Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Dzontra_Volta

#32726 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

Preselite negdje oko Mostara kad odete u penziju i riješili ste problem. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32727 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Mostar je smeće od lokacije za zivot, radi svega sto ti treba (policije, doktora, opcine, prodavnice, cijena, ljudi) ne radi lokacije
Labirint

#32728 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Labirint »

mk ultra wrote: 24/05/2025 20:50 Mostar je smeće od lokacije za zivot, radi svega sto ti treba (policije, doktora, opcine, prodavnice, cijena, ljudi) ne radi lokacije
Sarajlija sam po rodjenju (i opredijeljenju :D ) al stvarno ne vidim sta je Sa u svemu nabrojanom bolje od Mostara, stvar licne preferencije i koliko je posao dobar - a para laka :D
mk ultra

#32729 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Labirint wrote: 24/05/2025 21:05
mk ultra wrote: 24/05/2025 20:50 Mostar je smeće od lokacije za zivot, radi svega sto ti treba (policije, doktora, opcine, prodavnice, cijena, ljudi) ne radi lokacije
Sarajlija sam po rodjenju (i opredijeljenju :D ) al stvarno ne vidim sta je Sa u svemu nabrojanom bolje od Mostara, stvar licne preferencije i koliko je posao dobar - a para laka :D
Nabrajaj svaku javnu uslugu koja postoji, al doslovno, uzmi papir i olovku i pisi
Od parkinga, vodovoda, kanalizacije, sveopsteg razvoja grada, komunalnog, odrzavanja raznih, općine, policije, bolnice, javnog prevoza, majstorluka i radova itd

Raspad.

Sarajevo je ipak grad gdje se i misli o necem i gdje postoji zabrana, gdje poneki zakon i vrijedi, i neki plan nečega za nešto.

Govorim o B komponenti mostara gdje sam proveo kamaru vremena

Otiđi nekad u mostar u januaru, pa prohodaj u 8 navecer.
Ili prenoći zimi kad su samo lokalni tu

Mislim ode tema u drugu stranu ali ni turizam se nije planski razvijao
Nemaju regulacioni plan za bilo sta, TC Plaza je na kraju napravljen bez dosta dosvola jer ih nema ko izdati
Divlji jug.

Mostar je fin za prohodat u aprilu maju, kad nema turista
Ko turisticko mjesto kamara stvari da se popravi
Za život da, ali malo tamo dalje gdje je malo vise organizirano ;-)

U globalu slika i prilika HNK ti je ovo nedavno u Jablanici, gdje pogine toliko ljudi i nikom nista.
Najbitnije je da janjetina radi (a i to utanjilo jer guzvi pred restoranima sve manje)
Labirint

#32730 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Labirint »

mk ultra wrote: 24/05/2025 22:12
Nabrajaj svaku javnu uslugu koja postoji, al doslovno, uzmi papir i olovku i pisi
Od parkinga, vodovoda, kanalizacije, sveopsteg razvoja grada, komunalnog, odrzavanja raznih, općine, policije, bolnice, javnog prevoza, majstorluka i radova itd

Raspad.

Sarajevo je ipak grad gdje se i misli o necem i gdje postoji zabrana, gdje poneki zakon i vrijedi, i neki plan nečega za nešto.

Nemaju regulacioni plan za bilo sta, TC Plaza je na kraju napravljen bez dosta dosvola jer ih nema ko izdati
Divlji jug.

U globalu slika i prilika HNK ti je ovo nedavno u Jablanici, gdje pogine toliko ljudi i nikom nista.
Najbitnije je da janjetina radi (a i to utanjilo jer guzvi pred restoranima sve manje)
Boga mi kad od Sarajevu pricas kao da Ljubljanu u najmanju ruku opisujes, vodovod - donedavno su nam redukcije bile na dnevnoj bazi, sad je kao nesto bolje (o kvaliteti iste ne bih nema potrebe), kanalizacija - evo prelistaj slike sarajevskih podruma urbanih dijelova zadnja dva dana samo ce se reci, komunalog- smece , otpad vidi pod kanalizacija isto sranje :D , opcina- ne znam sta podrazumijevas pod kvalitet mozda uvezanost nekog sistema ili brzinu dobivanja papira ne znam kako i koliko brzo to ide u Mostaru, policija- ni to ne razumijem sta zelis reci kao Sa policija je dobra,nepotkupljiva,efikasna, ok mozda i jeste al nismo onda u istom gradu, majstoruk i radovi- imas pravo glavna ulica nam lici na Kabul, asfalt frezamo po postavljanju, rupetina na svakom uglu... slazem se, van teme smo
Haris033

#32731 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Thorgerson wrote: 24/05/2025 02:00 Mi se samo moramo pomiriti sa cinjenicom da je autoput kod nas sam sebi svrha. Gradnja koridora postoji samo da se ove firmice odrzavaju. Nikome tu u cilju nije da ovo ide brzo.

Jer, ako smo ga prije 20 godina mogli zavrsiti za 3-4mrld. Sada nam treba 5x vise.

