Autoput 2KM?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

taksimetar

#51 Re: Autoput 2KM?

Post by taksimetar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:2KM je sasvim realno. Pljačka se zove kada ti Slovenac za proputovanje kroz Sloveniju naplati vinjetu (15€) kao da koristiš autoput 7 dana. :shock:
Vi opet isto.

2 KM je MALO - za tranzit.
ALI je 4 KM PREVISE - za svakodnevno putovanje.

Slovenci uzmu strancima 15 EURA za proputovanje, ali Slovenac plati 100 EUR za GODINU!
Slovenija uzima pare drugima, ali POMAZE SLOVENCIMA.
Jer je Slovenija zemlja Slovenaca.

A ovdje?
Cafe Camargue

#52 Re: Autoput 2KM?

Post by Cafe Camargue »

Gile Šampion wrote:
LeonardoAC wrote:
Gile Šampion wrote:Ne da je puno,nego previše ! Ima do sada izgrađenih nekih 40-tak km puta,i na tih 40 km nigdje nema parking odmarališta sa pitkom vodom,wc-om,klupama za odmor itd...Prituži ti u wc i moraš ići pored puta po kukuruzima skakati :lol:

U Hrvatskoj na njihovom autoputu svakih par kilometara nalazi se sve pobrojano plus telefon za hitne pozive.
Usporedbe radi nedavno sam vozio relaciju Beograd-granica HR pa u BiH (autoputem Beograd - Zagreb) i putarina za tu dionicu iznosi malo više od 2 KM (kad se pretvori iz njihovih dinara u KM-ove).A porediti autoput BG-ZG je smiješno u odnosu na ovaj naš jad i čemer...
Vala druže, ako bi se ti hebavao po onim krivinama za 2 KM onda je pitanje šta tebi i takvima nije skupo.
A kad vec spominjes autoput Beograd - Zagreb, ja ne znam kojom si ti dionicom išao uopšte... to je najgori autoput koji sam vidio... mislim da ne postoji u Evropi gori... rupe na sred ceste. Ovaj Sa-Ze je perfekcija u odnosu na ono što se tiče gradnje (ne dužine).
Trebaš malo proći Evropom pa da onda daješ svoje subjektivno mišljenje :) Autoputem BG-ZG komotno mogu avioni da slijeću i polijeću...prema tome :roll:

I opet ponavljam.Kada budu na ovim našim čemernim autoputevima mjesta za odmor uz prateću infrastrukturu onda mi neće biti puno dati ni 5 KM...a sad mi je previše i ona 1,5 KM...eto toliko ;-)
Autoput BG-ZG je dobar samo iz pravca zagreba do granice sa srbijom. A kad pređeš granicu, ko da si na tibet krenuo.

A što se tiće mjesta za odmor, pa ni na gore spomenutom autoputu ih nema na svakom koraku. U principu prave se na svakih 50 kilometara, a mi toliko autoputa ni nemamo. Šta se imaš odmarat 40 kilometara majke ti?
fixer

#53 Re: Autoput 2KM?

Post by fixer »

taksimetar wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:2KM je sasvim realno. Pljačka se zove kada ti Slovenac za proputovanje kroz Sloveniju naplati vinjetu (15€) kao da koristiš autoput 7 dana. :shock:
Vi opet isto.

Slovenci uzmu strancima 15 EURA za proputovanje, ali Slovenac plati 100 EUR za GODINU!

A ovdje?
Pa nije to samo tako - hocu da uvedem godisnje, evo godisnjih. Ponavljam, sistem, pa ce se onda sve napraviti.
fixer

#54 Re: Autoput 2KM?

Post by fixer »

Cafe Camargue wrote: Autoput BG-ZG je dobar samo iz pravca zagreba do granice sa srbijom. A kad pređeš granicu, ko da si na tibet krenuo.

A što se tiće mjesta za odmor, pa ni na gore spomenutom autoputu ih nema na svakom koraku. U principu prave se na svakih 50 kilometara, a mi toliko autoputa ni nemamo. Šta se imaš odmarat 40 kilometara majke ti?
Ima odmaraliste kod Kaknja. I to je promaklo valjda.
fixer

#55 Re: Autoput 2KM?

