Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
-
Marko__
#1 Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Pozdrav,
Zanima me oni koji putuju na relaciji Sarajevo-Ilijas ili Sarajevo-Visoko i obratno, sta misle da li je isplativije ici starom cestom ili autoputem kako je putarina 2 km u jednom smjeru? Da li to dodje skuplje, jeftinije.... Utisci, sugestije...?
Zanima me oni koji putuju na relaciji Sarajevo-Ilijas ili Sarajevo-Visoko i obratno, sta misle da li je isplativije ici starom cestom ili autoputem kako je putarina 2 km u jednom smjeru? Da li to dodje skuplje, jeftinije.... Utisci, sugestije...?
-
PokerFace
#2 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
pa kad gledas tako "direktno iz dzepa" te 2 mrke te skuplje izadje nego starom cestom. Ali starom cestom racunaj na dobro sjebavanje auta, pa u konacnici to izadje dosta skuplje 
- kurty
#3 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
S tim da, ako ides svaki dan, tamo i vamo, starom cestom, sansa da te policija zapise je 95%...U Malesicima, na par mjesta imaju ceke... Pravac puko, 40 ogranicenje... Jednom ce ti zivci popustiti i eto ti belaja, i veceg troska nego da ides autoputem..Jos ako potrefis da se vozis iza grasovog busa, ili centrinog... Pa u Semizovcu dostavna vozila na putu, a guzva i u jednom i u drugom smjeru... Stanje ceste - katastrofa...
Za autoput das dvije marke i ustedis prilicno vremena... Auto mnogo manje handris... nemas guzvi, pjesaka...
Na tebi je da odlucis, ali ako imas mogucnost za autoput, to ti je bolja varijanta...A ako nemas, onda, starom cestom
Za autoput das dvije marke i ustedis prilicno vremena... Auto mnogo manje handris... nemas guzvi, pjesaka...
Na tebi je da odlucis, ali ako imas mogucnost za autoput, to ti je bolja varijanta...A ako nemas, onda, starom cestom
-
Marko__
#4 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Kako god okrenes, vozarenje Visoko-Sarajevo pa i Ilijas-Sarajevo autoputem, ko ide na posao, dosta kosta. Ako uzmemo iz Visokog-Sarajevo 2 km putarina puta 2, uzmimo neko prosjecno auto sa potrosnjom 6-7 litara na autoputu, da je dizel uz cijenu nafte 1.98 KM, da predjes 30 kilometara ko radi negdje oko ulaza u Sarajevo i jos nazad toliko i sve to pomnozis sa 23 radna dana dobijes oko 260 KM. To su fine pare koje potrosis samo na putu (necija penzija). Ja imam platu 1000 km pa mi je opet puno, to je 26% plate... Cisto me zanima kako se ljudima koji rade isplati, pa da li idu starom cestom ili sta....
-
PokerFace
#5 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Pa ko vas brate tjera da se svi gurate u Sarajevo?Marko__ wrote:Kako god okrenes, vozarenje Visoko-Sarajevo pa i Ilijas-Sarajevo autoputem, ko ide na posao, dosta kosta. Ako uzmemo iz Visokog-Sarajevo 2 km putarina puta 2, uzmimo neko prosjecno auto sa potrosnjom 6-7 litara na autoputu, da je dizel uz cijenu nafte 1.98 KM, da predjes 30 kilometara ko radi negdje oko ulaza u Sarajevo i jos nazad toliko i sve to pomnozis sa 23 radna dana dobijes oko 260 KM. To su fine pare koje potrosis samo na putu (necija penzija). Ja imam platu 1000 km pa mi je opet puno, to je 26% plate... Cisto me zanima kako se ljudima koji rade isplati, pa da li idu starom cestom ili sta....
