Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#7526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Sarajevski spoj na autoput: Završeno 40 posto radova, otvorenje moguće u novembru

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
nineinchnails

#7527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Do novembra? Nešto nisam optimističan u vezi prognoze. :roll:
emirolini

#7528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by emirolini »

Je li jaranov amidza ikako placao porez drzavi?
shake69

#7529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

DakleM, ipak ce se graditi most na Savi (Svilaj)! Ne rekoše samo kada! Hajde da i to vidimo!
Thorgerson

#7530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

nineinchnails wrote:Do novembra? Nešto nisam optimističan u vezi prognoze. :roll:
Ako sam ja dobro shvatio ovdje se misli na to da ce biti zavrsen spoj na autoput sa Stupa. To znaci da bi vijadukt trebao biti zavrsen tada.
I da to onda puste u promet, a onda ce preci na kruzni.

Al nema sanse da ce sve biti zavrseno do novembra. Uostalom:
"S obzirom na rok od 11 mjeseci i prema prihvaćenoj dinamici, krajnji rok za završetak svih ugovorenih radova je 29. februar 2016. godine", zaključeno je iz Cesta FBiH.
shake69

#7531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ma samo ta zaobilaznica da se spoji, zavrsi Karaula prema Tuzli, i za dvije godine Pocitelj, meni vise i ne treba haman od Vc jer mislim da su to nasi trenutni dometi. Bilo bi lijepo sa Save doci bar do pred Doboj, ali 'dabogda sceri'!
nineinchnails

#7532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Po odnosu potrebnog vremena da se uradi ono sto se do sada uradilo, trebalo bi jos 30 godina da se sve zavrsi. :-?
Thorgerson

#7533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Naš plan za naredne četiri godine je privesti kraju radove na već spomenutih 20 kilometara (dvije dionice: Klopče - Donja Gračanica i Počitelj - Međugorje). Pokušat ćemo naći koncesionara za radove na dionici Žepče - Doboj Jug, a još prošle godine pokrenuli smo inicijativu za gradnju dionice Konjic - Mostar Sjever koja bi obuhvatala izgradnju jedne tunelske cijevi od 9.5 kilometara kroz Prenj kako bismo ukupnu dužinu ove dionice smanjili na 26 kilometara. Osim toga, skoro je izvjesno da ćemo od EBRD-a dobiti sredstva za finansiranje dionice Međugorje - Buna'', zaključuje Ensad Karić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1968 ... mo-krenuli

Znaci sigurno je samo 20km za 4 godine. Ovo ostalo ako bude, bude...jbg, steta, bas je dobar zalet bio...
Last edited by Thorgerson on 08/08/2015 11:20, edited 1 time in total.
Thorgerson

#7534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

nineinchnails wrote:Po odnosu potrebnog vremena da se uradi ono sto se do sada uradilo, trebalo bi jos 30 godina da se sve zavrsi. :-?
Treba uzeti u obzir da smo mi autoput kako treba poceli praviti tek osnivanjem Autocesta 2011. godine... Ovo prije je bio horuk sistem. Sad se ako nista zna ko pregovara, ko je odgovoran itd.
shake69

#7535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ako cemo do proljeca naredne godine imati gotovu zaobilaznicu oko Sarajeva, zaobici vijugavu Karaulu prema Tuzli i ubrzati taj put napokon te zapoceti gradnju ceste prema Pocitelju, a tako nekako 'tec' ovdje pise, nije ni to lose kakva nam je zemlja i kako sve puzevim korakom ide!
Last edited by shake69 on 10/08/2015 16:29, edited 2 times in total.
prog321

#7536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Samo-nek-ne-puca mentalitet. I ovako je dobro. :lol:
tec

#7537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:Ako cemo do proljeca naredne godine imati gotovu zaobilaznicu oko Sarajeva, zaobici vijugavu Karaulu prema Tuzli i ubrzati taj put napokon te zapoceti gradnju ceste prema Pocitelju, a tako nekako 'tec' ovdje pise, nije ni to lose kakva nam je zemlja i kako sve puzevim korakom ide!
Pa šta ćemo sa vrećama novca koje nam guraju strani predsjednici i premjeri a ino banke jedva čekaju da daju kredite? Džaba ba daju.
shake69

#7538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

tec wrote:
shake69 wrote:Ako cemo do proljeca naredne godine imati gotovu zaobilaznicu oko Sarajeva, zaobici vijugavu Karaulu prema Tuzli i ubrzati taj put napokon te zapoceti gradnju ceste prema Pocitelju, a tako nekako 'tec' ovdje pise, nije ni to lose kakva nam je zemlja i kako sve puzevim korakom ide!
Pa šta ćemo sa vrećama novca koje nam guraju strani predsjednici i premjeri a ino banke jedva čekaju da daju kredite? Džaba ba daju.
Razumijemo se, nego zasto se oteze s pocetkom radova na pravcu prema Pocitelju?
tec

#7539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:
tec wrote:
Razumijemo se, nego zasto se oteze s pocetkom radova na pravcu prema Pocitelju?
Dobro pitanje odgovor se nalazi negdje između ministra financija i HNK za izdavanje građevinske dozvole (sa 30/06 još nije izdata), i Eib koja je tražila dodatne dokumente od nekih od firmi koje su prošle pretkvalifikaciju. Prije par dana raspisan tender za nadzor tako da bi tender za radove trebao da slijedi. Dokumenti budu predati direktno firmama koje su prošle pretkvalifikaciju i bude objavljen samo rok.
Seyfo

#7540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Tec, kad će se nastaviti graditi od Tarčina prema jugu?

