Autonomija Sandzaka

Locked
Bikonja

#201 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

Helikopter wrote:
Cyprus,

Niko od Bosnjaka/Bosanaca ili Bosnjaka iz sandzaka ne trazi ili zahtjeva da se neke eventualne autonomne regije/entiteti, kantoni u Srbiji, Bosni i Hercegovini i tako dalje izdvajaju iz njihovih drzava na vanjskom planu i prekrajanju vanjskih granica. Ovdje se prica o stvaranju nekih autonomnih jedinica unutar unutrasnjih granica nekih drzava. Kao primjer u Srbiji je Srbija vlasnik cijele kuce, a jedan jedan od njenih legalnih naroda/stanara su Bosnjaci Sandzaka koji traze neki njihov u toj kuci stan sa toliko i toliko km2 zivotnog prostora gdje ce oni sami odlucivati o ekonomiji, investicijama itd. Ili primjer u Bosni i Hercegovini gdje su vlasnici zajednicke kuce/stambene zgrade Bosnjaci/Bosanci, Srbi, Hrvati i druge manjine i gdje svako od njih zeli da u toj kuci ima posebno svoj stan sa dogovorenom izmedju njih nekom stambenom kvadraturom za zivot (povsina u km2)
Oni svoja prava imaju, skolovanje na maternjem jeziku, mesta u lokalnoj samoupravi, gradonacelnike... sve sto imaju i ostali manjinski narodi u Srbiji. Vise ne mogu da dobiju, pogotovo ne na ovakoj radikalnoj verskoj platformi.

Tadic im je doveo Davatoglua, hoce da gradi autoput kroz taj nerazvijeni deo, da tim projektom zivne cela ta regija... pljuvali su ga neki nacionalisti zbog toga, ali to je pravi potez, omoguciti ljudima normalan zivot...

Na to Zukorlic uzvraca svojim verskim povorkama i blokira glavne putne pravce zbog problema oko nekog vrtica... tako se ne resava ni jedan problem, to je srljanje u krizu.
neshto_pisem

#202 Re: Autonomija Sandzaka

Post by neshto_pisem »

posto vidim da se neki pozivaju na istorijske argumente onda istoriju treba reci do kraja ...

sandzak je podrucje stare raske - podrucje prve srpske drzave ... (ili prvih srpskih drzava) ...
to podrucje se od pocetka nalazi u sastavu srpske drzave ... jos vizantijaski izvori kada pisu o srbima izmedju ostalog govore da nastanjuju i rasku ...

raska je podrucje prve srpske drzave , mjesto odakle je krenula srpska drzava i odakle se sirila ... dakle bilo da se prica o knezu caslavu i tim prvim dinastijama , ili o nemanjicima , centar njihoce drzave je bio u raskoj ...
ako se ne varam srpska prestonica u ranom srednjem vijeku za vrijeme caslaca ili prije n jega je bio grad desenik koji se nalazio negdje na potezu prijapolja i pechi ...
prestonica raske za vrijeme nemanjica je bio grad ras , u blizini danasnjeg novog pazara ...

na tom podrucju se nalaze zaduzbine nemanjica , manastir milesevo kod prijepolja , (mjesto gdje je bio sahranjen sveti sava) , djurdjevi stupovi i ostale zaduzbine da ih ne nabrajam sve ....

neki gobore da je to podrucje bilo dio srednjovjekovne bosne ...
prva stvar koju treba razjasniti je da je kralj tvrtko pripojio sebi prijepolje sa manastirom milesevo (gdje se i krunisao za kralja srbljem , bosni , pomorju i zapadnim stranama na osnovu rodbinskih veza sa nemanjicima) , dok je u isto vrijeme knez lazar drzao danasnji novi pazar , sjenicu i ne znam koja sve mjesta ...

drugo treba razjasniti kako je do toga doslo ... nakon smrti cara dusana i cara urosa , srpsko carstvo se raspada na polu autonomne oblasti , tj. svaki lokalni velikas se osamostaljuje ...
tako je srpski velikas nikola altomanovic drzao travuniju , dio raske i kosovo ...
ban tvrtko i knez lazar sklapaju savez protiv njega , i ratuju protiv njega , pobjedjuju ga i protjeruju i medjusobno dijele njegove oblasti ...
tako je tvrtko sebi pripojio prijepolje , pljevlja a knez lazar podrucje danasnjeg novog pazara , sjenice , kosovo iyd ...
i tada se i tvrtko i krunise za kralja ...
u isto vrijeme balsici iz zete pripajaju sebi travuniju sa konavlima i bokom (takodje posjedi nikole altomanovica koji je bio upravo pobijedjen) , nekoliko godina kasnije tvrtko uzima i to od balasica ...