Cjepkaj lotove na neke presmijesne dionice od 2 i nesto km. Gluposti.

Pa mi cemo imati teoretski ljude koji ce penziju zaraditi samo na izgradnji autoputa. Jer nema sanse da do mi ovo zavrsimo. U kompletu. Govorim o onako relativno optimisticnoj prognozi.

Evo samo Prenj, jos nista ne objavljuju. A to je u idealnim uvjetima 6 godina. Dakle, 2025 je vec propala. Cisto sumnjam da ce u 2026 masine izaci, ali evo hajd izbori su, pa recimo da ce izaci masine polovinom 2026 kod Prenja. Sve idealno da ide (a nece ici, jer nam ne ide ni na 10x manje zahjtevnim dionicama), to je 2032. Da mozemo ocekivati kraj gradnje tunela. A jel neko fkt misli da ce se uporedo s tom gradnjom, odvijati paralelno gradnja drugih dionica. Haha. To nam je inace specijalnost. Naravno da nece. Kasnjenja, blokade tendera, bla bla...razvuci ce se to do 2040-te.

Ponavljam, ovo su optimisticne prognoze. I kako onda se idioti iz jpac usude izaci u javnost i vrijedjati nas pricama o 2030 godini i slicno.
:thumbup:
mk ultra wrote: 22/05/2025 21:34
neki wrote: 22/05/2025 19:42 Džaba krečiš...to što stavljaš ti ovdje malo koga interesuje....daj kakav članak iz avaza o urušavanju mostova, tunelima bez dozvole, autoputu na klizištu...dodaj i malo poluinformacija s tunela hranjen i tunela kvanj, pa da raspalimo temu opet..to ti narod voli, što više crne hronike i kukanja
Zamisli situvaciju
Hoces da kupis stan i dignes kredit platis coveku otplacujes kredit, i on ti kaze dodji za 25g bice
I dodjes za 25g, on do drugog sprata pod plocu stavio a imas ih 10, a razlog je koji? Ispalio ga keramicar za 9ti sprat?

Tako da slicna ti je situvacija i ovdje
Graditelj (JPAC) je 0

I nema tog.objasnjenja kojim ces opravdati gradnju 300km ceste 30g i jos vjerovatno 25 najmanje.

U tom roku se mogao napraviti da lebdi

Trebamo svrsavati na ove snimke?
Ovo se trebalo snimati prije 20g jel shvatas to?
:thumbup:
Dr Arsla

#32732 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

mk ultra wrote: 24/05/2025 22:12

Raspad.

Divlji jug.

Na sve to, samo da prenesem iskustvo prijatelja koji je nakon školovanja otišao raditi i živjeti u Mostar. Izdržao nekih 10 godina. Kad je došao, pitam ga što se bolan vrati, stalni posao, klima, blizina mora itd ? Kaže on nije se mogao naviknuti na mentalitet ljudi :mrgreen: A pogotovo se nije mogao načuditi i vjerovati kako Bošnjaci Mostara koji su toliko ispatili u ratu imaju nekakav podanički odnos prema Hrvatima
Optimus09

#32733 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Optimus09 »

Sto se Mostara,jedna stepenica ispod Tuzle.Sto se tice Sarajeva,dvije :D
Karikaturist

#32734 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Karikaturist »

Joj ako vas doktor Evil vidi, najebali ste cak iz Norveske. :lol:
mk ultra

#32735 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Ako mene pitas kvalitet zivota i svasta nesto na to,
SA
BL
TZ
ZE
pa tek onda Mostar.

Sve ovo je po redu uređenosti i poštivanju nekog zakona i pravila, i općeg uređenja/razvoja grada.
Naslovnica

#32736 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

Hercegovina je naša Kalifornija.
mk ultra

#32737 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Labirint wrote: 24/05/2025 23:46
Boga mi kad od Sarajevu pricas kao da Ljubljanu u najmanju ruku opisujes, vodovod - donedavno su nam redukcije bile na dnevnoj bazi, sad je kao nesto bolje (o kvaliteti iste ne bih nema potrebe), kanalizacija - evo prelistaj slike sarajevskih podruma urbanih dijelova zadnja dva dana samo ce se reci, komunalog- smece , otpad vidi pod kanalizacija isto sranje :D , opcina- ne znam sta podrazumijevas pod kvalitet mozda uvezanost nekog sistema ili brzinu dobivanja papira ne znam kako i koliko brzo to ide u Mostaru, policija- ni to ne razumijem sta zelis reci kao Sa policija je dobra,nepotkupljiva,efikasna, ok mozda i jeste al nismo onda u istom gradu, majstoruk i radovi- imas pravo glavna ulica nam lici na Kabul, asfalt frezamo po postavljanju, rupetina na svakom uglu... slazem se, van teme smo
Sarajevo za Mostar jeste Ljubljana.

Ako Mostar znate od odlaska 2x godisnje, opet vam kazem otidjite u novembru 10 dana. Nijedan onaj restoran oko starog mosta 5km u krugu, ne radi.

