AKo si se meni obratio (ili nekome drugom nebitno), samo lekcije iz osnovne kulture ti mogu pomoci da sa mnom uspostavis komunikaciju. Zdravo.rashid wrote: Ne prdi bogati. Malo citaj sta covjek pise! Mrzim ljude koji ne kuze poante i seru. Pravi si bosandzeros!
U svakom slucaju, neka samo krene. Za cestarnu ce tako doci u obzir variante da ce se na registraciji platiti nesto extra a mozda cak moze i u kombinaciji vinjete(tako bi i stranci jos vise para ovdje ostavili)
Autoput Zenica-Sarajevo-Mostar do 2014.
-
quantum
-
Hendrix
Nije baš u pitanju standard u Njemačkoj.Jednostavno , ne plaćaš autoputeve ali zato dio para od benzina i to mnogo veći nego kod nas ide u kasu Autobahna.
To kod nas ne bi baš išlo jer bi u najboljem slučaju imali jedan autoput pa bi naplaćivanje goriva svima ko da se po njemu voze bilo totalno pogrešno.
Naplatne rampe su već uveliko u završnoj fazi projektovanja i čeka se znak za gradnju i to je neminovnost.Ne očekujte da se putevi u blizini koridora uopšte obnavljaju jer će se težiti da saobraćaj ide na koridor koji ima naravno bolje uslove za vožnju.Dakle na kraju ćete naživcirani rupama i gužvama morati preći na koridor.A tamo će se plaćati
To kod nas ne bi baš išlo jer bi u najboljem slučaju imali jedan autoput pa bi naplaćivanje goriva svima ko da se po njemu voze bilo totalno pogrešno.
Naplatne rampe su već uveliko u završnoj fazi projektovanja i čeka se znak za gradnju i to je neminovnost.Ne očekujte da se putevi u blizini koridora uopšte obnavljaju jer će se težiti da saobraćaj ide na koridor koji ima naravno bolje uslove za vožnju.Dakle na kraju ćete naživcirani rupama i gužvama morati preći na koridor.A tamo će se plaćati
-
quantum
Koliko znam i kod nas dio novca od goriva ide za ceste. Koliki je to dio ne znam tacno.
Ali nije stvar toliko u cijeni goriva koliko u procentu koji se odvaja za ceste a koliko se odvaja za neke druge stvari.
Takodjer iz registracije dio novca ide za puteve.
Takodjer novac kojim se sada grade putevi je iz budzeta.
Znaci davali smo i dalje cemo davati pare za putarinu.
Zna li neko modele po kojima se placa u normalnim zemljama? Norveska, Svedska, Svicarska?? Da li i oni placaju putarinu putem registracije, goriva i plus cestarine?
Ali nije stvar toliko u cijeni goriva koliko u procentu koji se odvaja za ceste a koliko se odvaja za neke druge stvari.
Zna li neko modele po kojima se placa u normalnim zemljama? Norveska, Svedska, Svicarska?? Da li i oni placaju putarinu putem registracije, goriva i plus cestarine?
-
rashid
Nebi ja ovo nista komentirao. Mozda ti pricas drugi jezik i tvoja kultura je drugacija od moje ali svaki put kad ostavis post na forumu imam pravo da i odgovorim. Pa tvoje je ako ces citati ili ne. A kulturu ti prosipaj svojoj materi/bratu/sestri/zeni i ostalim "kulturnim" ljudima u tvom okruzenju. Vozdraquantum wrote:AKo si se meni obratio (ili nekome drugom nebitno), samo lekcije iz osnovne kulture ti mogu pomoci da sa mnom uspostavis komunikaciju. Zdravo.rashid wrote: Ne prdi bogati. Malo citaj sta covjek pise! Mrzim ljude koji ne kuze poante i seru. Pravi si bosandzeros!
U svakom slucaju, neka samo krene. Za cestarnu ce tako doci u obzir variante da ce se na registraciji platiti nesto extra a mozda cak moze i u kombinaciji vinjete(tako bi i stranci jos vise para ovdje ostavili)
-
vlado986
#30 Odgovor quantumu
U Norveškoj i Švedskoj se nenaplaćuju cestarine, ali se plaćaju neki mostovi koji su pod koncesionarem. Izgradnja i održavanje autocesta se naplaćuje preko registracije, a dio od goriva. U Švicarskoj se plaća godišnja vinjeta od 40 ili 50CHF, za prvu kategoriju vozila, bez obzira je si li stranac ili domaći.quantum wrote:Koliko znam i kod nas dio novca od goriva ide za ceste. Koliki je to dio ne znam tacno.
Kod nas se dio izdvaja iz goriva 0,60 kn (0,08€) po litri za autoceste (izgradnja i održavanje) i isto toliko za brze ceste i održavanje. Plaća se i na registraciji oko 200 kn za osobna vozila. Cestarina se naplaćuje otprilike 0,40 kn (0,06€) po kilometru. Međutim, to sve nije dosta, još se za plan izgradnje uzima još toliko kredita koliko su sva ova davanja. Samo ove godine pustit će se u promet oko 140 km autocesta i brzih cesta i dopuna s poluautoceste na autocestu. Više na http://www.hac.hr.
Pozdrav