Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prog321

#526 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

A sta sam tacno fulio ?
prog321

#527 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Da podsjetim:

Image
jefferson

#528 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

prog321 wrote:Da podsjetim:

Image
I kakve to veze ima kada penzije kasne 14 dana?
Koliki je ukupni dug BiH? Vanjski i unutrasnji?
http://www.indexmundi.com/bosnia_and_he ... _debt.html
prog321

#529 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Dzef, niko nece sa tobom da se igra jer si uvredljiv i naporan.
Dat cu ti jos jednu sansu. Ako prizboris neku uvredljivu rijec ides nazad na blok. :-D

Cjelokupni dug BiH (vanjski i unutrasnji) je oko 5 i po milijardi eura.
To je smjesno mal iznos u poredjenju sa ostalim evropskim drzavama.
Razlog zasto penzije nekad kasne lezi u tome da je BiH vjerovatno jedina zemlja u Evropi koja ne izdaje drzavne obveznice.

Tec je pokusao da slaze kako smo to jednom radili ali nije uspjelo.
To je notorna laz. Kod nas ne postoji politicki konsenzus da se izdaju takve obveznice,. Jer da postoji sigurno bi krenuli putem Slovenije i Hrvatske.
jefferson

#530 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

prog321 wrote:Dzef, niko nece sa tobom da se igra jer si uvredljiv i naporan.
Dat cu ti jos jednu sansu. Ako prizboris neku uvredljivu rijec ides nazad na blok. :-D

Razlog zasto penzije nekad kasne lezi u tome da je BiH vjerovatno jedina zemlja u Evropi koja ne izdaje drzavne obveznice.

To je notorna laz. Kod nas ne postoji politicki konsenzus da se izdaju takve obveznice,. Jer da postoji sigurno bi krenuli putem Slovenije i Hrvatske.
Ja sam stavio izvor koliki je javni dug BiH, 45.8% od BDP-a iz 2013 godine. Danas je stanje vjerovatno gore.
Mundi je cijenjen izvor (dok za Index van ovih prostora niko nije cuo, a i ko zna odakle su njihove informacije).
Ti meni ne moras sanse davati. Problem je sto s tobom niko nece da se upusti u neku konkretnu raspravu (kao ni ja) jer se bojimo da ces nas spustiti na svoj nivo, pa nas potuci iskustvom, dok u isto vrijeme kao krpelj svaku temu trolas.
Inace, jos nisi stavio ovdje koje su to knjige koje si citao? Bilo bi fino da se i mi edukujemo.
prog321

#531 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

I eto ga, blok opet. Dugo si trajao :-D
JThomas

#532 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by JThomas »

ali izdaju entiteti obveznice, koji svakako imaju i ostalih 90% prerogativa normalnih država. jesmo najmanje zaduženi (ne daju nam više, bismo mi da nam daju), ali su nam najmanje i mogućnosti vraćanja i to sve treba staviti u perspektivu.
jefferson

#533 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

JThomas wrote:ali izdaju entiteti obveznice, koji svakako imaju i ostalih 90% prerogativa normalnih država. jesmo najmanje zaduženi (ne daju nam više, bismo mi da nam daju), ali su nam najmanje i mogućnosti vraćanja i to sve treba staviti u perspektivu.
Pa naravno, to sam ja rekao ranije. Japan je zaduzen 210% od BDP-a, ali nemaju probelma vracati niti se jos zaduziti.
Mi, kako stvari stoje, vrlo brzo bi mogli doci do debakla s obzirom an stanje sa penzijama, unutrasnjim dugom gdje drzava kasni sa isplatama nekim organizacijama i po 3-4 gdoine itd.
SSemir

#534 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by SSemir »

prog321 wrote:Dzef, niko nece sa tobom da se igra jer si uvredljiv i naporan.

de pojasni bgt kako je to drzavna obveznica bajno rjesenje svih problema? kako se to toliko razliku od ostalih zaduzivanja (tvoje misljenje, ekonomsko znacenje obveznice znam).
ili sam ja pogresno procitao citavu poentu tvog posta...
prog321

#535 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Entiteti nemaju drzavnu vjerodostojnost na medjunarodnom trzistu. Oni ne mogu izdati obveznice koje bi se uspjesno prodale komercijalnim bankama na recimo evropskom trzistu.
Mislis da Dodo ne bi nalijepio broj od trijest gaziliona-biliona-miliona-aviona eura na papir i pokusao ga prodati nekoj banki ili drzavi kad bi mogao ??
To moze samo centralna banka BiH, koja do sad odbija da vrsi takve transakcije.