Post by fixer »

holowey wrote:
fixer wrote:
holowey wrote:smatram da je izgradnja naplatnih kucica investicijski promasaj i da se bolje moglo odraditi uvodjenjem pausalne naplate takse za koristenje autoputa prilikom registracije i/ili ulaska u zemlju, plus koncesije za odmorista i pumpe duz autoputa, a da se onda taj fond koristi za izgradnju drugih dionica... ovako se dobio trosak izgradnje naplatnih kucica, trosak za software, trosak za radnike na naplatnim kucicama, etc, a povrh svega to ide kilavo... :bih:
Pa imas i taj vid financiranja izgradnje autoputa od akciza.
Akcize idu na gorivo prodato na teritoriji BiH a ne pokrivaju saobracaj ostvaren gorivom kupljenim van zemlje, a hvala Bogu nasa zemlja je toliko velika da se moze sa bilo kojeg kraja na bilo koji drugi kraj preci sa pola rezervoara... pored akciza uvesti taksu u skladu sa klasom vozila
Od te akcize se ubere 120 miliona, koja zajedno sa ovim novcem od putarine se koristi za eksproprijaciju za koju nema para u budzetu, a ne moze se dobiti kredit za nju.
holowey

#56 Re: Autoput 2KM?

Post by holowey »

fixer wrote:
holowey wrote:
fixer wrote: Pa imas i taj vid financiranja izgradnje autoputa od akciza.
Akcize idu na gorivo prodato na teritoriji BiH a ne pokrivaju saobracaj ostvaren gorivom kupljenim van zemlje, a hvala Bogu nasa zemlja je toliko velika da se moze sa bilo kojeg kraja na bilo koji drugi kraj preci sa pola rezervoara... pored akciza uvesti taksu u skladu sa klasom vozila
Od te akcize se ubere 120 miliona, koja zajedno sa ovim novcem od putarine se koristi za eksproprijaciju za koju nema para u budzetu, a ne moze se dobiti kredit za nju.
sve je to ok, plati se eksproprijacija i onda shipak ostane za izgradnju...zato i traje ovoliko dugo...jbt, od vremena kad je bicakcic postavio kamen temeljac u josanici do danas se mogla citava zemlja ispartati autoputem i uzduz i poprijeko...

udariti pausalnu taksu za koristenje autoputeva, pa da vidis kako se kasa puni...
taksimetar

#57 Re: Autoput 2KM?

Post by taksimetar »

fixer wrote:
taksimetar wrote:
Vi opet isto.

A ovdje?
Pa nije to samo tako - hocu da uvedem godisnje, evo godisnjih. Ponavljam, sistem, pa ce se onda sve napraviti.
Hoces reci da je to teze napraviti nego autoput i kucice ?!
citroen

#58 Re: Autoput 2KM?

Post by citroen »

Ovo povecanje putarine ide za povecanje plate policiji,hebiga predizborna kampanja krenula uveliko,sorry na off-topic :D
fixer

#59 Re: Autoput 2KM?

Post by fixer »

taksimetar wrote:
Hoces reci da je to teze napraviti nego autoput i kucice ?!
Nije teze, ali se mora postovati zakon. Bez tendera ne ide, a postoje i odredjene sitnice. U taj novi sistem naplate treba ubaciti i vec postojeci. To je jedan od uslova na tenderu. Imate na construction forumu jednog clana koji radi u FEDA pa ga sve pitajte.
fixer

#60 Re: Autoput 2KM?

Post by fixer »

holowey wrote:
sve je to ok, plati se eksproprijacija i onda shipak ostane za izgradnju...zato i traje ovoliko dugo...jbt, od vremena kad je bicakcic postavio kamen temeljac u josanici do danas se mogla citava zemlja ispartati autoputem i uzduz i poprijeko...

udariti pausalnu taksu za koristenje autoputeva, pa da vidis kako se kasa puni...
U Federaciji su samo rijetki putevi ekonomski isplativi. Za samo rijetke se moze dati koncesija, sve ostale mora praviti drzava. Eksproprijacija je najveci problem izgradnje.Pogledaj SA zaobilaznicu. Druga dva LOT-a nisu ni pocela, iako su sredstva obezbijedjena. Fali para za eksp, a to ce se itekako dobro rjesavati ovakvim izvorima. Samo da i obilaznica padne pod FEDA i to ce biti ok. Novac za izgradnju se moze dobiti putem kredita, za eksp ne moze.
holowey

#61 Re: Autoput 2KM?

