Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#14426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image
burekodsira

#14427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

znači samo Bogu plakati u kakvoj rupi živimo
Q_Line

#14428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Seyfo wrote:Sve što je moguće otvoriti u ovoj ili početkom iduće godine će se odgoditi za lokalne izbore 2020 godine, znači kraj septembra-početak oktobra 2020. To vrijedi ne samo za ceste nego i za sve ostalo: fontane, trotoare(!), pješačka ostrva, javni wc, septičke jame, skladišta, klupe u parku, dječija igrališta, sportske dvorane, spojeve cesta (npr. Novi Grad Sarajevo, spoj Safeta zajke sa glavnom cestom).

Ha ya, što bi otvaro onako bezze a da niko zasluge ne pokupi? A da lokalni vlastodršci ne presijeku vrpcu i uberu kakav dnevno - politički poen.
I ova dionica Buna - Počitelj se može komotno otvoriti pred lokalne izbore 2020. - s jedne strane da je otvori npr. HDZ BiH, a s druge SDA, jer ionako ta dionica povezuje "nikog" i "ništa" :D
So What!

#14429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

burekodsira wrote:znači samo Bogu plakati u kakvoj rupi živimo
Prosvijetli me, u kavoj konkretno?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Najjace je ovo "obezbijenjeno finansiranje".
Na jugu stoji tako vise od 5 godina :-)
Matzan

#14431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

So What! wrote:Image

Ne znam odakle ovi podaci o tome koliko su do sada izgradile AC FBiH i koliko je trenutno u izgradnji?
Prema svim raspoloživim podacima izgrađeno je manje nekih 5 km, a u izgradnji manje za skoro 2 km.
славянин

#14432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Ej sve je super, inzinjer lijepo objasni - takav teren 30-40 godina je normalno da se pravi. :D
seln

#14433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

So What! wrote:
Na tvoju sreću, nažalost nije,
:lol: :lol: :lol: :lol:

Od vas dovoljno, cijenjeni namicatelju kilometara.
VladaFBiH

#14434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

So What! wrote:
zašto se uopšte raspravljaš s trolovima?
Nivelacija

#14435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

VladaFBiH wrote:
So What! wrote:
zašto se uopšte raspravljaš s trolovima?
Ja sam mu vec isto pisao, a on uporan...
So What!

#14436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Matzan wrote:Ne znam odakle ovi podaci o tome koliko su do sada izgradile AC FBiH i koliko je trenutno u izgradnji?
Prema svim raspoloživim podacima izgrađeno je manje nekih 5 km, a u izgradnji manje za skoro 2 km.
Računaj ponovo, oko Zenice je u izgradnji 9 kilometara, dvije pod-dionice, završena jedna pod-dionica od dva kilometra, između Počitelja i Bune u izgradnji je 7 kilometara, plus kod Svilaja, most i pristupne ceste u dužini od kilometar. Sve to sabereš i dobiješ sadašnju cifru.

Autoput, Drivuša - Tarčin oko 88 kilometara, Svilaj - Odžak, 10 kilometara, Bijača - Zvirovići, 10 kilometara. Može se to preko Google Mapsa premjeriti.

U RS-u je manje više sve jasno, trenutno pripremaju se za izgradnju Johovac - Rudanka, od Gradiške do Johovca u prometu imaju 106 kilometara.
Nivelacija wrote:
VladaFBiH wrote: zašto se uopšte raspravljaš s trolovima?
Ja sam mu vec isto pisao, a on uporan...
Matzan

#14437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

So What! wrote:
Matzan wrote:Ne znam odakle ovi podaci o tome koliko su do sada izgradile AC FBiH i koliko je trenutno u izgradnji?
Računaj ponovo, oko Zenice je u izgradnji 9 kilometara, dvije pod-dionice, završena jedna pod-dionica od dva kilometra, između Počitelja i Bune u izgradnji je 7 kilometara, plus kod Svilaja, most i pristupne ceste u dužini od kilometar. Sve to sabereš i dobiješ sadašnju cifru.

Autoput, Drivuša - Tarčin oko 88 kilometara, Svilaj - Odžak, 10 kilometara, Bijača - Zvirovići, 10 kilometara. Može se to preko Google Mapsa premjeriti.

U RS-u je manje više sve jasno, trenutno pripremaju se za izgradnju Johovac - Rudanka, od Gradiške do Johovca u prometu imaju 106 kilometara.