PS.
Zadnji put je Federacija pokusala sa ovom halapukom oko zaduzivanja kod komercijale. I mislim da se jedino neka Turska banka odlucila da kupi taj papiric. Ali to se ne racuna kao vjerodostojan bankarski transfer. Prije bih ja to opisao kao sadaka.
JThomas

#536 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by JThomas »

pa u tome i jeste poenta, da je to veća, a manje korisna zavala i dubioza (ali svejedno zavala i dubioza koju mi vraćamo), i da bi mi vrlo rado uzeli još 100 BDPova da nam ih neko hoće dati...a šta misliš zašto neće? zato što nam je mogućnost vraćanja i proporcionalno još manja od toga koliko smo "malo" zaduženi...
jefferson

#537 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

JThomas wrote:pa u tome i jeste poenta, da je to veća, a manje korisna zavala i dubioza (ali svejedno zavala i dubioza koju mi vraćamo), i da bi mi vrlo rado uzeli još 100 BDPova da nam ih neko hoće dati...a šta misliš zašto neće? zato što nam je mogućnost vraćanja i proporcionalno još manja od toga koliko smo "malo" zaduženi...
Upravo to. Obveznice ne prodaje samo njemacka, nego i njemacke pokrajine i gradovi. Ali kada jedan Minhen proda obveznice da bi recimo obnovili ili gradili novi dio infrastrukture, to obicno niko ne dovodi u pitanje.
Nasa drzava, entiteti, kantoni itd, nemogu lijekove obezbjediti bolnicama a jos da obveznice prodaju :lol:
prog321

#538 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Mogucnost vracanja je carobna rijec.
Ja kazem da se zaduzimo za izgradnju autoputa. Znamo koliko kosta. 5 milijardi eura. OK.. hajde da se zaduzimo za 5 milijardi.
Raste promet, Turizam, i pun k svega drugog. BDP bi dobio dobar skok.
Onda se zaduzimo za pruge. Pruga Sarajevo-Ploce da se modernizuje. Bum, 3 milijarde. Odmah promet veci, transport, zaposljenje. BDP veci.
Dalje, namjenska industrija. Treba nam nekih petsest milijardi tu. Rezultat: Zaposljenje, raste izvoz, veci promat novca u drustvu. Ekonomija u letu. itd. itd.
I nemojte biti naivni da nam taj novac niko ne bi dao. Kako znate da ne bi ? Nismo nikad pokusali. Previse je jeftinog novca u svijetu. Trebamo zagristi tu jabuku dok jos mozemo.
JThomas

#539 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by JThomas »

a prozori od marmelade.
jao_situacije

#540 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jao_situacije »

ova tema mi je najjača :mrgreen:
jefferson

#541 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

JThomas wrote:a prozori od marmelade.
Ejh, ti bi sad i prozore od marmelade. Covjek rjesio ekonomski problem ove drzave u par redova, a ti bi sad jos :lol:
Hugo Chavez

#542 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Hugo Chavez »

prog321 wrote:Mogucnost vracanja je carobna rijec.
Ja kazem da se zaduzimo za izgradnju autoputa. Znamo koliko kosta. 5 milijardi eura. OK.. hajde da se zaduzimo za 5 milijardi.
Onda se zaduzimo za pruge. Pruga Sarajevo-Ploce da se modernizuje. Bum, 3 milijarde. Odmah promet veci, transport, zaposljenje. BDP veci.
Dalje, namjenska industrija. Treba nam nekih petsest milijardi tu. Rezultat: Zaposljenje, raste izvoz, veci promat novca u drustvu. Ekonomija u letu. itd. itd.
I nemojte biti naivni da nam taj novac niko ne bi dao. Kako znate da ne bi ? Nismo nikad pokusali. Previse je jeftinog novca u svijetu. Trebamo zagristi tu jabuku dok jos mozemo.
Evo mene opet sine, "indijanca s kiflama" :D
Kako ne možeš skontati da finansijskim institucijama ne možeš tražiti milijardi koliko ti hoćeš, bez adekvatnog kolaterala?
karanana

