Koncesije, ako se dese, možemo opet sve računati iznova. Ne isključujem mogućnost da se na kraju koncesionar i pojavi, sve ovisi od implementacije ove klauzule ugovora;tec wrote:VjecitiStudent wrote: Prema podacima dostupnim u izvještaju na stranici Autocesta, str. 20, poglavlje 9
http://jpautoceste.gmapa.ba/images/pr19.pdf
Autoceste FBiH su od svog formiranja ukupno izgradile 59,69km koji su ukupno koštali 769,9 miliona Eura.
Prosječna cijena po km je 13 miliona eura.
Prije njihovog formiranja je napravljeno i 36,6km od Jošanice do Kaknja.
Ukoliko bi se prosjek kojeg su do sada imale Autoceste zadržao i do kraja izgradnje koridora Vc, dolazimo do cijene od 2986 miliona Eura.
I to je, s obzirom na težinu preostalih 229,7km, optimistična varijanta.105,5 (ne 109 kao prije što sam napisao jer sam ubrajao lot2 sa zao) je gotovo ili u izgradnji, još 39 je financirano, 86km ide u koncesiju od kojih je za 46km okončan tender. I šta sad da kazemo šalili smo se ne treba nam onih 101 km ili 83 km preostale zaviseći od trase.
Bijača (sa granicnim prelazom) - Zvirovići + Tarčin - Klopce (Zenica) (bez lot1+2 Sarajevske zaobilaznice i Jošanica - Kakanj Jp Ceste rade) + Svilaj - Odžak
Ja ako saberem cijenu dionice (sa PDV) + cijenu nadzora (sa PDV) dobijem €774.806.874 za 62,6km
Na to dodamo Jošanica - Kakanj €117.888.901 za 37km
Ukupno sa PDV-om i nadzorom €892.695.775 za 99,60km ispadne 8.962.808,99 po km sa PDV i Nadzorom po izvodu naravno bez ušteda i garancija
Traffic risk to be assumed by the Government
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE ... ML&tabId=1
Projekcija dramatičnog rasta prometa kojeg je predskazala Studija izvodljivosti koridora VC, pokazala se i kao dramatično pogrešna.
Već cijelu deceniju promet na Sa-Ze stagnira na oko 11-12 000, umjesto 20 000 koliko je za 2013. prognozirano u Studiji (za 2042. godinu je prognozirano čak 53000 vozila dnevno na Sa-Ze, rast od preko 1000 vozila godišnje, i to u scenariju bez auto-ceste
Ukoliko se desi da ovakve, potpuno pogrešne prognoze gustoće saobraćaja, postanu i dio koncesionog ugovora, desiće se da ćemo opet mi i naši budžeti na kraju platiti lavovski dio cijene izgradnje i ovog dijela pod koncesijom.
Vrlo ekonomična cijena izgradnje dionica od Jošanice do Kaknja od svega 2,7 miliona eura po km se, nakon što izgradnju preuzimaju Autoceste dramatično povećala već na dionici Kakanj - Bilješevo (6,5 miliona eura po kom), da bi dionica Vlakovo - Tarčin dostigla vrtoglavih 18,7 miliona Eura!
Prosjek kojeg imaju Autoceste je 13 miliona Eura, bojim se da one ekonomične dane kada su se dionice auto-ceste pravile iz skromnog budžeta, možemo potpno zaboraviti.
Također, s obzirom na težinu preostalog terena, moguće je pretpostaviti da će cijena izgradnje preostalih kilometara biti daleko bliža cijeni dionice Vlakovo-Tarčin.
Od Tarčina do Počitelja je 105 km puta 18 = ...