-
Marko__
#6 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
A ko tebe tjera da svojim prljavim rukama pises komentare mamu ti je*em kompleksasku? Ako nemas sta pametnije da napises, onda se uhvati za ku*ac i preskoci ovu temu.PokerFace wrote:Pa ko vas brate tjera da se svi gurate u Sarajevo?Marko__ wrote:Kako god okrenes, vozarenje Visoko-Sarajevo pa i Ilijas-Sarajevo autoputem, ko ide na posao, dosta kosta. Ako uzmemo iz Visokog-Sarajevo 2 km putarina puta 2, uzmimo neko prosjecno auto sa potrosnjom 6-7 litara na autoputu, da je dizel uz cijenu nafte 1.98 KM, da predjes 30 kilometara ko radi negdje oko ulaza u Sarajevo i jos nazad toliko i sve to pomnozis sa 23 radna dana dobijes oko 260 KM. To su fine pare koje potrosis samo na putu (necija penzija). Ja imam platu 1000 km pa mi je opet puno, to je 26% plate... Cisto me zanima kako se ljudima koji rade isplati, pa da li idu starom cestom ili sta....
-
PokerFace
#7 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Ti si za njivu i za ovce, a ne za auto put. U svom rodnom selu nadji neki poslic gdje neces morati placati putarinu fukljo jedan. Autoput nije potreba nego LUKSUZ. Izvoli seljak uzjasi traktora, utovari tog sira, kajmaka i suhog mesa pa starom cestom vozi prema Sarajevu.Marko__ wrote:A ko tebe tjera da svojim prljavim rukama pises komentare mamu ti je*em kompleksasku? Ako nemas sta pametnije da napises, onda se uhvati za ku*ac i preskoci ovu temu.PokerFace wrote:Pa ko vas brate tjera da se svi gurate u Sarajevo?Marko__ wrote:Kako god okrenes, vozarenje Visoko-Sarajevo pa i Ilijas-Sarajevo autoputem, ko ide na posao, dosta kosta. Ako uzmemo iz Visokog-Sarajevo 2 km putarina puta 2, uzmimo neko prosjecno auto sa potrosnjom 6-7 litara na autoputu, da je dizel uz cijenu nafte 1.98 KM, da predjes 30 kilometara ko radi negdje oko ulaza u Sarajevo i jos nazad toliko i sve to pomnozis sa 23 radna dana dobijes oko 260 KM. To su fine pare koje potrosis samo na putu (necija penzija). Ja imam platu 1000 km pa mi je opet puno, to je 26% plate... Cisto me zanima kako se ljudima koji rade isplati, pa da li idu starom cestom ili sta....
- kurty
#8 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Ko ide iz Breze ili Iljasa, malo jeste skupo... Placa 2 marke, 11 kilometara, a isto toliko placa i neko ko ide iz Visokog, ili jos dalje iz Kaknja ili Zenice...
Manje trosis n aotvorenoj cesti nego na "kombinovanoj"... Vrijeme voznje se razlikuje i po pola sata... Meni je mnogo sigurnije autoputem, zbog pjesaka, zbog stalnih kocenja, uleta sa svih strana... Onda policija je nacickana i znali su pisati kazne ako se zaobidje autobus koji je stao da putnici udju, a nije usao na stajaliste... Ogranicenje 40-50... Onda u Semizovcu auta parkirana na cesti...
Uglavnom, sve je na tebi...
100 ljudi, 100 cudi, 100 novcanika
Manje trosis n aotvorenoj cesti nego na "kombinovanoj"... Vrijeme voznje se razlikuje i po pola sata... Meni je mnogo sigurnije autoputem, zbog pjesaka, zbog stalnih kocenja, uleta sa svih strana... Onda policija je nacickana i znali su pisati kazne ako se zaobidje autobus koji je stao da putnici udju, a nije usao na stajaliste... Ogranicenje 40-50... Onda u Semizovcu auta parkirana na cesti...
Uglavnom, sve je na tebi...