Post by holowey »

fixer wrote:
holowey wrote:

U Federaciji su samo rijetki putevi ekonomski isplativi. Za samo rijetke se moze dati koncesija, sve ostale mora praviti drzava. Eksproprijacija je najveci problem izgradnje.Pogledaj SA zaobilaznicu. Druga dva LOT-a nisu ni pocela, iako su sredstva obezbijedjena. Fali para za eksp, a to ce se itekako dobro rjesavati ovakvim izvorima. Samo da i obilaznica padne pod FEDA i to ce biti ok. Novac za izgradnju se moze dobiti putem kredita, za eksp ne moze.
cini mi se da se nismo najbolje razumjeli... nisam ja za ukidanje akciza nego za dodatnu taksu koja ce ici na izgradnju... djaba kredit kad ga opet neko mora vratiti a od kojih para?
fixer

#62 Re: Autoput 2KM?

Post by fixer »

holowey wrote:
fixer wrote:
holowey wrote:

cini mi se da se nismo najbolje razumjeli... nisam ja za ukidanje akciza nego za dodatnu taksu koja ce ici na izgradnju... djaba kredit kad ga opet neko mora vratiti a od kojih para?
Slazem se, ali tesko da ce to dogovoriti. Ja sam za autoput sve spreman dati. NIkad mi nece biti zao dati neki procenat za takve stvari.
sadmire

#63 Re: Autoput 2KM?

Post by sadmire »

To ti je onaj dio gdje kad malo jaca kisa padne voda se zadrzava na mostu, a narocito na lijevoj strani i na tom dijelu je pravo opasno preticati nekog i moze da te zanese. Od kad je napravljen taj dio autoputa na tom mjestu nije valjalo i zato su sad uzeli da urade kako treba, tj. da stave potpuno novi sloj asvalta, a prije toga da rijese problem sa zadrzavanjem vode na tom dijelu kad padne kisa.[/quote]

I vrijeme je bilo da poprave taj dio puta, stave novi sloj asfalta ili rijese pitanje odvoda, bit cemo puno sigurniji. Meni se nedavno desilo da me tip na tom mjestu preticao i pri brzini od preko 100 km/h udario s lijeve strane. Zanijelo ga na vodi, kaze, vile su nas pronosale da cetvoro kod njega i dvoje kod mene ostanemo skoro pa neokrznuti. Zalijepili se jedan za drugog i stali tek nakon nekih 200 m, malo prije onog znaka putarina 2000m.
A sto ti je nas covjek, izlazimo mi van, oba auta skroz demolirana i tip mi mrtav hladan kaze, jos ima bradicu, fol neki vjernik, "jarane, mozes li se malo pomjeriti u stranu da prodjem, zurim na posao", ni jel sve u redu, trebal pomoc i sl, to samo kod nas u Bosni ima!
jefferson

#64 Re: Autoput 2KM?

Post by jefferson »

sadmire wrote:To ti je onaj dio gdje kad malo jaca kisa padne voda se zadrzava na mostu, a narocito na lijevoj strani i na tom dijelu je pravo opasno preticati nekog i moze da te zanese. Od kad je napravljen taj dio autoputa na tom mjestu nije valjalo i zato su sad uzeli da urade kako treba, tj. da stave potpuno novi sloj asvalta, a prije toga da rijese problem sa zadrzavanjem vode na tom dijelu kad padne kisa.
I vrijeme je bilo da poprave taj dio puta, stave novi sloj asfalta ili rijese pitanje odvoda, bit cemo puno sigurniji. Meni se nedavno desilo da me tip na tom mjestu preticao i pri brzini od preko 100 km/h udario s lijeve strane. Zanijelo ga na vodi, kaze, vile su nas pronosale da cetvoro kod njega i dvoje kod mene ostanemo skoro pa neokrznuti. Zalijepili se jedan za drugog i stali tek nakon nekih 200 m, malo prije onog znaka putarina 2000m.
A sto ti je nas covjek, izlazimo mi van, oba auta skroz demolirana i tip mi mrtav hladan kaze, jos ima bradicu, fol neki vjernik, "jarane, mozes li se malo pomjeriti u stranu da prodjem, zurim na posao", ni jel sve u redu, trebal pomoc i sl, to samo kod nas u Bosni ima![/quote]

Ako ne budu rjesili podlogu opet ce se pojaviti utori!
sodom

#65 Re: Autoput 2KM?

Post by sodom »

šta su ti utori?
open

#66 Re: Autoput 2KM?

Post by open »

mene interesuje kad se otprilike otvaraju kucice, i koliko ce otprilike biti sa-kakanj?
addem

#67 Re: Autoput 2KM?

Post by addem »

Cim se napravi zatvoreni sistem naplate bice jos skuplje. Tako uzivajte jos dok mozete.
addem

#68 Re: Autoput 2KM?

