Pitanje za razmišljanje?!filosofman wrote:Zašto su politički Srbi (Koljević,Plavšićka) podržali Aliju Izetbegovića da postane predsjednik predsjedništva a protiv Fikreta Abdića?!
Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
- filosofman
#51 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
- filosofman
#52 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
dr. Muhamed Borogovac u svojoj knjizifilosofman wrote:Pitanje za razmišljanje?!filosofman wrote:Zašto su politički Srbi (Koljević,Plavšićka) podržali Aliju Izetbegovića da postane predsjednik predsjedništva a protiv Fikreta Abdića?!
RAT U BOSNI I HERCEGOVINI piše slijedeće, citiram:
Alija Izetbegović deklarirsao kao Srbin. Pred izbore 1990.
su objavljeni dokumenti na kojima je Alija Izetbegović svojom rukom napisao da se smatra Srbinom.
Poznato je da se Alija Izetbegović izjašnjavao kao Srbin i na popisu stanovništva 1961. To saznanje je
moglo ugroziti Izetbegovi-ćevu političku karijeru. Budući da su pred izbore 1990. Televizijom Sarajevo
vladali Srbi, Izetbegović je dobio polusatnu emisiju na kojoj se pravdao za takvo svoje
izjašnjavanje. Pravdao se da tada nije bila priznata muslimanska nacija pa se morao izjašnjavati kao
Srbin. Međutim, to nije tačno. Mogao se, kao i ogromna većina muslimana, pisati kao "neopredjeljen".
Neki su iz šale, a neki iz raznih protesta pisali da su Eskimi, Marsovci, Kinezi, Japanci itd. Na kraju,
mogao se izjašnjavati i kao Musliman. Ako bi se izjasno kao Musliman jedino što mu se moglo
dogoditi je da službenik na dokumentu ostavi tu rubriku praznu ili da napiše "neopredijeljen". Ja sam
se izjašnjavao kao Musliman (napomena piše dr.Muhamed Borogovac, pisac knjige sa linka: http://www.hdmagazine.com/bosnia/RatPol ... spekti.pdf ) , a živio sam u istoj državi kao i Izetbegović. Svi oni "Muslimani" koje ja znam da su se izjašnjavali kao Srbi činili su to iz afiniteta prema Srbima. S obzirom daje Alija
Izetbegović bio dovoljno politički obrazovan, on se svjesno izjašnjavao kao Srbin. Oni koji nisu imali
pojma o tim stvarima nisu razlikovali vjeru i naciju i izjašnjavali su se kao muslimani vjernici, (što je
bilo dozvoljeno i što je njima bilo dovoljno,) nikada kao Srbi...
- filosofman
#53 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Na kraju krajeva, više nije ni bitno, niko nikome više ništa neće dokazati, sve je to prošlost, idemo dalje u budućnost, a Fikret Abdić je politička prošlost a nama valja dalje živjeti zajedno u slozi i međusobnom razumjevanju. 
- Nekako s proljeća
#54 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Fikret Abdić je bio vrlo uspješan biznismen i tvorac privrednog giganta ''Agrokomerc''. Pridružio se je Stranci demokratske akcije , umjesto stranci Reformskih snaga Ante Markovića, na prvim višestranačkim izborima 1990. Kao kandidat za člana Predsjedništva R BIH je osvojio najviše glasova, ali nije postao Predsjednik već njegov član jer su SDS i HDZ bili protiv smatrajući ga ''crvenim'' a podržavali su slabije plasiranog rahmetli Izetbegovića. Abdić je pristao na to, priznajući da mu bolje leži bavljenje biznisom i uz uslov da Ministar MUP-a bude Alija Delimustafić a ne Muhamed Bešić . Implicira mu se da je bio dio struktura koje su trebale izvršiti ''državni udar'' 2-3 maja 1992 . Od tada postoji dilema kome je stvarno bila spremljena klopka, Izetbegoviću ili Abdiću.filosofman wrote:Abdić tragična ličnost na svoj način.Neshvatljivo da ga tako lako Izetbegović politički diskvalifikovao?Dobije preko milion glasova (najviše glasova od svih) za predsjednišptvo BiH, ostane bez funkcije i uz sve to biva totalno politički marginalizovan?!Nekako s proljeća wrote:Ti, ukoliko ne odgovoriš na svoja pitanja u predzadnjem komentaru. A onda ću i ja dati doprinos temi svojim odgovorima na ista pitanja. Ne pokušavaj da me prabaciš na personalnu komunikaciju, već vodi razmjenu mišljenja ka suštini teme koju si pokrenuo. Bujrum
http://fikretabdic.com/dokumenti/
Sve ovo!Valjda zbog svađe na relaciji Abdić-Izetbegović?!Abdić trebao biti predsjednik predsjedništva, pa uletio Alija?! Ili je Abdić mislio da nema svrhe ratovati sa Srbima?! Ili okruženje, užasna situacija,glad,vojska pred slomom ili šta već?!
