Moje čitanje gornje vijesti je da se ta trasa uopće neće praviti.probook wrote:To samo u nas ima da se zbog 5-6 restorana pravi trasa skuplja 600 miliona i duža 16 kilometaraVjecitiStudent wrote:Jablanički restorani proslavljaju ...
Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Moderator: anex
-
VjecitiStudent
#676 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
-
probook
#677 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Znam to...nego se sjecam da je prva trasa isla preko Jablanice zbog jagnjeceg lobijaVjecitiStudent wrote:Moje čitanje gornje vijesti je da se ta trasa uopće neće praviti.probook wrote:To samo u nas ima da se zbog 5-6 restorana pravi trasa skuplja 600 miliona i duža 16 kilometaraVjecitiStudent wrote:Jablanički restorani proslavljaju ...
-
VjecitiStudent
#678 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
I ne samo jagnjećeg, naviklo se da put kroz dvorište prolazi.
-
prog321
#679 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Koliko sam shvatio Cvijanovic , MMF nudi BiH preko milijardu maraka kredita.
U drugim vijestima Novalic kaze da su entitetska primanja porasla kroz ubiranje poreza i da im taj kredit nece ni trebati.
Nekom logikom, zasto se tih 500-600 miliona koja Federacija dobija ne prebaci na Autoputeve Federacije ?
Ona budala Buco trazi uvodjene vece akcize jer JP Autoceste nemaju vise novca.
Ko koga jebe u mozak ovdje ?
U drugim vijestima Novalic kaze da su entitetska primanja porasla kroz ubiranje poreza i da im taj kredit nece ni trebati.
Nekom logikom, zasto se tih 500-600 miliona koja Federacija dobija ne prebaci na Autoputeve Federacije ?
-
breuer
#680 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Bučo budala?prog321 wrote:Koliko sam shvatio Cvijanovic , MMF nudi BiH preko milijardu maraka kredita.
-
prog321
#681 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Samo sam zakljucio po izjavama .
Sve sto kaze nema smisla
Taj novac od MMFa otici se u zaposlavanje rodjaka i podizanja plati vec postojecih dzabahljebarosa.
Zasto ne usmjeriti na puteve ?
Buco i dalje melje gluposti sa akcizama
Sve sto kaze nema smisla
Taj novac od MMFa otici se u zaposlavanje rodjaka i podizanja plati vec postojecih dzabahljebarosa.
Zasto ne usmjeriti na puteve ?
Buco i dalje melje gluposti sa akcizama
- Haris.ba
#682 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
MMF ne daje novac za autoputeve. A i taj novac dolazi sa začkoljicama - treba provoditi reforme.
Može li mi neko objasniti kako evropske banke na daju novac jer se ne isplati Konjic-Mostar, ali će naići neka firma kojoj se to isplati (a da to uključuje samo spomenutu dionicu, a ne "davanje" već izgrađenih dionica na "ubiranje prihoda")?
Firma će naći jefitniji novac od EIBa i EBRDa?
I zašto se izmišlja topla voda i zamajava narod?Nije koncesija već BOT model. U praksi je ustvari isto. Ja koliko znam naš zakon prepoznaje samo koncesiju i javno-privatno parnerstvo. I taj famozni BOT model će sigurno uključivati garanciju prometa. A samo za spomenutu dionicu - to je valjda 80 miliona godišnje.
Ako do slijedećih općih izbora se napravi most na Savi, autoput do Počitelja, i poneka dionica oko Zenice - to je to.
Jedino što JP Autoceste može jeste pripremiti što više dokumentacije, i to je to.
Može li mi neko objasniti kako evropske banke na daju novac jer se ne isplati Konjic-Mostar, ali će naići neka firma kojoj se to isplati (a da to uključuje samo spomenutu dionicu, a ne "davanje" već izgrađenih dionica na "ubiranje prihoda")?
Firma će naći jefitniji novac od EIBa i EBRDa?
I zašto se izmišlja topla voda i zamajava narod?Nije koncesija već BOT model. U praksi je ustvari isto. Ja koliko znam naš zakon prepoznaje samo koncesiju i javno-privatno parnerstvo. I taj famozni BOT model će sigurno uključivati garanciju prometa. A samo za spomenutu dionicu - to je valjda 80 miliona godišnje.