na internetu se moze procitati da srbi nekada kazu da je kralj tvrtko bio kralj srba , na to ce mu bosnjaci i hrvati odmah reci da nije mislio da je bosna srpska , nego da se proglasio i kraljem srba kada je osvojio i pripojio srpska podrucja i zbog dinastickih veza sa nemanjicima ...
nije li onda kontradiktornost u drugim prilikama proglasavati kako je kraj oko prijepolja istorijski bosanski , ili osporavati srpstvo ljudima u trebinju (travunijI) ?

sto se tice stanja u turskom carstvu , to uopste nema veze sa prijasnjim srednjovjekovnim drzavama na balkanu ...
unutrasnje administrativne granice turskog carstva koje su napravili turci su dio istorije otomanskog carstva ... (a jedno vrijeme bosanski pasaluk je obuhvatao i slavoniju , pola dalmacije i like , i pola crne gore i srbije) ...
a koliko me sluzi moje skromno znanje povijesti otomanskog carstva , citajuci biografiju mehmed pase sokolovica vidi se da je on ratovao svuda od beograda , srema , ugarkske do slavonije , brat ili rodjak mu je bio patrijarh obnovljene pecke patrijarsije ...
onaj drugi beg sto je osnovao sarajevo ili koji vec je rodjen u grckoj , od oca iz trebinje i majke cerke turskog sultana ili nekog velikasa ...
tj. to su bile unutrasnje administrativne granice turskog carstva , ali prije svega to je bilo tursko carstvo i turci su tu vodili glacnu rijec ...

a inace znam da muslimani sa balkana imaju drugaciji odnos prema otomanskom carstvu , ali trebate biti svjesni cinjenice da jednog grka , rumuna , bugarina , madjara , rusa (krim) da njih uopste ne zanima kakve su bile granice pokrajina u turskom carstvu koje su skrojili turci ...
mislim zamislite da pocnete jednom grku pricati o granicama pasaluka , elajeta i sandzaka , samo bi vas blijedo pogledao ...

i jos jedna stvar na podrucju raske oblasti tj. sandzaka ima oko 50% srba (a u crnogorskog dijelu su pravoslavni i vecina) i zar mislite da ce neki srbin iz prijepolja ili pljevalja nazivati to podrucje sandzak ?
druga je stvar sto vama u sarajevo dolaze samo muslimani iz tih podrucja ...
neshto_pisem

#203 Re: Autonomija Sandzaka

Post by neshto_pisem »

dakle da ponovim kratko bit prethodnog posta ...
kao sto je jezgro prve hrvatske sredjovjekovne drzave odakle se sirila daljesjeverna dalmacija sa zaledjem (sibenik , zadar itd.) , jezgro prve sredjovjekovne bosanske drzave vrhbosna (sarajevo , visoko , zenica) , tako je i jezgro prve srpske drzave stara raska(plus ch i travunija) ...

pozivanje na kratkotrajnu vlast kotromanica nad dijelom danasnjeg sandzaka koji su imali i titulu kraljevi srbljem(prijepolje , i plus cinjenica da su novi pazar , sjenica bili pod knezom lazarem) ...
je jednako na pozivanje na to da je car dusan vladao makedonijom i sjevernom grckom (i bio car srbba i grka) ...

na kraju krajeva raskom su vladali i bugari i vizantija jedno vrijeme ...
Student Exchange

#204 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Student Exchange »

---> nesto pisem,
Ovo sto si pisao samo potvrdjuje da je pojam "nacionalnosti" u bivsoj YU doeden do totalnog apsurda. A posto je zbog citavog niza historijskih okolnosti doslo do velikih sukoba (time zavadjenosti i teskog nepovjerenja) rodilo se nekoliko distinktnih politicko-vjerskih koncepata od kojih nikakve koristi obican covjek ema osim zaostajanja u kulturoloskom i ekonomskom smislu, i svakodnevne opterecenosti pitanjima koja su za druge ljude passé.
Kad neko pametan gleda izvana izgledamo mu kao grupa majmuna.
neshto_pisem

#205 Re: Autonomija Sandzaka

Post by neshto_pisem »

Bikonja wrote:
Aj da razjasnimo nekoliko stvari...

