Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#5926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

kad otvore ovo od medjugorja, kako mi je najlakse uci na to i voziti do bijace.
ovo ljeto sam na bijacu isao capljina-ljubuski. kako sada kad se ovo otvori?
sema911s

#5927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911s »

nemojte zamjeriti ali fatate se za par metara izgradjenih

buljim u sliku i sve crveno ofarbano, par pixela pise u izgradnji

oko sarajeva par piksela izgradjeno,.,

dajte pogurajte to malo brzee,., necemo za svaki cenat asfalta vrpce presjecat i janje okretat.,..

spanci za 4 godine napravise hiljade kilometara(koje niko ne koristi) a mi ni metra,.,
__Phoenix__

#5928 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by __Phoenix__ »

Radne akcije praviti!
sema911s

#5929 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911s »

__Phoenix__ wrote:Radne akcije praviti!
to tesko druze drugo je vrijeme, nemozes danas natjerat nikoga ninasta,. nije ljudski,. demokratski kako vec,.,

a zamisli da tebi dodje neko na vrata i kaze da moras da ides u dodboj kopat planinu da prodje asfalt bil otisao il bi bilo samo sekund momci da nesto uzmem i dedinu tandzaru i natandzaro ih sviju
__Phoenix__

#5930 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by __Phoenix__ »

U glavi mi ta jurišna, koji su pravi razlozi zašto se ne radi brže, tipujem na otkup zemljišta, mada kad vidiš gradilište sa dva tri radnika kako šetkaju smuči ti se...
Hajvan

#5931 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

sema911s wrote:
to tesko druze drugo je vrijeme, nemozes danas natjerat nikoga ninasta,. nije ljudski,. demokratski kako vec,.,

a zamisli da tebi dodje neko na vrata i kaze da moras da ides u dodboj kopat planinu da prodje asfalt bil otisao il bi bilo samo sekund momci da nesto uzmem i dedinu tandzaru i natandzaro ih sviju
ja bih od nane posudi, pa ih malo isheklo :lol:
_mufljuz_

#5932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

sema911s wrote:nemojte zamjeriti ali fatate se za par metara izgradjenih

dajte pogurajte to malo brzee,., necemo za svaki cenat asfalta vrpce presjecat i janje okretat.,..

spanci za 4 godine napravise hiljade kilometara(koje niko ne koristi) a mi ni metra,.,
........koje niko ziv ne koristi....

autoput je projekat izdaje i zapadne i istocne BIH.... najveca projektna glupost.... da su rasporedili 6x350= 2100 km u pravcu bihaca, gorazda, hercegovine zapadne bilo bi prece nego idiotski autoput....

...ovako imam kravlji put do bihaca do tuzle ogranicenje 40km h iz centralne BIH i do gorazda bogtepito kakav put....

ponavljam placao bih godisnje vinjete da se ovako nesto uvede - a ne za kretenski pothvat kojim se narodu zamazuju oci praveci ga glupim za 15 maraka autoputa dnevno zenica-sarajevo-zenica....
__Phoenix__

#5933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by __Phoenix__ »

Pa pravi se radi dijaspore.
Doda37

#5934 Re: Odg: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Doda37 »

karanana wrote:kad otvore ovo od medjugorja, kako mi je najlakse uci na to i voziti do bijace.
Novi dio autoputa nije uopce Medjugorje ( Citluk opcina) vec capljinska opcina, na izlasku iz Capljine prema Ljubuskom skrenete desno prema Medjugorju vozite 3-4 km I tu Vam je ulaz na autoput

Sent from my GT-I9082 using Tapatalk
fau vau

#5935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

karanana wrote:kad otvore ovo od medjugorja, kako mi je najlakse uci na to i voziti do bijace.
mrsko listat malo unazad, ha ?

ajd nema veze

Image
Last edited by fau vau on 12/09/2014 08:16, edited 1 time in total.
fau vau

#5936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

Image
fau vau

#5937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

_mufljuz_ wrote:

........koje niko ziv ne koristi....

autoput je projekat izdaje i zapadne i istocne BIH.... najveca projektna glupost.... da su rasporedili 6x350= 2100 km u pravcu bihaca, gorazda, hercegovine zapadne bilo bi prece nego idiotski autoput....

...ovako imam kravlji put do bihaca do tuzle ogranicenje 40km h iz centralne BIH i do gorazda bogtepito kakav put....

ponavljam placao bih godisnje vinjete da se ovako nesto uvede - a ne za kretenski pothvat kojim se narodu zamazuju oci praveci ga glupim za 15 maraka autoputa dnevno zenica-sarajevo-zenica....

eh kad bi svaki lokalac sad "navijo" da mu auto-put prođe kroz ili blizu avlije

bolan, taj A-1 je na međunarodnom koridoru E 73 koji je stara evropska ruta, prati prirodni put - KIĆMU koja prolazi kroz BH dolinom rijeka Bosne i Neretve, pravcem koji vjerovatno postoji još od Rimljana i Ilira !!!

i logično je da se na toj ruti E 73 pravi AC pogotovo što ta ruta počinje u Budimpešti i završava u Opuzenu i što su Madžari i Hrvati izgradili 90% AC na njemu !!! u našu zemlju ulazi na Svilaju na Savi i Hrvati su dotle napravili svoj dio, fali im samo od Osijeka do granice sa Mađarskom
a ti bi sada po selima gradio nekakve AC
Država

#5938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Juče maHsuz o'šo u Zenicu da vidim onaj tunel. Ostao sam bukvalno bez teksta. FANTASTIČNO!!!