Naime,na putu od sarajeva ka jugu, zbog predugog prilaza i silaza na i sa autoputa u Vlakovu i Tarčinu, mnogi se odlučuju na korištenje stare ceste m17, kad su već osuđeni na patnju niz Ivan. Kada bude postojala alternativa autoputem niz Ivan, uvjeren sam da će se i promet autocestom do Tarčina povećati, jer će sve skupa imati više smisla.

Neko spomenu par stranica ranije da je prema Mostaru jedino tegobna dionica preko Ivana. To je činjenica; da se barem do Podorašca može doći autoputem, i postojeći dio do tarčina bi se više koristio(čitaj:bilo bi više prihoda od cestarine).
tec

#7541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Seyfo wrote:Tec, kad će se nastaviti graditi od Tarčina prema jugu?

Naime,na putu od sarajeva ka jugu, zbog predugog prilaza i silaza na i sa autoputa u Vlakovu i Tarčinu, mnogi se odlučuju na korištenje stare ceste m17, kad su već osuđeni na patnju niz Ivan. Kada bude postojala alternativa autoputem niz Ivan, uvjeren sam da će se i promet autocestom do Tarčina povećati, jer će sve skupa imati više smisla.

Neko spomenu par stranica ranije da je prema Mostaru jedino tegobna dionica preko Ivana. To je činjenica; da se barem do Podorašca može doći autoputem, i postojeći dio do tarčina bi se više koristio(čitaj:bilo bi više prihoda od cestarine).
Kako sada stvari stoje sljedeće godine bi trebalo da krene Tarčin - Konjic (nova trasa kod Konjica je sada utvrđena). Nastavljena je eksproprijacija i završene sve dozvole (osim građevinske).
Seyfo

#7542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Ok, hvala na odgovoru.

Mada nisam baš siguran oko pravovremenog početka a pogotovo završetka radova na toj dionici, jer je mnogo skupa i zahtjevna.
shake69

#7543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Nedavno sam vidio malo izbliza a evo sada je sve bolje. Zapadni ulaz u Tuzlu skoro gotov, to je onaj potez uz Termoelektranu. Red je bio, Tuzlaci!Image
sumirprimus

#7544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

jes da je sporo,al ovo sto je uradjeno,svaka cast..
hebo price dje su pare, cinjenica da bosna nikad ovakvog puta nije imala.pa dijela dijela :thumbup:
shiljak

#7545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

shake69 wrote:Nedavno sam vidio malo izbliza a evo sada je sve bolje. Zapadni ulaz u Tuzlu skoro gotov, to je onaj potez uz Termoelektranu. Red je bio, Tuzlaci!Image
Ima li gdje mapa, šta su do sad napravili i kad misle završit :-D
shake69

#7546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

shiljak wrote:
shake69 wrote:Nedavno sam vidio malo izbliza a evo sada je sve bolje. Zapadni ulaz u Tuzlu skoro gotov, to je onaj potez uz Termoelektranu. Red je bio, Tuzlaci!Image
Ima li gdje mapa, šta su do sad napravili i kad misle završit :-D
Ne znam, ali po ovoj slici, mislim da je ostalo oko 250-300 m završnih radova uz asfaltiranje do spoja s ranije urađenom dionicom blizu ulaza u Termoeletranu! Vjerujem da bi do 1 oktobra moglo biti gotovo!
Better Man

#7547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Svako onaj ko misli da je dionica prema Konjicu i dalje komplikovana i teška, neka ode i provoza se Dalmatinom i vidi šta su hrvati napravili. Od Dalmatine ne može biti komplikovanije. Nadam se što prije da će nastaviti prema Mostaru i to tunelom kroz Prenj.
Drvosjeca iz Dejcica

#7548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Better Man wrote:Svako onaj ko misli da je dionica prema Konjicu i dalje komplikovana i teška, neka ode i provoza se Dalmatinom i vidi šta su hrvati napravili. Od Dalmatine ne može biti komplikovanije. Nadam se što prije da će nastaviti prema Mostaru i to tunelom kroz Prenj.
Mislim da tunel ide definitivno kroz Prenj ali za sada jedna cijev.
kakaljin

#7549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Better Man wrote:Svako onaj ko misli da je dionica prema Konjicu i dalje komplikovana i teška, neka ode i provoza se Dalmatinom i vidi šta su hrvati napravili. Od Dalmatine ne može biti komplikovanije. Nadam se što prije da će nastaviti prema Mostaru i to tunelom kroz Prenj.
Mislim da tunel ide definitivno kroz Prenj ali za sada jedna cijev.
Kojim tempom se inace pravi za dvije cijevi cemo se pravo nacekati, najbolja je varijanta napraviti jednu cijev i pustiti je u promet, kao sto je karavanke tunel, a nastaviti praviti drugu cijev.

Tako bi trebale za pocetak sve duge tunele kojima treba dosta vremena da ih naprave.

Prolazio sam kroz Bugarsku i Srbiju, pa sam primjetio da su na dosta dijelova napravili mostove i tunele, pa ce tek sada praviti normalnu cestu i spajati sa tim mostovima. Sto je po meni dobar nacin pravljenja, nadam se da se takvo nesto moze primjeniti i kod nas.
So What!

#7550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

prog321 wrote:Ma sta pricas? 600m? Uuuuuu. Jes' puno. :lol:
To nije nista posebno. U Hrvatskoj na otoku Krku je izgradjen most od oko 1.5 km duzine. Na morskoj dubini od 60 metara. I to sve za 4 god, sa tehnologijom gradnje iz 1980e.
A kod nas se u 2017-oj gradi most od 600m kao da se radi o osmom svjetskom cudu. :-)
Sićušni su inače...

Image
Image
Image
Post Reply