Moderator: anex

Ako sam ja dobro shvatio ovdje se misli na to da ce biti zavrsen spoj na autoput sa Stupa. To znaci da bi vijadukt trebao biti zavrsen tada.nineinchnails wrote:Do novembra? Nešto nisam optimističan u vezi prognoze.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1968 ... mo-krenuliNaš plan za naredne četiri godine je privesti kraju radove na već spomenutih 20 kilometara (dvije dionice: Klopče - Donja Gračanica i Počitelj - Međugorje). Pokušat ćemo naći koncesionara za radove na dionici Žepče - Doboj Jug, a još prošle godine pokrenuli smo inicijativu za gradnju dionice Konjic - Mostar Sjever koja bi obuhvatala izgradnju jedne tunelske cijevi od 9.5 kilometara kroz Prenj kako bismo ukupnu dužinu ove dionice smanjili na 26 kilometara. Osim toga, skoro je izvjesno da ćemo od EBRD-a dobiti sredstva za finansiranje dionice Međugorje - Buna'', zaključuje Ensad Karić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.
Treba uzeti u obzir da smo mi autoput kako treba poceli praviti tek osnivanjem Autocesta 2011. godine... Ovo prije je bio horuk sistem. Sad se ako nista zna ko pregovara, ko je odgovoran itd.nineinchnails wrote:Po odnosu potrebnog vremena da se uradi ono sto se do sada uradilo, trebalo bi jos 30 godina da se sve zavrsi.
Pa šta ćemo sa vrećama novca koje nam guraju strani predsjednici i premjeri a ino banke jedva čekaju da daju kredite? Džaba ba daju.shake69 wrote:Ako cemo do proljeca naredne godine imati gotovu zaobilaznicu oko Sarajeva, zaobici vijugavu Karaulu prema Tuzli i ubrzati taj put napokon te zapoceti gradnju ceste prema Pocitelju, a tako nekako 'tec' ovdje pise, nije ni to lose kakva nam je zemlja i kako sve puzevim korakom ide!
Razumijemo se, nego zasto se oteze s pocetkom radova na pravcu prema Pocitelju?tec wrote:Pa šta ćemo sa vrećama novca koje nam guraju strani predsjednici i premjeri a ino banke jedva čekaju da daju kredite? Džaba ba daju.shake69 wrote:Ako cemo do proljeca naredne godine imati gotovu zaobilaznicu oko Sarajeva, zaobici vijugavu Karaulu prema Tuzli i ubrzati taj put napokon te zapoceti gradnju ceste prema Pocitelju, a tako nekako 'tec' ovdje pise, nije ni to lose kakva nam je zemlja i kako sve puzevim korakom ide!
Dobro pitanje odgovor se nalazi negdje između ministra financija i HNK za izdavanje građevinske dozvole (sa 30/06 još nije izdata), i Eib koja je tražila dodatne dokumente od nekih od firmi koje su prošle pretkvalifikaciju. Prije par dana raspisan tender za nadzor tako da bi tender za radove trebao da slijedi. Dokumenti budu predati direktno firmama koje su prošle pretkvalifikaciju i bude objavljen samo rok.shake69 wrote:Razumijemo se, nego zasto se oteze s pocetkom radova na pravcu prema Pocitelju?tec wrote:Pa šta ćemo sa vrećama novca koje nam guraju strani predsjednici i premjeri a ino banke jedva čekaju da daju kredite? Džaba ba daju.shake69 wrote:Ako cemo do proljeca naredne godine imati gotovu zaobilaznicu oko Sarajeva, zaobici vijugavu Karaulu prema Tuzli i ubrzati taj put napokon te zapoceti gradnju ceste prema Pocitelju, a tako nekako 'tec' ovdje pise, nije ni to lose kakva nam je zemlja i kako sve puzevim korakom ide!
Kako sada stvari stoje sljedeće godine bi trebalo da krene Tarčin - Konjic (nova trasa kod Konjica je sada utvrđena). Nastavljena je eksproprijacija i završene sve dozvole (osim građevinske).Seyfo wrote:Tec, kad će se nastaviti graditi od Tarčina prema jugu?
Naime,na putu od sarajeva ka jugu, zbog predugog prilaza i silaza na i sa autoputa u Vlakovu i Tarčinu, mnogi se odlučuju na korištenje stare ceste m17, kad su već osuđeni na patnju niz Ivan. Kada bude postojala alternativa autoputem niz Ivan, uvjeren sam da će se i promet autocestom do Tarčina povećati, jer će sve skupa imati više smisla.
Neko spomenu par stranica ranije da je prema Mostaru jedino tegobna dionica preko Ivana. To je činjenica; da se barem do Podorašca može doći autoputem, i postojeći dio do tarčina bi se više koristio(čitaj:bilo bi više prihoda od cestarine).

Ima li gdje mapa, šta su do sad napravili i kad misle završitshake69 wrote:Nedavno sam vidio malo izbliza a evo sada je sve bolje. Zapadni ulaz u Tuzlu skoro gotov, to je onaj potez uz Termoelektranu. Red je bio, Tuzlaci!
Ne znam, ali po ovoj slici, mislim da je ostalo oko 250-300 m završnih radova uz asfaltiranje do spoja s ranije urađenom dionicom blizu ulaza u Termoeletranu! Vjerujem da bi do 1 oktobra moglo biti gotovo!shiljak wrote:Ima li gdje mapa, šta su do sad napravili i kad misle završitshake69 wrote:Nedavno sam vidio malo izbliza a evo sada je sve bolje. Zapadni ulaz u Tuzlu skoro gotov, to je onaj potez uz Termoelektranu. Red je bio, Tuzlaci!
Mislim da tunel ide definitivno kroz Prenj ali za sada jedna cijev.Better Man wrote:Svako onaj ko misli da je dionica prema Konjicu i dalje komplikovana i teška, neka ode i provoza se Dalmatinom i vidi šta su hrvati napravili. Od Dalmatine ne može biti komplikovanije. Nadam se što prije da će nastaviti prema Mostaru i to tunelom kroz Prenj.
Kojim tempom se inace pravi za dvije cijevi cemo se pravo nacekati, najbolja je varijanta napraviti jednu cijev i pustiti je u promet, kao sto je karavanke tunel, a nastaviti praviti drugu cijev.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mislim da tunel ide definitivno kroz Prenj ali za sada jedna cijev.Better Man wrote:Svako onaj ko misli da je dionica prema Konjicu i dalje komplikovana i teška, neka ode i provoza se Dalmatinom i vidi šta su hrvati napravili. Od Dalmatine ne može biti komplikovanije. Nadam se što prije da će nastaviti prema Mostaru i to tunelom kroz Prenj.
Sićušni su inače...prog321 wrote:Ma sta pricas? 600m? Uuuuuu. Jes' puno.![]()
To nije nista posebno. U Hrvatskoj na otoku Krku je izgradjen most od oko 1.5 km duzine. Na morskoj dubini od 60 metara. I to sve za 4 god, sa tehnologijom gradnje iz 1980e.
A kod nas se u 2017-oj gradi most od 600m kao da se radi o osmom svjetskom cudu.