Ako do slijedećih općih izbora se napravi most na Savi, autoput do Počitelja, i poneka dionica oko Zenice - to je to.
Jedino što JP Autoceste može jeste pripremiti što više dokumentacije, i to je to.
-
prog321
#683 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Znam ja da ne daje novac za autoputeve, ali zasto ga ne preusmjeriti tamo ?
Po Novalicu taj nam novac i ne treba za budzet. Vise treba PCu. Njima curi sa svih strana.
Po Novalicu taj nam novac i ne treba za budzet. Vise treba PCu. Njima curi sa svih strana.
- Thorgerson
#684 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Dobro neko napisa, ako cemo ga gradit akcizama, onda mora nek bud besplatan.
Il barem one dionice puta koje "mi" tako izgradimo.

Il barem one dionice puta koje "mi" tako izgradimo.
- Hugo Chavez
#685 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Haris.ba wrote:MMF ne daje novac za autoputeve. A i taj novac dolazi sa začkoljicama - treba provoditi reforme.
Firma će naći jefitniji novac od EIBa i EBRDa?![]()
- jao_situacije
#686 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
ja koliko sam skontao nije bot model nego ta firma uzme kredit ili financira projektuje i izgradi a onda autoceste njima vraćaju kreditHaris.ba wrote:MMF ne daje novac za autoputeve. A i taj novac dolazi sa začkoljicama - treba provoditi reforme.
Firma će naći jefitniji novac od EIBa i EBRDa?![]()
Riječ je o modelu u kojem privatni partner osim projektovanja i izgradnje obezbjeđuje i kreditno zaduženje, ali ne preuzima koncesiju nad izgrađenim dionicama. Ovaj model do sada nije korišten, ali je izuzetno interesantan u kombinaciji sa tradicionalnim modelom finansiranja kod međunarodnih finansijskih institucija u okolnostima kada na tržištu postoji dosta slobodnog kapitala koji treba plasman.
- Haris.ba
#687 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ne znam ni ja šta da kažem. Meni je ovo drugi naziv za koncesiju, ali da se izbjegnu problemi sa koncesijama.
https://en.wikipedia.org/wiki/Build%E2% ... 93transfer
Evo ovdje o tim Botovima. Raznih oblika. Ja koliko kontam radi se o BOOT modelu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Build%E2% ... 93transfer
Evo ovdje o tim Botovima. Raznih oblika. Ja koliko kontam radi se o BOOT modelu.
-
walk_M-A-N
#688 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
http://www.klix.ba/biznis/zoran-pavlovi ... /160211059
EBRD je predstavila izvještaj prema kojem je u BiH, do sada, investirano blizu dvije milijarde eura, a s koinvestitorima blizu četiri milijarde. Da li je, prema vašem mišljenju, taj novac utrošen namjenski i transparentno?
Postoji rečenica koju u savremenom, demokratskom svijetu možete čuti, a koja kaže da "kada vlade investiraju u infrastrukturu, onda one kradu”. Dakle, kada strani investitor izgradi autoput da bi od njega zarađivao, kao što je to slučaj npr. od Zagreba prema Mariboru, onda ćete vidjeti znatnu razliku u tome kako se put održava, koliko košta u odnosu na javni put koji se plaća Hrvatskim cestama.
U prevodu, mi nemamo ni potrebu, ni nuždu, ni obavezu da investiramo u autoputeve. Mi nismo narod koji ima novca i koji ima privredu kojoj to treba. Mi smo jadni, bijedni i siromašni. To je kao kada bi domaćin koji ima traktor koji se raspada uzeo da asfaltira svoju baštu i put do kuće. Veliki infrastrukturni projekti su stvar koja je potrebna samo u funkciji realnog sektora, proizvodnje, fabrika i svega onoga što mi odavno nemamo.
Izgrađivati autoputeve u zemlji u kojoj je prosjek starosti automobila 18 godina, gdje pada potrošnja goriva, to je bacanje novca. Pomoć EBRD-a u tom segmentu je kontraproduktivna. Vi se uvijek možete zadužiti za novi auto, ali ako nemate stan, ili šta da jedete, ili da platite komunalije, šta će vam novi auto, to je potpuno pogrešna investicija.