Post by addem »

open wrote:mene interesuje kad se otprilike otvaraju kucice, i koliko ce otprilike biti sa-kakanj?
Otprilike 11 feninga po kilometru. Znaci 50km ces placati oko 5,5KM 8-) .
530i

#69 Re: Autoput 2KM?

Post by 530i »

To će većini biti preskupo, ako je to cijena za kategoriju putničkih vozila, autoput će nam biti prazan.
Better Man

#70 Re: Autoput 2KM?

Post by Better Man »

addem wrote:
open wrote:mene interesuje kad se otprilike otvaraju kucice, i koliko ce otprilike biti sa-kakanj?
Otprilike 11 feninga po kilometru. Znaci 50km ces placati oko 5,5KM 8-) .
Mi nemamo ni blizu 50 km autoputa. Maksimalna dužina autoputa od Jošanice do Kaknja je 37 km.
LeonardoAC

#71 Re: Autoput 2KM?

Post by LeonardoAC »

mayab wrote:Za tih jadnih 40-tak kilometara nije puno tih 2 KM, samo sto ja ovoj vlasti ne vjerujem ni 1%, tako da ce te pare otici ko zna gdje i kome, a jos sada vrijeme predizbornih lazi, eto rupe bez dna!
mislim da je ovo što kaže mayab suština cijele priče... da hoce bar 30% tog novca otići u daljnju izgradnju... to bi bilo dobro
shlauf

#72 Re: Autoput 2KM?

Post by shlauf »

LeonardoAC wrote:
mayab wrote:Za tih jadnih 40-tak kilometara nije puno tih 2 KM, samo sto ja ovoj vlasti ne vjerujem ni 1%, tako da ce te pare otici ko zna gdje i kome, a jos sada vrijeme predizbornih lazi, eto rupe bez dna!
mislim da je ovo što kaže mayab suština cijele priče... da hoce bar 30% tog novca otići u daljnju izgradnju... to bi bilo dobro
Kad svi uzmu svoj procenat neznam šta će ostati za izgradnju??? IMT ????? :D

Aleee aleeeeeeeee :dance:
FleetStrike

#73 Re: Autoput 2KM?

Post by FleetStrike »

taksimetar je lijepo rekao, godišnja vinjeta je 100,00 EUR u Sloveniji i to je nešto što bih, kao redovni putnik na autoputu do Zenice, vrlo rado prihvatio .... ovako kako je sada: 22 radna dana x 4 KM = 88 KM mjesečno x 12 mjeseci = 1.056,00 KM .... Ja to mogu podnijeti ali kad uvedu naplatu na kućicama biće možda i skuplje ....

Zašto da prihvatamo dodatnu akcizu, o čemu pričate - pa već plaćate akcizu kroz povećanje cijene goriva za 0.10 KM koje je na snazi pola godine? Ne bih prihvatio dodatno povećanje cijene izgradnje autoputa jer SCT-u trehne dodatnih 14 MILIONA KM a na tenderu je dobio posao dumping ponudom koja je bila jeftinija za nešto manje od iznosa koji dodatno traže da završe obilaznicu i ne samo to nego prijete da je neće nikako zatvoriti?

Moj prijedlog bi bio da autoput, dosljednom primjenom zakona te nedosljednom primjenom principa "samo bosanske firme mogu dobiti posao koji vrijedi" grade bosanske firme koje ga ionako grade za 3x manje para koje im daje SCT. Ne, nije tačno da se to ne može uraditi, probajte dobiti posao u Sloveniji s firmom iz BiH na unosnom tenderu. Nadalje, eksproprijacija može biti završena i kompenzacijom, npr. zemljište za izgradnju benzinske pumpe koje je itekako unosno za prodati a ne odgađa nastavak radova ... ali, šta je problem?

Neće da riješe probleme, neće da grade autoput jer ne mogu steći nikakvu dodatnu, protivpravnu korist za sebe pa radije ostavljaju da se izgradi "kol'ko mora" i laprdaju da će narednih izbori donijeti više.

Dakle - nije do eksproprijacije, nedostatka para ili manjka sredstava prikupljenih akcizama nego do nevoljnosti ovih na vlasti da izgrade autoput. A to neće riješiti dodatnih pola marke ili koliko nam već uzmu ....
citroen

#74 Re: Autoput 2KM?

Post by citroen »

sad cemo dodatno kroz gorivo da placamo zeljeznicu care,pa za godinu dana avio prijevoznike :D :D
Post Reply