Bosnjaci(Muslimani) u Sandzaku nisu autohtoni, on si dovedeni tu od turske imperije kako bi razdvojili Srbe i Crnogorce, zato je i pripojen tadsanji Sandzak Bosni. Pre Bosnjaka tu su se naselili Srbi i ziveli u drzavi Raskoj, kraljevini i carevini Srbiji , tu im je kolevka na Balkanu, sto previdjaju mnogi forumasi. Raska je je dobila ime po reci, kao i Bosna, tako da ako podjes od toga da su Bosnjaci tu autohtoni, onda dolazis do paradoksa, jer bi se oni trebali nazivati Rasanima a ne Bosnjacima, reka Bosna je daleko odatle...no, nije to najvaznije...
nisi u pravu , muslimani/bosnjaci u sandzaku jesu autohtoni i predstavljaju islamizovano stanovnistvo tog podrucja ...
da je beograd ili slavonija bila pod turcima do 1912. onda bi i tu bilo muslimana sada , vrlo jednostavno ...
doseljavanja iz bosne nije nikada bilo , bar ne u vecem broju ...
naravno nakon berlinskog kongresa doslo je nesto ljudi iz bosne koji su ostali tu ... ali treba imati u vidu da su se u sandzak i doseljavali muslimani iz niksica , podgorice , uzica , beograda itd ...
kao sto su se muslimani iz srbije i crne gore , i hrvatske i dalmacije i ugarske selili u bosnu ...

uopsteno gledajuci , kad se pogledaju svi narodi na ovom podrucju , u zadnjih nekoliko stotina godina je bilo toliko preseljenja i mijesanja stanovnistva da je pitanje uopste koliko danasnje stanovnistvo u svim oblastima imaju veze sa tim rednjovekovnim oblastima ...
neshto_pisem

#206 Re: Autonomija Sandzaka

Post by neshto_pisem »

Student Exchange wrote:---> nesto pisem,
Ovo sto si pisao samo potvrdjuje da je pojam "nacionalnosti" u bivsoj YU doeden do totalnog apsurda. A posto je zbog citavog niza historijskih okolnosti doslo do velikih sukoba (time zavadjenosti i teskog nepovjerenja) rodilo se nekoliko distinktnih politicko-vjerskih koncepata od kojih nikakve koristi obican covjek ema osim zaostajanja u kulturoloskom i ekonomskom smislu, i svakodnevne opterecenosti pitanjima koja su za druge ljude passé.
Kad neko pametan gleda izvana izgledamo mu kao grupa majmuna.
moje licno misljenje ja da cak i ako su srbi i hrvati nekada bili posebni narodi (mada to su bila dva slovenska plemena i mnostvo malih slovenskih plemena kojima se izgubio trag) ...
to se u zadnjih nekoliko stotina toliko pomijesalo da je sve postalo skoro isto ...

dokaz uzmi neko prezime koje se moze naci od istre do vranja tj. u sve 4 ex yu republike , a imaju sve 3 vjere ...

cak sta vise uzmi prezime arnautovic , ima ih sve 3 vjere .. a arnauti su bili albanci ...

uzmi da postoje hipoteze da je karadjordje bio albanskog porijekla iz plemwna keljmendi iz okoline skadra ... itd ...
Bikonja

#207 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

neshto_pisem wrote:
Bikonja wrote:

Bosnjaci(Muslimani) u Sandzaku nisu autohtoni, on si dovedeni tu od turske imperije kako bi razdvojili Srbe i Crnogorce, zato je i pripojen tadsanji Sandzak Bosni. Pre Bosnjaka tu su se naselili Srbi i ziveli u drzavi Raskoj, kraljevini i carevini Srbiji , tu im je kolevka na Balkanu, sto previdjaju mnogi forumasi. Raska je je dobila ime po reci, kao i Bosna, tako da ako podjes od toga da su Bosnjaci tu autohtoni, onda dolazis do paradoksa, jer bi se oni trebali nazivati Rasanima a ne Bosnjacima, reka Bosna je daleko odatle...no, nije to najvaznije...
nisi u pravu , muslimani/bosnjaci u sandzaku jesu autohtoni i predstavljaju islamizovano stanovnistvo tog podrucja ...
da je beograd ili slavonija bila pod turcima do 1912. onda bi i tu bilo muslimana sada , vrlo jednostavno ...
doseljavanja iz bosne nije nikada bilo , bar ne u vecem broju ...
naravno nakon berlinskog kongresa doslo je nesto ljudi iz bosne koji su ostali tu ... ali treba imati u vidu da su se u sandzak i doseljavali muslimani iz niksica , podgorice , uzica , beograda itd ...
kao sto su se muslimani iz srbije i crne gore , i hrvatske i dalmacije i ugarske selili u bosnu ...