Kafiće ćeš naći da rade u fejićevoj a i tu ne svaki

Sjećaš li se rekonsteukcije fejićeve? Jesi li tad bio u MO? Koliko i kako je rađeno
Pola grada i dalje u ratnim ruševinama
Itd itd...
HelaS

#32738 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 25/05/2025 11:43
Labirint wrote: 24/05/2025 23:46
Sarajevo za Mostar jeste Ljubljana.

Ako Mostar znate od odlaska 2x godisnje, opet vam kazem otidjite u novembru 10 dana. Nijedan onaj restoran oko starog mosta 5km u krugu, ne radi.

Kafiće ćeš naći da rade u fejićevoj a i tu ne svaki

Sjećaš li se rekonsteukcije fejićeve? Jesi li tad bio u MO? Koliko i kako je rađeno
Pola grada i dalje u ratnim ruševinama
Itd itd...
Nije tema Mostar, vjerujem da će moderatori prenijeti ovih nekoliko postova na Mostar.

Usput, donekle si u pravu kad pišeš o životu u Mostaru i o ljudima. Postoji "mišljenje" da u Mostaru žene rade, a muškarci sjede po kafanama i ogovaraju. To je nekad možda bilo tako, u vrijeme "Mostara" i Mostaraca. Danas je i Mostar surogat stanovništva, rat je promijenio kulturnu strukturu. Mnogo je Mostaraca izvan Mostara, sa raznim razlozima, i isto toliko je današnjih Mostaraca stiglo iz raznih dijelova Hercegovine. To je demografsko kretanje stanovništva koje su pretrpjeli svi BiH gradovi, i čiji su rezultati unos lokalnih kultura, običaja i njihovih pravila ponašanja, što je najčešće izdominiralo nad prethodnim.
Moostar nije samo Stari Most niti jadna i bijedna Fejićeva, koja mi ljeti najviše liči na Strugu. I Mostar ima i zimi i u 11. mjesecu puno otvorenih ugostiteljskih objekata, pa i u Fejićevoj, iako ih je tu svakako malo. Mostar je i Avenija, i Rudnik i sve tamo preko Neretve :-)
probook

#32739 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by probook »

Sjedite u smogu i magli i pisete kako Mostar ne valja jer eto Stari grad pust i u Fejicevoj ne rade svi kafici :-) Neka vas u smogu nije za vas nas Mostar ;-)
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#32740 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by anex »

Završite sa temom Mostar, Baščaršija ... itd.
akcija007

#32741 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by akcija007 »

Evo crnjak na autoputu kod Podlugova
1 plosoba poginula a 3 povrijedjeno
, u nesreći je učestvovao jedan automobil koji je udario u bankinu i završio na krovu.
escobar__

#32742 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Nije udario u bankinu, udario je u zaštitnu ogradu.
RJ57

#32743 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

netreba ovome vjerovati, očito je AI fake …….. nema nigdje stadiona veleža :D
Thorgerson

#32744 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Eto ga, vizualizacija trase, tj. tezi dio posla je zavrsen. Ostalo je jos samo da se izgradi.
:D
tramvajtrojka

#32745 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

Thorgerson wrote: 27/05/2025 22:27 Eto ga, vizualizacija trase, tj. tezi dio posla je zavrsen. Ostalo je jos samo da se izgradi.
Al na stranu sve kašnjenja, mali lotovi i svašta nesto, al kuda mi provlacimo autoput kroz kakve vrleti je nevjerojatno, teren jest u pet najgorih u citavoj evropi :-) :-) , i haj da su to mostici 20 metara duzine nego grdosije od 300-400m sa visinom kao prosjecan neboder u Sarajevu :lol: :lol: :mrgreen:

jbt. ispod nekih vec izgradjenih mostova na nasem autoputu komotno mozes ispod njih uglaviti unitic il sarajevo tower :-)
talijan97

#32746 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by talijan97 »

Thorgerson wrote: 27/05/2025 22:27 Eto ga, vizualizacija trase, tj. tezi dio posla je zavrsen. Ostalo je jos samo da se izgradi.
Ma dionica ivan-ovcari je jedan od najzahtjevniji a kamo li probijanje Prenja. U ritmu kao sto smo do sada radili ne bi ove dvije dionice zavrsili za 30 godina.
RJ57

#32747 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

realno kada se vide ove vizualizacije ne treba puno razmišljati o autoputu prema jugu, ima šta ima, spojiće se mostar sa hrvatskom a sve ostalo je skoro pa naučna fantastika za neka buduća ne tako bliska vremena

daj bože da ne stanu na sjeveru zbog finansija, a prije ili kasnije će se onda desiti i ta zadnja dubiozna dionica
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#32748 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by F&N »

Koliko je Austrija busila drugu cijev Karavnki? Otprilike slicna je duzina. Samo da pomnozimo ovo nase sa 3 :mrgreen:
talijan97

#32749 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by talijan97 »

Zamajavaju nas sa ovim tunelom Prenj, nije trebalo nikad pristati na to.
escobar__

#32750 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Jest, trebalo je magistralu ostavit i dosta.
Post Reply