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
shake69

#5939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

fau vau wrote:

Image
Sta je upadljivo na karti, u Dodikistanu 'odvale po 36 km dionicu i rade ljudi, u Pederaciji ne mos' vise od 5 ili 10 km po dionici 'da si kruh', sto bi rekli u Krajini!!? :?
_mufljuz_

#5940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

Država wrote:Juče maHsuz o'šo u Zenicu da vidim onaj tunel. Ostao sam bukvalno bez teksta. FANTASTIČNO!!!

treb'o bi da vidis autoput tunele iz pravca beli manastir - budimpesta da vidis kako se kroz tunele vidi par kilometara dalje - sve je to krasno lijepo i sjajno - al protok auta je takav - da sam u par navrata mislio da se autoput jos nije otvorio i da sam zalutao na trasu....

kolega gore sto pomenu neke ublehe o "kicmama" i slicno - samo da napomenem da je sva ekonomija duz A1 trase - slomljena i pusta.... totalno beskorisna investicija koja ce trebati desetine godina da se vrate teski krediti sa teskim kamatama....
hrvati svoje autoputeve stavljaju na bubanj - rado bi ih prodali - ali nece niko.... onaj potez prema macelju i sentilju - ok - tu se kao nesto i desava (tokom sezone kupanja)

samo jos da napomenem a moracu velikim slovima - NISAM PRICAO O AUTOPUTU PREMA BIHACU TUZLI GORAZDU I ZAPADNOJ HERCEGOVINI NEGO SAM PRICAO O 360x6traka= cca 2200 km moguceg novog asfalta na raznim pravcima koji bi omogucavali izgradnju brzih cesta sa 90-100 km na sat ogranicenja sto bi bilo adekvatno potrebama a narodu bi se moglo i na granicama uvest godisnje polugodisnje kvartalne mjesecne i hefticne vinjete - pa nek se tako finansira izgradnja....

problem je nafuran narod da mu treba autoput tamo gdje ne treba jer je kobila vidjela gdje su ostale digle noge pa da se i ona popisa.....
jefferson

#5941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

Odkako se prva dionica auto-puta otvorila ja se ne sjecam da je neko poginuo na njemu (osim par pjesaka koji su se nasli tamo gdje je zakonom zabranjeno).
Gospodo, Auto-put se gradi za nekoliko generacija, i nema te cijene koja se moze staviti na sve spasene zivote na toj dionici, koja je bila jedna od crnih tacaka evrope.
Crna statistika sam mogao biti ja, Vi, peti ili deseti, ali pricati o auto-putu kao isplativom u periodu od 10g je smjesno.
Inace, niko, ali NIKO danas u 21 vijeku nece otvoriti bilo kakavu tvornicu itd, ako nema pristojnu komunikaciju.
AcaLukas

#5942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by AcaLukas »

jefferson wrote:Odkako se prva dionica auto-puta otvorila ja se ne sjecam da je neko poginuo na njemu (osim par pjesaka koji su se nasli tamo gdje je zakonom zabranjeno).
Gospodo, Auto-put se gradi za nekoliko generacija, i nema te cijene koja se moze staviti na sve spasene zivote na toj dionici, koja je bila jedna od crnih tacaka evrope.
Crna statistika sam mogao biti ja, Vi, peti ili deseti, ali pricati o auto-putu kao isplativom u periodu od 10g je smjesno.
Inace, niko, ali NIKO danas u 21 vijeku nece otvoriti bilo kakavu tvornicu itd, ako nema pristojnu komunikaciju.
This.

Prije rata smo makar imali zeljeznicu
karanana

#5943 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

bilo je pogibija. sjecam se da je jedan mahnitov uletio u pogresan smjer mozda u ilijasu i ubio onu voditeljicu sa kalmana.

ali ovo je neuporedivo sa onim sta je bilo na dionici visoko-kakanj. tu je svake godine bilo barem 10-15 mrtvih. otkako je autoput tu, mislim da nije bilo mrtvih na tom dijelu.
jefferson

#5944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

AcaLukas wrote:
jefferson wrote:Odkako se prva dionica auto-puta otvorila ja se ne sjecam da je neko poginuo na njemu (osim par pjesaka koji su se nasli tamo gdje je zakonom zabranjeno).
This.