uopsteno gledajuci , kad se pogledaju svi narodi na ovom podrucju , u zadnjih nekoliko stotina godina je bilo toliko preseljenja i mijesanja stanovnistva da je pitanje uopste koliko danasnje stanovnistvo u svim oblastima imaju veze sa tim rednjovekovnim oblastima ...
Mislio sam na Bosnjake Muslimane, nisu autohtoni u takvom nazivu, mozemo govoriti da su to islamizirani Srbi sa tih podrucja, neki jesu, neki nisu, bilo je tu dosta tumbanja, ali pre svega sam mislio na pozivanje nekih ljudi da su u Sandzaku Bosnjaci autohtoni, to nije istina.
Shoshana

#208 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Shoshana »

Bikonja wrote:
Mislio sam na Bosnjake Muslimane, nisu autohtoni u takvom nazivu, mozemo govoriti da su to islamizirani Srbi sa tih podrucja, neki jesu, neki nisu, bilo je tu dosta tumbanja, ali pre svega sam mislio na pozivanje nekih ljudi da su u Sandzaku Bosnjaci autohtoni, to nije istina.
Kakve sad veze ima isacim naziv?? Narod je autohton ili nije, pa taman da svaki dan mijenja naziv... A i ta prica o autohtonosti je supljak da ne moze biti veci. Eto, Bosnjaci su dovedeni u Sandzak - pa nisu autohtoni, a Srbi su doselili pa jesu autohtoni :-) Ima li gdje tacan datum od kog se priznaje autohtonost :?
Student Exchange

#209 Re: Autonomija Sandzaka

Shoshana wrote:
Bikonja wrote:
Kakve sad veze ima isacim naziv?? Narod je autohton ili nije, pa taman da svaki dan mijenja naziv... A i ta prica o autohtonosti je supljak da ne moze biti veci. Eto, Bosnjaci su dovedeni u Sandzak - pa nisu autohtoni, a Srbi su doselili pa jesu autohtoni :-) Ima li gdje tacan datum od kog se priznaje autohtonost :?
Draga moja, ako nisi upratila g. Bikonja je jedan Bosanac (cenifa, frajer, pilo vode,....struktura recenica tipicno bosanska) koji se in nekog razloga predstavlja kao Srbijanac i to je u pocetku toliko providno radio da sam se tresao od smijeha. Valjda misli da doprinosi "svojoj" stvari (tj. znam sta misli ali nema veze). I eto tako zabavlja se....
Uglavnom, ovo cisto da se zna koliko je covjek s integritetom.
Bikonja

#210 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

Shoshana wrote:
Bikonja wrote:
Pa ja sam replicirao na post gde se kaze da su Bosnjaci autohtoni u Sandzaku. Da su tu od davnina kao takvi...to nije istina.

Mozemo govoriti dal su to isti ljudi koji su ziveli tu od 7. veka kad su dosli Srbi, koliko su njihovi potomci ustvari izvorni Srbi, ili mix Srba i naroda koji su tu pre ziveli... oni su ziveli tu i pravili drzave 600 godina, i to je sigurno jaci argument, nego ovaj koji cujemo, da je Sandzak bio deo Bosne, i to odlukom Istambula, u organizaciji osvojenih zemalja...

Autohtonost nije savrsen pojam, jer ce nas odvesti do darvinovog majmuna, ali mozemo govoriti o epohama i vremenu u kome su neki narodi boravili na nekim teritorijama, Srbi su boravili mnogo vise na podrucju Sadzaka nego Bosnjaci(Muslimani), govorimo o njihovoj narodnoj svesti, a uvek mozemo reci da svu svi danasnji narodi mix raznoraznih drevnih naroda, i tu nikad necemo pogresiti, ta cinjenica je ipak najjaca.

