Autopraonica

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ado-šampion

#1 Autopraonica

Post by ado-šampion »

Zna li neko peru li oni u onih nekoliko autopraonica između Hrasna i Grbavice spužvama ili koriste aktivni šampon? Inače perem auto sam, ali sad nisam u mogućnosti a hitno mi je da ga operem. Pošto se mučim pranjem auta 5 godina, ne želim da sav moj trud ode u zrak kad mi operu auto JEDNOM spužvom kojom je prije mog oprano bar 10 auta i koja je prilikom toga "umakana" u istu kantu u kojoj je Bog zna šta.

Može i autopraonice na drugim lokacijama, samo da ne pređem pola grada do autopraonice (ja sam na Anexu) i da peru aktivnim šamponom. Hvala.
milivoje

#2 Re: Autopraonica

Post by milivoje »

Praona kod dzamije u B-fazi :mrgreen:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#3 Re: Autopraonica

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ado, kako stvari stoje morat ćeš sam, jer do sad nisam naletio na praonicu gdje ti auto operu čistim ili dobro ispranim krpama i spužvama. Čak šta više u jednoj sam gledao kako neodgovorno masakriraju glanc novog crnog Audija. Scena za povraćati.
Better Man

#4 Re: Autopraonica

Post by Better Man »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ado, kako stvari stoje morat ćeš sam, jer do sad nisam naletio na praonicu gdje ti auto operu čistim ili dobro ispranim krpama i spužvama. Čak šta više u jednoj sam gledao kako neodgovorno masakriraju glanc novog crnog Audija. Scena za povraćati.
Realno gledajući poslije svakog opranog auta bi se trebala isprati spužva prije nego se njome bude pralo sljedeće auto, ali to je prava rijetkost kod naših auto praonica. jedino da od onog koti pere auto prije pranja tražiš da pred tvojim očima šmrkom ispere spužvu.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#5 Re: Autopraonica

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Kad mi spužvom kojom je čistio felge pokuša prati auto, dođe mi da mu onu kofu tresnem u glavu :x
ado-šampion

#6 Re: Autopraonica

Post by ado-šampion »

Upravo vam ja o tome pričam. Zato pitam za praonicu u kojoj peru aktivnim šamponom, tj. nema spužvi. Ja kad perem auto koristim dvije spužve, jednu za gornje a drugu za donje dijelove auta. Sa iste dvije spužve auto operem najviše 5-6 puta, ali ih poslije svakog pranja dobro isperem. Ovi operu 10 auta istom spužvom, uključujući i felge i onda meni hoće da pere krov :x Kad se jedne felge operu i tom istom spužvom onda opereš, recimo, haubu, već se vide sitne ogrebotine na laku. Otiću u tu na Alipašinom, ja mislim da znam koja je to praonica.

Inače koga interesuje, ima u Istočnom Sarajevu, peru aktivnim šamponom, 4 KM kompletno pranje, ali meni je to prvo daleko a drugo, iz razloga koji nemaju veze s ovim dijelom foruma ne bih tamo ostavljao pare, radije bih ostavio auto ovako kako jest.
and

#7 Re: Autopraonica

Post by and »

imaš u nedžarićima praonu 3d prije kasarne sa desne strane.odlično peru i bolja ti je od ove na alipašinom
alcho

#8 Re: Autopraonica

Post by alcho »

Evo sace kisa tako da ga ne moras ni prati :D
ado-šampion

#9 Re: Autopraonica

Post by ado-šampion »

alcho wrote:Evo sace kisa tako da ga ne moras ni prati :D
Već je kiša, zato i nisam otišao. :) Sutra bih trebao. Nego, ova 3D, jel peru spužvama ili ... ? U kakvom mi je auto sad stanju, s bilo kakvim pranjem će izgledati super, to mi nije važno, najvažnije da ne peru spužvama.
and

#10 Re: Autopraonica

Post by and »

ado-šampion wrote:
alcho wrote:Evo sace kisa tako da ga ne moras ni prati :D
Već je kiša, zato i nisam otišao. :) Sutra bih trebao. Nego, ova 3D, jel peru spužvama ili ... ? U kakvom mi je auto sad stanju, s bilo kakvim pranjem će izgledati super, to mi nije važno, najvažnije da ne peru spužvama.
prvo ga dobro speru,pa aktivna pjena,malo istrljaju spužvama,imaju posebno za donju i gornju polovinu auta.felge peru posebnom malom spužvicom i deterdžentom,stakla papirom.
ja sam prezadovoljan i nikad mi nisu oštetili lak.
I have a name