#543 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by karanana »

pravo usporilo sve. ov godine ni kilometar, a i iduce dabogdo da se nesto i krene raditi.

kad ce barem onaj krak za brijesche? jesu rekli septembar? vidim konstrukcijom je dosao do pred kruzni tok. e sad koliko jos ima posla....nece ni ovo prije proljeca vjerovatno.
prog321

#544 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Hugo Chavez wrote: Evo mene opet sine, "indijanca s kiflama" :D
Kako ne možeš skontati da finansijskim institucijama ne možeš tražiti milijardi koliko ti hoćeš, bez adekvatnog kolaterala?
O cemu pricas ?
Koji kolateral ?
Drzavni zapis je kolateral. A drzava to garantira citavom imovinom koju posjeduje. MI imamo dovoljno za citav autoput.
Hugo Chavez

#545 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Hugo Chavez »

prog321 wrote:
Hugo Chavez wrote: Evo mene opet sine, "indijanca s kiflama" :D
O cemu pricas ?
Koji kolateral ?
Drzavni zapis je kolateral. A drzava to garantira citavom imovinom koju posjeduje. MI imamo dovoljno za citav autoput.
Ja znam o čemu pričam, a za tebe baš i nisam siguran da kontaš.
Država može od finansijskih institucija tražiti koliko hoćeš milijardi, ali ako ne ponudi zadovoljavajući kolateral neće dobiti ni marke. Ključne riječi su adekvatan u prethodnom postu i zadovoljavajući u ovom. Dakle, BiH ima jako loš finansijski rejting u svijetu pa njeni "državni zapisi", kako ih ti nazivaš, interesuju bankare isto k'o i lanjski snijeg i stoga im isti nisu prihvatljivi kao kolateral.
madner

#546 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Bez zaduzivanja nema napredka, no kljucno je to investirati tako da poveca BDP.

Nije slucajno Zapadna Evropa puno zaduzenija od ostatka svijeta.
SSemir

#547 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by SSemir »

prog321 wrote:Entiteti nemaju drzavnu vjerodostojnost na medjunarodnom trzistu. Oni ne mogu izdati obveznice koje bi se uspjesno prodale komercijalnim bankama na recimo evropskom trzistu.
Mislis da Dodo ne bi nalijepio broj od trijest gaziliona-biliona-miliona-aviona eura na papir i pokusao ga prodati nekoj banki ili drzavi kad bi mogao ??
To moze samo centralna banka BiH, koja do sad odbija da vrsi takve transakcije.

PS.
Zadnji put je Federacija pokusala sa ovom halapukom oko zaduzivanja kod komercijale. I mislim da se jedino neka Turska banka odlucila da kupi taj papiric. Ali to se ne racuna kao vjerodostojan bankarski transfer. Prije bih ja to opisao kao sadaka.
ja pitao a ti meni ne odgovori:
kako je to drzavna obveznica toliko bajno rjesenje kako ga ti predstavljas, i da bi to dovelo do drzavnog procvata? i kako je to toliko bolje rjesenje od kredita od medjunarodnih institucija koji traze smijesno malu kamatu?
SSemir

#548 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by SSemir »

prog321 wrote:Mogucnost vracanja je carobna rijec.
nisam vidio ovaj post. zanemari moja prethodna pitanja. nemas ti veze sa onim sto pricas ipak ;)
prog321

#549 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

madner wrote:Bez zaduzivanja nema napredka, no kljucno je to investirati tako da poveca BDP.

Nije slucajno Zapadna Evropa puno zaduzenija od ostatka svijeta.

Ja to kad napisem onda se okome na mene. :-x
madner

#550 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Pa nisu ti primjeri nuzno najsretniji.
Post Reply