Ovu pricu nisam ja pokrenuo, nego se protura vishe puta, kao nekakvo istorijsko pravo Bosnjaka na Sandzak...
Bikonja

#211 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

Student Exchange wrote: Draga moja, ako nisi upratila g. Bikonja je jedan Bosanac (cenifa, frajer, pilo vode,....struktura recenica tipicno bosanska) koji se in nekog razloga predstavlja kao Srbijanac i to je u pocetku toliko providno radio da sam se tresao od smijeha. Valjda misli da doprinosi "svojoj" stvari (tj. znam sta misli ali nema veze). I eto tako zabavlja se....
Uglavnom, ovo cisto da se zna koliko je covjek s integritetom.
Ne prestajes sa svojom paranojom :-)

Sta imam ja od toga da lazem da nisam iz Bosne, a ustvari jesam, zasto bi to iko radio, pre bi logicnije bilo obrnuto, jer obicno dobijam negativne komentare delom i zbog ekavice, koja asocira na drugu zemlju...

Ove primere koje navodis samo pokazuju koliko nisi upoznat sa slengom kojim se govori u Srbiji, nadji nekog na nekom srpskom chatu, pa ga pitaj dal koristi ove reci i slengove...tu ces ustanoviti koliko si besciljan.
Shoshana

#212 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Shoshana »

@Student Exchange Apsolutno je - za ovu pricu - nebitno odakle je Bikonja i kako i zasto se predstavlja. Bitno je ono sto kaze, zar ne?

@Bikonja, OK sa tvojim zadnjim postom se u potpunosti slazem. Upitah samo jer mi se ucinilo nelogicno.

U samu temu ne ulazim, jer smatram da bi petljanje Bosne i Hercegovine u unatarnju politiku Srbije bilo podjednako lose kao sto je i petljanje Srbije u unutarnju politiku Bosne i Hercegovine.
Bikonja

#213 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

Shoshana wrote:
@Bikonja, OK sa tvojim zadnjim postom se u potpunosti slazem. Upitah samo jer mi se ucinilo nelogicno.

U samu temu ne ulazim, jer smatram da bi petljanje Bosne i Hercegovine u unatarnju politiku Srbije bilo podjednako lose kao sto je i petljanje Srbije u unutarnju politiku Bosne i Hercegovine.
:thumbup:
Student Exchange

#214 Re: Autonomija Sandzaka

Shoshana wrote:@Student Exchange Apsolutno je - za ovu pricu - nebitno odakle je Bikonja i kako i zasto se predstavlja. Bitno je ono sto kaze, zar ne?

Ma naravno, ovo je forum obican, samo je g. Bikonja sega.
goldenlily

#215 Re: Autonomija Sandzaka

Post by goldenlily »

Bikonja wrote:
neshto_pisem wrote:
Bikonja wrote:

Ja stvarno mislim da ta istorija ala Vuk Karadžić(inače otac današnje srpske pseudo-istorijografije) više nije primjerena.
Raška nije dobila ime po rijeci,drugi je korjen te riječi.Ako je nemoguće da su živjeli Bošnjaci u Raškoj,kako je moguće da su živjeli Srbi.Zašto se Srbi ne zovu Rašani,koja razlika.
Sandžak nije tad pripojen Bosni da bi se razdvojili tad nepostojeći narodi Srbi i Cr. koji su tad bili znani kao raja ili onaj drugi pežorativni naziv za potlačeno stanovništvo.Sandžak, (od turske riječi sancak), naziv je za osmansku upravnu oblast,dakle osim ovog Novopazarskog bilo je još sandžaka u tadašnjem Bosanskom ejaletu.
S druge strane srednjovjekovna bosanska država pod Tvrtkom Kotromanićem se prostirala i na djelove sadašnjeg Sandžaka,tako da ne znam zaštp Bošnjaci ne bi bili autohtoni.
Ne mogu SANU pseudoistorijografi uzimati sebi za pravo da kažu ko treba gdje da živi i kako da se zove.Tim prije što je većinu stvari Vuk uhvatio od onog slijepog stihoklepca Višnjića,a koji je guslao samo izmišljotine,ne možeš ozbiljnu istoriju crpiti iz crtanih filmova.
koledo

#216 Re: Autonomija Sandzaka

Post by koledo »

