeli 50 eur. I pvakvih primjera imate koliko hocete.
Better Man

#9267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Da li kad kažeš da je platio oko 50 Eura misliš samo na autoput kroz Hrvatsku. Ako je tako i ako je riječ o dionici Slavonski Brod - Zagreb onda ti nije dobra ta cijena, jer ja sam na istoj dionici platio duplo manje kad sam išao. Mislim da je u jednom pravcu putarina bila između 70 kuna i 82 kune.
perfect_guy

#9268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by perfect_guy »

ako je relacija mo-zg, vjerovatnija je varijanta na bijaču i dalje tim autoputem, pa da dobije tu cijenu
seoBIH

#9269 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

insomnia78 wrote:
Nefs-i Mulhima wrote:
prog321 wrote:Sta kae, tuzis drzavu ako ostetis auto na rupu od ceste ? [emoji38]
Kolegici sa posla izletio cuko na autoputu i skrsio pola auta. Sve u marku dobila i opravila auto. Slušajući takve tipove koji razmišljaju kao ti, najbolje bi bila da je slegla ramenima i na otpad auto dovukla. Jerbo sta ima koga tuziti i traziti u ovakvoj nam zemlji. :oops:
Od koga je dobila?
Ovo je tacno. Firma koja je dobila odrzavanje auto puta, duzna je da osigura da na istima nema zivotnjia, ili fizickih ostecenja. Ako nema upozorenja na isto, bez problema se dobije novac, odnosno naplati steta.
ultima_palabra

#9270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ultima_palabra »

Kod Hrvata ne kontam kako Zagreb-Macelj (60 km) i Zagreb-Okucani (110 km) kostaju isto, 50 kn.
probook

#9271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

perfect_guy wrote:ako je relacija mo-zg, vjerovatnija je varijanta na bijaču i dalje tim autoputem, pa da dobije tu cijenu
Tako je...sa Bijace do Zg...u jednom pravcu kada se preracuna izadje 25 eur ako se dobro sjecam :(
drug_profi

#9272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

probook wrote:
perfect_guy wrote:ako je relacija mo-zg, vjerovatnija je varijanta na bijaču i dalje tim autoputem, pa da dobije tu cijenu
Tako je...sa Bijace do Zg...u jednom pravcu kada se preracuna izadje 25 eur ako se dobro sjecam :(
Od Bijače (naplatna postaja Čarapine/HR) do Rijeke je 231 kn, do Zagreba (Lučko) 233 kn.
Vrijedi svake kune. Nikad ne bih birao drugaciju cestu.
shake69

#9273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?
KomunistaTZ

#9274 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by KomunistaTZ »

shake69 wrote:Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?
Oni kada sastave Prnjavor - Banja Luka, cijeli TK ce ici tom trasom na zapad, a govorimo o cijelom izvozu kantona. Ne racunam individualna vozila. Ispade da Dodik vise ucinio na uvezivanju TK sa zapadnom evropom od sarajlica :)
neki

#9275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

shake69 wrote:Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?
Prije uvodjenja naplate bilo oko 3000 vozila dnevno, sad kad su poceli naplacivati vjerovatno pola od toga...sve u svemu nije dovoljno ni za tekuce odrzavanje puta, mada naravno ne treba gledati isplativost puta samo kroz naplatu.
Treba racunati da ce se promet povecati kad zavrse i dionicu od Prnjavora do Laktasa i most preko Save..
Post Reply