Dio novca koji je otišao u infrastrukturu, kada bi se malo bolje analiziralo, vidjelo bi se da su radovi sigurno za nekih 30-40 posto preplaćeni radovi, a kada biste pogledali šta od toga donosi prihod vidjeli biste da je to skoro ništa. Kada se sagleda utjecaj na privredu, ekonomski razvoj, BDP i svi ti projekti su marginalni ili nepotrebni.
-
Ci-Nick
#689 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Često vozim od Zenice do Sarajeva i natrag.walk_M-A-N wrote:http://www.klix.ba/biznis/zoran-pavlovi ... /160211059EBRD je predstavila izvještaj prema kojem je u BiH, do sada, investirano blizu dvije milijarde eura, a s koinvestitorima blizu četiri milijarde. Da li je, prema vašem mišljenju, taj novac utrošen namjenski i transparentno?
Postoji rečenica koju u savremenom, demokratskom svijetu možete čuti, a koja kaže da "kada vlade investiraju u infrastrukturu, onda one kradu”. Dakle, kada strani investitor izgradi autoput da bi od njega zarađivao, kao što je to slučaj npr. od Zagreba prema Mariboru, onda ćete vidjeti znatnu razliku u tome kako se put održava, koliko košta u odnosu na javni put koji se plaća Hrvatskim cestama.
U prevodu, mi nemamo ni potrebu, ni nuždu, ni obavezu da investiramo u autoputeve. Mi nismo narod koji ima novca i koji ima privredu kojoj to treba. Mi smo jadni, bijedni i siromašni. To je kao kada bi domaćin koji ima traktor koji se raspada uzeo da asfaltira svoju baštu i put do kuće. Veliki infrastrukturni projekti su stvar koja je potrebna samo u funkciji realnog sektora, proizvodnje, fabrika i svega onoga što mi odavno nemamo.
Izgrađivati autoputeve u zemlji u kojoj je prosjek starosti automobila 18 godina, gdje pada potrošnja goriva, to je bacanje novca. Pomoć EBRD-a u tom segmentu je kontraproduktivna. Vi se uvijek možete zadužiti za novi auto, ali ako nemate stan, ili šta da jedete, ili da platite komunalije, šta će vam novi auto, to je potpuno pogrešna investicija.
Dio novca koji je otišao u infrastrukturu, kada bi se malo bolje analiziralo, vidjelo bi se da su radovi sigurno za nekih 30-40 posto preplaćeni radovi, a kada biste pogledali šta od toga donosi prihod vidjeli biste da je to skoro ništa. Kada se sagleda utjecaj na privredu, ekonomski razvoj, BDP i svi ti projekti su marginalni ili nepotrebni.
Prije tri sedmice, ( subota ), od Zenice do Sarajeva prijepodne i od Sarajeva do Zenice poslijepodne strašno pusto na autoputu.
Nisam brojao, ali po osjećaju nisam susreo ( na trakama iz suprotnog pravca) ni 100 automobila.
Tuga,.....
-
The BEN10
#690 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Al hajde ti objasni sirotinji!walk_M-A-N wrote:http://www.klix.ba/biznis/zoran-pavlovi ... /160211059EBRD je predstavila izvještaj prema kojem je u BiH, do sada, investirano blizu dvije milijarde eura, a s koinvestitorima blizu četiri milijarde. Da li je, prema vašem mišljenju, taj novac utrošen namjenski i transparentno?
Ova tema je i nastala kao reakcija na graktanje velikog broja onih koji bi da izgradimo autoput po svaku cijenu. I naravno, političari nisu glupi da ruše snove bijedi - ne, nego će se potruditi svim silama da im to omoguće, makar praunuke zadužili do balčaka.
- ultima_palabra
#691 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Taj je dio uvijek do sada bio solidno prometan, ne znam šta se desilo. Onaj komad do Tarčina i onaj do Bijače, tu je događaj kad sretneš drugo auto.Ci-Nick wrote: Često vozim od Zenice do Sarajeva i natrag.
Prije tri sedmice, ( subota ), od Zenice do Sarajeva prijepodne i od Sarajeva do Zenice poslijepodne strašno pusto na autoputu.