Dakle, ovako: muslimanski radikalizam je u poslednjih 10 godine postao legitiman cilj policijske represije, ali i vojnih akcija u svetu. To zna i Srbija i zato nastoji da taj radikalizam isprovocira. Sandžak sam po sebi nije cilj nikakve srpske akcije, jer je to mali prostor sa stanovništvom koje ne predstavlja opasnost za Srbiju ni u kom pogledu. Šta je onda cilj? Provociranje muslimanskog radikalizma u Sandžaku i posle toga represivni odgovor države na nj, trebalo bi na Kosovu, u BiH i CG da izazove protesne pokrete muslimana. Budući da u svetu na muslimanske pokrete gleda sa podozrenjem,bilo bi dosta lakše opravdati srpsku politiku prema BiH i prema Kosovu, tj. dati legitimitet za odvajanje RS-a i enklava na Kosmetu. Ukoliko bi se sandžački autonomaški pokret proširio na CG to bi režim Mila Đukanovića dovelo u težak položaj. Ili bi morao da se konfrontira sa Bošnjacima i time izgubi saveznika u naporu da se što više udalji od Srbije, što bi uveliko uzdržalo njegov režim; ili bi morao da popušta muslimanskim zahtevima, što bi dovelo do raskola među njegovim pristalicama i jačanja srpskog nacionalizma među njima.
Student Exchange

#217 Re: Autonomija Sandzaka

koledo wrote:Dakle, ovako: muslimanski radikalizam je u poslednjih 10 godine postao legitiman cilj policijske represije, ali i vojnih akcija u svetu. To zna i Srbija i zato nastoji da taj radikalizam isprovocira. Sandžak sam po sebi nije cilj nikakve srpske akcije, jer je to mali prostor sa stanovništvom koje ne predstavlja opasnost za Srbiju ni u kom pogledu. Šta je onda cilj? Provociranje muslimanskog radikalizma u Sandžaku i posle toga represivni odgovor države na nj, trebalo bi na Kosovu, u BiH i CG da izazove protesne pokrete muslimana. Budući da u svetu na muslimanske pokrete gleda sa podozrenjem,bilo bi dosta lakše opravdati srpsku politiku prema BiH i prema Kosovu, tj. dati legitimitet za odvajanje RS-a i enklava na Kosmetu. Ukoliko bi se sandžački autonomaški pokret proširio na CG to bi režim Mila Đukanovića dovelo u težak položaj. Ili bi morao da se konfrontira sa Bošnjacima i time izgubi saveznika u naporu da se što više udalji od Srbije, što bi uveliko uzdržalo njegov režim; ili bi morao da popušta muslimanskim zahtevima, što bi dovelo do raskola među njegovim pristalicama i jačanja srpskog nacionalizma među njima.
Cilj Srbije jeste da odrzava sukob niskog intenziteta, u cilju homogenizacije teritorije i pritiska na bosnjacko stanovnistvo. Prostor jeste ogranicen i relativno malo stanovnika, ali se naslanja na sjevernu Crnu Goru, Kosovo,.....Albaniju. Nije im s druge strane cilj nikakav jaci sukob, a ako bi i bio kakav sukob najprije ce bit medju samim Bosnjacima.
To je regija sa najvecom nezaposlenosci (namjerno unistena proizvodnja farmerki i obuce, pritisak i na fabrike namljetaja), najgorim putevima, naoruzanim srpskim stanovnistvom, vojskom i policijom i obavjestajnim suzbama.
Bikonja

#218 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

goldenlily wrote:
Ja stvarno mislim da ta istorija ala Vuk Karadžić(inače otac današnje srpske pseudo-istorijografije) više nije primjerena.
Raška nije dobila ime po rijeci,drugi je korjen te riječi.Ako je nemoguće da su živjeli Bošnjaci u Raškoj,kako je moguće da su živjeli Srbi.Zašto se Srbi ne zovu Rašani,koja razlika.
Sandžak nije tad pripojen Bosni da bi se razdvojili tad nepostojeći narodi Srbi i Cr. koji su tad bili znani kao raja ili onaj drugi pežorativni naziv za potlačeno stanovništvo.Sandžak, (od turske riječi sancak), naziv je za osmansku upravnu oblast,dakle osim ovog Novopazarskog bilo je još sandžaka u tadašnjem Bosanskom ejaletu.
S druge strane srednjovjekovna bosanska država pod Tvrtkom Kotromanićem se prostirala i na djelove sadašnjeg Sandžaka,tako da ne znam zaštp Bošnjaci ne bi bili autohtoni.
Ne mogu SANU pseudoistorijografi uzimati sebi za pravo da kažu ko treba gdje da živi i kako da se zove.Tim prije što je većinu stvari Vuk uhvatio od onog slijepog stihoklepca Višnjića,a koji je guslao samo izmišljotine,ne možeš ozbiljnu istoriju crpiti iz crtanih filmova.
Evo ga, Vuk i SANU, tipicne mantre u nedostatku argumenata...