Prije rata smo makar imali zeljeznicu
Jedno drugo nadopunjuje.
Naravno da nam treba zeljeznica (npr. korak naprijed bi mogao biti potez da se ne mjenjaju lokomotive u Doboju. Investitore ne interesuju nase gluposti).
Mi imamo zemlejznicu, ali treba je dovesti u OK stanje.
Ali pricati o zemljeznici bez auto-puta je besmisleno, jer se roba ne transportuje samo na zeljeznici.
jefferson

#5945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

karanana wrote:bilo je pogibija. sjecam se da je jedan mahnitov uletio u pogresan smjer mozda u ilijasu i ubio onu voditeljicu sa kalmana.

ali ovo je neuporedivo sa onim sta je bilo na dionici visoko-kakanj. tu je svake godine bilo barem 10-15 mrtvih. otkako je autoput tu, mislim da nije bilo mrtvih na tom dijelu.
Da upravu si, ali to se desava svugdje, ono ili greskom ili samoubistvo, ali ja sam na toj dionici skoro zivio jedno vrijeme. Ono je bila klaonica a ne magistrala.
VjecitiStudent

#5946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

M e m o wrote:
M e m o wrote: a valjda će dotle i bar Žepče - Doboj

čovječe, kao da sam vidovnjak

sad naletih na vijest
Koncesijom do dionice autoputa Doboj jug – Žepče

Vlada Federacije BiH je danas je usvojila Odluku o pristupanju postupku za dodjelu koncesije za dionicu Doboj jug – Žepče na autocesti koridora Vc.

Projektnu strukturu izgradnje autoceste za ovu dionicu putem modela koncesije su članovima Vlade FBiH prezentirali su predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), JP Autoceste FBiH i Komisije za koncesije FBiH.

Autoceste FBiH su, u ime Vlade Federacije BiH, potpisale s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) Ugovor o savjetodavnim uslugama vezano za realizaciju projekta izgradnje autoceste za dionicu Doboj jug – Žepče, dužine 39 kilometara.

Projekat će biti realiziran putem koncesije kao modela finansiranja izgradnje.

Postupak i način dodjele koncesije za izgradnju i upravljanje dionicom Doboj jug – Žepče na autocesti koridora Vc biti izvršen putem međunarodnog javnog poziva potencijalnim ponuđačima, u skladu sa Zakonom o koncesijama FBiH i Pravilima o postupku dodjele koncesija.

Izgradnja autoceste putem dodjele koncesije predstavlja dodatni način finansiranja izgradnje u slučajevima ograničenih mogućnosti za kapitalne investicije.

Realizacija ovog projekta će imati dugoročne efekte u vidu kvalitetnijih prometnih tokova, uključivanja stranog privatnog kapitala u infrastrukturne projekte ovog tipa i aktiviranje više grana privrede i industrije na ovako značajnim projektima, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

| Fena
Ne lipši magarče do zelene trave.
Ovo samo znači da za ovu dionicu nema ni kredita, ni telekomovih para, pa se priziva koncesionar.
kurty

#5947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Par ispravki...
- Zenica-Zepce.... Nema sanse da bude 18 km... Dionica ce biti duga 25-30 km...
- ovaj tekst o Doboj jug-Zepce... Nije mi jasno kako se neki "zvanicnici" bacaju brojkama u vidu kilometara, a jos uvije nije odredjena lokacija petlje u Zepcu...
- volio bih da neko od protivnika sadasnje igradnje izracuna "gubitke u novcu" za jednu poginulu osobu na cesti, pa da vidimo jel to "vrijedi" xxx kilometara brze ceste ili magistrale...
i jedno pitanje za upucene... Jel se svecano zna gdje ce biti petlja " zenica sjever"... U Banlozima ili Donjoj Gracanici...
(znam za onu sliku u Banlozima, ali se, kako sam upucen, odustalo, jer se desnom obalom Bosne smanjuje trosak gradnje izbjegavanjem dva mosta, vijadukta i mozda i jednog tunela)
mayab

#5948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

Država wrote:Juče maHsuz o'šo u Zenicu da vidim onaj tunel. Ostao sam bukvalno bez teksta. FANTASTIČNO!!!

I ja u ponedeljak prvi put tunelom za Zenicu, i stvarno je lijep dozivljaj, šareno u pm,ali stvarno...........dakle zna li iko čemu one PLAVE led diode na zidu tunela na cca metar visine.Otkud uopce plava boja u prometnoj signalizaciji, osim u Formuli 1?
Ono mi se cini nepotrebnim, i mimo propisa, kao da je neki rodjo koji se bavi prodajom led rasvjete imao viska i plavih LEDova, i sta ces moralo se kupiti i ugraditi, a i "ugraditi"
:?: :?: :?:
M e m o

#5949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

kurty wrote:Par ispravki...
- Zenica-Zepce.... Nema sanse da bude 18 km... Dionica ce biti duga 25-30 km...
pa ako je ranije bilo Doboj jug - Zenica sjever 57 kilometara i sa svim ostalim dionicama ukupno 334 km
i ako su rekli da je predviđena dionica Doboj jug - Žepče od 39 km
koliko ostaje od 57 km ??? za presotalu dionicu od Žepča do Zenice sjever
fau vau

#5950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

desni klik = full prikaz

Image
Post Reply