#11 Re: Autopraonica

Post by I have a name »

ado-šampion wrote:Zna li neko peru li oni u onih nekoliko autopraonica između Hrasna i Grbavice spužvama ili koriste aktivni šampon? Inače perem auto sam, ali sad nisam u mogućnosti a hitno mi je da ga operem. Pošto se mučim pranjem auta 5 godina, ne želim da sav moj trud ode u zrak kad mi operu auto JEDNOM spužvom kojom je prije mog oprano bar 10 auta i koja je prilikom toga "umakana" u istu kantu u kojoj je Bog zna šta.

Može i autopraonice na drugim lokacijama, samo da ne pređem pola grada do autopraonice (ja sam na Anexu) i da peru aktivnim šamponom. Hvala.
tunel na ciglanama sa velesicke strane ... tu ja perem a momci su i vise nego pedantni ... i nisu nekakvi tersovi tamo na kakve sam nailazio boze sacuvaj :x probaj i neces se pokajat :D
schakal

#12 Re: Autopraonica

Post by schakal »

meni je najbolji onaj u nedjaricima prije energopetrolove pumpe :thumbup:
Better Man

#13 Re: Autopraonica

Post by Better Man »

Automobil treba prvo dobro nakvasiti šmrkom, jer time se skida dobar dio pšrljavštine i masnoće, što olakšava pranje spužvom. Nije problem koliko se automobila prije tvog opralo tom istom spužvom, ako se spužva prije pranja sljedečeg automobila šmrkom dobro ispere, odnosno da se ispere od sitnih kamenčića koji mogu oštetiti boju. Ako je spužva samo prljava, bez da na njoj ima sitnih kamenčića ili ostataka trunčića čisto sumnjam da može oštetiti boju, odnosno da se javljaju sitne ogrebotine. Za felge je bolje koristiti mekanu četku, nego spužvu. Barem ja kad neperem u praonici, već sam kući, spužvom perem sve izuzev felgi i guma, koje perem četkom. Inaće lično mislim da u nas nema pravih profesionalnih autopraonica koje rade po svjetskim standardima, već je to uglavnom amaterski i svaka šuga drži autopraonicu, a nema pojma o pranju automobila.
Last edited by Better Man on 15/04/2008 19:31, edited 1 time in total.
Better Man

#14 Re: Autopraonica

Post by Better Man »

Prošlo ljeto na moru sam odvukao auto da operem u auto praonicu. Momak koji radi prvo ga je dobro nakvasio, onda je uzeo pumpu (kao one koje koristimo za špricanje vočnjaka) i našpricao šampon po autu, nakon čega ga je saprao i onda je uzeo spužvu nakvašenu u sredstvo za pranje auta i istrljao ga, a onda je fino ga saprao i posušio. Momak je vrhunski odradio svoj posao. Ono što me je pozitivno iznenadilo je da kad sam trebao sjesti u auto prije toga je pred vrata s vozačeve strane stavio stazu da od nju obrišem obuću prije nego sjednem u auto, što ovdje to nije ni u jednoj autopraonici slućaj. problem generalno kod naših autopraonica je taj što kad su velike gužve oni žure da za kratko vrijeme operu što više auta i često Vam tada preskoće neke djelove i ne operu ga fino.
skojotovski

#15 Re: Autopraonica

Post by skojotovski »

I have a name wrote:
ado-šampion wrote:Zna li neko peru li oni u onih nekoliko autopraonica između Hrasna i Grbavice spužvama ili koriste aktivni šampon? Inače perem auto sam, ali sad nisam u mogućnosti a hitno mi je da ga operem. Pošto se mučim pranjem auta 5 godina, ne želim da sav moj trud ode u zrak kad mi operu auto JEDNOM spužvom kojom je prije mog oprano bar 10 auta i koja je prilikom toga "umakana" u istu kantu u kojoj je Bog zna šta.