100 ljudi, 100 cudi, 100 novcanika
- kurty
#9 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Ova ti je bila suvisna za ovu temuPokerFace wrote:
Pa ko vas brate tjera da se svi gurate u Sarajevo?
-
PokerFace
#10 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Sta sam slago? Sve je to u stilu svoje selo hvali, a u Sarajevo se uvali...kurty wrote:Ova ti je bila suvisna za ovu temuPokerFace wrote:
-
Marko__
#11 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Fukaro, ja se u Sarajevo "guram" zato sto duplo vise zaradim, a duplo manje radim, i sto sam nadredjen VAMA Sarajlijama takvima kao sto si ti (cast izuzecima kojih hvala Bogu dosta ima). A sto se tice suhog mesa, kamo srece da ga imam to je biznis samo takav barem vama Sarajlijama takvima kao sto si ti (cast izuzecima kojih hvala Bogu dosta ima) mozemo po finim cijenama prodavatPokerFace wrote:
Ti si za njivu i za ovce, a ne za auto put. U svom rodnom selu nadji neki poslic gdje neces morati placati putarinu fukljo jedan. Autoput nije potreba nego LUKSUZ. Izvoli seljak uzjasi traktora, utovari tog sira, kajmaka i suhog mesa pa starom cestom vozi prema Sarajevu.
-
PokerFace
#12 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Ima li tih izuzetaka bas toliko? Meni samo pod prozorom mozes da pjevas, a i to ako ti ja dopustim. Nadji kakav poslic u rodnom selu pa te ovakve gluposti nece interesovati. Eno lik gore u postu iznad moga ti je sve NACRTO al bukvalno, a ti opet kukas kako ti je 2 marke puno. Pa ko te tjera ba?Marko__ wrote:Fukaro, ja se u Sarajevo "guram" zato sto duplo vise zaradim, a duplo manje radim, i sto sam nadredjen VAMA Sarajlijama takvima kao sto si ti (cast izuzecima kojih hvala Bogu dosta ima). A sto se tice suhog mesa, kamo srece da ga imam to je biznis samo takav barem vama Sarajlijama takvima kao sto si ti (cast izuzecima kojih hvala Bogu dosta ima) mozemo po finim cijenama prodavatPokerFace wrote:
Ti si za njivu i za ovce, a ne za auto put. U svom rodnom selu nadji neki poslic gdje neces morati placati putarinu fukljo jedan. Autoput nije potreba nego LUKSUZ. Izvoli seljak uzjasi traktora, utovari tog sira, kajmaka i suhog mesa pa starom cestom vozi prema Sarajevu.
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#13 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Sarajlije (one prave) znaju da se pise slagao a ne ,,slago'' . Nisu ti Brezani ni Visochaci krivi sto tebi Focanska ili Sandzacka stela jos nije proradila pa i dalje ispijas kafe umjesto da se potrudis da nadjes sebi kakvog poslaPokerFace wrote:Sta sam slago? Sve je to u stilu svoje selo hvali, a u Sarajevo se uvali...kurty wrote:Ova ti je bila suvisna za ovu temuPokerFace wrote:
-
PokerFace
#14 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Kolko vas to ima sto zivite bogu iza tregera? Auuu sto se osjecaju prozvanima... Pa napravite sebi selendra-x.com pa spamajte, cak i u virtuelnom svijetu gurate svoje guzice u Sarajevo, pa dokle majka mu stara... A to slagao rekao pekao posrao je nidje veze. Pisi onako kako izgovarasA1fa wrote: Sarajlije (one prave) znaju da se pise slagao a ne ,,slago'' . Nisu ti Brezani ni Visochaci krivi sto tebi Focanska ili Sandzacka stela jos nije proradila pa i dalje ispijas kafe umjesto da se potrudis da nadjes sebi kakvog posla
- kurty
#15 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Sta ces...
Hvala Bogu, pa mnoge SARAJLIJE koje poznajem su drugaciji od tebe...