Izgrađeno:

Drivuša - Tarčin 81,6 + Svilaj-Odžak 11 + Zvirovići - Bijača 9,1 = 101,7 + Klopče - Drivuša 2,32 = 104,02 km
(Usput rečeno, od ovih 104 km koji su izgrađeni 13,3 km nije u upotrebi. Nije mi namjera da umanjejem značaj, ali takvih planskih bisera biće i u narednom periodu.)

U izgradnji:

Vraca - Donja Gračanica 3,9 + Donja Gračanica - Klopče 5,7 + Buna - Počitelj 7,2 = 16,8 km

Da ne opterećujem sad ovaj post, podaci su sa relevatnih linkova, uglavnom od JP AC FBiH.
Iako, prava je umjetnost pohvatati podatke sa njihove stranice i raspoloživih linkova.

Nisam se zamarao podacima za konzorcij SNSD - Integral Inženjering, tu je sve jasno, neće kuma kuma prevariti.
tec

#14438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Matzan wrote:
So What! wrote:

Izgrađeno:

Drivuša - Tarčin 81,6 + Svilaj-Odžak 11 + Zvirovići - Bijača 9,1 = 101,7 + Klopče - Drivuša 2,32 = 104,02 km
(Usput rečeno, od ovih 104 km koji su izgrađeni 13,3 km nije u upotrebi. Nije mi namjera da umanjejem značaj, ali takvih planskih bisera biće i u narednom periodu.)

U izgradnji:

Vraca - Donja Gračanica 3,9 + Donja Gračanica - Klopče 5,7 + Buna - Počitelj 7,2 = 16,8 km

Da ne opterećujem sad ovaj post, podaci su sa relevatnih linkova, uglavnom od JP AC FBiH.
Iako, prava je umjetnost pohvatati podatke sa njihove stranice i raspoloživih linkova.

Nisam se zamarao podacima za konzorcij SNSD - Integral Inženjering, tu je sve jasno, neće kuma kuma prevariti.
Izgrađeno: Fali ti spoj sa gradom Sarajevo lot 2 od 4,7 km, Svilaj-Odžak je 9,3 (1 km spoja na most je u izgradnji) i Zvirovići - Bijača 10,3 (do graničnog prelaza) i to je to +/- par stotina m. Ako hoćeš baš biti precizan.

U izgradnji:1 km spoja na most je u izgradnji Svilaj-Odžak i ako hoćeš biti fiskalan pola mosta

Potpisan Johovac - Rudanka 5,7km dodijeljena pred potpisivanje dodijeljena dionica Ponirak - Vranduk 5,3km; završeni tenderi Vraca - Ponirak 2,8km, Zvirovići i Počitelj 11km; Tender Nemila - Poprikuša 5,1km; prekvalifikacija Vranduk - Nemila 5,7km, Tunel Ivan 2km, Buna - Tunel Kvanj 5,6 km
seln

#14439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Joooj razlike... drasticne :lol:
Fakat, dalo bi se raspravljati jesu li u prosjeku gradili 5,8 ili 6, 01 km godisnje.
tec

#14440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

seln wrote:Joooj razlike... drasticne :lol:
Fakat, dalo bi se raspravljati jesu li u prosjeku gradili 5,8 ili 6, 01 km godisnje.
Ja fakat počela izgradnja 06/2001 i do danas izgrađeno 214 km ili oko 12 km godišnje, a ja zaboravljam po tebi je rs nezavisna država. :thumbup:
So What!

#14441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Matzan wrote:Izgrađeno:

U izgradnji:

Greška je moja, ja sam iz neko razloga mislio da je Drivuša - Tarčin 88 kilometara, a u principu je oko 80.

Ovako mapa je djelo jednog fanatika kada su autoputevi u bivšoj Jugoslaviji u pitanju, na SSC-u je poznat kao ww87 i vjeruj mi da taj ne griješi.

A kolega @tec ti je dodao ispravke, šta nisi brojao, ili jednostavno šta ova mapa broji pod autoput.

Važno je naravno imati precizne podatke, pa čak i tvoj podatak da tih 13 kilometara nisu u praktičnoj upotrebi.

Dakle i to da naglasimo, Svilaj - Odžak u dužini od 11 kilometara je službeno otvoren, ali na toj dionici se trenutno jedino možete se trkati s jednog kraja Odžaka na drugi. U septembru je najavljeno otvaranje mosta, eh tada će ovih 11 kilometara će postati upotrebljivo.

Što se tiče 2,32 kilometra na pod-dionici Drivuša - Klopče, to će stojati još godinu-dvije neupotrebljivo, u najboljem slučaju ako Cengiz stvarno dobro napadne dio "B" posljednje pod-dionice Donja Gračanica - Vraca, mogli bi imati zavrešnu Zeničku obilaznicu pred sljedeće lokalne izbore 2020. godine.