tunel na ciglanama sa velesicke strane ... tu ja perem a momci su i vise nego pedantni ... i nisu nekakvi tersovi tamo na kakve sam nailazio boze sacuvaj :x probaj i neces se pokajat :D
i ja mogu reci sve najbolje. nema spuzvi, aktivni sampon. a, nema ni tersluka :D
Qler

#16 Re: Autopraonica

Post by Qler »

u merkatoru peru sa tom pjenom, ali ako cete iskreno meni je to isti djavo. perem gdje stignem, samo mi je bitno da mi prozore dobro operu. a to spuzva, pjena, masinsko (ono u OMV-u) najmanje bitno i onako poslije 100m isti djavo :) ti dodje.

inace najcesce perem u buca potoku malo iznad zraka, 7KM komplet pranje i dosta dobro operu auto. jos i kaficu popijem.
bpsang

#17 Re: Autopraonica

Post by bpsang »

zivim na Stupu , a perem auto malo iznad Zrak-a :D
amrica

#18 Re: Autopraonica

Post by amrica »

Sad ste me zadeverali, kad sama perem, gornji dio prvo, naravno, stalno mijenjam vodu i cistim spuzvu, a za felge, ista spuzva, ali je poslije operem dobro i kao nova.
Inace, perem auto u praonici iznad Avlije, prema Libijskoj ambasadi, 10 KM, ali super zadovoljna, izvana vrhunski, a tek iznutra..... I jos dobijem mjesto za parkiranje.
ado-šampion

#19 Re: Autopraonica

Post by ado-šampion »

Better Man wrote:Prošlo ljeto na moru sam odvukao auto da operem u auto praonicu. Momak koji radi prvo ga je dobro nakvasio, onda je uzeo pumpu (kao one koje koristimo za špricanje vočnjaka) i našpricao šampon po autu, nakon čega ga je saprao i onda je uzeo spužvu nakvašenu u sredstvo za pranje auta i istrljao ga, a onda je fino ga saprao i posušio. Momak je vrhunski odradio svoj posao. Ono što me je pozitivno iznenadilo je da kad sam trebao sjesti u auto prije toga je pred vrata s vozačeve strane stavio stazu da od nju obrišem obuću prije nego sjednem u auto, što ovdje to nije ni u jednoj autopraonici slućaj. problem generalno kod naših autopraonica je taj što kad su velike gužve oni žure da za kratko vrijeme operu što više auta i često Vam tada preskoće neke djelove i ne operu ga fino.
Imaš i kod "braće" srba isto to za 4 marke kompletno pranje. Bez spužvi.
botanicar

#20 Re: Autopraonica

Post by botanicar »

rimski most...!!!!meni je dole najjace 24h radi.!!!
chuchumbamayumbe

#21 Re: Autopraonica

Post by chuchumbamayumbe »

3D u Nedjaricima, prije Hote na 100 metara.
Imaju spuzve gore-dole, rade posebno za metalik farbu onom prskalicom, stvarno odrade auto cakum-pakum, nigdje ne bude pinke.
Jedino sto je skoro uvijek guzva, pa se mora malo cekati, a vrijedi svake maarke, tacnije komplet 10km.
Mahalac

#22 Re: Autopraonica

Post by Mahalac »

schakal wrote:meni je najbolji onaj u nedjaricima prije energopetrolove pumpe :thumbup:
Grujo je Tito, isti radnici mu rade preko 10gd, svi prijavljeni, komplet spuzvi za svaki level auta a samponi iskljucivo SONAX....najtoplije preporucam 8)
maxell_sarajevo

#23 Re: Autopraonica

Post by maxell_sarajevo »

ti gospodin kao da vozas A8 :D
abdulazizsarajevo

#24 Re: Autopraonica

Post by abdulazizsarajevo »

Hjmo malo cijene...najjjjjeftinije u gradu sto sam ja cuo...pranje auta i unutra i vani...na Zetri..na ulazu u zetru sa strane DIF-a...

3KM + 3KM = 6KM
ado-šampion

#25 Re: Autopraonica

Post by ado-šampion »

maxell_sarajevo wrote:

ti gospodin kao da vozas A8 :D
Svejedno šta vozam, ne volim vidjet ogrebotine na laku, odnosno brinem se za auto, ne mislim kako ću ga nekom "uvalit" za par godina pa kakav je da je.
Post Reply