- A1fa
#16 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Vidis, virtualni svijet je kompleksasima cesto najbolje mjesto kako da sebi podignu ego, ruzni se predstavljaju kao lijepi, glupani kao pametni. Meni u rodnom listu pise da sam rodjen u tom gradu u koji su se tvoji doselili 1992, ili mozda malo iza 1995, ali mi na kraj pameti nije da se zbog toga osjecam superioran.PokerFace wrote:Kolko vas to ima sto zivite bogu iza tregera? Auuu sto se osjecaju prozvanima... Pa napravite sebi selendra-x.com pa spamajte, cak i u virtuelnom svijetu gurate svoje guzice u Sarajevo, pa dokle majka mu stara... A to slagao rekao pekao posrao je nidje veze. Pisi onako kako izgovarasA1fa wrote: Sarajlije (one prave) znaju da se pise slagao a ne ,,slago'' . Nisu ti Brezani ni Visochaci krivi sto tebi Focanska ili Sandzacka stela jos nije proradila pa i dalje ispijas kafe umjesto da se potrudis da nadjes sebi kakvog poslaSvi ste prepismeni preko tastature, a mimo nje vam kisne glOva koda vidim.
-
PokerFace
#17 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
svi smo mi isti, samo neki to malo bolje kriju. A postavi anonimnu anketu "da li vam je na vrh k*rca doslja po Sarajevo" pa ces vidjeti kakva ce na kraju ispasti. A i vi ste svi isti, svi ste nesto iskompleksirani sa Sarajevom njegovim stanovnicima, pa kad tu dodjete hocete da ste vece sarajlije od onih pravih. Nemoze covjek iz lukavice biti veci srbin od onog iz beograda ba nikako. Eto ukratko opet crtanje.kurty wrote:Sta ces...
-
zlajaBHF
#18 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Pokerface je ocigledno izgubio na pokeru danas
Ako cetvrtina plate ide na placanje autoputa, onda se to i ne isplati.
Ne razumijem da se ne moze uzeti "mjesecna" ili godisnja karta, koja bi bila povoljnija onima koji rade i
svakodnevno idu autoputem...
Ne razumijem da se ne moze uzeti "mjesecna" ili godisnja karta, koja bi bila povoljnija onima koji rade i
-
PokerFace
#19 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Pa vidim ima vas na izvoz brate.A1fa wrote: Vidis, virtualni svijet je kompleksasima cesto najbolje mjesto kako da sebi podignu ego, ruzni se predstavljaju kao lijepi, glupani kao pametni. Meni u rodnom listu pise da sam rodjen u tom gradu u koji su se tvoji doselili 1992, ili mozda malo iza 1995, ali mi na kraj pameti nije da se zbog toga osjecam superioran.
- kurty
#20 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Sta je za tebe "dosljo"???PokerFace wrote:svi smo mi isti, samo neki to malo bolje kriju. A postavi anonimnu anketu "da li vam je na vrh k*rca doslja po Sarajevo" pa ces vidjeti kakva ce na kraju ispasti. A i vi ste svi isti, svi ste nesto iskompleksirani sa Sarajevom njegovim stanovnicima, pa kad tu dodjete hocete da ste vece sarajlije od onih pravih. Nemoze covjek iz lukavice biti veci srbin od onog iz beograda ba nikako. Eto ukratko opet crtanje.kurty wrote:Sta ces...
Neko ko se doselio u Sarajevo, ili neko ko zivi u Brezi, Ilijasu, Visokom, Kaknju... ,a radi u Sarajevu????'
Nisam Sarajlija, jer nisam rodjen u Sarajevu, jer nisam zivjeo u Sarajevu i tako dalje... Nit se prestavljam SARAJLIJOM, nit zelim da budem nesto sto nisam...