Dilema se počinje rješavati kada je Abdić u V. Kladuši iznio vlastito rješenje za novonastalu situaciju u bihaćkoj Krajini , izražavajući nepovjerenje ka zvaničnom Sarajevu i u strahu da bi to područje BiH moglo postati predmet ''trgovine'' teritorijom. Stav osumnjičenog ratnog zločinca Karadzića je bio da Bihaćem mora upravljati Srbin ili srpski prijatelj, pa je ideja o osnivanje AP ZB protumačena kao još jedan secesionistički čin (Sr BIH-rs, HR HB), bez obzira što je u njenim programskim načelima stajalo da je to privremena forma i da priznaje suverenitet i teritorijalni integritet države R BIH. Zbog načina uspostave i nastojanja da se održi , uspostavljenu paradržavu AP ZB je vojno savladala Armija RBIH, a njen idejni tvorac optužen za nekoliko krivičnih djela. Abdić je danas sudski procesuirani i osuđeni ratni zločinac. Ende
O statusnim pitanjima bivših pripadnika paradržave tzv ''AP ZB'' , možemo u nastavku teme. Po meni sasvim osnovano su uvedeni u prava. Opšta amnestija je potpisana , i odnosi se na sve pripadnike vojnih snaga , osim počinilaca ratnog zločina. Za sve ostale stvari, od Johovice, operacije Tigar....bla blabla, javi se na pdf Historije-Istorije-Povijesti da ti se poveća stepen znanja.
Ložioničaru
- Danguba
#55 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Babo bi morao na pladnju da preda BiH Milosevicu. Posto to nije bilo lahko izvesti, probalo se sa Izetbegovicem a babo na klupi da ne bi odmah dosao u konfrontaciju sa Milosevicem. Znao je to babo i zato je lahko tu funkciju prepustio Izetbegovicu. Otpor velikosrpskoj ideologiji na teritoriji BiH je vec na terenu, hapsenje i pokusaj likvidacije predsjednika Izetbegovica propao, babo nije instalisan I sta mu preostaje, odlazak u cosak da probaju oruzjem pokoriti Krajinu a poslije toga i cijelu BiH.filosofman wrote:Zašto su politički Srbi (Koljević,Plavšićka) podržali Aliju Izetbegovića da postane predsjednik predsjedništva a protiv Fikreta Abdića?!
...na kraju, pusiona i njemu i njegovim sljedbenicima. Sada im preostaje kuknjava iz S.Luisa i zal za Agrokomercom.
- Danguba
#56 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
pa sto otvori temufilosofman wrote:Na kraju krajeva, više nije ni bitno, niko nikome više ništa neće dokazati, sve je to prošlost, idemo dalje u budućnost, a Fikret Abdić je politička prošlost a nama valja dalje živjeti zajedno u slozi i međusobnom razumjevanju.
- Danguba
#57 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Znam da ste polomili zube sa velikosrpskom ideologijom i valja vam se sada patiti u drzavi BiH. Niste uspjeli u ratru pa pokusavate sada u miru ali ni to nam nije problem. Dobro znamo sa kim imamo posla.razonoda wrote:I tako mi ''strasni' Alijini sljedbenici bacismo na koljena -babu -prekodrinske srbe --- -- i postadosmo strasni pobjednici. Sila na balkanu. Svi hoce sada u Bosnu --zemlju prosperiteta, postenja, itd.......