Kakve veze ima Vuk i istoriografija, on se time nije ni bavio, vec pitanjem jezika koji je reformisao, i kojim dan danas govorimo svi od Vranja do Krapine, uz male varijacije.

Raska je dobila ime po reci, kao i Zeta, to su bile prve srpske drzave u tom periodu. Kao i Bosna, jel to ime izovrno se odnosilo na reku Bosnu koja protice kroz Zenicu i uliva se u Savu, ili mozemo da cujemo jos neku novu teoriju?!

Kao sto je nesto_pisem objasnio, Tvrtko je pripojio samo manji deo Sandzaka, i to je bilo kratkotrajno uporedjujuci koliko je taj prostor bio pod upravom Srba...

Sandzak je planski naseljavan muslimanima za vreme Turaka, da bi se stvorila tampon zona koja ce ometati fizicku povezanost Srba i Crnogoraca, i kao takvo je i pripojeno Bosni.
goldenlily

#219 Re: Autonomija Sandzaka

Post by goldenlily »

koledo wrote:Dakle, ovako: muslimanski radikalizam je u poslednjih 10 godine postao legitiman cilj policijske represije, ali i vojnih akcija u svetu. To zna i Srbija i zato nastoji da taj radikalizam isprovocira. Sandžak sam po sebi nije cilj nikakve srpske akcije, jer je to mali prostor sa stanovništvom koje ne predstavlja opasnost za Srbiju ni u kom pogledu. Šta je onda cilj? Provociranje muslimanskog radikalizma u Sandžaku i posle toga represivni odgovor države na nj, trebalo bi na Kosovu, u BiH i CG da izazove protesne pokrete muslimana. Budući da u svetu na muslimanske pokrete gleda sa podozrenjem,bilo bi dosta lakše opravdati srpsku politiku prema BiH i prema Kosovu, tj. dati legitimitet za odvajanje RS-a i enklava na Kosmetu. Ukoliko bi se sandžački autonomaški pokret proširio na CG to bi režim Mila Đukanovića dovelo u težak položaj. Ili bi morao da se konfrontira sa Bošnjacima i time izgubi saveznika u naporu da se što više udalji od Srbije, što bi uveliko uzdržalo njegov režim; ili bi morao da popušta muslimanskim zahtevima, što bi dovelo do raskola među njegovim pristalicama i jačanja srpskog nacionalizma među njima.

Paša,fulio si loptu,finale ovih igrica će bit srpsko priznanje Kosovo republjik!A svi ostali crtići sa Duškom Dugouškom,Pajom Patkom i vojom šešeljem su na drugom programu! :D
koledo

#220 Re: Autonomija Sandzaka

Post by koledo »

Prednost ovakvog plana je to što se hožda (muftija Zukorlić) pojavljuje kao vođa političkog pokreta. Ne bi trebalo da bude teško predstaviti ga kao nekog sandžakog ajatolaha. Drugo, on je čovek reisa Cerića, koji može da pokrene protest svojih bosanskih vernika, što bi opet značilo upliv IZ u politiku i u BiH.

Mana ovog plana je što je bosansku čaršiju teško pokrenuti da bilo šta, kao i kosovske muslimane (Albance) da se solidarišu sa drugim muslimanima. Crnogorski muslimani su malobrojni, imaju jednu opštiinu gde su većina tako da je za očekivati da se ne uključe u sandžački autonomaški pokret.
goldenlily

#221 Re: Autonomija Sandzaka

Post by goldenlily »

Bikonja wrote:
goldenlily wrote:
Evo ga, Vuk i SANU, tipicne mantre u nedostatku argumenata...

Kakve veze ima Vuk i istoriografija, on se time nije ni bavio, vec pitanjem jezika koji je reformisao, i kojim dan danas govorimo svi od Vranja do Krapine, uz male varijacije.