- A1fa
#21 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Prevedi ovo na bosanskiPokerFace wrote:Pa vidim ima vas na izvoz brate.A1fa wrote: Vidis, virtualni svijet je kompleksasima cesto najbolje mjesto kako da sebi podignu ego, ruzni se predstavljaju kao lijepi, glupani kao pametni. Meni u rodnom listu pise da sam rodjen u tom gradu u koji su se tvoji doselili 1992, ili mozda malo iza 1995, ali mi na kraj pameti nije da se zbog toga osjecam superioran.
- kurty
#22 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Trenutno postoje FEDA kartice... One su u sustini samo prednost jer nemas potrebu da svaki dan dajes pare, pa cekas kusur i slicno... "napunis je" i to je to... Ne znam tacno koliki je "popust", ali dok je drug iz Visokog imao tu karticu, uglavnom na 100 marak je ima kao tri prolaska vise kroz rampu nego da je svaki dan placao po 1,5 km (koliko se tada placalo)zlajaBHF wrote:Pokerface je ocigledno izgubio na pokeru danas![]()
- A1fa
#23 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Ma bit će i to vjerovatno, ali nama po običaju treba malo da ,,nadođemo''. Naplatne kućice u Ilijašu, Visokom i Kaknju bi trebale proraditi ubrzo i onda neće svakome ni cijena biti ista. Sad se plaćaju 2 KM nebitno jesili se uključio u Ilijašu ili ideš od Kaknja.zlajaBHF wrote:Pokerface je ocigledno izgubio na pokeru danas![]()
-
PokerFace
#24 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Ukljuci mozak, barem to ne kosta 2KM kao putarina.A1fa wrote:Prevedi ovo na bosanskiPokerFace wrote:Pa vidim ima vas na izvoz brate.A1fa wrote: Vidis, virtualni svijet je kompleksasima cesto najbolje mjesto kako da sebi podignu ego, ruzni se predstavljaju kao lijepi, glupani kao pametni. Meni u rodnom listu pise da sam rodjen u tom gradu u koji su se tvoji doselili 1992, ili mozda malo iza 1995, ali mi na kraj pameti nije da se zbog toga osjecam superioran.
Kurty: U sustini ja nemam nista protiv nekoga ajd recimo ko je iz Breze (bubam sada, nije ni bitno) ali imam protiv ovakvih glupana kakav je ovaj marko ili kako se vec zove majku li mu. Ajd i to nije bitno... Znaci covjek mu NACRTA, bukvalno NACRTA i on opet satro pravi nekakve kalkulacije kao ne isplati mu se 2KM pa ko te ba tjera da ides tim istim auto putem? Ko te tjera da uopste ides u Sarajevo kad ti se ne isplati? Sjedi gdje si i sve se mokrom carapom udaraj po glavi. Ja sam se najvise za to zakacio, a vi se na prvu palite ko upaljen kutnjak, i kako da ja ostanem ravnodusan?
-
zlajaBHF
#25 Re: Autoputem Sarajevo-Ilijas-Visoko ili starom cestom?
Taj popust bi trebao dosta veci, kako bi se ljudi motivisali da rade u Sarajevu a zive u Brezi i obratno, kako bi radna snaga bila fleksibilnija...to je za korist drzave.kurty wrote:Trenutno postoje FEDA kartice... One su u sustini samo prednost jer nemas potrebu da svaki dan dajes pare, pa cekas kusur i slicno... "napunis je" i to je to... Ne znam tacno koliki je "popust", ali dok je drug iz Visokog imao tu karticu, uglavnom na 100 marak je ima kao tri prolaska vise kroz rampu nego da je svaki dan placao po 1,5 km (koliko se tada placalo)zlajaBHF wrote:Pokerface je ocigledno izgubio na pokeru danas![]()
Ako nista, novac koji se trosi na autoput bi trebao biti oslobodjen poreza....
U mnogim naprednijim drzavama, svi izdaci za prevoz preko 10 km se vracaju radniku na kraju godine....mozda i kod nas bude tako jednog dana