Nisam brojao, ali po osjećaju nisam susreo ( na trakama iz suprotnog pravca) ni 100 automobila.
Tuga,.....
-
The BEN10
#692 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ma hajde, koga briga - neka se izgradilo. Zatrebat će nekad. 
-
VjecitiStudent
#693 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ali "biće bolje kad ga cijelog izgrade"ultima_palabra wrote:Taj je dio uvijek do sada bio solidno prometan, ne znam šta se desilo. Onaj komad do Tarčina i onaj do Bijače, tu je događaj kad sretneš drugo auto.Ci-Nick wrote: Često vozim od Zenice do Sarajeva i natrag.
Tuga,.....
Subota popodne, vrijeme kad se uglavnom samo iz razonode putuje od mjesta do mjesta autoputem.
Desio se kokuzluk, iz aviona se vidi ...
Cifre o prometu autoputem se izgleda brižljivo skrivaju, već treću godinu se ne objavljuju.
- shake69
#694 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Eh, mene upravo te cifre zanimaju, ali ih nigdje!?VjecitiStudent wrote:Ali "biće bolje kad ga cijelog izgrade"ultima_palabra wrote:Taj je dio uvijek do sada bio solidno prometan, ne znam šta se desilo. Onaj komad do Tarčina i onaj do Bijače, tu je događaj kad sretneš drugo auto.Ci-Nick wrote: Često vozim od Zenice do Sarajeva i natrag.
Tuga,.....![]()
Subota popodne, vrijeme kad se uglavnom samo iz razonode putuje od mjesta do mjesta autoputem.
Desio se kokuzluk, iz aviona se vidi ...
Cifre o prometu autoputem se izgleda brižljivo skrivaju, već treću godinu se ne objavljuju.
-
prog321
#695 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
ultima_palabra wrote:Taj je dio uvijek do sada bio solidno prometan, ne znam šta se desilo. Onaj komad do Tarčina i onaj do Bijače, tu je događaj kad sretneš drugo auto.Ci-Nick wrote: Često vozim od Zenice do Sarajeva i natrag.
Tuga,.....
Izmedju svakog grada svijeta promet je minimalan subotom prijepodne.
Ljudi malo duze spavaju, onda idu shopping u grad ili se spremaju na izlazak navecer. Nema tu nigdje velikog broja auta. Iznimka su mozda multimilionski centri.
-
VjecitiStudent
#696 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Kod nas se subota jedva razlikuje od radnog danaprog321 wrote:ultima_palabra wrote:Taj je dio uvijek do sada bio solidno prometan, ne znam šta se desilo. Onaj komad do Tarčina i onaj do Bijače, tu je događaj kad sretneš drugo auto.Ci-Nick wrote: Često vozim od Zenice do Sarajeva i natrag.
Tuga,.....
Izmedju svakog grada svijeta promet je minimalan subotom prijepodne.
Ljudi malo duze spavaju, onda idu shopping u grad ili se spremaju na izlazak navecer. Nema tu nigdje velikog broja auta. Iznimka su mozda multimilionski centri.
Evo kako je promet po danima izgledao na dionici Nemila - Lašva u 2013., prije no sto je otvoren tunel.

-
prog321
#697 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Nemila - Lasva nije bio autoput. Nije ni sada. O cemu pricas ?
-
VjecitiStudent
#698 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
prog321 wrote:Nemila - Lasva nije bio autoput. Nije ni sada. O cemu pricas ?
Kuda su dolazila vozila do autoputa i kako ga napuštaju, preko brda, rijekom, zrakom ili ...?
-
prog321
#699 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Pa uzmi dionicu na autoputu i navedi relevantan izvor. Ovako si smijesan.
-
probook
#700 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ja sam mišljenja da hoće! Ovako guslaš od Mostara do Sarajeva, najgori dio puta prodjes i dodjes bukvalno pred Sarajevo i 99% ljudi nece da se ukljucuje na autoput i placa kada je vec skoro stigao gdje je posao. Da je kompletna dionica pitao bih te ja da li bi ljudi guslali preko nasih brda ili bi autoputem?VjecitiStudent wrote: Ali "biće bolje kad ga cijelog izgrade".