Autoput pas osiguranje !

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
korisnik25sa

#1 Autoput pas osiguranje !

Post by korisnik25sa »

Pozdrav svima,

Imam jednu dilemu/problem, a samim tim i pitanje vezano za temu auta.. Mislim da tema naginje prema pravu i osiguranjima vozila, pa ko bude imao neku korisnu informaciju zomolio bih da nesto napise..

Nedavno sam se kretao sa svojim vozilom autoputem u smjeru Visoko - Kakanj. Pri brzini od 110-120 km/h pas je istrcao ispod bankine i kao kamikaza direktno pod moje auto. :( j.b.ga!! Psa sam udario branikom tj. maskom auta, lijeva strana (lijevi far, lijevi dio branika ispod fara). Udar je bio jaci, bar je to moja subjektivna procjena.. U svakom slucaju nisam se smio zaustaviti na autoputu, jer je izmedju ostalog bio mrak, te produzim kilometar do odmaralista koje se nalazi poslije termoelektrane Kakanj.
Tu sam pozvao policiju koja je napravila zapisnik, uslikala vozilo. Nakon toga smo se vratili do mjesta gdje sam udario psa, te je policija uslikala i les psa i loakciju.. Rekose mi: Sad je ok. Da se nismo vratili i ovo uslikali bilo bi samo prema tvojoj izjavi. Ovako imas i svjedoke i dokaz. Reko Ok...

Nakon 2 dana sam se vratio u Sarajevo. Otisao u svoje osiguranje, gdje sam predao zahtjev za nadoknadu stete. Znaci stete ima jer mi je maska popucala skroz, far mi je napukao, malo i hauba vise nije u vinkl, i interkuler koji se nalazi iza branika je skoro pa izresetan plastikom koja je od branika..

Ovi iz osiguranja: daj vozacku, daj vlasnicku, daj zapisnik iz policije, popuni ovaj zahtjev, sve detaljno opisi, cak sam im dao da skeniraju listic (racun) sa naplatih kucica koji dokazuje moju prisutnost na autoputu. Nakon toga su izasli sve poslikali (jedno 50 slika). Rece mi osoba iz osiguranja: Eto mi cemo ovo polako, vidjeti gdje sta treba, pa eto zvati cemo mi tebe..

Ima li neko neki savjet? Da li sam ispravno postupio? Da li sam dodatno nesto trebao uraditi? Da li u ovom slucaju JP Autoceste Federacije bi meni trebale nadoknaditi stetu? Nekoliko ljudi mi rece da bih ja to trebao naplatiti jer na autoputu NE SMIJE biti kako ljudi, tako i zivotinja. Ograda mora biti na svakom mjestu i u ispravnom stanju. I na kraju krajeva odlucio sam da platim da idem sigurnijim i brzim putem.

Unaprijed hvala...

Lijep pozdrav svima.

PS. nemojte samo mi za psa nesto.. Volim zivotinje, to cu reci. Psa imam kod kuce!
Qler

#2 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by Qler »

Mislim da si ti uradio sve sto je trebalo, a sad hoce li osiguranje zezati to je do njih.

A sto se tice psa, jebi ga, nisi mogao izbjeci. Ni meni ne bi bilo svejedno da udarim bilo koju zivotinju, ali opet bolje i to i imati kontrolu nad autom nego pokusavati nemoguce manevre pa napraviti jos veci belaj...
Seyfo

#3 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by Seyfo »

Sve si uradio kako je trebalo, a osiguranje će uraditi sve ono što inače rade dobri likvidatori šteta:

1.prvo pokušati osporiti štetu-tu bi ti se odbilo o glavu da nisi sve sitnice pozavršavao što je trebalo
2.ako se šteta ne može osporiti, učiniti sve, baš baš sve, da šteta bude manja
3.nakon što se utvrdi šteta, odugovlačiti proces do iznemoglosti (tvoje)

Izuzetak od 3. je ako recimo tvoja osiguravajuća kuća u kojoj imaš kasko ima ugovor sas servisom-onda brige nemaj.Konkretno na mom primjeru, ASA i Sarajevo osiguranje; šteta se naplati direktno od osiguranja, tebe ne zanima ni kolika je bila :-) naravno ako je prva u godini pa je ne umanjuju; (npr.druga šteta se u ovom slučaju umanjuje za 20% plaćene premije a treća za 30%).