Jos bi vise bila prosperitetnija da nije takvih kao ti ALI izdurat cemo mi i to.
- filosofman
#58 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Bezveze!Danguba wrote:pa sto otvori temufilosofman wrote:Na kraju krajeva, više nije ni bitno, niko nikome više ništa neće dokazati, sve je to prošlost, idemo dalje u budućnost, a Fikret Abdić je politička prošlost a nama valja dalje živjeti zajedno u slozi i međusobnom razumjevanju.![]()
Last edited by filosofman on 04/01/2015 21:01, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#59 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Onda tkve teme započinji u svojoj stranačkoj centrali jer su oni jedini krivci za "suludost svega što smo jedni drugima uradili u periodu 1992 do 1995.godine"
- filosofman
#60 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Što bi rekao Alija pred sami rat, ne može makar bez dvojice?JohnnyS wrote:Onda tkve teme započinji u svojoj stranačkoj centrali "
- JohnnyS
#61 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Prokleti Poljaci, krivci za drugi svjetski rat.
- filosofman
#62 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Ko zna u čemu je njihova krivica? Sigurno nisu bez krivice?Versajskim sporazumom uzeli više nego što je trebalo uzeti od Nijemaca valjda? Ili ko zna, nešto ima? Ne može da ne bude?JohnnyS wrote: Poljaci, krivci za drugi svjetski rat.
- filosofman
#63 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Misliš da nismo svjesni da je sve to bilo nepotrebno, da se moglo živjeti u miru i bez toga što se desilo u periodu 1992 do 1995.godine?Misliš da nam nije žao onog dobrog života?Jeste žao nam je , žao nam je što se sve tako desilo, što nije bilo više političke mudrosti da se ne ide u sukobe.filosofman wrote:Što bi rekao Alija pred sami rat, ne može makar bez dvojice?JohnnyS wrote:Onda tkve teme započinji u svojoj stranačkoj centrali "
- Danguba
#64 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
filosofman wrote:Što bi rekao Alija pred sami rat, ne može makar bez dvojice?JohnnyS wrote:Onda tkve teme započinji u svojoj stranačkoj centrali "
- filosofman
#65 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Stidim me kad se sjetim onakvog života prije 1990.godine, kako se dobro živjelo, sloga, dobri odnosi, narod se volio a vidi danas u kakve smo se probleme uvalili, u kakvu ekonomsku i svake vrste bijedu?
- Point.
#66 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Zahvali se na tome hrvatskom i srpskom nacionalizmu.filosofman wrote:Stidim me kad se sjetim onakvog života prije 1990.godine, kako se dobro živjelo, sloga, dobri odnosi, narod se volio a vidi danas u kakve smo se probleme uvalili, u kakvu ekonomsku i svake vrste bijedu?
- Danguba
#67 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
pa sto se onda lati puske hebo te patak.filosofman wrote:Stidim me kad se sjetim onakvog života prije 1990.godine, kako se dobro živjelo, sloga, dobri odnosi, narod se volio a vidi danas u kakve smo se probleme uvalili, u kakvu ekonomsku i svake vrste bijedu?
znam da ces me pitati pa da ti odmah odgovorim, nisam imao izbora.
-
kobac40
#68 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Zlatne koke zamijenise zlatne kasike!
Da nije bilo sta je bilo, danas bi Babo uveliko plovio evropskim vodama.
Jeba nas...."Potpisi Alija nek je ko avlija"!
-
razonoda
#69 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Upravo tako.Babo spasavao ,Alija ubijao. Sto vise mrtvih, to je bio 'moto''.kobac40 wrote:Zlatne koke zamijenise zlatne kasike!
- BHCluster
#70 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Fikret Abdić je ... osuđeni ratni zločinac.
- Point.
#71 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Jebo vas Babo. Osudjeni ratni zlocinac, koji ce svakako zavrsiti na smetljistu istorije.
-
zlajaBHF
#72 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Jedna velika sramota za Bosnjacki narod.