Raska je dobila ime po reci, kao i Zeta, to su bile prve srpske drzave u tom periodu. Kao i Bosna, jel to ime izovrno se odnosilo na reku Bosnu koja protice kroz Zenicu i uliva se u Savu, ili mozemo da cujemo jos neku novu teoriju?!

Kao sto je nesto_pisem objasnio, Tvrtko je pripojio samo manji deo Sandzaka, i to je bilo kratkotrajno uporedjujuci koliko je taj prostor bio pod upravom Srba...

Sandzak je planski naseljavan muslimanima za vreme Turaka, da bi se stvorila tampon zona koja ce ometati fizicku povezanost Srba i Crnogoraca, i kao takvo je i pripojeno Bosni.
Prvo nisi mi objasnio zašto Srbi nisu Rasi,i kako to da su autohtoni a ne zove se zemlje po njima :D .(Tvoj argument za autohtonost Bošnjaka).
Drugo kratko-dugo je relativno.Da ne ulazim u Višnjićeve bajke i al' prostim zbrajanjem godina Bošnjaštvo Sandžaka,uključujući Tvrtka i Bosanski ejalet nije mal broj godina jer se taj period mjeri vjekovima.A sda mi ti kaži koliko je trajala ta država Raška?
Treće anonimni brko znan kao Vuk Stefanović Karadžić,možda potomak moćnih zvorničkih vladara Fidahića :D ,osim što je đonio Getea i standardizovao jezik je imao i posao pisara kod jedne poznate estradne ''zvezde'' znane kao Filip brko Višnjić,koji je by the way izguslao dosta crtića od kojih je Vuk kasnije napisao istoriju,a samo neka od djela sa te kolekcije the best of su :
# Vukova knjiga Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona
# Vukova knjiga Crna Gora i Crnogorci
# Vukov spis Srbi svi i svuda
# Vukov spis Boka kotorska
Bikonja

#222 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

goldenlily wrote:
Prvo nisi mi objasnio zašto Srbi nisu Rasi,i kako to da su autohtoni a ne zove se zemlje po njima :D .(Tvoj argument za autohtonost Bošnjaka).
Drugo kratko-dugo je relativno.Da ne ulazim u Višnjićeve bajke i al' prostim zbrajanjem godina Bošnjaštvo Sandžaka,uključujući Tvrtka i Bosanski ejalet nije mal broj godina jer se taj period mjeri vjekovima.A sda mi ti kaži koliko je trajala ta država Raška?
Treće anonimni brko znan kao Vuk Stefanović Karadžić,možda potomak moćnih zvorničkih vladara Fidahića :D ,osim što je đonio Getea i standardizovao jezik je imao i posao pisara kod jedne poznate estradne ''zvezde'' znane kao Filip brko Višnjić,koji je by the way izguslao dosta crtića od kojih je Vuk kasnije napisao istoriju,a samo neka od djela sa te kolekcije the best of su :
Prouci istoriju malo bolje, ja da ti ovde drzim bukvicu, nemam volje.

Posto si do kraja cinican, ne bi ni diskutovao vise sa tobom, nadji druge entuzijaste.
koledo

#223 Re: Autonomija Sandzaka

Post by koledo »

Srbi jesu Rasi ili Rašani. Naziv blizak nazivu Rus, što govori o poreklu Srba. 8-)
goldenlily

#224 Re: Autonomija Sandzaka

Post by goldenlily »

Bikonja wrote:
goldenlily wrote:
Prouci istoriju malo bolje, ja da ti ovde drzim bukvicu, nemam volje.

Posto si do kraja cinican, ne bi ni diskutovao vise sa tobom, nadji druge entuzijaste.

Reći ću samo :'' znači brate blago tužno''.Prvo nisi u stanju vlastite argumente da izguras:Srbi-Raška-Bošnjaci-Teutonci-Cimbri-Horde Zla-Željo.(sve je povezaTo) :D
Drugo,ne znaš da je Vuk Stefanović Karadžić bio i istorijograf,osim što je bavio filologijom i etnografijom i guslanjem u slobodno vrijeme.
I treće jak si nema šta :-D !
goldenlily

#225 Re: Autonomija Sandzaka

Post by goldenlily »

koledo wrote:Srbi jesu Rasi ili Rašani. Naziv blizak nazivu Rus, što govori o poreklu Srba. 8-)
Onda nek idu u Rusiju,ha ja prosto ko luk i daVo :D !
Locked