Srednja i najteža dionica Klopče - Donja Gračanica bi trebala biti završena do kraja godine iako su rokovi već probijeni, vjerovanto sa spajanjem mosta Babina Rijeka i ova dionica će ući u svoju završnicu. Ranije spomenuti ww87, je već napravio orijentacionu mapu za posljednju pod-dionicu na kojoj se vidi otprilike šta je potrebno da Zenička obilaznica bude u prometu.

Znači jedan tunel (Hum) u dužini od 400 metara, jedan vijadukt (Donja Gračanica) također u dužini od 400 metara, kilometar otvorene trase i jedna petlja sa jednim kilometrom pristupne ceste sa magistralnog puta M-17.

Image

Image
studiorum_tuzlaensis

#14442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

dobro to ide...

dogodine idu LOTtovi po 150m, a dionice po 3km ;), pa ćemo dogurat do Doboja do 2050.
славянин

#14443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

studiorum_tuzlaensis wrote:dobro to ide...

dogodine idu LOTtovi po 150m, a dionice po 3km ;), pa ćemo dogurat do Doboja do 2050.
Tezak teren , sve je to normalno :D samo da se dogura zenica doboj da rahat mogu autom do granice dole prema jugu ili sjeverno od doboja ni ne razmisljam :D
studiorum_tuzlaensis

#14444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

славянин wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:dobro to ide...

Tezak teren , sve je to normalno :D samo da se dogura zenica doboj da rahat mogu autom do granice dole prema jugu ili sjeverno od doboja ni ne razmisljam :D
nije to normalno, postoje firme koje mogu 300km u cugu da odrade, i koje će za pare sve to uraditi, ali onda se ne bi mogao ispoštovati princip jedna dionica od 500 metara integral, jedna hering i jedna euroasfalt. Masno i skupo plaćene dionice, da napomenem, i to ulazne reference da bi nešto radili vani, i bogatili se još više stranački tajkuni.

Zemlju ovu ionako ko jebe, do 2050 broj radno sposobnog stanovništva će se prepolovit
славянин

#14445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

studiorum_tuzlaensis wrote:
nije to normalno, postoje firme koje mogu 300km u cugu da odrade, i koje će za pare sve to uraditi, ali onda se ne bi mogao ispoštovati princip jedna dionica od 500 metara integral, jedna hering i jedna euroasfalt. Masno i skupo plaćene dionice, da napomenem, i to ulazne reference da bi nešto radili vani, i bogatili se još više stranački tajkuni.

Zemlju ovu ionako ko jebe, do 2050 broj radno sposobnog stanovništva će se prepolovit
Vidis da ti travnicka struka i uposlenici javnih preduzeca objasnjavaju da je normalno... dakle normalno je :D
studiorum_tuzlaensis

#14446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

inače se zajebavam i uvijek pokušavam stvari gledati kroz takvu prizmu, ali izgubio sam volju. Vidim samo propast ove države i pogledam svoje malo dijete, pa mi bude još teže.
seln

#14447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

tec wrote:
seln wrote:Joooj razlike... drasticne :lol:
Ja fakat počela izgradnja 06/2001 i do danas izgrađeno 214 km ili oko 12 km godišnje, a ja zaboravljam po tebi je rs nezavisna država. :thumbup:
Nije nezavisna, vec druga drzava.
To u skoli u Prokosovicima niste ucili citanje?
seln

#14448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

studiorum_tuzlaensis wrote:inače se zajebavam i uvijek pokušavam stvari gledati kroz takvu prizmu, ali izgubio sam volju. Vidim samo propast ove države i pogledam svoje malo dijete, pa mi bude još teže.
Uzmi porodicu i bjezi. Ozbiljno ti kazem.
Da me pozovu da branim drzavu, bog me ubio ako ne bih...
ali da zaradjujem za Sebijine torbice i dzipove... ni pod razno.
Q_Line

#14449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Južna obilaznica Mostara

Malo više od obilaznice, pogotovo ove 4 trake čim se "spusti" s Huma pa kroz Rodoč sve do M-17 i na kraju spoj s putem za Nevesinje, odnosno pretpostavljam direktan spoj na petlju Mostar-jug budućeg autoputa.

Lijepo to izgleda, ali...

tyrdh

#14450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tyrdh »

Ne znam jel’ se meni cini, ili je Visoko - Vogosca dio vec poceo da propada... Doduse ovjes je u mene tvrd ali opet ima cudnih neravnina i nekih malih rupa...
Post Reply