A što se tiče nastradalog psa, očekuj osude samo i isključivo od vau mau retardinjosa.
korisnik25sa

#4 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by korisnik25sa »

Seyfo wrote:Sve si uradio kako je trebalo, a osiguranje će uraditi sve ono što inače rade dobri likvidatori šteta:

1.prvo pokušati osporiti štetu-tu bi ti se odbilo o glavu da nisi sve sitnice pozavršavao što je trebalo
2.ako se šteta ne može osporiti, učiniti sve, baš baš sve, da šteta bude manja
3.nakon što se utvrdi šteta, odugovlačiti proces do iznemoglosti (tvoje)

Izuzetak od 3. je ako recimo tvoja osiguravajuća kuća u kojoj imaš kasko ima ugovor sas servisom-onda brige nemaj.Konkretno na mom primjeru, ASA i Sarajevo osiguranje; šteta se naplati direktno od osiguranja, tebe ne zanima ni kolika je bila :-) naravno ako je prva u godini pa je ne umanjuju; (npr.druga šteta se u ovom slučaju umanjuje za 20% plaćene premije a treća za 30%).

A što se tiče nastradalog psa, očekuj osude samo i isključivo od vau mau retardinjosa.
Seyfo,
Nije moje vozilo kasko osigurano.. Da jeste ne bih ja ovdje pitanje postavio! Jesam li te dobro shvatio, tj. da li si mislio da moje vozilo jeste kasko osigurano?

hvala na informacijama..
Bakir1

#5 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by Bakir1 »

dobiti ces iz osiguranja smjernicu da je za stetu odgovorna JP, ako je normalno osiguranje oni bi za tebe trebali poraditi papirologiju i prosljediti stetu na adresu JP.
nemoj ocekivati odstetu bilo kakve vrste dok JP ne isplati.
punta

#6 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by punta »

drug u Sarajevu navece oko 00:00 udario cuku koji je iskocio na cestu brzina bila oko 60
cuko je odma pobjego sa mjesta nesrece
a on je skupio svoju karambolku i sve drugo u gepek
policiju nije zvao iako je bio regularan nije pio i sve ostalo auto i papiri sve je regularno

sutradan otiso u osiguranje ne znam koje je isprico sta se desilo i pokuso da prijavi stetu da naplati
ali mu rekli da nije tako lako
kao ne smiju prijavit sad dok se ne sazna sta je sa cukom
kao ako bi prijavili slucaj i ako bi u roku 10dana pronasli cuku mrtvog onda bi za drustvo za zastitu zivotinja tuzilo i on bi moro dat naknadu 2000km

a ako se dokaze da je cuko i nakon 10 dana ziv onda mogu da ganjaju osiguranje

mozda ga zavlace da ne bi naplatio osiguranje ili ko zna sta
Bakir1

#7 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by Bakir1 »

autoput je zatvorena saobracajnica na kojoj ne smije biti cuka, maca, konja, krava i ovaca.
cim platis putarinu ti si zavrsio sa tim aspektom.
ima osnov za tuziti JP, tj za odstetni zahtjev ;-)
Nabucco

#8 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by Nabucco »

U cijenu putarine bi sve trebalo da bude uracunato, pa i osiguranje :) . ALiiiii, kod nas ti nista nije sigurno, pa tako :roll: .
johntra

#9 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by johntra »

punta wrote: cuko je odma pobjego sa mjesta nesrece
ja bih zvao patrole lokalne policije da ga traže, šupak...
Nabucco

#10 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by Nabucco »

johntra wrote:
punta wrote: cuko je odma pobjego sa mjesta nesrece
ja bih zvao patrole lokalne policije da ga traže, šupak...
Cuko bio pjan' :D :D :D :D :D :D
goran16v

#11 Re: Autoput pas osiguranje !

Post by goran16v »

Cuko nije bio pjan nego neregistrovan! :D
Post Reply