Iako je manje vise jasno da je Abdic bio srpski covjek, koji je gledao svoj interes I znao kako da iskoristi svoj uticaj u tom kraju, meni nije jasno da se tako nesto moglo desiti. Kakav je bio mentalni sklop ljudi koji su bili u stanju zabiti noz u ledja svom narodu, kada je isti prolazio kroz najteze razdoblje u historiji. Ne razumijem....
Kako sam ovo procitao, morao sma ponovo malo googlati o ovoj temi, I naidjo na youtube snimak, gdje vojnici ap zb sjede i razgovaraju, I ne mogu da shvatim da su mogli u onakvom stanju.....nazvao bi ga hipnotiziranom stanju.
Drago mi je da se sa njima ide putem pomirenja I da nije bilo odmazdi, jer samo se tako moze naprijed.
Iako je manje vise jasno da je Abdic bio srpski covjek, koji je gledao svoj interes I znao kako da iskoristi svoj uticaj u tom kraju, meni nije jasno da se tako nesto moglo desiti. Kakav je bio mentalni sklop ljudi koji su bili u stanju zabiti noz u ledja svom narodu, kada je isti prolazio kroz najteze razdoblje u historiji. Ne razumijem....
Kako sam ovo procitao, morao sma ponovo malo googlati o ovoj temi, I naidjo na youtube snimak, gdje vojnici ap zb sjede i razgovaraju, I ne mogu da shvatim da su mogli u onakvom stanju.....nazvao bi ga hipnotiziranom stanju.
Drago mi je da se sa njima ide putem pomirenja I da nije bilo odmazdi, jer samo se tako moze naprijed.
-
razonoda
#73 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
.......ALIJA 1983 OSUDJEN .......BHCluster wrote:Fikret Abdić je ... osuđeni ratni zločinac.
DAKLE obojica imaju kriminalni rekord.
- BHCluster
#74 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
I to je tebi normano?razonoda wrote:.......ALIJA 1983 OSUDJEN .......BHCluster wrote:Fikret Abdić je ... osuđeni ratni zločinac.
DAKLE obojica imaju kriminalni rekord.
- It_is_a_Leclerc
#75 Re: Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i Narodna Odbrana Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna dvije decenije poslije?!
Agrokomerc nije stvorio Fikret Abdić, već najčasnija cazinska i krajiška porodica ikad - porodica Pozderac koja je izgradnjom privrednog giganta uspjela od jednog prostora pod silovitom stegom revanšizma, napraviti prehrambeni bazen iz kojeg se hranilo pola Jugoslavije. Nažalost, Abdić je postao direktor, i vrlo brzo su, mahom nepismeni i polupismeni seljaci koji su dobili poslove u kombinatima za proizvodnju praškastih proizvoda, piletine, supa, keksa, biskvita ili nekom drugom postrojenju Agrokomerca, počeli da ga glorifikuju.
Nažalost, Abdić je Pozdercima okrenuo leđa. Zajedno sa Sredojem Novićem, Šešeljem, i drugim licima učestvovao je u aferi "Agrokomerc" koje je Hamdiju Pozderca koštala pozicije u Predsjedništvu SFRJ, a, uvjeren sam i volio bih da se pokrene istraga o tome, i života.
U jednoj knjizi piše kako je Abdić sav ushićen došao u Sarajevo kod, tada još živog, Hakije Pozderca i oduševljeno obznanio kako je "postao članom SDA", na što mu je Hakija samo odgovorio da se njegov otac Hašim, inače prvoborac, nosilac spomenike NOB-a, sada okreće u mezaru, ustao i otišao.
Nažalost, Abdić je Pozdercima okrenuo leđa. Zajedno sa Sredojem Novićem, Šešeljem, i drugim licima učestvovao je u aferi "Agrokomerc" koje je Hamdiju Pozderca koštala pozicije u Predsjedništvu SFRJ, a, uvjeren sam i volio bih da se pokrene istraga o tome, i života.
U jednoj knjizi piše kako je Abdić sav ushićen došao u Sarajevo kod, tada još živog, Hakije Pozderca i oduševljeno obznanio kako je "postao članom SDA", na što mu je Hakija samo odgovorio da se njegov otac Hašim, inače prvoborac, nosilac spomenike NOB-a, sada okreće u mezaru, ustao i otišao.